نخستین مجلهها چه زمانی منتشر شدند؟

سیمین د خت گود رزی
منبع: magazinedesigning.com
همیشه «نخستین» ها د ر هر زمینه ای جالب توجهاند ؛ این که چهطور یک پد ید ه آغاز میشود ، رشد میکند ، د نبالهد ار میشود ، تغییر میکند و گاه پرطرفد ار میشود .
برای اصحاب رسانه و صاحبان نشریات، «نخستین شماره» سرفصل خاطرات زیاد ی است که تلخ و شیرینِ آن همگی د ر گذر سالها و زیر گرد زمان، همرنگ میشوند .
اما نخستین شماره از نخستین مجلهٔ اد بی د نیا د ر کجا و چهطور منتشر شد ؟ این پرسشی است که چند ی پیش «مگزین د یزاین» به آن پرد اخته است:
د ربارهٔ تاریخ و چهگونگی شکل گیری مجلات میتوان کتابها نوشت اما نوشتن د ر صفخات محد ود مجله یعنی رعایت اختصار!
نخستین متن چاپ شد ه د ر قالب مجله، سال 1663 میلاد ی د ر آلمان شکل گرفت. نام طولانی این مجله «اربولیچه موناتس اونترد انگن» (Erbauliche Monaths Unterredungen) بود که به مسائل اد بی و فلسفی روزگار خود میپرد اخت. همهٔ مطالب این مجله تقریباً توسط یک نویسند ه به سرانجام میرسید و طبعاً مخاطب آن هم جامعهٔ کوچکی از افراد باهوش و باسواد آلمان د ر چهار قرن پیش بود .
بد یهی است که د ر این گونه موارد فرانسویها سعی میکنند از قافله عقب نمانند و همین شد که د ر سال 1672 نویسند هٔ فرانسوی ژان د ونا د ویز مجلهٔ له مرکیور گالانت (Le Mercure Galant) را تأسیس کرد .
د ر این مجله اتفاقاتی که د ر د اد گاهها میافتاد همراه با خبرهایی از تئاتر و اد بیات منتشر میشد . صاحبان گالانت پس از مد تی توانستند مجلهٔ خود را د ر سرتاسر اروپا منتشر کنند .
د ر این میان زنان نیز بیکار نماند ند . نخستین مجله ای که آنها به طور مستقل منتشر کرد ند د ر سال 1693 و د ر شهر لند ن بود . مجلهٔ آنان لید یز مرکوری (Ladie’s Mercury) نام د اشت و تا مد تها به طور مرتب و د ورهای چاپ میشد .
اما یک نکتهٔ جالب توجه د ربارهٔ واژهٔ مگزین (Magazine) وجود د ارد . این واژه برای اولین بار د ر نام یکی د یگر از نخستین مجلات انگلیسی به اسم جنتلمنر مگزین (Gentleman’s Magazine) د ر سال 1731 به کار رفت. این لغت د ر اصل از کلمهٔ «مخزن» عربی گرفته شد ه بود . تعبیر کسانی که این نام را انتخاب کرد ند این بود که مجله مانند انباری عمل میکند که اشیاء ارزشمند را د ر خود نگه مید ارد .
پیش از این، «مگزین» د ر زبان های اروپایی فقط با معنای انبار به ویژه برای ملوانان و مسافران کشتی به کار میرفت اما اد وارد کیو، صاحب نشریهٔ جنتلمنر مگزین آن را برای همیشه وارد د نیای مطبوعات کرد .
د ر د وره هایی که از آنها یاد شد رفته رفته مجلات رونق چشمگیری یافتند و مخاطبان آنها نیز از طیف خاص به طبقات متوسط جامعه گسترش پید ا کرد ند . همین امر سبب میشد تا هزینههای چاپ و نشر بالا رفته، مشکلات مالی یکی یکی از راه برسند . از سوی د یگر د ستگاههای اولیه چاپ، تعد اد محد ود ی کاغذ را د ر خود جای مید اد ند . بنابراین ارتقا و گسترش کار نیازمند هزینههایی بود که صرفاً از راه فروش مجله تأمین نمی شد . اینجا بود که پای تبلیغات به مجلهها باز شد .
قرن 19 را باید آغازگر ورود تبلیغات به مطبوعات د انست. د ر ابتد ا خود تبلیغات شامل مالیات سنگین میشد اما کم کم د خل و خرجها به تعاد ل رسید و مالیات برای تبلیغ د ر موارد ی حذف و د ر موارد ی تعد یل شد .
اواخر قرن 19 انبوه مجلات وارد بازار شد ند و چنان با صنعت و تجارت د رآمیختند که مجله یکی از مهمترین ارکان و ابزارهای اقتصاد ی شد .
آزما , دی 1397 – شماره 135