آیا ورم پا باعث مرگ می شود؟
رپورتاژ
اِدم اندام تحتانی، یا بعبارتی ورم پاها، مشکلی است که اغلب افراد مسن به آن مبتلا هستند. این بیماری، در بیشتر اوقات آزاردهنده است، اما خبر خوب این است که ورم پا در بیشتر مواقع بیماری خطرناکی نیست. با این حال، در موارد دیگر، تورم در پاها، مچ پا یا ساق پا می تواند نشانه ای از یک مشکل و بیماری جدی و حتی مرگ باشد؛ در صورت درمان نشدن !!!!
حتی در صورتی که اِدم (ورم) کاملا خوش خیم باشد و یک بیماری خطرناک محسوب نشود، باز هم یکی از عوامل اصلی ترک پوست و کاهش تحرک در افراد مسن است. از آن جایی که ورم پا با افزایش سن، زیادتر می شود، در این مقاله قصد داریم راجع به اِدم پا و مهم ترین نکاتی که افراد مسن و خانواده هایشان باید راجع به این بیماری بدانند، صحبت کنیم.
ورم پا در اثر چه عواملی ایجاد می شود؟
ورم، زمانی اتفاق می افتد که مایعات به سمت خارج از رگ های خونی حرکت می کند و به فضایی که به آن فضای بین بافتی بدن می گویند، می روند. به فضای بین بافتی، گاهی اوقات فضای خارج از عروقی نیز گویند و در لغت به معنای ناحیه خارج از رگ های خونی، است و اساسا به فضای مرطوب بین سلول ها، اندام ها و قسمت های مختلف بدن اطلاق می شود.
اگر چه تصور می شود که رگ های خونی، نوعی بافت ضد آب باشند، و هیچ گونه مایعی از آن ها خارج نمی شود اما از نظر فیزیکی در واقع آن ها شبیه یک غشای نیمه تراوا از جنس رگ های خونی هستند و معمولا نزدیک به همدیگر قرار دارند و طبیعی است که مقدار کمی از مایعات از طریق آن ها به جلو و عقب حرکت می کند.
اگر مایعات، بیش از حد معمول از رگ ها خارج شوند، و در صورتی که این اتفاق بیشتر در پاها و مناطق نزدیک سطح بدن اتفاق بیفتد، باعث ایجاد ناحیه ای متورم و پف کرده در زیر پوست ناحیه مورد نظر می شود. لازم به ذکر است علت ورم مچ پا و روی پا دلایل کاملا متفاوتی دارد، شما میتوانید برای مشاهده ی این دلایل به سایت دکتر نادری متخصص ارتوپد مراجعه کنید.
چه بیماری هایی باعث ایجاد ورم در پاها می شود؟
در ادامه انواع بیماری هایی که میتوانند تورمی شدید در پای شما ایجاد کنند را شرح داده ایم، ترومبوز ورید عمقی متاسفانه میتواند باعث ایجاد لخته های خونی در بدن شده با حرکت این لخته ها به سمت ریه، میتواند عواقبی همچون آمبولی ریه و مرگ را به همراه داشته باشد.
1_ ترومبوز ورید عمقی
یکی از خطرناک ترین دلایل اِدم یا تورم پا و ساق پا، لخته شدن خون در وریدها است که به نام ترومبوز وریدی عمقی یا DVT شناخته می شود. لخته های خون، می توانند کشنده باشند، زیرا می توانند با جریان خون جابجا شده و به قلب و ریه ها برسند و باعث آمبولی ریه حاد و کشنده شوند.
آمبولی ریه، یکی از دلایل مرگ ناگهانی افراد در هر سنی است. برخی از عوامل شناخته شده که باعث تشکیل لخته در سیاهرگ ها می شوند عبارتند از:
کاهش جریان خون در داخل وریدها (به عنوان مثال استاز وریدی)، آسیب به دیواره رگ های خونی و دریچه های واقع در دیواره رگ ها و همینطور افزایش غلظت خون است، که از آن به عنوان حالت پیش از انعقاد خون یاد می شود.
تورم پا، یکی از علائم هشداردهنده وجود لخته خون در بدن شما است. بنابراین اگر دچار تورم یا اِدم ناگهانی پا شدید، ضروری است که برای بررسی وجود یا عدم وجود لخته خون در بدن، به پزشک مراجعه کنید. آزمایش سونوگرافی ساده داپلکس و آزمایش خون دی دایمر، اغلب تنها آزمایش های مورد نیاز برای تشخیص این وضعیت، هستند.
2_ لنف اِدم
لنف اِدم یکی دیگر از دلایل ورم پا است و در اثر آسیب به سیستم ایمنی لنفاوی ایجاد می شود. سیستم ایمنی، شبکه ای از کانال های کوچک به اندازه تار عنکبوت است که مایعی با ساختار و غلظتی شبیه آب را حمل می کند. این مایع آبکی، که لنف نام دارد، حاوی انواع مختلف سلول های سیستم ایمنی است. لنف، در سرتاسر بدن از جمله پاها و لگن در گردش است.
هنگامی که سیستم ایمنی به درستی کار خود را انجام می دهد، حجم زیادی از لنف روزانه در پاها و لگن در گردش است. هنگامی که کانال های لنفاوی یا دپوهای متصل کننده آن ها، به نام غدد لنفاوی آسیب ببینند، تورم لنف اِدم ممکن است رخ دهد. برخی از علل شناخته شده لنف اِدم، شامل عفونت، ضربه، جراحی یا سرطان است. همچنین برخی از اشکال لنف اِدم وجود دارد که علت آن ها هنوز شناخته نشده است و به آن ها، لنف اِدم اولیه یا ایدیوپاتیک گویند.
3_ ورم پاها در اثر نارسایی قلبی
نارسایی قلبی، یکی از دلایل ورم پاها و مچ پاها است. زمانی که قلب نتواند خون را به درستی در بدن پمپاژ کند، ممکن است خون در نقطه ای جمع شود و باعث بروز تورم شود که به آن اِدم گویند. برای افراد مبتلا به نارسایی قلبی، اِدم اغلب در قسمت های پایین پاها و مچ پا، اتفاق می افتد.
4_ بیماری های کبد
کبد، پروتئینی به نام آلبومین تولید می کند که از نشت مایع از رگ های خونی به بافت های اطرافشان جلوگیری می کند، اما کبدی که بیمار است، آلبومین کافی تولید نمی کند. در نتیجه مایعات ممکن است در پاها و بخصوص مچ پاها، تجمع کنند. اکثر مبتلایان به بیماری کبدی، تا زمانی که آسیب شدید کبدی یا سیروز کبدی برای آن ها ایجاد نشود، فاقد علامت هستند.
5_ بیماری های کلیوی
نقش اصلی کلیه ها، تنظیم میزان آب در بدن و متعادل کردن سطح مواد معدنی همچون نمک، در خون است.
برخی از بیماری ها، می توانند به شدت به کلیه ها آسیب بزنند و مانع از آن شوند که کلیه ها کار فیلتر کردن خون و دفع مایعات از بدن را به درستی انجام دهند. این مساله، می تواند منجر به تجمع مواد زائد در ساق و مچ پاها بصورت ورم مشاهده شود.