آشنایی با معروفترین کتابهای اروین د. یالوم
کتاب مامان و معنی زندگی
کتاب مامان و معنی زندگی؛ داستانهای روان درمانی نوشتهٔ اروین دی یالوم و ترجمهٔ سپیده حبیب است و نشر قطره آن را منتشر کرده است. کتاب مامان و معنی زندگی کتاب درسنامهٔ روانپزشکی، رواندرمانی، اخلاق، آموزش و شناخت همهٔ ابعاد وجودی ـ یعنی چهار بعد بیولوژیک، روانی، اجتماعی و معنوی انسان است که شالودهٔ رویکرد نوین روانپزشکی است.
این روزها آموزش و درمان روانپزشکی در ایران مانند سایر رشتههای پزشکی بد دورانی را میگذراند. مشتاقان روانپزشکی با رویکرد مراجعمحور، انسانگرا، متعالی و در شأن روانپزشکان و بیماران هوشمند ایرانی دوران گذار سختی را طی میکنند و خود را با برنامهها و تغییراتی کوچک، سطحی و نامؤثر سرگرم کردهاند.
این سناریوی کوتاه ایرانی که تصویری از پاتولوژی آموزش روانپزشکی در ایران است، تقلیدی است از یک سناریوی غمبار بزرگتر که میتوان آن را «جنبش جهانی بیولوژیک» در روانپزشکی لقب داد که اروین یالوم در آغاز بخش داستانِ تسکین از نوع جنوبی از همین کتاب به زیبایی به آن پرداخته است. یالوم در این کتاب و سایر آثارش ازجمله هنر درمان و وقتی نیچه گریست، از سد جمود، ماشینیسم، ازخودبیگانگی، رفتارهای ناپخته و وابسته به «مامانهای خودشیفتهٔ دستاندرکار طب» و دیگر مقابلهها و دفاعهای پاتولوژیک عبور کرده و با دادن درس روانشناسی خود، روانکاوی دفاعهای خود، انتقال و انتقال متقابل، روانشناسی وجودی، روانشناسی معنویت، انسانگرایی، ارتباط، همدلی، هوش هیجانی و خلاصه درس هنر درمان که عجیب با رواج بازار بیهنران در کلاسهای درس دستیاران روانپزشکی و در درسنامههای امروزین روانپزشکی ایران غریب مانده است، دست درمانگران، استادان، دستیاران و بیماران را با صمیمیت میفشارد، آن هم با زبانی شیوا و هنرمندانه که جای آن در میان روانپزشکان هنرمند ایرانی خالی است.
کتاب درمان شوپنهاور
کتاب درمان شوپنهاور نوشتهٔ اروین د. یالوم و ترجمهٔ سپیده حبیب است و نشر قطره آن را منتشر کرده است. رمان درمان شوپنهاور از یک سو به زندگی شوپنهاور و روحیات او و از سوی دیگر، به زندگی یک رواندرمانگر میپردازد که پس از باخبرشدن از بیماری مهلکش تصمیم میگیرد جلسات رواندرمانی گروهیاش را پی بگیرد.
جولیوس رواندرمانگری کارکشته است. او پس از اینکه متوجه میشود بیماری خطرناکی دارد سری به پروندههای قدیمیاش میزند. در یکی از پروندههایش به سوژهٔ فیلیپ برمیخورد که سالها قبل، نزد او میآمده. او فیلسوفی ناامید و بسیار شبیه شوپنهاور بوده است. جولیوس تصمیم میگیرد دوباره سراغ فیلیپ برود تا بتواند به او کمک کند. او تصمیم میگیرد فیلیپ را به جلسات رواندرمانگری گروهیاش دعوت کند تا شاید محیط آنجا به بهبود او کمک کند. از سمت دیگر، یالوم از زندگی و روحیات شوپنهاور میگوید تا شخصیت این فیلسوف عجیب و بزرگ برای خواننده روشن شود. درنهایت یالوم با استادی تمام نشان میدهد که گرههای روحی فیلیپ چگونه قرار است باز شود.
کتاب شدم آنکه هستم
کتاب شدم آنکه هستم؛ خاطرات یک روانپزشک نوشتهٔ اروین د. یالوم و ترجمهٔ مهرنوش شهریاری است و نشر قطره آن را منتشر کرده است. این کتابْ خاطرات اروین یالوم، رواندرمانگر و نویسندهٔ مشهور است.
دکتر اروین یالوم یکی از شناختهشدهترین نویسندگان در حوزهٔ رواندرمانی در ایران است. کتاب شدم آنکه هستم زندگینامهٔ اوست که با روزهای کودکیاش در محلات فقیرنشین واشینگتن دیسی آغاز میشود و به تمامی سالهایی که پشت سر گذاشته، افراد تأثیرگذار و خاطرات زندگیاش میپردازد و سیر تحول شخصیت، زندگی و رویکرد درمانیاش را بازگو میکند.
یالوم رمانهایی چون و نیچه گریست، درمان شوپنهاور و مسئلهٔ اسپینوزا و کتاب رواندرمانی اگزیستانسیال را پس از سالها تحصیل و کارکردن در زمینهٔ رواندرمانی و مطالعهٔ کتابهای فلسفی نوشت. بنابراین برای کسانی که این کتابها را دوست دارند، اینکه بدانند یالوم چگونه به این نقطه رسید که توانست در زمینهٔ درمانگری اینقدر ماهر باشد، بسیار جالب خواهد بود. کتاب شدم آنکه هستم نشان میدهد که یالوم چگونه به آنچه که ما اکنون میبینیم رسید.
کتاب مسئله مرگ و زندگی است
کتاب مسئله مرگ و زندگی است نوشتهٔ اروین یالوم و مریلین یالوم و ترجمهٔ زهرا ابراهیمی است. بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه این کتاب خاطرات را روانهٔ بازار کرده است.
کتاب مسئله مرگ و زندگی است حاوی تجربهٔ دردناک اروین یالوم پس از تشخیص نهایی بیماری سرطان همسرش مریلین یالوم است؛ زوجی که پس از سالها زندگی مشترک عاشقانه یکباره با مسئلهٔ مرگ مواجه شدند. این کتاب تأثیرگذار بارقهٔ امیدی برای همهٔ ما انسانها است که روزی دچار غم فراق خواهیم شد. همهٔ ما از فقدان و مرگ میترسیم و همیشه بهدنبال راهی برای کنارآمدن با آن میگردیم، اما گاه از دستدادن عزیزی آنقدر ضربهٔ سنگینی به روح و جانمان میزند که گویی هرگز به آرامش نخواهیم رسید. این تجربه یکی از دردناکترین تجاربی است که یک فرد در زندگیاش با آن روبهرو میشود.
اروین یالوم جزو روانپزشکان و نویسندگان تحسینشدهٔ بینالمللی است که همهٔ زندگی خود را به مشاورهدادن و رواندرمانگری افرادی اختصاص داد که در سوز فقدان عزیزانشان میسوختند. روزی رسید که همسرش مریلین یالوم، نویسندهٔ برجستهٔ فمینیست به بیماری سرطان مبتلا شد؛ همسری که از ۱۵ سالگی او را عاشقانه دوست داشت و سالها در کنارش با آرامش زندگی کرد. آنها طی این سالها همانند روحی در یک بدن زندگی کردند، اما با اطلاع از بیماری، آن دو تصمیم گرفتند تا تجارب خود را در کتاب حاضر به اشتراک بگذارند؛ تلاش مریلین برای داشتن مرگی خوب و کوشش همسرس یالوم برای تحمل زندگی بدون او.
این زوج در این کتاب با ارائهٔ گزارشهایی از روزهای آخر زندگی مشترکشان، دریچهای تازه برای چگونگی داشتن زندگی بهتر در مواجهه با مرگ و یا از دستدادن عزیزترین فرد زندگی به روی ما گشودهاند. زمانی که کتاب حاضر به نیمه رسید، مریلین از دنیا رفت. اروین این اثر را تنهایی به پایان رساند. در نهایت این کتاب در سال ۲۰۲۱میلادی به انتشار رسید؛ کتابی که نه از مرگ بلکه از ارزش زیستن حرف زده است؛ هدیهٔ بزرگی که روزی به پایان میرسد. در این کتاب با رنج و فقدان آشنا میشویم و با وداع با معشوقهای که سالها در کنارش زندگی کردیم و همدلی همسری عاشق که میخواهد از رنج درد بیماری معشوقش بکاهد و به او اطمینان دهد که نگران تنهایی بعد از مرگ او نباشد. این اثر میتواند شما را به تأمل دربارهٔ شیوهٔ عشقورزیدن و زندگی بدون پشیمانی وادارد.
کتاب دروغگویی روی مبل
دروغگویی روی مبل نوشته اروین یالوم، نویسنده و روانپزشک معاصر هستیگرا است. این کتاب با ترجمهٔ موسی رضایی در انتشارات اسپینا به چاپ رسیده است. در زیر پوسته بسیاری از مشاغل، مسائل ظریف و ناپیدایی وجود دارد که دیگران از آنها آگاه نیستند. در این میان دنیای پزشکی یکی از عجیبترین این مشاغل است و شاید روانپزشکی پر رمز و رازترین آنها باشد. در دروغگویی روی مبل و دیگر کتابهای یالوم تا حدی از این ناشناختهها رمزگشایی میشود.
اروین د. یالوم، نویسنده و روانپزشک هستیگرا که در ایران با کتاب معروف «وقتی نیچه گریست» شناخته میشود، در دروغگویی روی مبل به رابطه میان پزشک و بیمار میپردازد و داستان سه پزشک با تیپهای شخصیتی متفاوت را بیان میکند.
کتاب با داستان رواندرمانگری به نام دکتر تراتر آغاز میشود. یکی از بیمارانش زنی است که چهل سال از او جوانتر است و تراتر با او رابطهای بیش از رابطهی پزشک و بیمار برقرار میکند. کمیته اخلاقی متوجه مسئله میشود و پزشکی به نام ارنست لش را مسئول پیگیری قضیه میکند اما بعد از مدتی خود این پزشک با توطئه همسر یکی از بیماران خود روبرو میشود، زنی که میخواهد با اغوا کردن ارنست او را به دردسر بیندازد، داستان آخر درباره پزشک پولپرستی به نام مارشال است که از قضا بیماری ثروتمند به مطبش میآید. مارشال تلاش میکند با ترفندهای مختلف، بیمار را مشتری دائمی خود نگه دارد.
یالوم در این سه داستان که درهم گره خوردهاند با ترکیب واقعیتهای روان کاوی، روابط پیچیده میان روانپزشک و بیمار را نشان دادهاست. پزشکانی که بیمارانشان را مداوا میکنند اما در زوایای پنهان روح و ذهنشان، خود هم دچار بیماری هستند.
کتاب روان درمانی اگزیستانسیال
کتاب روان درمانی اگزیستانسیال نوشتهٔ اروین د. یالوم و ترجمهٔ سپیده حبیب است و نشر نی آن را منتشر کرده است. یالوم در این کتاب نظری خود به چهار دلواپسی غایی انسانها میپردازد که شامل مرگ، آزادی، تنهایی و پوچی میشود. او معتقد است تمام دلواپسیهای انسان به این چهار مفهوم مربوط میشود و اگر انسانها در خصوص این چهار مفهوم به آگاهی برسند و درمان شوند، دلواپسیهای دیگرشان هم کمرنگ میشود. هر فصل از این کتاب خواننده را به جهانی میبرد که دربارهٔ آن اطلاعی نداشت یا از آن اجتناب میکرد، اما پس از عبور از آن جهان، با آرامش خاطر و سکون به راه خود ادامه میدهد. یالوم درمانگری حاذق است که به خوانندههایش (مراجعانش) کمک میکند تا با فهم عمیقِ فلسفی، معنای تازهای برای زندگی خود بجویند و زندگی را آن طور که هست، بپذیرند و از آن واهمه نداشته باشند.
کتاب رواندرمانی اگزیستانسیال هم راهنمایی برای درمانگران است و هم نوعی درمان بهشمار میرود. هرکس که آن را بخواند، عمیقاً تحت تأثیر قرار میگیرد و خردمندتر میشود. انگار چندین ساعت به گفتوگو با کسی نشسته که عزمش را برای عبور از ژرفترین مشکلات بشری جزم کرده است. داستایفسکی، تولستوی، کافکا، سارتر، کامو و بسیاری دیگر با نویسنده همآوا شدهاند تا از دلواپسیهای غایی بشر بگویند.
یالوم پس از نوشتن این کتاب و برای بسط نظریه اگزیستانسیال بود که به ابزار داستان روی آورد و آثاری چون و نیچه گریه کرد… و مامان و معنی زندگی را خلق کرد. او خود رواندرمانی اگزیستانسیال را کتاب مرجع تمامی آثاری دانسته که پس از آن به رشتهٔ تحریر درآورده است.
هدف یالوم در این کتاب ارائه و توضیح رویکردی در رواندرمانی است که ساختاری نظری دارد و مجموعهفنونی از این ساختار برمیخیزد که چارچوبی برای بسیاری از مخلفات درمان فراهم میآورد. نام این رویکرد، «رواندرمانی اگزیستانسیال»، نیازمند تعریفی صوری است، زیرا شالودهٔ جهتگیری اگزیستانسیال متکی بر تجربه نیست، بلکه عمیقاً شهودی است.
کتاب روان درمانی اگزیستانسیال به چهار دلواپسی غایی میپردازد: مرگ، آزادی، تنهایی و پوچی. رویارویی فرد با هریک از این حقایق زندگی، درونمایهٔ تعارض پویای اگزیستانسیال را میسازد.
کتاب وقتی نیچه گریست
کتاب وقتی نیچه گریست (رمانی درباره وسواس) نوشتهٔ اروین د. یالوم و ترجمهٔ سپیده حبیب است و نشر قطره آن را منتشر کرده است. داستان این کتاب دربارهٔ مواجههٔ خیالی دکتر یوزف برویرِ روانپزشک و فریدریش نیچه است؛ داستان مواجههٔ روانشناسی و فلسفه. فروید نیز در این داستان حضور دارد.
امروزه آموزش غیرمستقیمْ یکی از موفقترین روشهای آموزشی در ردههای سنی مختلف شناخته شده و اروین یالوم، استاد روانپزشکی دانشگاه استنفورد، از نخستین کسانی است که با نوآوری درزمینهٔ تألیف «رمان آموزشی»، توانست آموزش غیرمستقیم را به دورههای تخصصی روانپزشکی نیز وارد کند. آموزشی که در آن البته فلسفه نیز حضور دارد.
دکتر سپیده حبیب به عنوان روانپزشک، بهترین و تخصصیترین ترجمه را از این کتاب به رشتهٔ تحریر درآورده است.
کتاب وقتی نیچه گریست به رویارویی خیالی فریدریش نیچه، فیلسوف نامی، و دکتر یوزف برویر میپردازد. برویر که شهرتش در علم طب، کمتر از آوازهٔ نیچه در فلسفه نیست، از استادان زیگموند فروید (پدر دانش روانکاوی) محسوب میشود. اینکه چرا نیچه قهرمان این داستان شده و محور توصیف رواندرمانی اگزیستانسیال قرار گرفته است، خود داستانی شنیدنی دارد. دکتر یالوم در خلال این داستان جذاب، به توصیف درمانهای رایج وسواس فکری میپردازد که هر دو شخصیت داستان به نوعی گرفتار آناند و از رفتاردرمانی و خوابواره تا شناختدرمانی کمک میگیرد، ولی درنهایت، روش رواندرمانی اگزیستانسیال است که کتاب بیش از هرچیز، در پی توصیف آن است. در این میان فروید نیز جا به جا در داستان حاضر میشود و به تعبیری، الفبای دانشی را که بعدها بهعنوان شاخهٔ جداگانهای از علم مطرح کرد، از استاد فرامیگیرد. در این رمان، یالوم با احاطهٔ کامل به تاریخ، داستان را چنان میآراید که خواننده را با خود به سدهٔ نوزدهم و زمان زایش دانش روانکاوی میکشاند. امروزه با پیشرفت علوم و روزآمد شدن اطلاعات، خصوصاً در حرفهٔ پزشکی، بسیاری از ما فراموش کردهایم که پیشکسوتان از کجا آغاز کردهاند و چگونه اندیشیدهاند تا توانستهاند نخستین سنگ هر دانشی را بنا نهند.
یالوم، گروهدرمانگر و رواندرمانگر اگزیستانسیال، با تیزبینی خاص خود و با بیان جزئیات کار دکتر برویر، هنر توجه به رفتار غیرکلامی بیمار را به پزشکان و روانپزشکان جوان میآموزد: اینکه در جزئیات چهره، لباس، لحن و کوچکترین حرکات صورت و اندام بیمار، نشانههایی درخور توجه موجود است که اطلاعات ذیقیمتی در اختیار طبیب قرار میدهد. کتاب بهنوعی، گوش دادن فعال را نیز رمزگشایی میکند و نمونهٔ تجربی جالبی از آن ارائه میدهد: نویسنده از زبان دکتر برویر تمامی آنچه را در حین معاینه و مصاحبه با بیمار در ذهن طبیب جریان دارد به ذهن آگاه خواننده میکشاند و یاد میدهد که طبیب آراسته به هنر طبابت، این جریان ذهنی را آگاهانه در خویش دنبال میکند و از آن برای کمک به بیمار یاری میگیرد. همینجاست که کتاب بارها و بارها به بیان تجربی مفاهیم انتقال و انتقال متقابل میپردازد.
کتاب هنر درمان
کتاب هنر درمان؛ نامهای سرگشاده به نسل جدید روان درمانگران و بیمارانشان نوشتهٔ اروین د. یالوم و ترجمهٔ سپیده حبیب است و نشر قطره آن را منتشر کرده است.
دکتر اروین یالوم، استاد روانپزشکی دانشگاه استنفورد، پنجاه سال و اندی است که به طور مداوم در عین طبابت و تدریس، میخوانَد و مینویسد. این استاد و نویسندهٔ برجسته را پیشکسوتان روانپزشکی به درسنامههای معتبرش در زمینهٔ گروهدرمانی و نیز درسنامهٔ رواندرمانی اگزیستانسیال میشناسند و جوانترها به رمانهای آموزشی (از جمله وقتی نیچه گریست) و داستانهای رواندرمانیاش که در سراسر جهان و به زبانهای گوناگون مخاطبان زیادی یافته است.
او در درسنامههای تخصصی، عطش خود به قصهگویی را با داستانهای بالینیکوتاهی از موارد بیماری فرو مینشاند و به گفتهٔ خودش از اصطلاحات تخصصیگیجکننده بیزار است، زیرا میان دانشجو و درک حقیقی فاصله میاندازد. در قصهگویی هم اصول نظری علم موردعلاقهاش را در لفافهٔ داستانی جذاب و خواندنی میپیچد، بیآنکه ارزش علمی کار خدشهدار شود.
هنر درمان (۲۰۰۲) که چکیدهٔ تجربهٔ بالینی منحصربهفردش در زمینهٔ رواندرمانی اگزیستانسیال و گروهدرمانی است، اما چیز دیگری است. مخاطبان آن، همانطور که از عنوان فرعی کتاب برمیآید، رواندرمانگران نسل جدید و نیز بیمارانشان هستند. پس مخاطب عادی و متخصص را باهم فرامیخواند؛ قصه نمیگوید که سرگرمتـان کند؛ درس زندگی، درمانگری و ارتباط میدهد، ولی با کلامی چنان جذاب که در غیر رواندرمانگران و غیر بیماران هم وسوسهٔ قدم نهادن به دنیای بیمار درمانگر را پدید میآورد. کتابْ حاصل دانش عمیق، سالها کار بالینی، استعداد، ذکاوت و طنازی نویسندهٔ آن است. داستان زندگی دکتر یالوم را اینکه چه شدکه پزشک شد، چرا روانپزشکی را برگزید و در میان شاخههای مختلف این رشته، چرا رویکرد اگزیستانسیال را در کار بالینی انتخاب کرد، چطور نویسنده شد و چگونه از درسنامه و نثرهای تخصصی به داستاننویسی روی آورد میتوانید بهطور مفصل در ضمیمههای آغازین و پایانی رمان وقتی نیچه گریست مطالعه کنید. همانطور که در کتاب حاضر خواهید خواند، عشق وسواسگونهٔ یالوم به رواندرمانی موجب شده رویکردهای درمانی متنوعی را تجربهکند؛ از مکاتب مختلف روانشناسی خوشه بچیند، بیآنکه به دام تعصب خشک بیفتد؛ با صراحت تمام، خود و دیگران را نقد کند؛ بارها و به شیوههای گوناگون درمان بپردازد؛ و همه و همه تنها به این دلیل که به بصیرتی هیجانی در درک انسان نایل آید و برای هر بیمار، درمان خاص او را ابداع کند.
کتاب خیره به خورشید نگریستن
کتاب خیره به خورشید نگریستن؛ غلبه بر وحشت از مرگ نوشتهٔ اروین د. یالوم و ترجمهٔ اورانوس قطبینژاد آسمانی است و نشر قطره آن را منتشر کرده است. آیا روبهرو شدن با مرگ، مثل خیره شدن به خورشید است؟ دردناک، آزاردهنده و سخت؟ اما اگر میخواهیم هشیارانه زندگی کنیم و واقعیت وجودی خویش را بشناسیم، آیا ضرورتی ندارد که در همین زمان محدود در روشنایی به سر بریم؟ دکتر یالوم در این کتاب، غلبه بر وحشت از مرگ را مطرح کرده است نه ترس از مرگ را. چرا فقط باید به غلبه از وحشت تأکید کرد؟ آیا قبول دارید که هرگز بر ترس از مرگ نمیتوان غلبه کرد؟
کتاب خیره به خورشید نگریستن خلاصهای از افکار و عقایدی نیست که راجع به مرگ نوشته شده و همچنین با آنچه نویسندگان دیگر در مورد فناپذیری بشر و مرگ نوشتهاند متفاوت است.
در حقیقت میتوان گفت این کتابی کاملاً شخصی است که از مواجههٔ یالوم با مرگ سرچشمه گرفته است. یالوم ترس از مرگ را با تمام بشر تقسیم میکند، ترس از مرگ سایهٔ تاریکی در وجود ماست که هرگز نمیتوانیم آن را از خود جدا کنیم یا نادیدهاش بگیریم. صفحات پیش روی شما شامل مطالبی است که شما را آگاه میسازد چگونه بر وحشت از مرگ غلبه کنید و نتیجهٔ تجربیات شخصی یالوم، کار بر روی بیمارانش و اندیشهٔ نویسندگانی است که با کار او آشنا هستند.
طبق گفتهٔ اروین یالوم این کتاب بسیار شخصی است و براساس مواجههٔ خودش با مرگ نگاشته شده است: «من ترسم را از مردن با همهٔ انسانها در میان میگذارم؛ سایهٔ تاریک چیزی که هرگز آن را کامل نشناختیم.»
آیا شما خیلی به مرگ میاندیشید؟ آیا این ترس را حس کردهاید یا این سایهٔ تاریک را در زندگی خود داشتهاید؟ آیا قبول دارید که این سایه در زندگی بسیاری از ما شاید هم همهٔ ما وجود دارد؟
کتاب مسئله اسپینوزا
کتاب مسئله اسپینوزا نوشتهی اروین د. یالوم است. نویسند در این کتاب، مفاهیم سخت و گرهخوردهی روانشناسی و فلسفی را در قالب داستانسرایی به رشتهی تحریر در آورده است تا خواننده بهتر بتواند با آن ارتباط گیرد. نشر جیحون این رمان را با ترجمهی حسین کاظمی یزدی منتشر کرده است.
اگر به کتابهای روانشناسی علاقه دارید و از طرفی رمانهای مستند و پرکشش شما را به سمت خودش میکشاند، کتاب مسئله اسپینوزا برای ساعتها و حتی روزها و ماهها شما را مسحور خود کرده و به فکر فرو میبرد.
اروین یالوم که علاقهی وافری به فلسفه داشت، در کتاب مسئله اسپینوزا به زندگی «باروخ اسپینوزا» متفکر و فیلسوف قرن هفدهم و تکفیر وی از جامعهی یهودیت پرداخته و از طرفی تأثیر او را بر آلفرد روزنبرگ، نظریهپرداز حزب نازی که اثر شگرفی روی هیتلر داشت بررسی کرده است.
داستان زندگی این دو شخصیت به موازات هم گرچه روایتی از دو زندگی هستند اما نه تنها با یکدیگر پیوند دارند، بلکه از آنجا که کتاب بسیار خوب نوشته شده، این تغییر منظم از یک زندگی به زندگی دیگر را در هر فصل به خوبی نشان میدهد.
این رمان جنبههای روانشناسی، فلسفی و تاریخی بسیاری دارد که در این میان یالوم به جنبهی روانشناسی آن که تخصص و تفکر خودش هم بوده بیشتر پرداخته است. یالوم سالها به فکر نوشتن زندگی اسپینوزا بوده، اما موفق نمیشده است.
با آنکه باروخ اسپینوزا در جامعهی بستهی یهود پرورش یافته بود، در مقابل سنتپرستی طغیان کرد و از سوی مراجع یهود تکفیر شد. رهبرانشان برای او لعننامهای نوشتند و او را از کنیسه راندند. این لعننامه به گفتهی خود یالوم باید عکسالعمل عاطفی شدیدی به طرد شدنش در سن بیست و چهار سالگی از سوی جامعهی یهود در آمستردام داشته باشد. فتوایی برگشتناپذیر که به تمام یهودیان و خانوادهاش دستور داد برای همیشه از او دوری کنند. هیچ فردی از دین یهود دیگر با او صحبت یا داد و ستد نخواهد کرد، آثارش را نخواهد خواند یا کمتر از پنج متر به او نزدیک نخواهد شد. پس از این تکفیر، اسپینوزا متنی به عنوان دفاعیه به بزرگترین کنیسه نوشت و از اعتقاد خود نسبت به دینش دفاع کرد. متن این نامه هنوز به جا مانده است.
اروین د. یالوم در کتاب مسئله اسپینوزا علاوه بر اشاره به جنبههایی از فلسفه اسپینوزا، زندگی درونی اسپینوزا را هم به تصویر کشیده. نمونههای واقعی و حقیقتهای مستند دربارهی زندگی اسپینوزا بسیار کم است و یالوم با خلق یک شخصیت خیالی، خود را در مقام روانپزشک در برابر اسپینوزا قرار داده و افکار او را بیرون کشیده است.
کتاب چگونه پروانه شدم
کتاب چگونه پروانه شدم نوشتهٔ اروین یالوم و ترجمهٔ مینا فتحی است. انتشارات لیوسا این کتاب را که گفته شده است شما را دچار تحولی خودبهخودی و ناخودآگاه میکند، روانهٔ بازار کرده است.
کتاب چگونه پروانه شدم که در ۴۰ فصل نوشته شده، در اصل زندگینامهٔ اروین یالوم بهقلم خود اوست. گفته شده است که این کتاب چیزی فراتر از صرفاً یک زندگینامه و بیوگرافی است. این کتاب عصارهٔ وجودی کرم ابریشمی است که به پروانهای بیبدیل تبدیل شده است و گامبرداشتن در هر کوچه و پسکوچهٔ این زندگی و دستدردست او، چشمان درون شما را به مفاهیم و فلسفهای شگرف باز خواهد کرد که باعث میشود پس از به پایانرساندن آن شما دیگر هرگز فرد سابق نباشید.
یکی از مفاهیم کلیدی این کتاب که خواننده را با آن مواجه میسازد، مفهوم فانیبودن انسان، ارزشمندبودن روزها و وقایع زندگی، بیهوده تلفنکردن فرصتها و توانها و ناچیزنشمردن قابلیتهای بیپایان انسان است که خداوند در زندگی به او تقدیم کرده است.
کتاب مخلوقات یک روز
کتاب مخلوقات یک روز نوشته اروین. د. یالوم با ترجمه حسین کاظمی یزدی است. این کتاب در قالب داستان از تجربیات یالوم در مواجه با بیمارانش میگوید و از چالشهای ذهنی او صحبت میکند: زندگی معنادار و پایان زندگی.
اروین د. یالوم در کتاب مخلوقات یک روز، از تجربیات و درگیریهای بیمارانش نوشته است. او دو چالش بزرگ خود را بیان میکند: چگونه میتوان زندگی معنادار داشت و چگونه باید با پایان زندگی کنار بیاییم. این کتاب شخصیتهای مختلفی دارد. یک پرستار زن که در دردها، عصبانیتها و … سرگردان است. تاجری که در کارش موفق است اما خودکشی میکند و بعد از آن تمام روابطش آلوده میشوند و نومیدی بر او غلبه میکند، یک روانشناس تازهکار که با مطالعات جدیدش، خاطرات خوبش از دوستانش را خراب کرده است و …
در نهایت و با خواندن این داستان درمییابیم که چگونه میتوان با مسائلی مانند مرگ، استرس، ناامیدی، اضطراب و عدم اعتماد به نفس کنار آمد و در نهایت زندگی را سرشار از معنا ساخت.
این نوشتهها را هم بخوانید