گوارش غذا در دستگاه گوارش چگونه صورت میگیرد؟

دستگاه گوارش طی فرایند گوارش مکانیکی، غذا را اسیاب میکند و با فرایند گوارش شیمیایی، مولکولهای بزرگ را به مولکولهای کوچک تبدیل میکند. این فرایندها چگونه انجام میشوند؟ چه عواملی در آنها نقش دارند؟
گوارش در دهان:
با ورود غذا به دهان، جویدن غذا و گوارش مکانیکی آن آغاز میشود. آسیاب شدن غذا به ذرههای بسیار کوچک برای فعالیت بهتر آنزیمهای گوارشی، و اثر بزاق بر آن لازم است. سه جفت غده بزاقی بزرگ و غدههای بزاقی کوچک، بزاقترشح میکنند. بزاق، ترکیبی از آب، یونها، انواعی از آنزیمها و موسین است. آنزیم آمیلاز بزاق به گوارش نشاسته کمک میکند. لیزوزیم، آنزیمی است که در از بین بردن باکتریهای درون دهان نقش دارد. موسین، گلیکوپروتئینی است که آب فراوانی جذب و ماده مخاطی ایجاد میکند. ماده مخاطی دیواره لوله گوارش را از خراشیدگی حاصل از تماس غذا یا آسیب شیمیایی (بر اثر اسید یا آنزیم) حفظ میکند و ذرههای غذایی را به هم میچسباند و آنها را به توده لغزندهای تبدیل میکند.
بلع غذا: هنگام بلع با فشار زبان، توده غذا به عقب دهان و داخل حلق رانده میشود. با رسیدن غذا به حلق، بلع به شکل غیرارادی، ادامه پیدا میکند. همان طور که میدانید حلق را به چهارراه تشبیه میکنند.
در ادامه دیواره ماهیچهای حلق منقبض میشود و حرکت کرمی آن، غذا را به مری میراند. حرکت کرمی در مری ادامه پیدا میکند و با شل شدن بنداره انتهای مری، غذا وارد معده میشود. غدههای مخاط مری، ماده مخاطیترشح میکنند تا حرکت غذا آسانتر شود.
-------
علت و عوارض مشکل پزشکی از چیست؟
گوارش در معده:
معده، بخش کیسهای شکل لوله گوارش است. دیواره معده، چین خوردگیهایی دارد که با پرشدن معده باز میشوند تا غذای بلع شده در آن انبار شود. گوارش غذا در معده در اثر شیره معده و حرکات آن انجام میشود. در پایان گوارش در معده مخلوط حاصل از گوارش که کیموس نام دارد، با باز شدن بنداره پیلور وارد ابتدای روده باریک میشود . به ابتدای روده باریک دوازدهه میگویند.
شیره معده: یاختههای پوششی مخاط معده در بافت پیوندی زیرین فرو رفتهاند و حفرههای معده را به وجود میآورند. مجاری غدههای معده، به این حفرهها راه دارند. یاختههای پوششی سطحی مخاط معده و برخی از یاختههای غدههای آن، ماده مخاطی فراوانترشح میکنند که به شکل لایه ژلهای چسبناکی، مخاط معده را میپوشاند. یاختههای پوششی سطحی، بیکربنات ( HCO3 )نیزترشح میکنند که لایه ژلهای حفاظتی را قلیایی میکند. به این ترتیب سد حفاظتی محکمی در مقابل اسید و آنزیم به وجود میآید.
یاختههای اصلی غدهها، آنزیمهای معده راترشح میکنند. پیش ساز پروتئازهای معده را به طور کلی پپسینوژن مینامند. پپسینوژن بر اثر کلریدریک اسید به پپسین تبدیل میشود. پپسین خود با اثر بر پپسینوژن، تولید پپسین را بیشتر میکند. آنزیم پپسین، پروتئینها را به مولکولهای کوچکتر تجزیه میکند. ی
اختههای کناری غدههای معده، کلریدریک اسید و عامل (فاکتور) داخلی معدهترشح میکنند. عامل داخلی معده، برای ورود ویتامین B به یاختههای روده باریک ضروری است. اگر این یاختهها تخریب شوند یا معده برداشته شود، علاوه بر ساخته نشدن کلریدریک اسید، فرد به کم خونی خطرناکی دچار میشود؛ زیرا ویتامین B که برای ساختن گویچههای قرمز در مغز استخوان لازم است، جذب نمیشود و زندگی فرد به خطر میافتد.
فرصتشناسی یک پژوهشگر دکتر بومون در قرن ۱۹ میلادی، جوانی را درمان کرد که پهلویش با گلوله سوراخ شده بود. طی التیام زخم، سوراخ کوچکی در بدن جوان باقی ماند که داخل معده را نشان میداد. بومون از این سوراخ، چینهای سطح معده و ماده مخاطی روی سطح آن را مشاهده و با لولهای لاستیکی مقداری از اسید معده را خارج کرد. او با آزمایش غذاهای گوناگون، نتیجه گرفت معده باترشح اسید، به غذای بلع شده پاسخ میدهد. بومون نتایج آزمایشهای خود را در کتابی منتشر کرد.
با ورود غذا، معده اندکی انبساط مییابد و انقباضهای معده، آغاز میشوند. این انقباضها غذا را با شیره معده میآمیزند که نتیجه آن تشکیل کیموس معده است. همان طور که گفتیم با باز شدن بنداره پیلور، کیموس وارد دوازدهه میشود.
برگشت اسید معده (ریفلاکس): اگر انقباض بنداره انتهای مری کافی نباشد، فرد دچار برگشت اسید میشود. در این حالت در اثر برگشت شیره معده به مری، به تدریج، مخاط مری آسیب میبیند؛ زیرا حفاظت دیواره آن به اندازه معده و روده باریک، نیست. سیگار کشیدن، الکل، رژیم غذایی نامناسب و استفاده بیش از اندازه از غذاهای آماده، تنش و اضطراب، از علتهای برگشت اسید معدهاند.
زخم پپتیک: ترشح بیش از حد اسید و آنزیم در شیره گوارشی و کاهش توانایی سد حفاظتی ماده مخاطی در مخاط معده یا دوازدهه، زخم پپتیک ایجاد میکند. بسیاری از افراد مبتلا به زخم پپتیک، عفونت مزمن ناشی از باکتری به نام هلیکو باکتر پیلوری دارند. این باکتری میتواند سد حفاظتی ماده مخاطی را تخریب کند. از علامتهای این بیماری، احساس درد در بخش بالایی معده است که ممکن است تا چند ساعت پس از خوردن غذا ادامه پیدا کند. تنش مداوم، سیگار کشیدن، الکل و برخی داروها مانند آسپرین نیز ماده مخاطی را تخریب میکنند.
گوارش در روده باریک:
کیموس به تدریج وارد روده باریک میشود تا مراحل پایانی گوارش به ویژه در دوازدهه انجام شود. صفرا، شیرههای روده و لوزالمعده که به دوازدهه میریزند به کمک حرکات روده، در گوارش نهایی کیموس نقش دارند.
حرکتهای روده باریک: حرکتهای روده باریک، علاوه بر گوارش مکانیکی و پیش بردن کیموس در طول روده، کیموس را در سراسر مخاط روده میگستراند تا تماس آن با شیرههای گوارشی و نیز یاختههای پوششی مخاط، افزایش یابد.
شیرۂ روده: روده باریک این شیره راترشح میکند. شیره روده شامل موسین، آب، یونهای مختلف از جمله بیکربنات و آنزیم است.
صفرا: کبد، صفرا را میسازد. صفرا آنزیم ندارد و ترکیبی از نمکهای صفراوی، بیکربنات، کلسترول و فسفولیپید است. صفرا به دوازدهه میریزد و به گوارش چربیها کمک میکند. همچنین بیکربنات صفرا به خنثی کردن حالت اسیدی کیموس معده کمک میکند.
گاهی ترکیبات صفرا در کیسه صفرا رسوب میکنند و سنگ ایجاد میشود. رژیم غذایی پرچرب در ایجاد سنگ کیسه صفرا نقش دارد(شکل ۱۱).
شیره لوزالمعده: آنزیمها و بیکربنات لوزالمعده به دوازدهه میریزند. لوزالمعده، آنزیمهای لازم برای گوارش شیمیایی انواع مواد را تولید میکند. پروتئازهای لوزالمعده درون روده باریک فعال میشوند. بیکربنات اثر اسید معده را خنثی میکند. به این ترتیب دیواره دوازدهه از اثر اسید حفظ و محیط مناسب برای فعالیت آنزیمهای لوزالمعده فراهم میشود.
گوارش کربوهیدراتها:
رژیم غذایی ما شامل انواع گوناگون کربوهیدرات هاست. مونوساکاریدها بدون گوارش جذب میشوند. دی ساکاریدها و پلی ساکاریدها برای جذب شدن باید گوارش یابند و به مونوساکارید تبدیل شوند
آنزیمهای گوارشی با واکنش آب کافت (هیدرولیز)، مولکولهای درشت را به مولکولهای کوچک تبدیل میکنند. در آب کافت همراه با مصرف آب، پیوند بین مولکولها شکسته میشود. شکل ۱۲ واکنش آب کافت را در تبدیل دی ساکارید به مونوساکارید نشان میدهد.
دستگاه گوارش ما آنزیم مورد نیاز برای گوارش همه کربوهیدراتها را نمیسازد، مثلا آنزیم موردنیاز برای تجزیه سلولز را نمیسازد.
گوارش پروتئینها:
پپسین گوارش پروتئینها را در معده آغاز میکند. در روده باریک در نتیجه فعالیت پروتئازهای لوزالمعده و آنزیمهای روده باریک، پروتئینها به آمینواسیدها، تجزیه میشوند.
گوارشتری گلیسریدها:
فراوانترین لیپیدهای رژیم غذایی، تری گلیسریدها هستند.
آنزیم لیپاز، تری گلیسریدها را به واحدهای سازنده آن تجزیه میکند. صفرا و حرکات مخلوطکننده روده باریک موجب ریز شدن چربیها میشوند. گوارش چربیها، بیشتر در اثر فعالیت لیپاز لوزالمعده در دوازدهه انجام میشود.
مشاهده درون دستگاه گوارش با استفاده از درون بینی (آندوسکوپی آندو به معنای درون و اسکوپ به معنی دیدن) میتوان درون مری، معده و دوازدهه را مشاهده کرد. درون بین (آندوسکوپ Endoscope) لولهای باریک و انعطافپذیر با دوربینی بر یک سر آن است. درون بینی برای تشخیص زخمها، سرطان و عفونت به کار میرود. درون بین در نمونهبرداری نیز استفاده میشود. کولون بینی (کولونوسکوپی) روشی برای بررسی کولون یا روده بزرگ است که به کمک آن روده بزرگ را تا محل اتصال به روده کوچک بررسی میکنند تا اختلالهای احتمالی آن را مشاهده کنند.
باکتریهای همزیست روده بزرگ و انتهای روده باریک، آنزیم آب کافتکننده سلولز دارند و گلوکز تولید میکنند، اما بافت پوششی روده بزرگ نمیتواند این گلوکز را جذب کند. این باکتریها، انواعی از ویتامینهای گروه B و ویتامین «K» میسازند که روده بزرگ میتواند آنها را جذب کند. بخشی از گازهای روده از فعالیت این باکتریها به وجود میآیند. علاوه بر آن، این باکتریها باترشح مواد سمی، باکتریهای بیماریزا را میکشند و از یاختههای پوششی روده بزرگ حفاظت میکنند. مصرف آنتی بیوتیک ممکن است، این باکتریهای مفید را از بین ببرد. امروزه موادغذایی مانند ماست، با باکتریهای مفید غنیسازی شدهاند تا تعداد این باکتریها را در لوله گوارش افزایش دهند. این محصولات رازیست یار (پروبیوتیک) مینامند.