آیا چای ساز برقی ضرر دارد؟ بررسی موشکافانه + مزایا و معایب

رپورتاژ

بدون‌شک، شما نیز بارها با جملاتی مانند «چای ساز برقی برای سلامتی ضرر دارد»، «چای‌سازهای پلاستیکی سرطان‌زا هستند» و… مواجه شده‌اید؛ اما کدام از این جملات صحیح هستند؟ آیا معایب این نوع از چای‌سازها اثبات شده‌ است؟ کدام چای‌ساز مناسب به‌شمار می‌آید؟ در این مقاله، به این سوالات پاسخ خواهیم داد و تاثیر چای‌سازهای پلاستیکی و فلزی را بر سلامتی بدن بررسی خواهیم کرد.

عملکرد دقیق چای‌ساز برقی چیست؟

چای‌سازهای برقی از پرطرفدارترین دستگاه‌های نوشیدنی ساز و لوازم‌خانگی آشپزخانه هستند و بازار فروش سالیانه آن‌ها ارزش بسیار بالایی دارد. این دستگاه‌ها در دو نوع پلاستیکی و فلزی تولید می‌شوند که هرکدام از آن‌ها شامل یک کتری برای جوشاندن آب و یک قوری است که این قوری چای را تا چند ساعت با کیفیت بالا نگه می‌دارد. دستگاه‌های تهیه چای برقی قابلیت‌های مختلفی ازجمله تنظیم دما، زمان‌سنج و… دارند که همه این امکانات زمینه تهیه چایی باکیفیت را فراهم می‌کند.

بعضی از انواع این دستگاه‌ها دارای سیستم قطع اتوماتیک هستند و به‌محض جوش‌آمدن آب، المنت‌های افزایش دما را خاموش می‌کنند. بعضی دیگر علاوه‌بر سیستم قطع اتوماتیک، مجهز به سیستم آلارم نیز هستند. استفاده از این چای‌سازها مزایای مختلفی ازجمله صرفه‌جویی در زمان را برای افراد به ارمغان آورده است.

در کنار تمامی مزایا و قابلیت‌های کاربردی این محصولات، عده‌ای مخالف سرسخت استفاده از چای‌سازهای برقی هستند و اعتقاد‌ دارند که این دستگاه‌ها برای سلامتی افراد مضر به‌شمار می‌آیند. اما آیا صحت این ادعا اثبات شده است؟ آیا چای ساز ضرر دارد؟ در بخش‌های بعدی مقاله، به شرح پاسخ جامع این سوالات می‌پردازیم.

آیا استفاده از چای ساز برقی ضرر دارد؟

همان‌طور که در بخش بالا اشاره شد، چای‌سازها با دو نوع بدنه مختلف فلزی و پلاستیکی تولید و به بازار عرضه می‌شوند. درباره هر دو نوع چای‌ساز، شایعه سرطان‌زا بودن وجود دارد که در ابتدا به بررسی سرطان‌زا بودن چای‌سازهای فلزی می‌پردازیم.

آیا استفاده از چای ساز برقی ضرر دارد؟

تاکنون هیچ مطالعه علمی قاطعی نشان نداده است که چای ساز برقی فلزی می‌تواند ریسک ابتلا به سرطان را در افراد بالا ببرد. چای‌سازهای فلزی که اکثرا آلومینیومی هستند، به‌ندرت موجب تولید مواد شیمیایی مضر در آب می‌شوند و به همین دلیل است که مطرح‌ترین برندهای تولید لوازم برقی آشپزخانه، چای‌سازهای خود را با بدنه فلزی طراحی و تولید می‌کنند. به‌طورکلی بهتر است برای کاهش خطرات مرتبط با استفاده از چای ساز برقی فلزی، به نکات زیر توجه کنید.

  1. به‌خاطر داشته باشید که رسوب آهک در کف کتری می‌تواند خطرات بسیار زیادی ازجمله تشکیل سنگ کلیه را به‌دنبال داشته باشد.
  2. از چای‌سازهای باکیفیت، استاندارد و دارای گواهینامه‌های ایمنی معتبر استفاده کنید.
  3. حتما به‌صورت هفتگی، پاک‌سازی منظم و بهداشتی چای ساز برقی را به‌منظور جلوگیری از رسوبات و آلودگی انجام دهید.
  4. استفاده از آب تمیز و شستشو دادن مخزن آب چای ساز به‌صورت منظم می‌تواند تشکیل رسوب‌های آهکی را به شکلی چشمگیر کاهش دهد.

همچنین استفاده از مواد شوینده قوی یا شوینده‌های شیمیایی برای تمیز کردن چای ساز ممنوع بوده و بهتر است از سرکه سفید، پارچه خیس یا روغن‌زیتون برای انجام این کار استفاده کنید. توصیه می‌کنیم محصول موردنظر خود را از بهترین مارک چای ساز برقی تهیه کنید تا از مرغوب بودن مواد اولیه کتری و قوری خیالتان راحت باشد.

آیا چای ساز پلاستیکی ضرر دارد؟

در این بخش از مقاله «آیا چایی ساز ضرر دارد» به‌سراغ بررسی چای‌سازهای برقی با بدنه پلاستیکی خواهیم رفت. این دستگاه‌ها در مقایسه با همتایان فلزی خود، ریسک ابتلا به سرطان را در افراد بالا می‌برند. جریان مداوم الکتریسیته در این نوع چای‌سازها موجب آزادسازی ماده‌ای تحت عنوان BPA خواهد شد. BPA یا پلی‌پروپین زمانی آزاد می‌شود که ظروف پلاستیکی طی بازه‌های زمانی طولانی‌مدتی تحت حرارت بالا قرار بگیرند.

چای‌سازهای پلاستیکی علاوه‌بر افزایش ریسک ابتلا به سرطان، می‌توانند زمینه بروز اختلالات و بیماری‌هایی همچون سرطان پروستات، بیماری‌های قلبی و عروقی، اختلال غدد، ناباروری، دیابت و اختلال رشد در کودکان را فراهم کنند. این نوع از دستگاه تهیه چای برقی هزینه خرید کمتری نسبت‌به همتایان فلزی خود دارند؛ اما بهتر است حتی‌المقدور در بازه‌های زمانی طولانی‌مدت و ممتد از آن استفاده نشود.

چای ساز خوب چی بخرم؟

چای ساز خوب چی بخرم؟

برای خرید بهترین چای ساز برقی خارجی و ایرانی بازار به نکات زیر توجه فرمایید:

  • حتما به میزان استفاده خود توجه کنید. اگر خانواده‌ای پرجمعیت هستید، بهتر است به‌سراغ خرید چای‌سازهایی با ظرفیت بالا بروید.
  • به قابلیت تنظیم دمای چای‌ساز دقت کنید. بعضی از انواع این دستگاه‌ها برای ثابت نگه‌داشتن دما، بعد از به جوش‌آمدن آب آن را دائما می‌جوشانند؛ اما بعضی دیگر از مدل‌ها به‌وسیله المنت‌های مخصوص آب را گرم نگه می‌دارند. نوع دوم مزایای بیشتری در مقایسه با نوع اول دارد.
  • اگر دوست دارید دم‌کشیدن چای را ببینید، پیشنهاد می‌کنیم که چای‌سازهایی با قوری‌هایی از جنس پیرکس را انتخاب کنید.
  • اگر قصد دارید چای شما با دمای بالاتری دم بکشد، پیشنهاد می‌کنیم خرید چای‌سازهایی با قوری چینی را در اولویت قرار دهید.
  • قبل از مراجعه به فروشگاه، نوع چای ساز (روهمی، سماوری و صفحه ای) مدنظرتان را تعیین کنید تا در هنگام انتخاب دوبه‌شک نشوید.
  • توجه کنید که همیشه جدیدترین چای ساز، بهترینِ آن نیست.

همچنین بعضی از انواع چای‌سازها با صدای آلارم، جوش آمدن آب را اطلاع می‌دهند. اگر فردی صداگریز هستید، بهتر است از خرید این نوع دستگاه‌ها اجتناب کنید.

مزایا و مضرات چای ساز برقی

چای‌سازهای برقی با سرعت بسیار بالایی آب را به نقطه‌جوش می‌رسانند و در وقت افراد صرفه‌جویی می‌کنند. چای‌ها نیز همانند دیگر نوشیدنی‌ها به دمای مناسبی برای آزاد کردن مواد موثره خود نیاز دارند. چای‌سازهای برقی می‌توانند این دما را به بهترین شکل ممکن فراهم کنند. قابلیت قطع خودکار، این دستگاه‌ها را بسیار بی‌خطر کرده و اگر فراموش کنید که آن‌ها را خاموش کنید، هیچ خطری ازجمله آتش‌سوزی، چای‌ساز و محیط اطراف آن را تهدید نمی‌کند.

مزایا و مضرات چای ساز برقی

از معایب چای ساز برقی نیز می‌توان به قیمت نسبتا بالای آن در مقایسه با کتری، قوری و فلاسک‌های معمولی اشاره کرد. همچنین همان‌طور که در بخش‌های بالا نیز اشاره کردیم، انواع بدنه پلاستیکی این دستگاه می‌توانند زمینه ابتلا به مواردی همچون اختلال در رشد افراد، سرطان، دیابت و… را فراهم کنند.

 

امیدواریم با نگارش این مقاله، به‌تمامی سوالات شما پاسخ داده باشیم. در پایان، توصیه می‌کنیم اگر به دنبال بهترین مدل‌های چای ساز برقی ایرانی و خارجی در بازار ایران هستید، به سایت بیگ سرچ «bigsearch.ir» مراجعه کنید. در این مجله اینترنتی می‌توانید راهنمای خرید چای ساز را نیز بخوانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]