فیلم دندان مار کیمیائی: نقد و بررسی

0

محمود معتقدی: سینمای «کیمیائی» ویژگی خاص خود را دارد. سالهاست که مفاهیم سینمای وی، دست نخورده مانده است و گاه همانند چرخهٔ بسته‌ای به تکرار خویش عمل می‌کند. «دندان مار» تم «جنگ» و آثار جنبی آن را بر دوش دارد. واقعیتهای تلخ و دردناک حاصل از حرکتی بی‌حاصل، دستمایهٔ کار کیمیائی است که سعی کرده با تلفیق لحظه‌ها، به تصویر آن بپردازد.

اما انتریک‌های همیشگی‌اش، کار را از حرکت لازم و تحول بازداشته است. «دندان مار» فضائی دردمندانه را نمایش می‌دهد، اما تداخل چند موضوع در کنار و در درون هم، استقلال و یکدستی کار را کمرنگ کرده است. «دندان مار» به علت بریدگی و پرشهای ناگهانی، فاقد تداوم لازم است. چهرهٔ مرد ورشکسته سیاسی (جلال مقدم) بسیار پرسش‌برانگیز است، اما تماشاگر کمتر از او می‌داند. جا داشت کارگردان به گذشته و رابطه این مرد با اطرافیانش بیشتر می‌پرداخت.

شگرد دائمی کیمیائی همیشه با یک مرگ آغاز می‌شود. حضور آمبولانس، قبرستان، دود، قاری نگاههای معنی‌دار و از همه جدی‌تر، فردیت و انتقامهای شخصی و به آتش کشیده شدن همه چیز در پایان کار. جانمایهٔ کار کیمیائی از این دست است. وی نزدیک به دو دهه است که با چنین تم‌هایی سروکار دارد. قهرمان‌سازی در سینمای کیمیائی یک اصل است و حضور لومپنیسم یک ضرورت. کیمیائی ذهنیتی جدال‌گرا دارد و در فیلمهائی هم که تاکنون ساخته، این نکته را نشان داده است. در «دندان مار» احمد که روزگاری سردستهٔ کوپن‌بخرها بود، ناگهان استحاله پیدا می‌کند و وجدان بیدار روزگار خود می‌شود. کارگردان در هیاهوی زندگی روزمره چیزی می‌آفریند که می‌خواهد یک تنه به جنگ ارزشهای حاکم برود. گردش دوربین در عرصه‌های «فقر» یک نگاه جامعه‌شناسانه است که کیمیائی پیام اساسی‌اش را از این منظر مطرح می‌سازد.

در «دندان مار» نماهای تصویر شده، خصوصا از زاویه دکل برق و به نمایش درآمدن حلبی‌آباد و زندگی در حاشیه شهر، از منظر نگاه زنی که در چهار قدمی زندگی خود، زن دیگری را می‌بیند که مردش را «غر» زده و او ناچار و به علت «عقیم» بودن، هرروز و هر ساعت صحنه را به حسرت می‌نگرد و با پذیرفتن سخت‌ترین شرایط، به انتظار روز انتقام می‌نشیند، تا برادر از گرد راه برسد و به تحسرش خاتمه دهد. کیمیائی از این زن، چهره‌ای خلق می‌کند که همه چیزش ریشه در سنت این آب و خاک دارد. از سوی دیگر، حضور بچه‌های جنگزدهٔ جنوبی در سراسر فیلم، درک «آوارگی» را به خواننده منتقل می‌کند. حضور مسافرخانه، چهارراه‌های شلوغ، صف‌های نیاز، احتکار و واسطه‌گری، مصیبت «جنگ» را عینیت می‌بخشد. حضور دخترک جنوبی و فرار از خانهٔ شوهر و پناه آوردن به خانهٔ مرد ورشکسته سیاسی، و سرانجام از کار افتادن باطری کهنه قلب مرد، لحظه‌های پراکنده‌ای است که در قاب کهنه و همیشگی کارگردان، یک‌بار دیگر جان می‌گیرد و حرکت و زیبائی خاصی آفریده می‌شود.

در «دندان مار» گروهی پرخاشگر و دردمند به همراه ارزشهای باور شده خود، در برابر ستم و ضد ارزش موضع می‌گیرند. کیمیائی با تقابل دو نوع ارزش، سرانجام پیروزی ستمکشان را بشارت می‌دهد. کارگردان به گلچین کردن شأن و مقا آدمها می‌پردازد و همواره از دردهائی ساده و آدمهای گمنام شروع می‌کند. قانونمندیهای متعارف را به شکل تلخ و ناباورانه مطرح می‌سازد و در نتیجه‌گیریهایش چند بعد متفاوت را در کنار هم نشان می‌دهد. فیلمبرداری هوشیارانه و تدوین زیبای صحنه‌ها و محلها، عمق یک زندگی اجتماعی در حال فروریختن را نشان می‌دهد. کیمیائی از سینمای روشنفکری وحشت دارد، اما از طرح شعارهای «قیصر» مآبانه ابائی ندارد. وی سعی دارد با سوژه‌های روز دست و پنجه نرم کند و کنجکاویهای مخاطبان دیروزش را پاسخگو باشد. کیمیائی به ارزشهای سینمای مردمی واقف است، اما در مردمی نشان داد دردهای مردم، گاه دچار زیاده‌گوئی و زیاده‌روی می‌شود. زاویهٔ دید کارگردان نسبت به زندگی و وقایع پیرامون آن، نگاهی برآمده از کیفر و مکافات این دنیائی است. وی دوست دارد قهرمانانش را به نوعی «عمل» زدگی وا دارد تا شعلهٔ انتظار به آتشی نهائی بدل شود.

«دندان مار» تا همین جائی که نشان داده شده، تامل‌برانگیز است. اما پر قیچی «نبایدها» بدجوری رمق فیلم را گرفته است. فی المثل نام بعضی را که در تیتراژ فیلم دیده‌ایم، در متن فیلم حضوری ندارند و….

«دندان مار» در تداوم سینمای کیمیائی باز هم یک تجربهٔ اندیشمندانه است که ضمن اینکه خیلی چیزها را کم دارد، از بسیاری از چیزهای خوب نیز بهره‌مند است. کیمیائی نشان داده است که سینما می‌تواند به جهت ابزاری که در اختیار دارد، خلاق و پویا باشد و شخص کارگردان در کشف خلاقیتها می‌تواند با هوشمندی عمل کند. کیمیائی در «دندان مار» به نجات «آنات» آدمی پرداخته و سعی کرده، جلوه‌های طبیعی زندگی مردم را نشان بدهد. از جنگ تا عشق، از احتکار تا انتقام، تکه‌های مطبوعی می‌توان پیدا کرد.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

عکس‌های قبل و بعد بی‌نظیر تاریخی: بناها و مناظر در گذر زمان

عکس‌های قبل و بعد همیشه علاقه‌مند زیادی دارند. مدتهاست که در اینترنت عکس‌های قبل و بعد افرادی که رژیم لاغری اختیار می‌کنند یا بدنسازی می‌کنند یا جراحی زیبایی می‌کنند، منتشر می‌شود و محبوبیت زیادی هم دارند.اما در سطحی ژرف‌تر، بیایید…

خاطره‌بازی‌ با هم‌خوابگاهی‌ها و هم‌خانه‌های کثیف زمان دانشجویی!

الان را نمی‌دانم، اما داشتیم هم‌خوابگاه‌هایی و هم‌اتاقی‌هایی که نظم و بهداشت برایشان اولویت نبود. شاید یک جور لج و لجبازی برای نامرتب بودن و نشان دادن بی‌حالی و غم فلسفی هم در کار بود.ظرف‌های نشسته که دست کم مواد غذایی داخلشان تخلیه…

کودکی که از کتابخانه عمومی شهر می‌خواستند بیرون بیندازندش، اما فضانورد شد!

دو برادر به نام‌ها رونالد (چپ) و کارل مک نیر (راست) با 10 ماه اختلاف در جنوب جدا شده به دنیا آمدند. این دو در دوران کودکی تا بزرگسالی جدایی‌ناپذیر بودند.در سال 1959، رونالد مک نیر 9 ساله به یک کتابخانه عمومی در لیک سیتی در کارولینای…

چند بار می توانید یک تکه کاغذ را از وسط تا کنید؟

به راحتی می‌توان یک تکه کاغذ را یک، دو بار یا حتی سه یا چهار بار از وسط تا کرد. اما بیشترین تعداد دفعاتی که یک تکه کاغذ را می‌توان از وسط تا کرد چقدر است؟بر اساس یک ادعای رایج، یک ورق کاغذ را نمی‌توان بیش از هفت بار از وسط تا کرد. اما…

زندگینامه «هرژه» و مروری بر مجموعه کتاب‌های «ماجراهای تن تن»

امروز مصادف است با نخستین بخش از رشته ماجراهای تن‌تن و میلو نوشته هرژه . به همین خاطر این پست را به صورت مشروح اختصاص می‌دهیم به این نوستالژی دوران کودکی‌مان: «نیروهای ویلهلم دوم قیصر آلمان وارد بلژیک شده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند.» این را زنانی…

به نظرتان کدام شغل‌ها بیش از آنچه که لایقشان است، درآمد دارند؟!

بسته به فرهنگ هر کشور و شرایط سیاسی و اقتصادی هر ناحیه پاسخ به این سوال هم متغییر است.اما چرا ما برخی‌ها را از این نظر همیشه در رادار خود داریم و بعضی‌ها را نه.واقعیت این است که برخی اصلا چراغ خاموش حرکت می‌کنند و در رادار ما نیستند…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.