تحلیل و پژوهش در طرح جابر ، اقدام پژوهی و درس پژوهی
رپورتاژ
در میان پژوهش ها و تحقیقاتی که در نظام آموزشی وجود دارد ، طرح جابر از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در سایت حاضر ما کوشیده ایم بهترین و دقیقترین پژوهش را پیرامون این مسئله در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. طرح هایی که ما در ادامه برای دانلود در اختیار شما آماده کرده ایم از بهترین طرح های ممکن است و تماما از کیفیت بالا برخوردار اند.
نه تنها در انتخاب طرح منتخب جابربن حیان، بلکه در اغلب مسابقات عملی، زیبایی یکی از مهم ترین موارد تأثیر گذار در نتیجه نهایی است. با توجه به اینکه سن دانش آموزان در زمان ارائه پروژه طرح جابر سن کودکی و نوجوانی است، از آنها انتظار میرود تا به بهترین شکل ممکن پروژه و جزییات آن را ساخته و تحویل دهند. البته اغلب دانش آموزان دختر بهتر از دانش آموزان پسر در دیزاین، طراحی و زیبایی طرح عمل میکنند.
اما در زمان برگذاری و داوری به این موضوعات توجهی نمیشود و از هر دانش آموزان نسبت به سن خود و همینطور پروژه رقبای هم سن او انتظار میرود تا پروژه خود را به زیبایی هرچه تمام تر تحویل دهد.
منظور از زیبایی پروژه طرح جابربن حیان، تمرکز بر زیایی دفترکار نما و تابلو نمایشی است. دفتر کارنما قسمت مهمی از کار است و به زیبایی آن باید به شدت اهمیت داد. دفاتری که تا به حال و در طول این چندین سال در طرح های برگذار شده ارائه شده اند انتظار و توقع داوران را به شدت بالا برده است زیرا طرح های خلاقانه بسیار زیادی در آنها وجود داشته که واقعا باعث تحیر میشدند.
نقش گردش های مدرسه ای در طرح جابر
گردش های مدرسه می تواند بسیار لذت بخش و به یادماندنی باشد ولی برای معلم مسئولیت های سنگینی را به همراه می آورد و نیاز به برنامه ریزی دقیق دارد . باید از مقررات و رهنمودهای مدرسه و مقامات آموزشی محلی در ارتباط با گردش بردن دانش آموزان اطلاعات کافی داشت و دقیقأ این دستورات را به طور عملی انجام داد .
روش های انتخاب اقدام پژوهی
دانشجو معلمان، و گاهی اوقات حتی معلمان تازهکار، وسوسه میشوندکه با دانشآموزان دوست شوند. دانشجو معلم معلم ممکن است دانشآموز را به عنوان پناهندهای مطلوب و عزیز در نظر بگیرد؛ آن هم در دنیایی که تحت تسلط سرپرستان آموزش و معلمان همکار است و سرانجام باید نمرۀ ارزیابی عملکرد دانشآموز را ارائه کنند. از تسلیم شدن در برابر وسوسۀ دوستی با دانشآموزان اجتناب کنید. ولی معلمان سعی بر آن داشته باشند که در کنار این دوستی یک اقدام پژوهی بر روی دانش آموز داشته باشند.
قبل از ارائه نمونه اقدام پژوهی دانشجو معلمان باید گفت که لازمه یک تدریس موفق،داشتن الگوی نوین تدریس از قبل پیش بینی شده است که در آن معلم از قبل در مورد هدف کلی ،جزئی و رفتاری درس آن هم در حیطه ها و سطوح مختلف آموزشی و تربیتی اندیشیده و همچنین شیوه تدریس و رسانه های آموزشی مناسب را انتخاب کرده باشد.همچنین در مورد فعالیت خود و فراگیران هنگام تدریس و نحوه ارزشیابی تشخیصی،تکوینی و پایانی و ارائه و تکالیف خلاق به آنان از قبل چاره ای اندیشیده باشد.
تاثیرات اقدام پژوهی
چنین موضوعاتی تا چه اندازه بر معلمان در اقدام پژوهی تاثیر دارد؟ حتی درک عمیق و بنیادینی که «رزنتال» و «ژاکوبسن» (1986) دربارۀ تحقق قدرت فردی و خودشکوفایی ارائه می دهند، آشکار می کند که چگونه انتظارهای مدیران، همکاران دیگر و والدین می تواند تاثیری تعیین کننده روی معلمان داشته باشد تا حدی که آن ها از طرفی به خاطر این انتظارات، حرفۀ خود را رها کنند و از طرفی دیگر درصدد تحقق این انتظارها برآیند.
تاثیری را که اقدام پژوهی ممکن است در دانش آموز به وجود آید، در نظر بگیرید، با این فرض که از این کوشش ها تمام مدرسه و سرتاسر جامعه را برای روشن کردن تخصص مدرسه در برمی گیرد.
انتظارات زیاد دانش آموزان، همانند دیگران که معلمان را به مبارزه می طلبد، موجب می شود تا آن ها با چنین انتظارهایی به طور مسالمت آمیز کنار بیایند. هرچه بیشتر معلمان با این انتظارها کنار بیایند، بیشتر موجب می شود که آن ها به تخصص اهمیت بدهند وبنابراین معلمان بتدریج دارای قدرت و نفوذ تخصصی بیشتری خواهند شد، همانگونه که فرنچ و ریون بیان کردند. برای نشان دادن تخصص یک استاد حرفه ای می توانیم معیار خود را به سادگی «واقیعت و عمل» در نظر بگیریم.
از خود سوال کنید که تا پیش از این اقدام پژوهی انجام داده اید که به طور قانونی میزان تخصص آموزشگاه خود را بالا ببرید؟ اگر در این زمینه کاری انجام نداده اید، فکر کنید که اکنون چه می توانید انجام دهید و سپس به آن عمل کنید. نتیجه مفید کار شما عبارت خواهد بود از معلمانی که از این پس دارای یک بینش اجتماعی از قدرت هستند و به کمک آن متفاوت از آنچه تاکنون بوده اند، می توانند انضباط را به طور موثر در کلاس درس و مدرسه برقرار کنند.
گردش علمی در درس پژوهی
گردش علمی یا تجربی در درس پژوهی برای تحقق برخی از اهداف آموزشی برای محیط های خارج از کلاس درس طراحی و اجرا می شود. مانند بازدید از موزه ها،نمایشگاه ها،کارخانه ها،مزارع،جنگل ها،رود ها، کوه ها،شهر های مختلف (و یا محلّه ها ی مختلف یک شهر )، بازدید از مناطق جنگلی و . . . . . که در همه ی آن ها دانش آموز با بهره گیری از مشاهدات خود و ثبت آن ها و یا استفاده از مصاحبه ،پرسشنامه، نمونه برداری ، عکاسی، فیلم برداری و . . . به طور مستقیم شناخت و تجارب عمیق و واقعی کسب می کند. درس پژوهی در گردش علمی چون دانش آموز فعال می باشد، از این رو می تواند به تعمیق یادگیری وی کمک بیشتری کند. (البته استفاده از این روش مستلزم امکانات و هماهنگی های زیاد با والدین ، اداره آموزش و پرورش و مسؤولان مقصد گردش علمی می باشد(.
مهم ترین مراحل روش گردش علمی در درس پژوهی عبارتست از : الف)تعیین موضوع و هدف گردش علمی (به عنوان مثال بازدید از کارخانه ایران خودرو با هدف آشنایی دانش آموزان با مراحل مختلف تولید خودرو ) ب)ثبت مشاهدات به صورت مکتوب یا تصویری( عکس و فیلم)به منظور افزایش دقت بیشتر دانش آموزان حین گردش علمی ج ) تهیه گزارش به صورت فردی یا گروهی به منظور نگهداری و استفاده از آن برای سایر دانش آموزانی که از فرصت گردش علمی محروم می مانند.
پرسش و پاسخ در درس پژوهی
در درس پژوهی معلم با طرح سؤال ، زمینه لازم را برای جلب توجه و تحریک کنجکاوی دانش آموز فراهم آورده و سعی می کند وی را به تفکر بیش تر تشویق کرده تا با استفاده از اطلاعات قبلی خود ،پاسخ سؤال ها را بیاید. مهم ترین مراحل روش پرسش و پاسخ عبارتست از :الف )مشخص کردن موضوع و هدف ب)طرح سؤال یا سؤال های مورد نظر ج) ایجاد فرصت لازم برای تفکر و هدایت دانش آموزان به سمت پاسخ دادن به سؤال ها د)نتیجه گیری.