لیلی متین‌دفتری و بیوگرافی او

۱۷ سال پیش لیلی متین‌دفتری در پاریس درگذشت. او از پیشگامان ساده‌گرایی در هنر به ویژه در نقاشی بود.

لیلی متین‌دفتری در تهران زاده شد. پدرش از بلندپایگان سیاست بود و یک بار به نخست‌وزیری رسید و مادرش دختر دکتر مصدق بود.

به گواه هم‌شاگردی‌‌‌‌‌‌‌هایش در دبیرستان جز نام سرشناس خانوادگی، نشانی از تبختر در او نبود و کسی نمی‌دانست نوه دکتر مصدق است.

۱۹ ساله بود که نخست در مدرسه هنر اسلید و سپس در کالج و دانشکده هنر لندن تحصیل کرد و از سبک مینی‌مالیستی نقاشانی چون دِیوید برولوک و جان گراهام متأثر شد.

مینی‌مالیسم یا کمینه‌گرایی گرایش به سادگی بیان و پرهیز از مفهوم‌‌‌ها و کالبدهای پیچیده و فلسفی است. در این روش، سادگی به نوعی با شکل‌‌های هندسی همراه می‌‌‌شود و فرم و فضا را پر می‌‌‌‌‌‌‌کند.

او از هنرمندان گوشه‌‌‌گیری به شمار می‌رفت که در پرده ماند، کمتر می‌کشید اما آثارش مصداق “هزاران گفته در یک نگاره” بودند. می‌گفت: «انگیزه‌ای برای نمایش کارهایم نداشتم. فقط می‌خواستم نقاشی کنم.»

‌۲۰ ساله بود که نگاره‌ای از محمد مصدق کشید که در لندن به نمایش درآمد و بلندآوازه شد. جای پای ساده‌کاری و کمینه‌نگاری در این اثر هم به خوبی هویداست. از آنجا که جانمایه آثار دیگرش زنان به ویژه مادران، میوه، گل یا به عبارتی طبیعت بیجان و پرندگان بودند، تابلوی مصدق کار ویژه‌ای به شمار می‌آید.

او پیش پا افتاده‌ترین سوژه‌ها را با روشی وسواس‌آمیز و محترمانه به عنصری تماشایی ارتقا می‌بخشید.‌ وقتی گلی می‌‌‌‌کشید دسته گلش روبان نداشت و اگر بشقابی میوه سوژه‌اش بود زیر بشقابی در نقاشی نبود.
‌‌
او در نمایشگاه‌ها و حراج‌‌‌های برون مرز حضور موفقی داشت. با وجود اینکه معطوف به هنر و کار بود و گرایشی به گفتگو و مطرح کردن زوایای شخصی نداشت، خاندان مشهورش تشخص ویژه‌ای به امضای هنری‌‌‌اش داده بود.

او در آثارش نوگرایی غربی را با بیان بومی همراه کرد و این همراهی، آمیزش سادگی اثر با فضاهایی خالی و سفید پدید آورد که نماینده هنر خاورزی‌اند.

در آثار او از طیف رنگی گسترده زینت‌‌‌‌‌‌گرایانه خبری نیست و حتا پرسپکتیو هم جلوه پررنگی ندارد.

۲۸ ساله بود که به ایران بازگشت و در دانشکده هنرهای زیبا تا وقوع انقلاب ۵۷ به عنوان آموزگار انگلیسی تدریس کرد.

لیلی متین‌‌‌دفتری در ۷۰ سالگی در پاریس درگذشت.


  این نوشته‌ها را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]