محدوده علم زیستشناسی، زیستشناسی نوین، فناوریهای نوین در در پیشرفت علم زیستشناسی

محدوده علم زیستشناسی
امروزه بسیاری از بیماریها مانند بیماری قند و افزایش فشارخون که حدود صد سال پیش به مرگ منجر میشدند، مهارشدهاند و به علت روشهای درمانی و داروهای جدید، دیگر مرگآور نیستند. ممکن است با مشاهده پیشرفتها و آثار علم زیستشناسی، این تصور در ذهن ما شکل بگیرد که این علم به اندازهای توانا و گسترده است که میتواند به همه پرسشهای انسان پاسخ دهد و همه مشکلات زندگی ما را حل کند؛ در حالی که این طور نیست. به طورکلی علم تجربی، محدودیتهایی دارد و نمیتواند به همه پرسشهای ما پاسخ دهد و از حل برخی مسائل بشری ناتوان است.
دانشمندان و پژوهشگران علوم تجربی فقط در جست وجوی علتهای پدیدههای طبیعی و قابل مشاهدهاند. مشاهده، اساس علوم تجربی است؛ بنابراین، در زیستشناسی، فقط ساختارها و یا فرایندهایی را بررسی میکنیم که برای ما به طور مستقیم یا غیر مستقیم قابل مشاهده و اندازهگیریاند. پژوهشگران علوم تجربی نمیتوانند درباره زشتی و زیبایی، خوبی و بدی، ارزشهای هنری و ادبی نظر بدهند.
زیستشناسی نوین
امروزه زیستشناسی ویژگیهایی دارد که آن را به رشتهای مترقی، توانا، پویا و امیدبخش تبدیل کرده است. در ادامه به این ویژگیها میپردازیم.
کل نگری: جورچینی (پازلی) را در نظر بگیرید که از قطعات بسیار زیادی تشکیل شده است. ممکن است هر یک از قطعات آن به تنهایی بیمعنی به نظر آید؛ اما اگر قطعههای آن را یکی یکی در جای درست در کنار همدیگر قرار دهیم، مشاهده میکنیم که اجزای جورچین، به تدریج نمایی بزرگ، گلی و معنی دار پیدا میکنند و تصویری از شیئی آشنا به ما نشان میدهند.
-------
علت و عوارض مشکل پزشکی از چیست؟
پیکر هریک از جانداران نیز از اجزای بسیاری تشکیل شده است. هر یک از این اجزا، بخشی از یک سامانه بزرگ را تشکیل میدهد که در نمای کلی برای ما معنی پیدا میکند. بنابراین، جانداران را نوعی سامانه میدانند که اجزای آن باهم ارتباط دارند؛ به همین علت ویژگیهای سامانه را نمیتوان فقط از طریق مطالعه اجزای سازنده آن توضیح داد و ارتباط بین اجزا نیز مانند خود اجزا در تشکیل جاندار، مؤثر و گل سامانه، چیزی بیشتر از مجموع اجزای آن است.
نگرش بین رشتهای: زیستشناسان امروزی برای شناخت هر چه بیشتر سامانههای زنده از اطلاعات رشتههای دیگر نیز کمک میگیرند؛ مثلا برای بررسی ژنهای جانداران، علاوه بر اطلاعات زیست شناختی، از فنون و مفاهیم مهندسی، علوم رایانه، آمار و بسیاری رشتههای دیگر هم استفاده میکنند.
فناوریهای نوین:
این فناوریها نقش مهمی در پیشرفت علم زیستشناسی داشته و دارند. در ادامه به نمونههایی از این فناوریها میپردازیم.
فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی: امروزه بیشتر از هر زمان دیگر به جمعآوری، بایگانی و تحلیل اطلاعات حاصل از پژوهشهای زیست شناختی نیاز داریم؛ دستاوردها و تحولات بیست ساله اخیر فناوری اطلاعات و ارتباطات در پیشرفت زیستشناسی، تأثیر بسیاری داشته است. این فناوریها | امکان انجام محاسبات را در کوتاهترین زمان ممکن فراهم کردهاند.
مهندسی ژنتیک: مدت هاست که زیستشناسان میتوانند ژنهای یک جاندار را به بدن جانداران دیگر وارد کنند، به گونهای که ژنهای منتقل شده بتوانند اثرهای خود را ظاهر کنند. این روش که باعث انتقال صفت یا صفاتی از یک جاندار به جانداران دیگر میشود، مهندسی ژنتیک نام دارد.
اخلاق زیستی: پیشرفتهای سریع علم زیستشناسی، به ویژه در مهندسی ژنتیک، زمینه سوء استفادههایی را در جامعه فراهم کرده است. محرمانه بودن اطلاعات ژنی و نیز اطلاعات پزشکی افراد و حقوق جانوران از موضوعهای اخلاق زیستی هستند.
یکی از سوء استفادهها از علم زیستشناسی، تولید سلاحهای زیستی است. چنین سلاحی مثلا میتواند عامل بیماری زایی باشد که نسبت به داروهای رایج مقاوم است یا فراوردههای غذایی و دارویی با عواقب زیانبار برای افراد باشند. بنابراین وضع قوانین جهانی برای جلوگیری از چنین سوءاستفادههایی از علم زیستشناسی ضروری است.
زیستشناسی در خدمت انسان
امروزه با مسائل فراوانی در زمینههای متفاوت مواجه هستیم. زیستشناسی به حل این مسائل چه کمکی میتواند بکند؟ در ادامه مروری بر نقش زیستشناسی در حل این مسائل داریم.
تأمین غذای سالم و کافی: گفته میشود که هم اکنون حدود یک میلیارد نفر در جهان از گرسنگی و سوءتغذیه رنج میبرند، چگونه غذای سالم و کافی برای جمعیتهای رو به افزایش انسانی فراهم کنیم؟
میدانیم غذای انسان به طور مستقیم یا غیرمستقیم از گیاهان به دست میآید؛ پس شناخت بیشتر گیاهان یکی از راههای تأمین غذای بیشتر و با مواد مغذی بیشتر است
از راههای افزایش کمیت و کیفیت غذای انسان، شناخت روابط گیاهان و محیط زیست است. گیاهان مانند همه جانداران دیگر در محیطی پیچیده، شامل عوامل غیرزنده مانند دما، رطوبت، نور و عوامل زنده شامل باکتریها، قارچها، حشرات و مانند آنها رشد میکنند و محصول میدهند.
بنابراین، شناخت بیشتر تعاملهای سودمند یا زیانمند بین این عوامل و گیاهان، به افزایش محصول کمک میکند.
حفاظت از بوم سازگانها، ترمیم و بازسازی آنها: انسان، جزئی از دنیای زنده است و لذا نمیتواند بینیاز و جدا از موجودات زنده دیگر و در تنهایی به زندگی ادامه دهد. به طورکلی منابع و سودهایی را که هر بوم سازگان در بردارد، خدمات بوم سازگان مینامند. میزان خدمات هر بوم سازگان به میزان تولیدکنندگان آن بستگی دارد. پایدار کردن بوم سازگانها به طوری که حتی در صورت تغییر اقلیم، تغییر چندانی در مقدار تولیدکنندگی آنها روی ندهد، موجب ارتقای کیفیت زندگی انسان میشود.
دریاچه ارومیه چندین سال است که در خطر خشک شدن قرار گرفته است. زیستشناسان کشورمان با استفاده از اصول علمی بازسازی بوم سازگانها، راهکارهای لازم را برای احیای آن ارائه کردهاند و امید دارند که در آینده از نابودی این میراث طبیعی جلوگیری کنند.
قطع درختان جنگلها برای استفاده از چوب یا زمین جنگل، مسئله محیط زیستی امروز جهان است. پژوهشها نشان دادهاند که در سالهای اخیر، مساحت بسیار گستردهای از جنگلهای ایران و جهان تخریب و بیدرخت شدهاند. از بین رفتن جنگلها پیامدهای بسیار بدی برای سیاره زمین دارد. تغییر آب و هوا، سیل، کاهش تنوع زیستی وفرسایش خاک از آن جملهاند.
تأمین انرژیهای تجدیدپذیر: نیاز مردم جهان به انرژی در حال افزایش است. بیشترین نیاز کنونی جهان به انرژی از منابع فسیلی، مانند نفت، گاز و بنزین تأمین میشود؛ اما میدانیم که سوختهای فسیلی موجب افزایش کربن دی اکسید جو، آلودگی هوا و در نهایت باعث گرمایش زمین میشوند. بدین لحاظ، انسان باید در پی منابع پایدار، مؤثرتر و پاکتر انرژی برای کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی باشد. زیستشناسان میتوانند به بهبود و افزایش تولید سوختهای زیستی مانند گازوئیل زیستی که از دانههای روغنی به دست میآید، کمک کنند.
سلامت و درمان بیماریها: به تازگی، روشی برای تشخیص و درمان بیماریها در حال گسترش است که پزشکی شخصی نام دارد. پزشکان در پزشکی شخصی برای تشخیص و درمان بیماریها علاوه بر بررسی وضعیت بیمار، با بررسی اطلاعاتی که در دنای (DNA) هر فرد وجود دارد، روشهای درمانی و دارویی خاص هر فرد را طراحی میکنند.
نانوفناوری در خدمت بینایی انسان بیماری تحلیل شبکیه چشم، یکی از علتهای نابینایی کهن سالان است. در این بیماری که ممکن است از ۶۵ سالگی به بعد در افراد ظاهر شود، یاختههای حساس به نور در شبکیه به تدریج از بین میروند، یا نمیتوانند به درستی کار کنند. برای کمک به این بیماران، شبکیه مصنوعی ساخته شده است. میتوان عصبهایی را که از یاختههای عصبی مسئول بینایی در شبکیه خارج میشوند و به مغز میروند به ریزتراشههایی شامل مجموعهای از چشمهای الکتریکی میکروسکوپی متصل کرد که میتوانند اثر نور را به پیام عصبی تبدیل کنند، درنتیجه، بیمارانی که نابینا هستند، میتوانند اشیا را ببینند و خطوط درشت روزنامهها را بخوانند.