بهترین روش درمان درد کمر برای همیشه چیست؟
رپورتاژ
چکیده : یکی از مشکلاتی که بسیاری از افراد در سنین مختلف، ممکن است با آن دست و پنجه نرم کنند، کمر درد است که اگر این درد با روش های غیر تهاجمی مثل فیزیوتراپی درمان شود، زندگی سالمی را خواهید داشت.
فیزیوتراپی کمر
یکی از مشکلاتی که بسیاری از افراد در سنین مختلف، ممکن است با آن دست و پنجه نرم کنند، کمر درد است. میزان درد گاهی جزئی بوده و گاهی به میزانی است که فرد قادر به انجام کارهای روزمره خود، نخواهد بود. عملکرد درست کمر که به عنوان بخش مرکزی بدن، محسوب میشود از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین در صورت بروز آسیب یا درد در این ناحیه، لازم است که راهکارهای مناسب برای بهبود آن را پیدا کرد.
در گفتگو با فیزیوتراپیست کلینیک فیزیوتراپی مزین ، نشستن طولانی مدت، عدم فعالیت و تحرک، آرتروز، کشیده شدن ماهیچه، پوکی استخوان یا دیسک کمر از جمله عواملی هستند که منجر به درد در این بخش میشوند. خوشبختانه با کمک فیزیوتراپی کمر میتوان درد را تا حد زیادی کاهش داده یا به طور کلی بر طرف کرد. در این مقاله روشهای مختلف درمان درد کمر را بررسی میکنیم.
انواع کمردرد
کمردرد با توجه به علت به وجود آمدن آن دارای دو نوع حاد و مزمن است. اگر کمردرد شما حاد باشد در واقع کوتاه مدت بوده و روند بهبودی ممکن است حدود چند روز تا تا چندین هفته باشد. بنابراین نیازی به داروی خاصی نبوده و با رعایت نکات گفته شده توسط پزشک، درد در زمان کوتاهی بر طرف خواهد شد. کمردرد حاد، دلایل مختلفی دارد که از جمله آنها میتوان به بارداری، گرفتگی، چاقی زیاد و رگ به رگ شدن، اشاره کرد.
نوع دیگر از کمردرد که نیاز به درمان طولانی دارد، مزمن است. این نوع از درد کمر، ممکن است با دارو یا برخی توصیهها و مراقبتها درمان شود، اما گاهی بیمار نیاز به جراحی پیدا میکند. از عوامل کمردرد مزمن میتوان به اعصاب، دیسک بین مهرهای و تومور اشاره کرد.
فیزیوتراپی کمردرد برای چه افرادی مناسب است؟
فیزیوتراپی کمردرد برای تمام افرادی که درد کمر را به صورت مزمن یا حاد تجربه میکنند و به دنبال فیزیوتراپی برای درمان کمردرد برای همیشه هستند، کاربرد دارد. افرادی که دارای مشکلاتی نظیر آرتروز، دیسک کمر، شکستگی، گودی کمر و آسیب ورزشی هستند میتوانند از فیزیوتراپی استفاده کنند. علاوه بر این، افراد دارای اختلالات زیر نیز شامل این روش درمانی میشوند:
تنگ بودن کانال نخاعی
تصادف در بخش کمر
مشکل در رباطهای بخش کمر
مشکلات ساختاری مانند اسکولیوزیس
گرفتگی عضلات کمر
اسپوندیلولیستزیس
درمان کمردرد با فیزیوتراپی
به طور کلی فیزیوتراپی به روشهای مختلفی انجام میشود که در ادامه هر یک را توضیح میدهیم.
با کمک الکتروتراپی میتوان دردهای ناشی از گرفتگی عضلانی را کاهش داد.
استفاده از امواج صوتی یا اولتراسوند
کمک گرفتن از ماساژ
به کار بردن لیزر کم توان و پر توان برای بهبود ضایعات
کاربرد میدان مغناطیسی برای ترمیم ضایعات
با استفاده از تمرینات طبی میتوان عضلات را تقویت کرد.
استفاده از نیدلینگ برای کم کردن تنش موجود در عضلات
با کمک ترکشن نیز میتوان اسپاسم عضلانی را کاهش داد.
درمان کمردرد با ورزش
افرادی که دچار کمردرد هستند، به راحتی نمیتوانند هر فعالیت بدنی را انجام دهند. اما برخی فعالیتها نظیر پیادهروی، شنا، یوگا و حرکات کششی میتواند مفید واقع شود. این ورزشها به شما کمک میکند تا انقباض عضلات را کاهش داده و اندروفین که همان مسکن طبیعی مغز است را آزاد کنید. از جمله حرکات کششی که میتوانید خودتان در خانه انجام دهید شامل موارد زیر است:
بایستید و تا جایی خم شوید که بتوانید با دست خود انگشتان پا را لمس کنید.
در حرکتی به نام حرکت کودک، روی زانوی خود بنشینید و دستهای خود را در حالی که به سمت جلو خم شدهاید به سمت جلوی سر، دراز کنید.
در حرکت کبری، روی شکم دراز کشیده و دستهای خود را کنار شانهها بگذارید. سپس آهسته قفسه سینه خود را به سمت بالا بیاورید.
درمان کمردرد به روش منوال تراپی
یکی از روشهایی که در فیزیوتراپی کمر استفاده میشود، منوال تراپی یا درمان دستی است که در آن نیازی به تجهیزات درمانی نیست. با کمک درمان دستی میتوان درد را تا حد زیادی کاهش داده و تنش عضلات را از بین برد. این روش درمانی اگر توسط متخصصان با مهارت بالا انجام شود مزایای زیر را در بر خواهد داشت.
انبساط بافت را افزایش میدهد.
دامنه حرکتی را بیشتر میکند.
درد و تورم بافتهای نرم را بهبود میدهد.
التهاب را کاهش داده یا از بین میبرد.
به طور کلی در منوال تراپی از روشهایی نظیر تحرک مفصل و بافت نرم، تکنیک انرژی عضلانی و استرین و اسپرین، استفاده میشود.
جراحی برای درمان کمردرد
جراحی معمولاً آخرین گزینهای است که باید برای درمان کمر از آن استفاده کرد. بهترین راه، استفاده از خدمات فیزیوتراپی کمر است که بتوان بدون نیاز به عمل سنگین، نتایج قابل توجهی کسب کرد. بنابراین اگر تمام راهکارها را آزمایش کرده و نتیجهای برای بهبودی نگرفتهاید، احتمالاً جراحی تنها انتخابی است که برای شما میماند. در ابتدا باید بدانید که تشخیص نیاز به عمل بر عهده پزشک متخصص مغز و اعصاب، ارتوپد و جراح مغز و اعصاب است.
یکی از مشکلات کمر که ممکن است نیاز به جراحی پیدا کند، دیسک کمر است. در شرایطی که درد شما به میزانی است که امکان فعالیتهای ساده نظیر راه رفتن را از شما میگیرد، دچار ضعف در پا بوده و روده و مثانه شما به خوبی کار نمیکند، احتمال دارد به جراحی نیاز پیدا کنید. با انجام موفقیتآمیز عمل جراحی، قادر به انجام فعالیتهای روزانه خواهید بود. به عبارتی درد کمر شما تا حد زیادی بهبود پیدا میکند. لازم به ذکر است که این عمل جزو جراحیهای کم خطر محسوب میشود، با این حال نمیتوان برخی عوارض آن را نادیده گرفت.
ممکن است بعد از عمل جراحی برخی افراد، مشکلاتی نظیر عفونت، خونریزی، آسیب به اعصاب و نشت مایع نخاعی را تجربه کنند.
سخن پایانی
همانطور که متوجه شدید راهکارهای مختلفی برای درمان کمردرد وجود دارد که از جمله آن میتوان به ورزش، منوال تراپی و فیزیوتراپی کمر اشاره کرد. لازم است به این نکته توجه کنید که اگر درد کمر شما مداوم و زیاد است، هر ورزشی را در خانه انجام نداده و در ابتدا از پزشک متخصص یا فیزیوتراپیست، مشورت بگیرید.