تفاوت نوروفیدبک و rTMS
رپورتاژ
در سالیان اخیر با پیشرفت تکنولوژی دو روش کمک درمانی نوین جهت اعمال تغییرات و همچنین بهبود اختلالات در مغز معرفی شده و بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. اولین روش، درمان به روش نوروفیدبک و روش دوم درمان از طریق rTMS میباشد. در نوروفیدبک، فرد میتواند بعضی از فعالیتهایی که در بدن به صورت غیر ارادی هستند، مثل پریشانی، نبض و … را تا اندازه ای کنترل کند. در این روش، عملکرد نادرست مغزی به صورت بازخوردهای صوتی و تصویری به مغز اعمال میشود و بدین شکل مغز سعی در بهبود عملکرد خود خواهد داشت. در شیوه rTMS، پالسهای مغناطیسی، در مدتی کوتاه به مغز اعمال میشوند و با ایجاد تحریک در سلولهای عصبی، موجب فعالیت آن میشوند. لازم به ذکر است که هر دو روش کاملا غیر تهاجمی هستند.
روش نوروفیدبک: Neurofeedback چیست؟
نوروفیدبک ILF یکی از به روزترین روش های نوروتراپی در جهان است. درمان به روش نوروفیدبک، نوعی درمان آموزشی بر مبنای فعالیت مغزی در اشخاص است. در این روش کمک درمانی، برای دریافت سیگنالهای مغزی، بر روی سر فرد الکترود یا سنسور را قرار میدهند. بعد از این مرحله، نرم افزار کامپیوتری، سیگنالهای دریافتی را آنالیز می کند و در صورت شناسایی ناهنجاری، بازخوردهایی را به شکل صدا یا تصویر، به فرد نشان میدهد. وقتی که این سیگنالها به صورت بازخورد به فرد برگشت داده می شود، مغز خواهد توانست با ایجاد تغییراتی در خود، عملکرد نادرست خود را اصلاح کرده و یا اصطلاحا خودتنظیمی کند.
در روش کمک درمانی نوروفیدبک ILF ، که به روزترین و پیشرفته ترین روش نوروفیدبک در جهان است، اصلیترین موضوع این است که افراد برای کنترل بر اعمال خود و تنظیم فعالیت ها در مغزشان، آموزش ببینند. وقتی که افراد با بازخورد برخی از فعالیتهایی که در مغز آنها است، مواجه میشوند، میتوانند الگوهایی که مناسب نیست را تشخیص دهند و سعی در بهبود آن نمایند. مثلا برخی از افراد الگوهای نامطلوبی از دلهره و اضطراب در مغز خود دارند. بنابراین آنان میتوانند با دستگاه نوروفیدبک، الگوها را مشاهده کرده و تلاش میکنند تا آرامش را برای خود ایجاد کنند.
روش درمان آر تی ام اس rTMS چیست؟
در فرآیند تحریک مغناطیسی مغز به روش rTMS، از طریق پالسهای مغناطیسی، یک میدان مغناطیسی از سر گذشته و این میدان میتواند در فعالیت الکتریکی مغز اثر بگذارد. میدان مغناطیسی در این روش درمانی، موجب تحریک قسمتهای بخصوصی از قشر مغز میشود. پالس مغناطیسی قادر است که بسیار راحت و بدون درد، از بخشهای مختلف سر عبور کرده و به سلولهای عصبی مغز برسد.
میدان مغناطیسی که روش rTMS ایجاد میکند، غیر تهاجمی بوده و احساس درد را در بدن شخص ایجاد نمیکند و تنها با عبور از مغز، سبب تحریک سلول میشود. برای هر اختلال، درمان به روش rTMS در قسمت خاصی از مغز انجام میگیرد و این موضوع به اختلال، تاثیرات یا تحریک آن بخش از مغز بستگی دارد.
مزایای استفاده از روش نوروفیدبک ILF
چند مورد از مزایای نوروفیدبک ILFکه آن را از سایر روشهای کمک درمانی متمایز میکند عبارتند از:
- بر اساس تحقیقات انجام شده، درمان از راه نوروفیدبکILF ، اثراتی دراز مدت داشته و تاثیر این روش کمک درمانی مخصوصا در کودکان، تا مدت زیادی اثر بخش بوده و باقی میماند.
- استفاده از داروها معمولا باعث به وجود آمدن عوارض جانبی در افراد میشوند، ولی تمرین نوروفیدبک ILF هیچ گونه عوارض جانبی ندارد.
- بر اساس تحقیقات انجام شده در آکادمی اطفال آمریکا، انجام این روش نوروتراپی معادل مصرف بهترین داروها، اثر بخشی دارد و این درمان به فرد بیمار، آرامش و توجه را القا میکند.
- بر اساس تحقیقات و بررسی های کلی در درمان به روش نوروفیدبک ILF ، این موضوع اثبات شده است که این روش در بسیاری از اختلالات اعصاب و روان و همچنین برای اشخاصی که به مواد مخدر و الکل اعتیاد دارند، نتایج مثبتی را به دنبال خواهد داشت، به همین دلیل است که بسیاری از پزشکان و کلینیک ها اقدام به خریدن دستگاه نوروفیدبک میکنند. برای اطلاع از قیمت این دستگاه میتوانید با شرکت بسامد تجهیز نوآور در ارتباط باشید.
- براساس مطالعات انجام شده بر روی افرادی که افسردگی و اضطراب شدید داشتند، این نتیجه حاصل شد که این افراد با انجام ۳۰ جلسه درمانی توانستند فعالیت مغزی خود را به صورت طبیعی و نرمال بازیابند.
مزایای استفاده از روش آر تی ام اس rTMS
استفاده از روش کمک درمانی rTMS دارای مزایای زیادی است که معمولا متخصصین اعصاب و روان باتجربه، این روش درمانی را پیشنهاد میدهند. این مزایا عبارتند از:
- در روش درمانی به صورت rTMS ، شخص بیمار میتواند با آرامش بر روی صندلی نشسته و منتظر بماند تا روند درمان طی شود. زیرا این درمان کاملا بدون درد انجام میپذیرد.
- از زمانی که روش درمانی با rTMS استفاده میشود تا به امروز، هنوز موردی که سلامت فرد بیمار را تهدید کند، در جایی ثبت نشده و این روش کاملا بی خطر است.
- اثر درمان با روش دستگاه آر تی ام اس برای مدت زمانی طولانی بر روی فرد ماندگاری داشته و حفظ میشود.
- در این روش بیمار میتواند با هوشیاری کامل و آرامش بر روی صندلی بنشیند و درمان شود. این روش درمانی اصلا نیازی به استفاده از داروی بیهوشی ندارد.
- روش درمان با ار تی ام اس نیازی به بستری شدن در بیمارستان و یا استراحت در خانه نداشته و درمان به شکل سرپایی انجام میپذیرد.
تفاوت دو روش نوروفیدبک و rTMS در موارد مختلف
در این بخش به بررسی و ارزیابی دو روش درمانی نوروفیدبک ILF و rTMS پرداخته و تفاوت این دو روش درمانی را از لحاظ پارامترهای مختلف مقایسه میکنیم:
- مبنا و هدف
در روش نوروفیدبک ILFبرای کنترل فعالیتهای مغزی در افراد، آموزش لازم به آنها داده میشود. فرد با این روش، بازخورد مغزی خود را مشاهده کرده و سپس الگوهای فعالیت مغزی در خودش را تغییر داده و الگوی مفید را جایگزین میکند. در حالی که در درمان با rTMS ، فعالیت مغز افراد به وسیله پالسهای مغناطیسی و با تحریک مغناطیسی مغز، تغییر میکند. در واقع روش rTMS به کاهش نشانههای مرتبط با اختلال روانی فرد و تنظیم فعالیت مغز او پرداخته و جنبه درمانی دارد.
- روش عملکرد
روش عملکرد دستگاه نوروفیدبک ILF به این صورت است که فرد میتواند بازخورد فعالیت مغزی خودش را مشاهده کرده و با سعی و تلاش این فعالیت را به صورت مطلوب بهبود بخشد. فرد با این درمان عادات ناخوشایند خود را به عادات مفید و خوب تبدیل میکند. حال آن که در درمان rTMS ، به جای اینکه به صورت مستقیم، روی عملکرد مغز اثر بگذارند، با تحریک مغناطیسی، الگوی فعالیت مغز تغییر میکند.
- استفاده در درمان
به طور معمول برای کنترل برخی اختلالات مانند اضطراب، استرس، اختلالات خواب، درد مزمن و … از روش درمانی نوروفیدبک استفاده میشود. ولی rTMSدر درمان برخی از بیماریهای روانی نظیر اختلالات اضطرابی و افسردگی مقاوم در برابر درمان به کار میرود.
- تأثیرات جانبی
نوروفیدبک ILF ، یک روش درمان غیر تهاجمی و بدون عوارض جانبی است. در حالی که rTMS ، در مواقعی سبب ایجاد عوارض جانبی مانند خستگی، سردرد، درد موقت در نقاط تحریک و نیز افزایش اضطراب شود. بنابراین در روش rTMS ، بیمار باید زیر نظر و توجه پزشکی دقیقی باشد.
نتیجه گیری
در این مطلب به بررسی دو روش درمانی مختلف نوروفیدبک و rTMS ، تفاوتها و مزایا و معایب آن پرداختیم. در پایان میتوان گفت که هر دو روش جهت درمان برخی اختلالات عصبی بسیار مفید هستند. توصیه میشود برای درمان با هر کدام از این موارد، در ابتدا با فرد متخصص و با تجربه در این زمینه مشورت کنید تا بر اساس اختلالات و بیماری تان، بهترین روش را به شما پیشنهاد دهند.
روانپزشکان، روانشناسان و متخصصین اعصاب و روان گرامی اگر مایل به همکاری با شرکت بسامد تجهیز نوآور هستند، میتوانند به وب سایت رسمی این مجموعه به آدرس www.basamed.com مراجعه کنند.