سریع ترین راه درمان پرخوری عصبی

رپورتاژ
افزایش میل به خوردن غذا برای کاهش استرس و اضطراب در جوامع امروز بسیار به چشم میخورد. افرادی زیادی هستند که به این عارضه دچار بوده و به دنبال راه درمانی برای آن میگردند. اما سریعترین راه درمان پرخوری عصبی چیست؟ آیا میتوان این بیماری را درمان کرد؟ چه کسانی در معرض ابتلا به آن می باشند؟
برای آن که بتوانید این بیماری را کنترل کنید، نیاز دارید یک مشاوره تغذیه در کنار شما باشد. مجموعۀ فیت کلاب با داشتن کادری مجرب میتواند شما را در این راه همراهی کند.
پرخوری عصبی چیست؟
پرخوری عصبی نوعی مکانیسم دفاعی برای بدن به حساب میآید که با نامهای غذا خوردن احساسی و emotional eating)) نیز شناخته میشود. وقتی فرد در طول روز با عوامل متعدد استرسزا روبرو است و راه حلی برای کاهش یا مدیریت آنها پیدا نمیکند، بدن او دست به کار میشود تا با استفاده از روشی، این استرس را کاهش داده و به نوعی با آن مقابله کند.
هنگام مواجه با شرایط استرسزا، سطح هورمونی به نام کورتیزول که از غدد فوق کلیه ترشح میشود، در بدن افزایش مییابد. این هورمون سبب افزایش اشتها شده و او را تشویق به خوردن غذا میکند. این افزایش اشتها به علت احساس گرسنگی نبوده و مغز شما دستور غذا خوردن را برای کاهش حس گرسنگی صادر نمیکند. بلکه برای کاهش سطح کورتیزول و مقابله با شرایط استرسزا این دستور توسط مغز شما مخابره شده است.
پرخوری عصبی در چه افرادی بروز می کند؟
پرخوری عصبی میتواند در بانوان باردار، کودکان، نوجوانان و همچنین افرادی که رژیمهای سنگین غذایی دارند، بروز کند. در همۀ این افراد استرس و ناراحتی سبب بروز این اختلال میگردد. برای مثال زنان باردار و نوجوانان به علت نوسانات هورمونی ممکن است دچار اختلال افسردگی و بروز استرس شوند که همۀ این موارد میتواند پرخوری عصبی را برای فرد به همراه داشته باشد.
پیروی از رژیمهای غذایی سنگین برای کاهش وزن میتواند سبب بروز استرس شود. اما علت دیگر این است که این نوع رژیمها سبب کاهش مواد مغذی میشود که باید به بدن برسد. این کاهش مواد مغذی در بدن سبب میشود عملکرد طبیعی ارگانهای بدن دچار اختلال شود. برای مثال کمبود بعضی مواد معدنی سبب کاهش تولید هورمون سروتونین میگردد. کاهش این هورمون در بدن که به نام هورمون شادیآور نیز معروف است، سبب ابتلا به افسردگی خواهد شد.
عواملی که سبب پرخوری عصبی می شوند کدامند؟
به جز استرس، عوامل دیگری هستند که سبب بروز اختلال پرخوری میشوند. بعضی از این عوامل را برای شما بیان خواهیم کرد:
- افراد مبتلا به بیماریهای روحی مانند افسردگی
- افرادی همانند افراد معتاد به مواد مخدر، به غذا خوردن اعتیاد پیدا کردهاند.
- افرادی که دچار کمبود مواد مورد نیاز در بدن هستند. مثلاً کمبود ویتامینها میتواند سبب بروز پرخوری عصبی شود.
علائم پر خوری عصبی
از علائم و نشانههای بیماری بولیمیا یا همان پرخوری عصبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افراد معمولاً دچار التهاب گلو و درد در این ناحیه هستند.
- استفراغ عمدی برای خروج مواد غذایی خورده شده
- استفاده از انواع ملینها برا خروج سریعتر مواد غذایی بعد از پرخوری
- افراط در روزه گرفتن، مصرف کالریها و همچنین ورزش کردن در دورههای متناوب
- استفاده از عنوان داروها و مکملهای گیاهی برای کاهش وزن
- ذخیره و مخفی کردن مواد غذایی در جاهای مختلف
- نارضایتی همیشگی از شکل اندام و وزن
راه های درمان پرخوری عصبی
برای این که بتوانید پرخوری عصبی خود را کنترل کنید باید از کارشناس تغذیه و یک روانشناس کمک بگیرید. مجموعۀ فیت کلاب دارای کارشناسان تغذیۀ با تجربهای در این زمینه بوده که میتوانند شما را در راه درمان پرخوری عصبی راهنمایی کنند. در ادامه قصد داریم بعضی راهکارهای درمان پرخوری عصبی و سریعترین راه درمان پرخوری عصبی را برای شما بررسی کنیم:
1 . شناخت و دور کردن عوامل استرس زا
سریع ترین راه درمان پرخوری عصبی شناخت عواملی است که سبب ایجاد استرس درون شما میگردند. آیا این عوامل را میشناسید؟ اگر شما هم مثل خیلی از افرادی که با این مشکل روبرو هستند نمیدانید چه چیزی باعث میشود شما شروع به خوردن کنید، بهتر است این راه کار را انجام دهید.
هر زمان که میخواهید اقدام به خوردن مواد غذایی یا مواد خوراکی کنید، از خود یک سؤال بپرسید که آیا علت خوردن غذا گرسنگی است یا علت دیگری دارد. اگر به غیر از گرسنگی علت دیگری برای این کار دارید از انجام آن صرف نظر کنید. هر بار دلایل خود را یادداشت کنید تا بتوانید عواملی را که سبب این واکنش در شما میشود، شناسایی کنید.
2 . افزایش فعالیت بدنی
افزایش فعالیت بدنی مانند پیاده روی یا ورزش کردن میتواند سبب کاهش استرس شما شود. بنابراین یک برنامۀ تمرینی برای خود تنظیم کرده و مطابق آن پیش روید تا بتوانید استرس خود را کنترل کنید و حتی کاهش دهید.
3 . راه کارهای سریع کاهش استرس
روشهایی وجود دارند که در مواقع افزایش استرس، میتوانید از آنها بهره ببرید. بعضی از این راهکارها به قرار زیر است:
- یک لیوان آب بنوشید.
- نفس عمیق(تنفس شکمی) انجام دهید.
- چند دقیقه پیاده روی کنید.
- کتاب بخوانید.
- یک هم صحبت پیدا کنید.
- حرکاتی که سبب آرامش در شما میشود مانند حرکات یوگا، طراحی و رنگ آمیزی، بافندگی و غیره انجام دهید.
4 . مواد غذایی را از خود دور کنید
معمولاً افرادی که دچار پرخوری عصبی هستند، میل به خوردن غذاهای شیرین، چرب و فرآوری شده دارند. این مواد غذایی نباید در دسترسشان قرار بگیرد. البته ممکن است افراد مختلف میل به خوردن غذاها و تنقلات مختلف داشته باشند که با شناخت و دور کردن آنها میتوانند تا حدی از پرخوری عصبی جلوگیری کنند.
5 . درمان دارویی و مراجعه به متخصص
با مراجعه به پزشک میتوانید از داروها به عنوان سریع ترین راه درمان پرخوری عصبی استفاده کنید. اما قبل از مراجعه به پزشک سعی کنید با تمرین، مشاوره با یک کارشناس تغذیه و مشاوره با یک روانشناس این عادت را ترک کنید. درمان با داروهای گیاهی نیز میتواند یک راه حل باشد. البته دقت کنید طب سنتی به اصلاح برنامۀ غذایی تأکید دارد.
6 . اصلاح برنامه غذایی
گاهی افراد به علت برنامۀ غذایی ناسالم، مواد مغذی کافی به بدنشان نمیرسد و دچار کمبودهایی میشوند. این افراد با اصلاح برنامۀ غذایی خود میتوانند از پرخوری عصبی جلوگیری کنند. معمولاً افراد مبتلا به این اختلال، اضافه وزن نیز دارند. با اصلاح برنامۀ غذایی این افراد، شاهد کاهش وزن آنها خواهیم بود. همچنین به علت استفادۀ مکرر از غذاهای پرکالری و چرب این افراد دارای چربی ذخیره شده در اطراف شکم هستند که با دریافت یک برنامۀ غذایی اصلاح شده و همچنین یک برنامۀ تمرینی مناسب میتوانند شاهد لاغری شکم خود نیز باشند.
تأثیر پرخوری عصبی بر بدن
این اختلال در طولانی مدت سبب آسیبهای جدی به بدن میشود، این آسیبها عبارت است از:
- کاهش میل جنسی
- پوسیدگی و حساسیت دندانها
- بیماریهای گوارشی
- بیماریهای قلبی و کلیوی
- سیکل قاعدگی نامنظم
- اضافه وزن
- افسردگی و دیگر بیماریهای روحی
راه های پیشگیری از ابتلا به پرخوری عصبی
- داشتن یک سبک زندگی سالم که از طریق یک برنامۀ غذایی سالم و یک برنامۀ تمرینی مناسب به وجود میآید.
- آموزش از دوران کودکی دربارۀ برنامۀ غذایی سالم و همچنین تناسب اندام (اما این موارد را تبدیل به معیاری برای زیبایی نکنید).
- اجتناب از گرفتن رژیمهای غذایی سخت و نامناسب برای لاغری
- قرار نگرفتن در معرض عوامل استرسزا
خصوصیات روحی یک فرد مبتلا به پرخوری عصبی
افراد مبتلا به پرخوری عصبی معمولاً دارای عزت نفس پایین بوده و همیشه دچار خستگی و بی انرژی بودن هستند. این افراد ترس از چاق شدن دارند. بنابراین در بیشتر موارد در حال انجام حرکات ورزشی سنگین هستند. همچنین این افراد از تناسب اندام خود به شدت ناراضی بوده و احساس بدی نسبت به بدن خود دارند. رفتارهای پرخطر مانند مصرف مواد و الکل در رفتارهای بعضی از افراد مبتلا به این اختلال نیز به چشم میخورد.
بررسی کلی
اولین راه و سریع ترین راه برای درمان پرخوری عصبی دریافت یک برنامۀ غذایی و تمرینی مناسب است. برای این کار میتوانید با کارشناسان ما در مجموعۀ فیت کلاب در ارتباط باشید تا شما را به بهترین شکل راهنمایی کنند. پرخوری عصبی به عنوان یک اختلال شناخته میشود و باید برای درمان آن هرچه سریعتر اقدام کرد. زیرا ادامهدار شدن آن میتواند سبب بروز مشکلات جبران ناپذیری برای فرد شود.