فهرست بهترین کتابها در مورد تاریخ جهان – به همراه توضیح و بررسی

صد جنگ بزرگ تاریخ
نویسنده : علی غفوری
نبرد آشور و ماد، نبرد بابل، نبرد ماراتن، نبردهای پلوپنز، جنگهای مهرداد ششم، نبرد بردگان، ظهور سزار، جنگهای اولیه ایران و رم، تراژان و ایران، والریوس و ایران، ورود آتیلا به اروپا، فتح سوریه توسط ایران، نبردهای صدر اسلام، فتح ایران توسط اعراب، نبردهای اعراب و رم، ملازگرد، جنگهای صلیبی اول، دوم و سوم، حمله چنگیز به چین، حمله مغولان به ایران، حمله تیمور به ایران، نبرد آنقوره، جنگهای صدساله، نبرد اسپانیا و انگلیس، فتح قسطنطنیه، نبرد بلگراد، نبرد مجارستان، نبرد وین، نبرد چالدران، جنگهای عثمانی و شاهعباس، جنگهای خلیجفارس، جنگهای نادرشاه با عثمانی و افغانها، جنگهای عثمانی و افغانها، فتح دهلی به دست نادر، انقلاب بوگاچف، استقلال آمریکا، نبرد لهستان، انقلاب فرانسه، ناپلئون، مارنگو، لایپزیک، واترلو، بالکان، جنگ جهانی اول و دوم، استالینگراد، نورماندی، ویتنام، جنگ ۶ روزه، جنگ افغانستان، فالکلند، جنگ ایران و عراق، جنگ اول خلیجفارس…
تاریخ سوسیالیسم
نویسنده : خلیل ملکی
کلمهی سوسیالیسم مانند مفهوم جدید آن در قرون اخیر تازه است. این اصطلاح در مکاتب مختلف، تقریباً مستقل از هم، ولی در تحت شرایط و اوضاع و احوال مشابه پیدا شده است. در ربع دوم قرن نوزده در انگلستان و فرانسه این اصطلاح برای مشخص کردن جریانی که در نتیجهی انقلاب صنعتی و عاقبت سیاسی و اقتصادی به وجود آمده بود به کار رفته. مکتب «روبرت اون» از شروعکنندگان عمدهی سوسیالیسم در انگلستان، اصطلاح آن را نیز تکوین کرده است. در ۱۸۳۵ اون جمعیت تمام طبقات از تمام ملل را به وجود آورده بود و این اصطلاح در ضمن بحثهای آن مکتب، رواج یافت. در دههی چهارم قرن نوزده، لوئی ریبود L. Raybaud در مجلهی دو دنیا از تواریخ مختلف، سه سلسله مقاله منتشر کرد که عنوان آن سوسیالیستهای نوین بود و بعدها این مجموعه در تاریخ ۱۸۴۱ زیر عنوان مطالعات دربارهی اصلاحکنندگان(رفورماتور) یا سوسیالیستهای نوین (مدرن) – منتشر گردید. این رساله شرح حال سن سیمون و پیروان او و فوریه و روبرت اون بود. یکی از سوسیالیستهای اقتصاددان فرانسه بلانکی Blanqui با الهام از این مکتب در ضمن درس، اصطلاح سوسیالیسم را به کار برد و متدرجاً این اصطلاح وارد جریان مطالعات علمیگردید، یعنی کلاسیک شد…
-------
علت و عوارض مشکل پزشکی از چیست؟
بهشت به مثابه باغ در ایران و هند گورکانی
نویسنده : الیزابت موینیهان
مترجم : آسیه مهدویان ، ساراسادات منصوری ، علیرضا منعام
موینیهان معتقد است: «چهار نفر تلاش زیادی را در زمینه سنت باغسازی بهشتی انجام دادهاند: کورش کبیر، پایهگذار امپراتوری ایران، تیمور از آسیای مرکزی، بابـر، اولین حکمران گورکانیان هند و شاه عباس که در قرن ۱۷م. (۱۰ ق.) اصفهان را به یک باغشهر تبدیل کرد. سه فرمانروای اول شجاع، باهوش و پرجذبه بودند؛ آنها ایالت خود را ترک کردند، امپراتوری جدیدی بهوجود آوردند و سنت باغ بهشتی را به سایر بخشهای جهان معرفی کردند. باشکوهترین باغهای بهشتی متعلقبه گورکانیان هند است.» باغهای هندی که ریشه در باغ ایرانی دارند، از زیباییشناسی هنر باغسازی ایران بهره بردهاند که صورت آنها را علیرغم تفاوت در جزئیات، کموبیش بهطور کلی شبیه یکدیگر میسازد. چنانچه رویکرد بررسی باغها، توصیفی باشد،البته نظر مؤلف و ویکتوریا سکویل وست صحیح است. اما چنانچه تحلیلی باشد، تفاوتهای ظریف باغ ایرانی در طول تاریخ و سرزمینهای مختلف با اتکا به تحولات زمینههای فلسفی، اجتماعی، تاریخی و اقلیمی قابلدریافت است. کتاب حاضر یک راهنما نیست، بلکه تلاش مؤلف برای ثبت سیر تکامل باغهای بهشتی است. یکی از نکات برجسته این باغها یکپارچگی شیوه طراحی طی قرون مختلف و در سرزمینهای متفاوت جهان است که تاریخ متفاوتی داشتهاند. موینیهان در این تحقیق، تمام باغها را توصیف نمیکند، بلکه بـهتوصیف جزییات هـر نـوع میپردازد: باغقصر، باغمقبره و باغ تفریحی. معهذا جنبههای نامتعارف سایر باغها همچنان قابلبحث میماند. از مشکلات دیگر که باید بدان اشاره کرد، عدمانسجام در املای واژگان ترجمهشده از فارسی است. از ایـنرو، مؤلف در نقلقولهای مستقیم، املای اصلی را بهکار برده و در غیر اینصورت، املا بهصورتی است که در هر زبان متداول است.
کتاب قحطی سرخ
جنگ استالین در اوکراین
نویسنده : ان اپلبوم
مترجم : محمود قلی پور
تمرکز اصلی کتاب روی این مسائل است: بین سال های ۱۹۱۷ تا ۱۹۳۴ واقعاً چه بر سر اوکراین آمده است؟ به طور خاص چه اتفاقی در پاییز، زمستان و بهار ۱۹۳۲ و ۱۹۳۳ روی داد؟ چه تفکر و سلسله رویداد هایی منجر به قحطی فراگیر در این منطقه شد؟ چه کسی مسئول آن است؟ و در نهایت این واقعه وحشتناک چه جایگاهی در تاریخ اوکراین و جنبش ملی این کشور دارد؟ همچنین بسیار مهم است که بدانیم بعد از آن چه شد. شوروی سازی اوکراین نه با قحطی آغاز شد و نه با آن پایان یافت. دستگیری روشنفکران و رهبران اوکراینی تا سال های پایانی دهه ۱۹۳۰ ادامه داشت. بیش از نیم قرن پس از آن، رهبران شوروی یکی پس از دیگری همچنان به خشونت علیه ملی گرایی اوکراینی، در هر شکلی که رخ می نمود (چه به شکل شورش در دوران پس از جنگ و چه به شکل مخالفت های سیاسی در دهۀ ۱۹۸۰) ادامه دادند. در طول این دوران که غالباً شوروی سازی بدل به روسی سازی شده بود، زبان اوکراینی تنزل یافت و تلاش بسیار شد تا آموزش تاریخ اوکراین متوقف شود.
زنی از مصر
نویسنده : جهان سادات
مترجم : مریم بیات
کتاب زنی از مصر، اثری نوشته ی جهان سادات است که نخستین بار در سال ۱۹۸۷ انتشار یافت. این کتاب، خودزندگی نامه ی جهان سادات، همسر انور سادات است که زندگی اش را از دوران کودکی او در قاهره تا هفده سالگی اش، زمانی که عاشق مردی انقلابی و طلاق گرفته شد، پی می گیرد. جهان سادات به یاد می آورد که چگونه به همراه انور، بر مخالفت های پدر و مادرش برای ازدواجشان با یکدیگر غلبه کردند و چگونه خیلی زود به همسر مردی سیاست مدار تبدیل شد که یکی از دوستان نزدیک رئیس جمهور ناصر بود. زمانی که رئیس جمهور به شکلی غیرمنتظره از دنیا رفت، انور سادات جانشین او شد. بدین صورت جهان سادات زندگی خود را به عنوان همسر یک رهبر سیاسی آغاز نمود و شیوه ی زندگی اش به کلی تغییر یافت. او در کتاب زنی از مصر، فراز و نشیب های متعدد زندگی یک زن در دنیای سیاست را با مخاطبین سهیم می شود.
کتاب ترکیه
دوره جدید مباحث کشورها و سازمانهای بینالمللی، ۲۰۲
نویسنده : قاسم ملکی
جمهوری ترکیه دو قاره آسیا و اروپا را به هم پیوند میدهد. ترکیه در جنوب شرقی اروپا و جنوب غربی آسیا واقع شده است. کشور ترکیه مستطیلی است که طول آن از شرق تا غرب حدود ۱۶۶۰ کیلومتر و عرض آن بهطور متوسط ۵۵۰ کیلومتر است. ترکیه از سه طرف از طریق دریا احاطه شدهاست. ترکیه با مساحتی کمتر از نصف مساحت ایران سی و پنجمین کشور جهان ازلحاظ وسعت محسوب میگردد و دارای ۷۵۳/ ۲ کیلومتر مرز خشکی با کشورهای همجوار و بیش از ۷۰۰۰ کیلومتر مرز آبی با دریاهای مدیترانه، سیاه و مرمره است.
انقلاب فرانسه
از خاستگاه های آن تا ۱۷۹۳
نویسنده : ژرژ لوفور
مترجم : مریم هاشمیان
انقلاب فرانسه در ۱۷۸۹ رویدادی بود دورانساز با پیامدهایی ژرف هم برای مردم فرانسه و هم برای مردم جهان. با اینهمه، بازدیدکنندگان از پاریس اغلب از خود میپرسند چرا نمیتوانند اثری از باستیل بیابند؛ همان قلعهی قرونوسطایی که تسخیرش در ۱۴ ژوئیهی ۱۷۸۹ چشمگیرترین لحظهی انقلاب به شمار میآمد. «فاتحان باستیل»، که مصمم به تخریب نماد استبداد بودند، بلافاصله این سازه را ویران کردند، حتی ستون وسط میدان شلوغ باستیل هم ربطی به ۱۷۸۹ ندارد: این ستون یادبود کسانی است که در قیام دیگر یک نسل بعد، «انقلاب ژوئیه»ی ۱۸۳۰ جان باختند. میراث انقلاب فرانسه نه در بناهای تاریخی بلکه در آرمانهای آزادی، برابری و عدالت یافته میشود که هنوز هم الهامبخش دموکراسیهای مدرن است. فرانسویها در ۱۷۸۹ فقط برای استقلال ملی خود نمیجنگیدند: آنها میخواستند اصولی را بنا کنند که اساس آزادی انسانها در همهجا باشد. کتاب حاضر، که بنا به سنت مکتب تاریخی آنال نوشته شده، با جزئیاتی تحسینبرانگیز این آمال و آرزو را در زندگی زنان و مردان فرانسوی در آستانه و در خلال انقلاب فرانسه شرح میدهد. قوت تحلیلی و شرح توصیفی نویسنده با نگاهی بیپیشداورانه این کتاب را، که در دو جلد منتشر میشود، به منبعی غنی برای بررسی انقلاب کبیر فرانسه بدل میکند.
کتاب اسرار تمدن مصر باستان
زن در عصر فراعنه
نویسنده : کریستیان دِ روش نوبلکورد
مترجم : عباس آگاهی
نگارنده در این پژوهش از خلال کتیبهها و نقوش برجسته و نقاشیهای گورستانهای سردابی و دیگر منابع باستانشناختی، به نقش زن در شکلگیری تمدن باستانی مصر اشاره میکند. وی طی مباحث کتاب از امتیازهای مساوی زنان با مردان در طول نسلهای مختلف در جامعهی مصر سخن به میان آورده، سپس به وظایف زنان مصر اشاره میکند. وی تصریح میکند: “روبهرو شدن با وظایف یک بانوی خانه از روی وجدان و شهامت، با وظایف یک بانوی خانه، به معنی سپری کردن یک زندگی منفعل و بیمسئولیت نبود؛ پذیرا شدن شغل پرستشگر خدایی در مجاورت یک مرد کاهن نیرومند و جاهطلب نیز کار راحت و بیدردسری نبوده است. زوجهی بزرگ شاهانه آنقدر وظایف درباری و مذهبی برعهده داشت که دیگر به ذهنش خطور نمیکرد در جستوجوی امتیازهای گستردهتر باشد. مادر شاهانهای که در دورهی بحران، نیابت سلطنت را برعهده گرفته بود و یا ملکهای که تاج فرعونی بر سر نهاده بود، چون در آن زمان، تاج و تخت فاقد تکیهگاه مذکر و بالغی بود، بیهیچ تردیدی وظیفهی خود را با چنان صلاحیت و کارآیی به انجام رسانیدند که دست کم میتوان گفت برابر و همسنگ با صلاحیت و کارآیی همرتبگان مذکرشان در دورههای دیگر بود. از سوی دیگر نیز همواره جایگاه و مقامی داشت و اغلب اوقات تشریفات سادهای کافی بود تا او بتواند با یکی از خویشان اربابان قدیمی خود تشکیل خانواده بدهد. سرانجام در این جامعهی فردگرا که در آن تعهد اخلاقی جای توافق قانونی را میگرفت، نظامی که از طریق آن، زوجین ازدواج خود را منعقد میساختند بیآنکه ملزم به تصویب حکمی انسانی یا خدایی، اداری یا مذهبی باشند اهمیتی را که برای قول انسان به انسان قایل بودهاند و اعتمادی را که هر دو جنس به یکدیگر داشتند به اثبات میرساند”.
چشماندازهایی از تاریخ معاصر جهان؛ واترگیت
جلد نهم
نویسنده : الکساندر کرودن
مترجم : فاطمه شاداب
واترگیت داستان قهرمانان خطاکار و تبهکاران جذاب است. آنها براساس شرایط و برحسب تصادف گرد هم آمدند تا یکی از مهمترین حوادث تاریخ آمریکا را رقم بزنند، حوادثی که باعش شد رئیس جمهور آمریکا از مقامش استعفا دهد، امری که تا این زمان سابقه نداشت. بازیگران پیدا و پنهان متعددی در این نمایش نقش داشتند. منتقدان از سرعت روند تغییرات خرسند نبودند. بین ورود غیرقانونی به واترگیت و زمانی که نیکسون ناچار شد استعفا کند دو سال فاصله افتاد و چهار ماه دیگر هم طول کشید تا همدستان اصلی او محکوم شوند. سپس وقتی جرالد فورد بعد از استعفای نیکسون به ریاستجمهوری رسید، قبل از اینکه فرصتی دست دهد تا پای نیکسون به دادگاه کشانده شود، به اسم حفظ مصالح کشور، او را مشمول عفو کرد. منتقدان خواستار محاکمۀ نیکسون به جرم نقض قانون اساسی بودند. در این نمایش ملی از عدالت، ترس و سوءاستفاده از قدرت، بیست و پنج نفر به زندان افتادند. در این کتاب دیدگاهها و واقعیتهایی در مورد این دوران استثنائی ارائه شده است.
کتاب استالین
نویسنده : ادوارد رادزینسکی
مترجم : آبتین گلکار
استالین زندگینامهی جامع ایوسیف استالین، رهبر شوروی، از کودکی تا مرگ، است. ادوارد رادزینسکی، نویسندهی کتاب، چند زندگینامه دیگر نیز دربارهی شخصیتهای تاریخی روسیه نوشته است و همچنین به نوشتن نمایشنامه هم شهرت دارد. وی در نوشتن این زندگینامه از اسناد و مدارکی فوقمحرمانه استفاده کرده است که پیش از فروپاشی شوروی در دسترس نبودهاند و اینگونه از چند راز بزرگ، از جمله راز مرگ استالین پرده برداشته است. رادزینسکی، بدون این که دست به تحریف وقایع بزند، روایتی نسبتاً دراماتیک از زندگی استالین و تاریخ روسیه در آن سالها ارائه میدهد. چنانکه خود رادزینسکی میگوید، هدفش بیش از نمایش شخصیت استالین، توصیف زمانهای بوده که دیگر گذشته و از یاد رفته است. استالین مستقیماً از زبان روسی ترجمه شده و در سال ۱۳۹۴ برندهی جایزهی کتاب سال شده است.
کتاب ارابه خدایان
بررسی معماهای مرموز گذشته جهان
نویسنده : اریک فون دانیکن
مترجم : سیامک بودا
این کتاب در زمان حیات فون دانیکن در حدود ۴۰ میلیون نسخه به فروش رفت و در آن زمان پرفروش ترین کتاب در اروپا و امریکا لغب گرفت. نویسنده معتقد است آثاری که در بخش هایی از کره زمین پیدا شده اند و توضیحی برای چگونگی ساخت آن ها وجود ندارد مربوط به موجودات فرا زمینی است. بنابراین خدایان در گذشته همان موجودات فضایی بوده اند که به انسان ها در پیشرفت تمدن کمک می کردند. این نکته را نباید فراموش کرد که شبه علم همیشه در برابر علم جذاب تر بوده است.
چشم اندازهایی از تاریخ معاصر جهان؛ فروپاشی اتحاد شوروی
جلد دهم
نویسنده : مایرا ایمل
مترجم : فاطمه شاداب
ولادیمیر لنین، معمار و اولین رهبر اتحاد شوروی، معتقد بود ملیگرایی در سایۀ کمونیسم رنگ میبازد و سرانجام ملت یکپارچۀ شوروی ظهور میکند. اما معلوم شد لنین اشتباه میکرده است. در دهۀ ۱۹۸۰ و سالهای ۱۹۹۰ و ۱۹۹۱ ملیت و ملیگرایی مهمترین مسائلی بود که میخائیل گورباچف رهبر شوروی با آنها مواجه بود. تقریباً بعد از انقلاب سال ۱۹۱۷، موضوع اقوام در اتحاد شوروی حقیقتی ناخوشایند بود که پشت افسانۀ اتحاد ۱۵ جمهوری و ۱۰۰ قوم تحت لوای ایدئولوژی کمونیستی پنهان شده بود. آنچه باعث اتحاد ازبکها، تاجیکها، آذریها، اوکراینیها، گرجیها، استونیاییها، لتونیاییها و گروههای متعدد قومی دیگر میشد منفعت مشترک نبود بلکه فلسفۀ سیاسیای بود که به آنها تحمیل شده بود. حالا این فلسفۀ سیاسی به تدریج رنگ باخته است… و رؤیای قدیمی برخورداری از آزادی و دشمنیهایی که از قبل بین ادیان و گروههای قومی مختلف وجود داشته جایگزین آن شده است.
تاریخ نشر چین
نویسنده : شیائو یانگ ، یانگ هو
مترجم : امین بذرافشان
تاریخ اندیشۀ فلسفی چین به معرفی اندیشههای فلسفی چین از دورۀ ماقبل دودمان چین تا عصر حاضر میپردازد، خط سیر این کتاب را دگرگونیهای تفکر فلسفی در چین شکل میدهد و بدینترتیب ویژگیهای مهم مکاتب فلسفی چین در هر دورۀ تاریخی معرفی میشود. مؤلف در این کتاب، با بهرهگیری از تقسیمبندیهای غربی، وجوه گوناگون فلسفۀ چین را بیان کرده، مثلاً فلسفۀ سیاسی در دورۀ ماقبل چین، مابعدالطبیعه در دوران هان و تانگ، معرفتشناسی در دوران سونگ، مینگ و غیره. وِن هایمینگ، در این کتاب ضمن معرفی مکاتب فلسفی مختلف، به معرفی فیلسوفان هر مکتب و اندیشههای فلسفی آنان میپردازد.
کتاب MITI و توسعه ژاپن پس از جنگ جهانی دوم
نویسنده : چالمرز جانسون ، دنیل اوکیتومو
مترجم : محسن محمدی ایوانکی
اقتصاد ژاپن در طول جنگ جهانی دوم پس از موفقیت نسبی دوران میجی، دچار افول شدید شد، با این حال پس از جنگ جهانی دوم، در مسیر بازسازی و توسعه قرار گرفت. از این جهت، ژاپن برای اقتصاد ایران که از سال 1390 و وضع تحریمهای ظالمانه، دچار عقبگرد شده، از اهمیت فراوانی برخوردار است. البته توجه به اقتصاد این کشور منحصر در این روزها نبوده و در دورههای مختلفی مورد توجه اندیشمندان و حتی سیاستمداران ایرانی قرار گرفته است. در توسعه ژاپن پس از جنگ جهانی دوم، وزارت تجارت بینالملل و صنعت (MITI) به عنوان آژانس راهبر، نقش محوری داشته است. این وزارتخانه در اولین سالهای پس از جنگ جهانی دوم یعنی 1949، به منظور راهبری توسعه صنعتی این کشور تشکیل شده است. این کتاب ضمن مرور کلی بر تاریخ توسعه اقتصادی ژاپن، گردآوری و ترجمه مهمترین آثاری را که با محوریت قرار دادن MITI به توصیف توسعه ژاپن پس از جنگ جهانی دوم پرداختهاند، ارائه داده است.
کتاب مختصری از تاریخ جهان
نویسنده : ارنست هانس گامبریچ
مترجم : مسلم رؤفی
کتاب تاریخ جهان نوشته ارنست گامبریچ برای اولین بار در سال 1935 منتشر شد. ارنست گامبریچ این کتاب را سال 1935 در شهر وین، پایتخت اتریش و زمانی که تنها بیستوشش سال داشت، نوشت. نسخهی انگلیسی این کتاب هم در سال 2005 منتشر شد و کتابی که اکنون در دست دارید ترجمهای از نسخهی انگلیسی کتاب تاریخ جهان است. کتاب تاریخ جهان تحولات و رخدادهای بشر را در 40 فصل از عصر حجر تا عصر اتم با زبانی بسیار ساده و صمیمی روایت میکند.تاریخ جهان در چهار فصل ارائه شده است و بر خلاف دیگر کتب تاریخی که ممکن است بسیار خشک به نظر برسند،کتابی است بسیار روان و جذاب که میتواند خواننده را با شگفتی هایی که بشر در طول تاریخ تجربه کرده است،همراه کند.زبان گرم و صمیمی گامبریچ هم از خشکی مباحث تاریخی بسیار کاهیده است. این کتاب نیز چکیده ای از مطالب کتاب اصلی مناسب نوجوانان میباشد.
تاریخ فلسفه در جهان
نویسنده : رابرت سولومون ، کاتلین هیگینز
مترجم : منوچهر شادان
اگر قرار میبود که مورخین فلسفه همه از یک بعد و زاویه، فلسفه دورههای مختلف را مورد بحث قرار دهند دیگر انگیزهای برای نوشتن کتاب جدیدی درباره تاریخ فلسفه باقی نمیماند و اگر هم میماند، خواننده به مطالعه آن تشویق نمیشد. کتابی را هم که پیش روی خود دارید یکی از کتب متعددی است که درباره سیر حکمت و فلسفه در جهان نوشته شده است منتها با دو ویژگی ممتاز، یکی این که بررسی تحولات فکری بشر را از ابتداییترین زمانها که اندیشههای فلسفی در مرحله جوانهزنی بوده شروع کرده و آن را تا به امروز که فلسفه پست مدرنیسم مطرح است ادامه میدهد و دیگر آن که این مهم را با نگاهی نو، زبانی شیرین و انسجامی دلپذیر به سرانجام میرساند.
کتاب مگناکارتا
ریشههای قرون وسطایی سیاست مدرن
نویسنده : دیوید استارکی
مترجم : نیایش امیدی
دوره دهساله ۱۲۱۵ تا ۱۲۲۵ میلادی از جنبه مفهوم «حکومت قانون»، برای انگلیسی ها و اروپایی ها بسیار مهم است. این دوران، بر سرنوشت ملت های دیگر هم تاثیر گذاشت. مفاهیمی مانند حقوق اساسی و قانون اساسی و قوانین مدنی که بعدها در همه کشورها به اشکال مختلف جاری شد، به نوعی، شاخ و برگهای سند مهم «مگناکارتا» یا «منشور بزرگ» هستند که در این ده سال تبیین و تنظیم و تعدیل شد. این سند، رابطه پادشاه و کلیسا و فئودالها را بر پایه های حقوقی تازهای قرار داد که موجب استقرار مالکیت و حقوق ناشی از آن شد. مگنا کارتا ابتدا رسالهای افراطی بود که با جرح و تعدیل هایی به شالوده «قانون مشروطه در حال رشد انگلستان» تغییر ماهیت داد. این کتاب کوچک، شرح موجزِ این واقعه حقوقی-سیاسی بزرگ است.
سقوط ۱۱۷۷
روایتی تازه درباره همانندی تمدن ما و تمدنهای ۳ هزار سال پیش
نویسنده : اریک اچ.کلاین
مترجم : امیر قاجارگر ، فاطمه شمسی
جنگجویانی پا به عرصه جهان گذاشتند، تاختند و در پس خود مرگ و ویرانی به جای گذاشتند. دانشمندان امروزی به طور کلی آنها را «اقوام دریایی» مینامند، اما مصریان که حملات آنها را ثبت و ضبط کرده اند هرگز چنین واژه ای را به کار نبرده اند، بلکه آنها را گروه های مجزایی می دانستند که با هم کار می کرده اند. این کتاب در درجه نخست درباره سقوط تمدن های عصر مفرغ و عوامل آن در بیش از سه هزار سال پیش است، با این حال حاوی درس هایی درباره جوامع جهانی و چندملیتی شده امروز نیز هست. شباهت های این دو جهان -به لحاظ هیئت های دیپلماتیک و ممنوعیت های اقتصادی و تجاری، گروگان گیری ها و باج دادن ها، قتل و ترور، ازدواج های شگفت آور و جدایی های ناخوشایند، توطئه های بین المللی و اخبار نظامی جعلی، تغییرات آب و هوایی و خشکسالی، به حدی هست که نگاهی دقیق تر به مردمان و مکان های دوره ای که بیش از سه هزار سال پیش وجود داشته اند را به امری فراتر از یک تحقیق آکادمیک در حوزه مطالعاتی تاریخ باستان تبدیل می کند
کتاب نبرد امپراتوری ها
نویسنده : اِرِز مانِلا ، رابرت گِروارث
مترجم : پرویز دلیرپور
هنگام فرورفتن اروپا به باتلاق جنگ به سال ۱۹۱۴، این قاره تحت سلطه امپراتوریهای خاندانی با مستملکات سرزمینی عظیم هم در درون هم در بیرون قاره قرار داشت ـ و در واقع از سدهها پیش چنین بود. هنگامی که سیل بنیانفکن پیکار صنعتی به پایان رسید، سه امپراتوری از این امپراتوریها فروپاشیدند و با تجزیه سرزمینی روبرو گشتند در حالی که سایر امپراتوریها با معضلات عمدهای که پال کندی آنرا «امتداد دیوانهوار امپراتوری» مینامد دست به گریبان گردیدند. با وجود این، برخی از مدافعان این نظام، به ویژه امپراتوری عثمانی، از مدتها قبل تحت تاثیر بحران شرق در دهه ۱۸۷۰، با زوال امپراتوری روبرو شده بودند. ایتالیا ـ که تازه به عرصه توسعهطلبی امپریالیستی قدم نهاده بود ـ با عنایت به فرصتهای پیشآمده ناشی از ناتوانی عثمانیها در جلوگیری از تجزیه تدریجی امپراتوری خود در سپتامبر ۱۹۱۱ علیه عثمانیها اعلام جنگ کرد. نبرد ایتالیائیها علیه عثمانی که در اصل نبردی به هدف اشغال استانهای تریپولی و سیرنایکای عثمانی، ادامه سنت قرن نوزدهمی فتوحات استعماری اروپاییان تلقی میشد که به سرعت بر شدت، جاهطلبی و حوزه جغرافیایی آن افزوده شد و به آتش نفرت نژادی و مذهبی در سراسر سواحل خاوری مدیترانه و بالکان دامن زد. -قسمتی از متن کتاب-