بروزترین روش‌های عمل چاقی

انواع جراحی چاقی

رپورتاژ

وقتی چاقی تبدیل به یک بیماری می‌شود و نمی‌توان با رژیم غذایی و ورزش از شر آن رهایی یافت، بخصوص که با دیابت و فشارخون همراه می‌شود و تبدیل به هیولایی می‌شود که در حال بلعیدن تمام جنبه‌های زندگی از اعتمادبه‌نفس تا نفس‌کشیدن و روابط اجتماعی و غیره است چه باید کرد؟

چاره‌ای جز رفتن به زیر تیغ جراحی نیست، اما کار آسانی نیست، بخصوص که نمی‌دانید به چه کسی باید اعتماد کرد و چطور باید با چالش‌های جراحی و هزینه‌های بعد از آن مواجه شد.

در این مطلب، می‌خواهیم سراغ بروز ترین روش‌های عمل چاقی برویم و جراحی چاقی و انواع جراحی چاقی را باهم بررسی کنیم، امیدواریم بتوانیم به پیداکردن جواب درباره جراحی چاقی کمک کنیم، تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

انواع جراحی چاقی
انواع جراحی چاقی

مزایای جراحی چاقی چیست؟

برای پاسخ به این پرسش و جراحی چاقی، ابتدا بهتر است با مفهومی به نام شاخص توده بدنی آشنا شوید که به زبان ساده بیانگر تناسب قد با وزن شما است، اگر عدد حاصل زیر سی باشد که عالی است و نیازی به جراحی نیست و می‌شود با تغییراتی در رژیم غذایی، سبک زندگی و ورزش به‌تناسب اندام رسید.

قبل از هر چیز باید بدانید نتایج ماندگار جراحی چاقی به توانایی شما در پیروی از یک سبک زندگی سالم بستگی دارد و یک جراح ماهر و باتجربه که بتواند خطرات آن را به حداقل برساند.

این جراحی نحوه هضم و جذب غذا را تغییر می‌دهد، باعث کاهش وزن همیشگی می‌شود و مشکلات سلامتی ایجاد شده در اثر چاقی را بهبود می‌بخشد.

 به‌طورکلی، انواع جراحی چاقی در دو بخش دسته‌بندی می‌شوند، (جراحی محدودکننده) یعنی جراح اندازه معده را کوچک‌تر می‌کند تا میزان خوردن و اشتهای فرد کمتر شود که نام رایج آن اسلیو معده است که در ادامه با آن آشنا می‌شوید.

و درنهایت (جراحی چاقی به روش سو جذبی) که با دورزدن روده کوچک میزان جذب کالری توسط بدن کاهش می‌باید و به آن جراحی بای‌پس معده گفته می‌شود.

زمانی که بخشی از معده برداشته می‌شود یا به‌اصطلاح کوچک می‌شود، بیمار احساس سیری می‌کند، بنابراین میلی به خوردن غذا نخواهد داشت، از طرفی در روده کوچک جذب مواد غذایی کمتر مشود کالری کمتری به بدن می‌رسد و به‌مرور در حدود ۸۰ الی ۱۰۰ درصد وزن اضافه خود را از دست می‌دهد.

به‌طورکلی مزایای جراحی چاقی شامل:

  • بهبود بیماری‌های دیابت، فشارخون، بیماری‌های قلبی
  • کاهش وزن سریع و ماندگار
  • بهبود توانایی حرکت و کاهش درد مفاصل
  • کاهش خطر سرطان و بیماری‌های مرتبط با چاقی
  • بهبود کیفیت خواب، مشکلات تنفسی و آپنه
  • بهبود کیفیت زندگی و روابط اجتماعی

خطرات جراحی چاقی

لازم است اشاره کنیم که مانند هر جراحی دیگری، جراحی چاقی با ریسک‌هایی همراه است که قبل از هر اقدامی باید درباره خطرات جراحی چاقی با پزشکتان مشورت کنید، اما خوشبختانه با پیشرفت‌های اخیر و انجام آن به روش لاپاراسکوپی و آندوسکوپی خطرات آن به حداقل رسیده است و جای نگرانی نیست.

امروزه، سه نوع جراحی چاقی استاندارد و در دنیا بسیار رایج است و این جراحی‌ها شامل اسلیو، بای‌پس کلاسیک و مینی بای‌پس است.

عمل اسلیو معده

(Gastric Sleeve Surgery) یا جراحی اسلیو معده ، به معنای برش و برداشتن بخشی از معده است، معده بعد از جراحی شکلی مانند موز یا آستین خواهد داشت و با میزان مصرف کمتری غذا نسبت به گذشته احساس سیری می‌کند.

جراحی اسلیو معده یک روش نسبتاً امن و با استفاده از دستگاه لاپاراسکوپی است، در اسلیو ۸۰ درصد معده منگنه می شود. برای این کار نیازی به برش‌های بزرگ یا پارگی شکم نیست، بلکه جراح با پنج‌برش بسیار کوچک و استفاده از چند قطعه دستگاه، جراحی را انجام می‌دهد. جای برش‌های بعد دو یا سه هفته بهبود پیدا می‌کند.

مدت‌زمان جراحی چهل الی شصت دقیقه و با بیهوشی کامل انجام می‌شود، یک روز کامل نیاز است در بیمارستان بستری باشید، بعد از آن زیر نظر پزشک می‌توانید با رعایت رژیم غذایی مخصوص بعد جراحی، کم‌کم شروع به غذاخوردن کنید.

بعد از جراحی بدن نسبت به آن واکنش‌هایی خواهد داشت که قابل‌کنترل و بهبود است، مانند درد مختصر محل برش جراحی، احساس ضعف یا نازک شدن مو و خشکی پوست. هیچ‌کدام از این واکنش‌ها دائمی نیستند و بعد از چند ماه بدن به حالت عادی برمی‌گردد.

اما باید طبق دستورات پزشک عمل کنید و عادت‌های بدغذایی را مانند نوشیدن مایعات همراه غذا، باعجله غذاخوردن یا کم‌تحرکی را تغییر دهید.

هرچه سن بالاتر می‌رود سوخت‌وساز بدن کاهش می‌باید، بنابراین برای افراد بالای پنجاه سال بای‌پس معده گزینه بهتری است.

بعد از جراحی اسلیو معده بسیاری از بیماری‌ها بهبود پیدا می‌کنند و فرد زندگی تازه‌ای پیدا می‌کند، بیماری‌هایی نظیر:

بیماری‌های قلبی و مشکلات فشارخون
بیماری کبد چرب
کلسترول بالا
آپنه خواب

دیابت
بی‌اختیاری ادراری
مشکلات مفصلی

عمل بای‌پس معده

عمل بای‌پس معده شامل چند تکنیک جراحی است و تشخیص و انجام آن برعهده جراح است، اما روش کلی انجام آن تقریباً مشابه و با یک هدف انجام می‌شود، جذب کمتر کالری دریافتی از غذا.

به زبان ساده می‌شود گفت که در این روش، قسمتی از معده منگنه و از بقیه معده جدا شده و به کیسه کوچکی تبدیل می شود. اما هیچ قسمتی از معده یا روده از بدن خارج نمی‌شود و ایجاد محدودیت در ابعاد معده و اندازه آن به شاخص توده بدنی بیمار بستگی دارد و به همان مقدار هم جذب مواد غذایی و کالری کاهش می‌یابد.

این روش برای افرادی با شاخص توده بدنی بالای 35 و رفلاکس معده به مری دارند یا به‌اصطلاح ریزه‌خوار هستند، توصیه می‌شود یا افرادی که به‌تازگی دیابت گرفته‌اند و بالای 30 کیلوگرم اضافه‌وزن دارند.

عمل بای‌پس معده، یکی از روش‌های مهم جراحی چاقی است و مزایای زیر را با خود به همراه دارد:

  • بهبود ریفلاکس معده به مری
  • بهبود بیماری‌ها و نارسایی قلبی
  • درمان دیابت نوع 2
  • کلسترول و فشارخون بالا
  • آپنه خواب
  • کاهش وزن سریع و بهبود سلامت جسمانی

در این روش هم علاوه بر محدودکردن مقدار مواد غذایی، بیش از بیست درصد جذب مواد غذایی کاهش می‌باید و روش اصلی در درمان بیماری دیابت نوع دو است.

عوارض عمل بای‌پس معده کوتاه‌مدت و با احتمال کمتر از دو درصد است و با رعایت دستورات پزشک، قابل‌کنترل و درمان است. برای افرادی که مسکن‌هایی از خانواده بروفن مصرف می‌کنند یا سیگار و قلیان استعمال می‌کنند، احتمال بروز زخم‌های گوارشی دیده می‌شود.

مدت‌زمان بستری به شرایط بیمار بستگی دارد، اما به طور متوسط یک روز است و بعد از آن مرخص می‌شود و البته نباید پایبندی به رژیم غذایی و توصیه‌های پزشک و همچنین مصرف مایعات فراوان را فراموش کند.

سال اول جراحی چه اسلیو باشد یا بای‌پس، به‌ویژه ماه اول و سه ماه بعدی به‌اندازه خود جراحی اهمیت داشته و شخص به‌صورت منظم تحت‌نظر جراح خواهد بود، مصرف مولتی‌ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری است و از سال دوم سالی یکبار باید به پزشک و متخصص تغذیه مراجعه کند.

هزینه جراحی چاقی، بین بیمه‌های درمانی و مکمل و دولتی یا خصوصی‌بودن بیمارستان متفاوت است، برآورد هزینه‌ها را به‌صورت دقیق نمی‌شود مطرح کرد، اما در حالت کلی، بعضی شرکت‌های بیمه بین پنجاه الی هفتاد درصد هزینه‌ها را پوشش می‌دهند، یا سقف پرداخت دارند برای مثال تا سقف بیست میلیون تومان را پرداخت می‌کنند.

بعضی از بیمه‌ها پرداخت هزینه را معطوف به گواهی پزشک معتمد مبنی بر شاخص توده بدنی و تأیید نیاز به عمل کرده‌اند و هزینه بیمارستان خصوصی را قبول نمی‌کنند.

در نهایت بعد از انجام جراحی و بردن مدارک و فاکتورهای موردنیاز می‌توانید به بیمه مراجعه کنید و بخشی از مبلغ هزینه‌ها را دریافت کنید.

لیست مواردی که باید برای آن‌ها هزینه کنید شامل موارد زیر است:

آندوسکوپی، پاتولوژی و نمونه‌گیری‌ها: حدود 3 میلیون تومان

سونوگرافی کل شکم: حدود 1 میلیون تومان

آزمایش‌های مربوطه: حدوداً 3 میلیون تومان

مشاوره‌های فوق‌تخصصی قلب، ریه و اکو و هزینه تست‌های مربوط: حدود 2 میلیون تومان

هزینه عمل هم بر اساس نوع عمل و بیمارستان بین 70 الی 80 میلیون است که البته حدود 50 میلیون از این مبلغ صرف هزینه تجهیزات می‌شود.

هزینه‌های داروهای قبل و بعد از عمل و ویزیت‌های بعد جراحی را هم باید در نظر داشته باشید.

ورزش بعد از جراحی چاقی

ورزش بعد از جراحی چاقی
ورزش بعد از جراحی چاقی

یکی از تغییراتی که بعد از جراحی چاقی، در سبک زندگی شخص باید ایجاد شود، تعهد به ورزش‌کردن منظم است.

پس از مشورت با جراح، فرد می‌تواند از پیاده‌روی سبک شروع کند و سپس به‌مرورزمان تمرینات انعطاف‌پذیری، کاردیو و قدرتی را انجام دهد.

تمرینات قدرتی سبب می‌شود بدن عضلاتی که ازدست‌داده است را دوباره بسازد و توده عضلانی به معنای افزایش سوخت‌وساز و سوزاندن کالری بیشتر است.

بعد از جراحی، قبل ترک بیمارستان، تیم پزشکی به بیمار کمک می‌کنند تا بتواند راه برود تا جریان خون منظم شود و خطر آمبولی بعد عمل کاهش پیدا کند.

بعد از آن، جراح باتوجه‌به نوع عمل و آناتومی بدن و میزان کاهش وزن شما یک برنامه شامل رژیم غذایی و تمرینات ورزشی منحصربه‌فرد ارائه می‌کند. پس از چهار هفته برنامه تمرینی شامل تمرینات انعطاف‌پذیری و کششی خواهد بود و به‌مرورزمان افزایش پیدا می‌کنند.

انتخاب هر کدام از این دو روش، به تشخیص جراح و وضعیت هر فرد بستگی دارد و قطعاً هیچ جراحی بی‌خطر نخواهد بود، اما با انتخاب یک جراح ماهر و باتجربه و رعایت توصیه‌ها و سبک زندگی سالم می‌توان ریسک و عوارض آن را به حداقل رساند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]