معرفی و خلاصه کتاب بی حد و مرز | نوشته جیم کوییک

کتاب بی حد و مرز
مغزتان را بهبود دهید، همهچیز را سریعتر یاد بگیرید، و بهترین شکل از زندگی خود را بیابید
نویسنده: جیم کوییک
مترجم: پگاه فرهنگمهر
انتشارات میلکان
خلقِ زندگی دلخواهتان شاید کمی ترسناک به نظر برسد. اما میدانید چه چیزی از آن هم ترسناکتر خواهد بود؟ پشیمانی
قدرتمندترین واژههای زبان انگلیسی کوتاهترین واژهها هستند: «من هستم.» هرچه بین این دو واژه قرار دهید، سرنوشت شما را مشخص میکند.
همانطور که اتکای همیشگی به فناوریِ آسانسور بهجای استفاده از پلهها بهایی فیزیکی دارد، برای ماهیچههای ذهنیِ تنبل نیز باید بهایی سنگین بپردازیم. از مغزتان استفاده کنید، وگرنه برای همیشه از دستش خواهید داد.
موفقترین افرادِ جهان، دانشجوهایی هستند که در تمام طول عمر خود در پی یادگیریاند.
اگر دانش، قدرت است پس یادگیریِ دانش اَبَرقدرت است. ظرفیتِ ما برای یادگیری، بیحدومرز است و فقط باید نشانمان دهند چطور به آن دسترسی پیدا کنیم.
بهسرعت متوجه شدم داشتنِ دانش مرا از آدمهای اطرافم متمایز نخواهد کرد؛ آنچه موجب تفاوتم میشود، نحوهٔ استفاده از آن دانش است. واقعیت این است: دانش، قدرت نیست. دانش فقط پتانسیلِ این را دارد که قدرت باشد.
یک خطر دیجیتالی دیگر هم وجود دارد که لازم است به آن توجه داشته باشیم. من این خطر را افسردگیِ دیجیتالی مینامم، خطری زادهٔ فرهنگِ مقایسه؛ اجازه میدهیم گفتهها و رفتارهای پرزرقوبرقِ دیگران در فضای مجازی این احساس را به ما بدهد که کمتر از آنها هستیم
اگر دانشِ خود را به عمل تبدیل نکنید، تمام کتابها، پادکستها، سمینارها، برنامههای آنلاین و پستهای الهامبخش در رسانههای اجتماعی هم نتیجهبخش نخواهند بود.
من در طول سالها کارکردن با مردم آموختم که تقریباً همهٔ افراد رؤیاهای خود را کوچک و محدود میکنند تا با واقعیت زندگی فعلیشان تناسب داشته باشد
بوها برای بهیادآوردنِ خاطرات بسیار مؤثر هستند. تحقیقات نشان دادهاند بوی رزماری موجب بهبود حافظه میشود. نعناع و لیمو هم حافظه را افزایش میدهند.
یکی از مهمترین کارهایی که میتوانید برای سلامتِ مغز خود انجام دهید، ادامهدادن مداوم یادگیری است. ما همگی قادر به توسعهٔ ظرفیتِ مغزمان هستیم حتی وقتی سنمان بیشتر میشود
واقعیت این است: دانش، قدرت نیست. دانش فقط پتانسیلِ این را دارد که قدرت باشد. شما میتوانید این کتاب را بخوانید و تمامش را بهخوبی بیاموزید؛ اما اگر از آن استفاده نکنید، بیفایده خواهد بود.
«شاید فناوری مدرن خارقالعاده باشد، اما بهراحتی ما را از هدف اصلی منحرف میکند و از لذتِ کنارِ دوستان و خانواده بودن، میکاهد.»
تنها سه چیز میتوانند در بلندمدت رفتارِ فرد را تغییر دهند. یکی بینش و ادراک است که افراد کمی میتوانند بنا به نیاز احضارش کنند. دیگری تغییر محیط اطراف است که برای همه ممکن است، اما ضرورتاً در زمانِ مشخص ممکن نیست. سومی هم همانطور دکتر فاگ میگوید: «برداشتنِ قدمهای کوچک» است
من دوست دارم هنگام سالمندی، وضعیت جسمانی خوبی داشته باشم پس خودم را متعهد کردهام که وزنه بلند کنم و قدرتمندتر بشوم، هرچند این کار را دوست ندارم؛ هدف، جانشینِ ناراحتی میشود.
پس وقتی سرگرمِ بررسی واقعیتهایی هستید که پشت باورهای محدودکنندهتان قرار دارند، حتماً دو چیز را در نظر بگیرید: اینکه آیا واقعاً شواهدی وجود دارد که اثبات کند شما در این حوزه خوب عمل نکردهاید یا اینکه حتی این شواهد هم از صداهای داخل سرتان نشئت گرفتهاند
نیمهٔ عمرِ اطلاعات، کاهش یافته است. نیمهٔ عمر اطلاعات، مقدار زمانی است که طول میکشد اطلاعات با اطلاعات جدیدتر یا صحیحتر جایگزین شود. میتوانید آنقدر که بهنظرتان کافی است مطالعه کنید؛ اطلاعاتی که هماکنون پردازش میکنید، سریعتر از آنچه فکرش را بکنید منسوخ میشوند.
وقتی فهرست کارهایی را که نباید انجام دهید، تکمیل کردید باید نوعی ضدِفهرست باشد، فهرستی از مواردی که وقتِ انجامشان را ندارید. سپس بهراحتی میتوانید تشخیص دهید چه کارهایی واقعا شما را پیش میبرند و همانها را انجام دهید. شروعِ کوییک
وقتی فهرست کارهایی را که نباید انجام دهید، تکمیل کردید باید نوعی ضدِفهرست باشد، فهرستی از مواردی که وقتِ انجامشان را ندارید. سپس بهراحتی میتوانید تشخیص دهید چه کارهایی واقعا شما را پیش میبرند و همانها را انجام دهید. شروعِ کوییک
وقتی روی صندلی مینشینید کمی به جلو خم شوید، به پایین نگاه کنید و نفسهای عمیق بکشید و اخم کنید. همین الان این کار را بکنید. در این حالت چقدر انگیزه برای موفقیت دارید؟ بهنظرتان در این حالت چقدر بهرهوری دارید؟ بسیاری از دانشآموزان هنگامِ درسخواندن چنین حالتی به خود میگیرند. آیا عجیب است که اینقدر از درسخواندن بدشان میآید و باید سخت تلاش کنند که کمترین نتیجه را بگیرند؟ حالا صاف بنشینید و لبخند بزنید؛ احساس بهتری ندارید؟
انگیزه چیزی نیست که یک روز صبح با آن از خواب بیدار شوید. زمانی که میگوییم «من هیچ انگیزهای ندارم» خود را در حالتِ خلسه قرار میدهیم. انگیزه چیزی نیست که شما دارید، بلکه کاری است که انجام میدهید. کاملاً هم پایدار است
سؤالات، تمرکز شما را هدایت میکنند بنابراین نقشی مهم در زندگی دارند، حتی نقشی مهم برای درکِ مطلب دارند. چون مردم موقع مطالعه معمولاً سؤالاتِ کافی نمیپرسند، تمرکز خود را از دست میدهند و درک و حفظِ مطالب در ذهنشان کاهش مییابد. اگر ذهنتان را پیش از خواندن با سؤالاتِ صحیح آماده کنید، پاسخها را در همهجا خواهید دید.
دَنیل جِی لویتین، عصبشناس، در کتاب خود بهنام ذهنِ سازماندهیشده؛ تفکرِ سرراست در عصر انبوه اطلاعات میگوید: «اینکه از مغزمان بخواهیم توجه و تمرکزش را از فعالیتی به فعالیتی دیگر تغییر دهد، موجب میشود قشر پیشپیشانی و جسم مخطط، گلوکوزِ اکسیژنه بسوزانند، یعنی همان سوختی که برای انجام وظایف خود نیاز دارند. تغییراتِ سریع و مستمر که ما با انجام چند کار همزمان موجبشان میشویم، آنقدر سریع سوخت مغز را تمام میکند که پس از مدتی کوتاه، احساس خستگی و گیجی میکنیم. در واقع تمام مواد مغذی موجود در مغز خود را خالی کردهایم. این امر موجب کاهش عملکردِ شناختی و فیزیکی در ما میشود.»
خواندن، موجبِ بهبود حافظه میشود. چون شما در زمان خواندن به مغز خود تمرینِ بسیار میدهید، مغزتان پربازدهتر عمل میکند. مزیتِ مهمِ این مسئله، به حافظه مربوط میشود. در پژوهش انجامشده توسط دکتر رابرت اِس ویلسون در مرکزِ پزشکی دانشگاه راش در شیکاگو، مشخص شد خواندن تأثیری بسزا در پیشگیری از کاهشِ حافظه دارد. «ما نباید اثراتِ فعالیتهای روزمره مثل مطالعهکردن و نوشتن را بر کودکان و والدین خود نادیده بگیریم. بر اساس پژوهش ما، ورزشدادنِ مغز از طریق انجام چنین فعالیتهایی در طولِ عمر فرد از کودکی تا پیری، برای سلامتِ مغز در سنین بالا بسیار مهم است .»
تحقیقات نشان میدهند تواناییِ طبیعی ما برای تمرکز، بعد از ۱۰ تا ۴۰ دقیقه افول میکند. اگر بیش از این برای کاری مشخص زمان صرف کنیم، نتایجی کمتر از زمانِ صرفشده خواهیم گرفت چراکه حواسمان به اطراف پرت میشود. به همین خاطر، پیشنهاد میکنم از تکنیک پومودورو استفاده کنید، روشی برای بهرهوری بیشتر که فرانچسکو چیریلو ارائه کرده است. بر اساس این ایده، زمان بهینه برای هر وظیفه ۲۵ دقیقه است و در ادامه استراحتی پنجدقیقهای ضروری است. هر بخشِ ۲۵ دقیقهای را یک پومودورو مینامیم. همانطور که این کتاب را میخوانید، پیشنهاد میکنم یک پومودورو مطالعه کنید و پنج دقیقه به مغزتان استراحت بدهید.
نیروبخشِ صبحگاهی برای مغز برای دو نفر مواد لازم ۲ تکه زنجبیل، پوستکنده و تکهشده ۲ تکه زردچوبه، پوستکنده و تکهشده (توجه: زردچوبه لک باقی میگذارد بنابراین مراقبِ لباسها و کابینتها باشید.) ۴ لیوان آبِ تصفیهشده چای سبز ارگانیک (چای کیسهای بدون پلاستیک برای دو نفر) نصف لیوان آبلیموی تازه کمی فلفل سیاه عسل (در صورت تمایل) زردچوبه و زنجبیل و آب را در ماهیتابهای کوچک بریزید. آب را به جوش آورید. چای سبز را اضافه کنید و حداقل پنج دقیقه بجوشانید. ماهیتابه را از روی اجاق بردارید. آبلیمو و کمی فلفل سیاه و عسل را اضافه کنید. این نوشیدنی را گرم میل کنید و تا بیست دقیقه پس از نوشیدنش، چیزی نخورید.