چرا چوبپنبه روی آب شناور میماند؟
شخصی قلاب ماهیگیری خود را در حالیکه تکهای چوبپنبه بمنظور شناور ماندن روی آب به آن بسته شده میآورد، بدون توجه به این مسئله که چرا تکه چوبپنبه بر روی آب شناور میماند؟!
قابلیت شناور شدن چوبپنبه بر روی آب از زمانهای قدیم شناخته شده و این جسم باعث نجات بسیاری از افراد در هزاران سال پیش شده است.
چوبپنبه سبکتر از آب است، چون آب نمیتواند در بافت آن که توسط هوا اشغال شده، نفوذ کند، بر روی آب شناور مانده و سبب میشود که در آب فرو نرود. چوبپنبه، پوسته خارجی درخت بلوط است. چوبپنبه دنیا از اسپانیا و پرتغال میآید زیرا در آنجا به وفور کشت میشود.
طول چوبپنبه بلوط از 6 تا ۱۲ متر و قطر آن یک متر است. ابتدا باید پوست درخت کنده شده و این عمل هنگامی انجام میشود که درخت ۲۰ ساله است. این کار آسیبی به درخت وارد نیاورده بلکه برای آن نیز سودمند است.
9 سال بعد مجدداً پوست درخت کنده شده که چوبپنبه حاصله زبر و ناصاف است مراحل بعدی پوست کندن، که بفاصله ۹ تا یکصد سال تکرار میشود، چوبپنبه ظریفتری بدست میدهد. پس از پوست کندن، چوبپنبه را مدت چند هفته رویهم انبار میکنند تا خشک و آماده شود، که بسته به فصل است. سپس آن را میجوشانند تا نرم و اسید تانیک آن برطرف شود.
چوبپنبهها را به شکل ورقههای مسطح بطوریکه نرم و انحناپذیر باشند، پهن کرده تا خشک شود و سپس به سراسر دنیا صادر میشود.
دو نوع چوبپنبه خام وجود دارد: یکی بنام چوبپنبه سبک که در ساختن چوبپنبه جهت درب بطریها غواصکها و وسایل نجات غریق بکار میرود. نوع دیگر: چوبپنبه آسیاب شده است که آن را آسیاب کرده و با بعضی مواد چسبنده میپزند. این نوع چوبپنبه را در پوشش لولهها، کفشسازی، واشرهای اتومبیل و بطریها بکار میبرند.
امروزه یکی از بزرگترین مصارف چوبپنبه: عایقبندی اطاقها، انبارها، سردخانهها و یخچالها میباشد.