با مراجعه به دکتر افزایش قد، کوتاهی قدتان را درمان کنید

در هر دوره رشد، از نوزادی تا نوجوانی، قد افراد اندازه‌گیری می‌شود و درصورتی‌که به اندازه قابل قبول نباشد در این زمان می‌توان با مراجعه به دکتر افزایش قد اقدامات لازم برای رفع این مشکل را انجام داد.

بررسی قد تا حدی به این دلیل انجام می‌شود که رشد، معیاری برای سلامتی و رفاه است، از همین رو پزشک سرعت رشد فرد را تا رسیدن به قد مورد نظر خود بررسی می‌کند تا از طریق مقایسه آن با یک معیار عینی، به شناسایی مشکلات بالقوه رشد، که موجب کوتاه قدی می‌شود، بپردازد.

بروز مشکلات در رشد کودک، بستگی به نوع اختلال احتمالی دارد. برخی از آنها ژنتیکی هستند، درحالی‌که برخی دیگر ممکن است ناشی از مشکلات هورمونی یا جذب ضعیف غذا باشد که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم.

عللی که باعث مراجعه به دکتر افزایش قد می‌شود

شایع‌ترین علت کوتاهی قد داشتن والدینی هستند که قد آنها کمتر از حد متوسط است، اما برخی از کودکان به‌دلیل داشتن شرایط پزشکی رشد مناسبی نداشته‌اند که در این موارد فرد نیازمند مراجعه به دکتر افزایش قد خواهد بود. شرایطی که می‌تواند زمینه‌ساز کوتاهی قد باشد عبارت‌اند از:

  • سوء تغذیه در کودکان که معمولا به‌دلیل بروز یک بیماری خاص یا کمبود مواد مغذی ایجاد می‌شود.
  • ابتلا به کم‌کاری تیروئید که منجر به کاهش تولید هورمون رشد می‌شود.
  • وجود تومور در غده هیپوفیز افراد
  • بیماری‌های مربوط به ریه، قلب، کلیه، کبد یا مشکلات دستگاه گوارش
  • ایجاد شرایطی که می‌تواند بر تولید کلاژن و سایر پروتئین‌های ضروری بدن تاثیرگذار باشد.
  • وجود برخی از بیماری‌های مزمن، مانند سلیاک و دیگر اختلال‌های التهابی در بدن
  • بیماری مربوط به میتوکندری که می‌تواند بدن را از راه‌های مختلف از جمله رشد، تحت تاثیر قرار دهد.
  • گاهی اوقات نیز امکان دارد آسیب به ناحیه سر، در دوران کودکی منجر به کاهش رشد شود.

این را هم در نظر داشته باشید که کمبود هورمون رشد (GH) علاوه‌بر اینکه بر رشد کودک شما تاثیر می‌گذارد، در صورت عدم درمان می‌تواند منجر به تاخیر یا عدم رشد جنسی شود.

بیماری‌های روماتولوژیک مانند آرتریت نیز با بروز کوتاهی قد در افراد مرتبط هستند، باید این را بدانید که ارتباط چنین بیماری با عدم رشد مناسب افراد، ممکن است به‌دلیل خود بیماری یا در نتیجه درمان با گلوکوکورتیکوئید باشد.

کوتاهی قد نامتناسب (DSS) معمولا از یک جهش ژنتیکی ناشی می‌شود که بر رشد استخوان و غضروف تاثیرگذار است و در پی بروز آن رشد فیزیکی فرد را تضعیف می‌کند.

دکتر افزایش قد برای تشخیص اختلال از چه روش‌های استفاده می‌کند؟

برخی از انواع کوتاهی قد را می‌توان در بدو تولد تشخیص داد و در موارد دیگر، مراجعه به پزشک متخصص هرگونه الگوی رشد غیرطبیعی را نشان دهد، در این موارد دکتر نیازمند انجام بررسی‌های مختلفی است.

درصورتی‌که هنگام انجام معاینه، پزشک مشکوک به محدودیت رشد باشد، معاینه فیزیکی انجام می‌دهد، سابقه پزشکی و خانوادگی فرد را بررسی می‌کند و احتمالا آزمایش‌هایی را برای تشخیص دقیق‌تر انجام خواهد داد که شامل موارد زیر است:

  • اشعه ایکس: به‌منظور ارزیابی مشکلاتی که بر روی رشد استخوان تاثیر دارد از این روش استفاده می‌کنند.
  • تست تحمل انسولین: در این آزمایش، انسولین به داخل رگ تزریق شده و باعث کاهش سطح گلوکز خون می‌شود. به طور معمول، این فرایند غده هیپوفیز را تحریک می‌کند تا هورمون رشد را آزاد کند. اگر سطح هورمون رشد کمتر از حد طبیعی باشد، فرد دچار کمبود آن شده است.
  • آزمایش هورمون محرک تیروئید: این آزمایش نیز با هدف بررسی کم‌کاری تیروئید انجام می‌شود
  • آزمایش خون: به‌منظور بررسی احتمال کم‌خونی در فرد ضروری خواهد بود.
  • آزمایش‌های متابولیک: ازآنجایی‌که بیماری‌های کلیوی و کبد ممکن است در ایجاد کوتاهی قد موثر باشد، دکتر افزایش قد این آزمایش‌ها را برای ارزیابی عملکرد کبد و کلیه تجویز می‌کند.
  • رسوب گلبول‌های قرمز و آزمایش‌های پروتئین واکنشی C: برای اینکه بیماری التهابی روده مورد بررسی قرار بگیرید انجام این آزمایش ضروری است.
  • آزمایش ادرار: انجام این مورد می‌تواند اختلالات کمبود آنزیم را بررسی کند.
  • آزمایش ترانس گلوتیناز بافتی و ایمونوگلوبولین A: درصورتی‌که فرد به بیماری سلیاک مبتلا باشد، با انجام این آزمایش، مشکل او تشخیص داده می‌شود.
  • اسکن های‌تصویربرداری: عکس‌برداری با اشعه ایکس از اسکلت و جمجمه یا MRI، می‌تواند مشکلات مربوط به غده هیپوفیز یا هیپوتالاموس را تشخیص دهد.
  • بیوپسی مغز استخوان یا پوست: انجام این آزمایش ممکن است به تایید شرایط مرتبط با کوتاهی قد کمک کند.

با در نظر گرفتن تمام شرایطی که می‌تواند در بروز کوتاهی قد موثر باشد، اگر ساکن تهران هستید و در بررسی‌های اولیه تشخیص داده شود که فرزند شما رشد مناسبی ندارد، می‌توانید برای بررسی‌های بیشتر و تشخیص صحیح مشکل به دکتر افزایش قد در تهران مراجعه کنید.

درمان‌های تجویزی دکتر افزایش قد برای کوتاهی قد

به‌منظور ارائه روش‌های درمانی توسط دکتر افزایش قد، در ابتدا لازم است که علت کوتاهی قد مورد بررسی قرار گیرد. در همین راستا اگر علائم سوء تغذیه در فرد مشاهده شود، امکان دارد فرد به مکمل‌های غذایی یا استفاده از روش‌های درمانی برای رفع اختلال روده و بیماری دیگری که مانع از جذب مواد مغذی می‌شود، نیاز داشته باشد.

درصورتی‌که به‌دلیل یک مشکل هورمونی، رشد محدود یا به تعویق بیفتد، درمان‌های لازم برای رفع این اختلال ضروری به‌نظر می‌رسد. در کودکانی که GH بسیار کمی تولید می‌کنند، تزریق روزانه و هورمون درمانی ممکن است رشد فیزیکی را در مراحل بعدی زندگی تحریک کند. داروهایی مانند سوماتروپین در نهایت می‌تواند تا 10 سانتی‌متر قد را افزایش دهد.

با توجه به اینکه رشد مناسب از نشانه‌های سلامتی کودک است، درصورتی‌که هرگونه علائمی مبنی بر عدم رشد مطلوب در فرزند خود مشاهده می‌کنید، می‌توانید با دریافت مشاوره آنلاین از دکتر های ایران که در این زمینه تخصص دارند اطلاعات مورد نیاز را به‌دست آورید.

به این مسئله نیز توجه کنید که افزایش قد تا سنی که صفحات رشد فرد هنوز فعال باشند امکان‌پذیر خواهد بود، و در غیر این صورت امکان دارد که با انجام درمان‌های مختلف، فرد تغییر زیادی را در اندازه قد خود مشاهده نکند.

جمع‌بندی

دکتر افزایش قد به شما کمک می‌کند تا با بررسی مشکلاتی که امکان دارد موجب عدم رشد در فرزند شما شده باشد، اقدامات لازم برای برطرف‌کردن این اختلالات را انجام دهد.

به‌طور کلی علاوه‌بر اینکه ژنتیک عامل مهمی در تعیین قد است، برخی از مشکلات مانند سوء تغذیه، کم‌کاری تیروئید، وجود تومور در غده هیپوفیز، بیماری‌های کبد، کلیه، دستگاه گوارش و برخی موارد دیگر نیز در بروز این وضعیت نقش دارند که با تشخیص صحیح می‌توان آنها را درمان کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]