بزرگترین گنجهای گمشده دنیا کدامها هستند؟
آریاناز محمدی| گنجهایی در تاریخ وجود داشته که همواره در هالهای از ابهام قرار دارند، از طلاهای دزدان دریایی گرفته تا دستنوشتههای شکسپیر و کشتی غرق شدهٔ وایکینگها. بعضیها هم بهای گزافی برای پیدا کردن آنها پرداخت کردهاند. در سال 1960(1340) چهار مرد در راه یافتن چاه پول معروف «جزیرهٔ بلوط» در کشور کانادا، جان خود را به طرز وحشتناکی از دست دادند، اما جستجو برای این چاه و دیگر گنجینههای معروف گمشدهٔ روی زمین همچنان باقی است؛ چه از سوی باستان شناسان و چه از سوی سوداگران طلا و ثروت. در اینجا با چند گنجینهٔ معروف جهان آشنا میشویم.
1- تابوت عهد(صندوق حضرت موسی(ع))
در کتاب «عهد عتیق»(در بخش تورات) آمده است موسی صندوق بزرگی ساخته شده از چوب و طلا داشت که گفته میشود ساخت آن به دستور خداوند در «طور سینا» بوده است. هدف این صندوق حفاظت از آثار مقدسی همچون الواح سنگی 10 فرمان بود. بنی اسرائیل در طول 40 سال تبعید خود از سوی خداوند این صندوق را روی دوش خود حمل میکرد و بعدها آن را در مبعد سلیمان نبی(ع) در بیت المقدس قرار دادند. در سال607 قبل از میلاد، بابلیها به این مکان حمله کردند. به نظر میرسید که صندوق را با خود برده باشند یا شاید آن را نابود کرده باشند؛ اما از سرنوشت قطعی آن بعد از این اتفاق نمیتوان مطمئن بود و قرنهاست که باستان شناسان به دنبال ردی از این صندوق هستند
2- گنجینهٔ مونتزوما
وقتی«هرنان کورتز» در سال 1519(898) به پایتخت آزتکها رسید، امپراتور«مونتزومای دوم» برای او مراسم بزرگی بر پا کرد و به امید اینکه مهمانش با صلح آنجا را ترک کند، به آنها هدایای بسیاری از طلا و نقره داد، اما اسپانیاییهای طماع، امپراتور را در خانهٔ خود زندانی کردند و با کمک همسایگان و متحدان اطراف شهر را به غارت بردند. بعد از یک قتل عام بزرگ، آزتکها برای خونخواهی سربلند کردند که در آن مونتزوما کشته شد. اسپانیاییها بار دیگر به آزتکها حمله کردند و اینبار هدفشان تمام گنجینهها بود از جمله بزرگترین آن که به «گنج مونتزوما» معروف بود؛ اما خبری از گنجینه نبود. به نظر میرسید آزتکها تمام گنجینههای شهر را در دریاچهٔ تزوکو ریخته بودند تا به دست آنان نیفتد و تا امروز هم اثری از آن یافت نشده است.
3- گنجینهٔ لیما
در1820(1199) در همان حال که رهبر انقلابیون پرو«خوزه دوسن مارتین» به لیما پیشرو میکرد، رهبران اسپانیایی در تلاش برای نجات ثروت خود بودند؛ ثروتی که از قرن 16 میلادی در پرو اندوخته بودند. آنها به کاپیتان بریتانیایی «ویلیام تامپسون» اعتماد و گنجینههایشان را در کشتی او پنهان کردند. برنامه آنها این بود که کشتی در اقیانوس بماند و زمانی به خشکی بازگردد که امنیت به لیما باز گشته باشد، اما تامپسون و افرادش گارد اسپانیایی را کشتند و تمام گنجینه را گرفتند. در میانهٔ راه یک کشتی اسپانیایی تامپسون را دستگیر کرد و تمام افراد را گرفت و همه را جز کاپیتان از بین برد. آنها تمام کشتی را گشتند و خبری از گنج نبود و کاپیتان قسم خورد که آن را دفن کرده است، اما وقتی به محل دفن رسیدند، او فرار کرد و دیگر هیچگاه دیده نشد و گنج هم برای همیشه پنهان باقی ماند.
4- گنجینهٔ موزبی
اوایل مارس 1863( اسفند 1241) کلنل«جان سینلتون موزبی» و گروه همراهش به ارتش در جنگل فیرفاکس آمریکا حمله کردند و توانستند گنجینهٔ ارتش را از آنها بگیرند. به نظر میرسد این خزانه حدود 50 هزار دلار طلا و نقره و جواهر و دیگر اشیای قیمتی داشته است که از خانهٔ مردم ثروتمند ویرجینیا گرفته و جمعآوری شده بود. هنگام برگشت به خانه و بازگرداندن زندانیان، او و همراهانش متوجه یک حمله شدند و برای امن نگه داشتن گنجها آن را زیر درختی دفن کردند و روی درخت را با چاقو کندند. بعد از تمام شدن نبرد، موزبی، افرادش را برای برداشتن گنجها فرستاد، اما هفت تن از مردان او دستگیر شدند و به اتهام خیانت به دار آویخته شدند. موزبی دیگر هیچگاه برای برداشتن گنجها بازنگشت و از مکان آن هم با کسی صحبت نکرد، میگویند این گنجینه در جنگلهای فیرفاکس در ایالت ویرجینیا دفن شده است.
5- طلاهای نازیها در دریاچهٔ توپلیتز اتریش
در آخرین ماههای جنگ جهانی دوم، آلمان خود را شکست خورده و در آستانهٔ نابودی میدید و نازیها در تلاش برای پنهان کردن آثار و گنجینههای گرانبهای خود بودند که معمولا یا از موزهها آمده یا از خانهٔ یهودیان در سراسر اروپا جمع شده بودند. شایعات میگویند نازیها بیش از 300 تن طلا و جواهر را به تونلی در لهستان حمل کردهاند. گفته میشود در دریاچهٔ توپلیتز واقع در جنگلهای اتریش در آلپ، افسران نازی حدود چند میلیارد شمش طلا را به آب انداختهاند و دفن کردهاند، ولی تا امروز هیچ کدام پیدا نشده است. در سال 1959(1338) غواصان توانستهاند اوراق بهرهٔ تقلبی ولی با ارزش تاریخی را پیدا کنند که مشخص بود برای ناتوان کردن اقتصاد کشورهای رقیب از سوی نازیها چاپ شده بود. اما هیچ کدام موفق به یافتن شمش طلا نشدند.
این نوشتهها را هم بخوانید