تشخیص و غربالگری سرطان سرویکس از چه سنی و چطور باید انجام شود؟

سرطان سرویکس: نئوپلازی اینتراپی تلیال سرویکس (CIN)، ضایعه پیش ساز سرطان سرویکس است. CIN ممکن است به طور خودبه خود پسرفت کند، اما CIN2 و CIN3 ممکن است به مرور زمان به کانسر سرویکس پیشرفت نمایند. CIN را میتوان در اغلب موارد با تست سیتولوژی اکسفولیاتیو سرویکس یا پاپ اسمیر در مراحل اولیه تشخیص داد؛ چه تست پاپ اسمیر بر روی لام انجام شود و یا اینکه بر پایه مایع (Liquid base) باشد و چه تست HPV پرخطر همراه با آن انجام شود چه نشود، توصیههای غربالگری کانسر سرویکس در زنان با خطر متوسط به صورت زیر است:
سن کمتر از ۲۱ سال: این افراد صرفنظر از سن شروع رابطه جنسی یا سایر ریسک فاکتورهای رفتاری، نیازی به غربالگری ندارند. مگر اینکه مبتلا به HIV یا نقص ایمنی باشند.
سن ۲۱ تا ۲۹ سال: غربالگری هر ۳ سال با تست سیتولوژی پاپ اسمیر) به تنهایی توصیه میشود. کوتست (Cotesting) پاپ اسمیرو تست HPV، نباید در زنان با سن کمتر از ۳۰ سال انجام شود. غربالگری سالیانه در این گروه لازم نیست.
سن ۳۰ تا ۶۵ سال: کوتست سیتولوژی و تست HPV در این گروه هر ۵ سال انجام میگیرد. غربالگری با سیتولوژی تنها هر ۳ سال هم قابل قبول است. غربالگری سالیانه در این گروه لازم نیست.
برای پاپ اسمیر و سیتولوژی سرویکس هر دو روش معمولی (لام) و Liquid-based، قابل قبول است.
سن بالای ۶۵ سال: در زنان بالای ۶۵ سال به شرط آنکه به اندازه کافی تستهای منفی قبلی داشته باشند و سابقهای از CIN2 یا بالاتر نداشته باشند، میتوان غربالگری را متوقف کرد. تستهای منفی قبلی کافی در غربالگری کانسر سرویکس عبارتند از
١- سه تست سیتولوژی پیاپی منفی در طی ۱۰ سال گذشته
۲- دو کوتست پیاپی منفی در طی ۱۰ سال گذشته که جدیدترین آن در طی ۵ سال گذشته باشد.
غربالگری سرطان سرویکس در شرایط خاص
١- سیتولوژی روتین و تست HPV در زنانی که هیسترکتومی توتال (همراه با برداشتن سرویکس) شدهاند و سابقه CIN2 یا بالاتر در طول ۲۰ سال گذشته نداشتهاند، باید قطع شود و این افراد دیگر نیاز به غربالگری ندارند.
٢- زنانی که دارای سابقه CIN3، CIN2 یا آدنوکارسینوم in situ هستند، تا ۲۰ سال بعد از پسرفت خود به خودی یا درمان CIN3، CIN2 یا آدنوکارسینوم in situ، نیاز به ادامه غربالگری دارند حتی اگر سن آنها از ۶۵ سال گذشته شده باشد.
۳- موارد زیر استثناء هستند و باید غربالگری سرطان سرویکس را ادامه دهند:
الف) مبتلایان به HIV و نقص ایمنی ب) زنانی که در زندگی داخل رحمی در معرض دی اتیل استیل بسترول بودهاند. ج) زنانی که در گذشته تحت درمان CIN3، CIN2 یا کانسر قرار گرفتهاند.