توهم خوشبختی یک پزشک که مشاوران کنکور تجربی می گویند
رپورتاژ
وقتی به شان اجتماعی و درآمد پزشکان نگاه میکنیم خیلی از ما ممکن است برای اینکه یک پزشک باشیم غبطه بخوریم، اما با سختی شروع این شغل پر مسئولیت از قبولی کنکور پزشکی گرفته تا آزمون دستیاری و شیفت شب آشنا نیستیم.
دکتر زوری ها
براساس آمار منتشر شده از konkur.tv نزدیک به ۱۶هزار نفر دارای مدرک دکتری حرفهای پزشکی هستند اما هرگز اثری از فعالیت از آن ها نمی بینیم. نه نسخهای با مهرشان به داروخانه می رود و نه اسمشان بر سر و در بیمارستان یا ساختمان پزشکانی است.
این به معنی هدر دادن عمر با ارزش یک انسان و هدر دادن سرمایه مادی خود فرد، خانواده و جامعه اوست.
از هزینه های گزاف رفتن به کلاس کنکور و گرفتن مشاور کنکور تجربی، ساعت ها درس خواندن در پشت کنکور گرفته تا ۷ سال کار در دانشگاه پزشکی و بیمارستان های آموزشی و 2 سال گذراندن طرح نزدیک به ۱۰ سال از بهترین ساعات جوانی دکتر زوری ها را باطل کرده و آنها الان مشغول کار در رشته های دیگر هستند که کوچکترین ربطی به پزشکی ندارد.
پشت کنکوری های افسرده و حسرت مند
در مجموع برای سه رشته پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی که در اصطلاح تاپ ترین رشته ها در انتخاب رشته کنکور تجربی هستند حدود ۹۰۰۰ صندلی در تمامی دانشگاه ها از روزانه و شبانه گرفته تا پردیس های خودگردان و دانشگاه آزاد وجود دارد و این ظرفیت نزدیک به بیش از ۲۰ ساله ثابت است، اما تعداد شرکت کنندگان در کنکور تجربی از سال ۹۲ تا به امروز چندین برابر شده است و این یک فاجعه برای هدر رفت استعدادهای غیر پزشک است.
طبق گفته محمد قاسمی مشاور کنکور تجربی سایت konkur.tv طی نزدیک به ۱۵ سالی که فرهنگ کنکور دادن و مدرسه رفتن بچهها سمت و سویش از کشف علاقندی به سمت دکتر شدن حرکت کرده و هر ساله جمعیت متراکم تری بر سر آن اندک صندلی ثابت رشته های پزشکی رقابت میکنند هیچ نهادی نه در آموزش و پرورش و نه در وزارت علوم و نه در سازمان سنجش که بانی برگزاری کنکور سراسری تجربی است قدمی برای این تغییر فرهنگ برنداشته و این ذهنیت مسموم که قبولی در پزشکی خوشبختی می آورد را بدتر ترویج کردند.
توهم علاقه به پزشکی که مشاورین کنکور تجربی به آن دامن می زنند
تفکر غالب مردم موجب شده است مشاورین کنکور، معلمین کنکور و یا بعضاً خود خانواده ها فضایی را برای داوطلب کنکور تجربی ایجاد کنند که داوطلب این توهم برایش ایجاد شود که عاشق رشته پزشکی است و از ابتدا برای این رشته زاده شده است.
به گفته کنکور تی وی اکثر مراجعین برای مشاوره کنکور تجربی اصلاً هیچ آشنایی با دروس آن ندارند.
این درحالی است که اگر از دانش آموز راجع به علاقه اش به رشته پزشکی بپرسیم هیچ دلیل منطقی برای این احساس نمی تواند بیان کند و این حالت صرفاً برای این است که از سمت خانواده یا مشاور کنکور تجربی توهم این علاقه در ذهن دانش آموز کاشته شده است و حتی با موفقیت مشقت آمیز و قبول شدن در کنکور پزشکی این دانش آموز در 30 سالگی باید پاسخگوی آدمی باشد که هیچ شباهتی به 18 سالگی او ندارد.
مراحل تحصیلی پزشکی
پزشکی برخلاف رشته های مهندسی و علوم انسانی که عمدتاً با دروس تئوری سر و کار دارند و آنچنان کار عملی ندارند تقریباً همه مراحل مهم آموزش را به صورت عملی در بیمارستان می گذرانند.
دوره علوم پایه پزشکی
در این دوره دانشجویان پزشکی که کنکور تجربی را داده اند و قبول شده اند طی چند ترم اول مستقیم با بیماران کار ندارند و مطالب مربوط به علم پزشکی که در کتب فیزیولوژی و زیست شناسی است را فرا می گیرند که شامل 15 مرحله زیر است:
- آناتومی
- آسیبشناسی
- انگل شناسی
- فیزیولوژی
- ایمنی شناسی
- بیوشیمی
- بافت شناسی
- جنین شناسی
- میکروب شناسی
- تغذیه
- ویروس شناسی
- ژنتیک
- قارچ شناسی
- بهداشت عمومی
- زبان تخصصی پزشکی
در پایان این دوره باید آزمون علوم پایه پزشکی را بدهند تا وارد مرحله فیزیوپاتی شوند.
دوره فیزیوپاتی
این دوره نیز مانند دوره علوم پایه حاوی مطالب غیر عملی است، اما این دفعه به شکل تخصصی به بررسی فیزیولوژی و پاتولوژی (آسیب شناسی) می پردازند که به 12 بخش زیر تقسیم می شود:
- فارماکولوژی
- گوارش
- سمیولوژی
- پاتولوژی
- داخلی
- اعصاب
- جراحی
- قلب
- شرح حال و معاینه
- مقدمات بیماریهای اعصاب
- مقدمات بیماری خون
- مقدمات بیماریهای گوارشی و کبد
بعد از اتمام این دوره کار دانشجوی پزشکی با محل دانشگاه تمام می شود و مابقی آموزش ها به صورت بالینی و کارآموزی سپری می شود که یک جشن فرمالیته گرفتن روپوش سفید پزشکی و گوشی پزشکی هم معمولاً مرسوم است.
دوره استاژری (استیجری)
در این دوره دانشجویان پزشکی همراه استاد خود به مشاهده کارهای مختلفی که در بخش های مختلف پزشکی می پردازند و به بیمارستان های مختلف می روند و بعضاً کلاس هایی در محل خود بیمارستان هم دارند و دروس زیر را در مرحله استودنتی پاس می کنند:
- دوره تنوری بخش زنان و مامایی
- پزشکی قانونی
- آمار حیاتی در روش تحقیق
- کارآموزی جراحی اعصاب و ارولوژی
- اخلاق پزشکی
- تنوری جراحی عمومی
- فارماکولوژی بالینی
- تنوری داخلی
- کارآموزی بخش داخلی 1 و 2
- کارآموزی بخش اطفال
- کارآموزی جراحی عمومی
دوره اکسترنی پزشکی
دوره اکسترنی در واقع بعد از بخش استودنتی استیجری است که از ترم دهم آغاز می شود و حاوی کشیک های شبانه و همزمان شرکت در کلاس های درس نیز می باشد و در آن دروس زیر پاس می کنند:
- تئوری اعصاب
- تئوری عفونی
- نظری جراحی 2
- تئوری بیهوشی و مسمومیت
- تئوری روانپزشکی
- کارآموزی بخش چشم پزشکی
- کارآموزی بخش گوش، حلق، بینی
- کار آموزی بخش بیهوشی و مسمومیت
- کارآموزی جراحی 2
- کارآموزی بخش پوست
- کارآموزی بخش اطفال 2
- کارآموزی بخش رادیولوژی
- کارآموزی بخش بهداشت
- کارآموزی بخش عفونی
دانشجویان پزشکی پس از گذراندن این دوره آزمون پری اینترنی یا همان آزمون کارورزی بالینی را باید بدهند.
دوره اینترنی
در این دوره دانشجویان طی 18 ماه در کنار استادان خود در بالین بیماران حاضر می شوند و دروسی که در مراحل قبلی یاد گرفته اند را دقیقاً مانند یک پزشک اجرا می کنند و تشخیص گذاری می کنند.
در این دوره دانشجو می تواند برای خود مهری با پیشوند دکتر داشته باشد و نسخه نیز بنویسد و الزماً باید در 14 بخش زیر کار بالینی انجام دهد:
- چشم
- نفرولوژی
- اورژانس
- زنان و زایمان
- داخلی
- اطفال
- ارتوپدی
- بهداشت
- پوست
- روانپزشکی
- ارولوژی
- سوانح و سوختگی
- گوش و حلق و بینی
- جراحی
گذراندن طرح
مدرک دکتری حرفه ای پزشکی دانشجویان بعد از اتمام تحصیلات صادر نمی شود مگر آن که به مدت 2 سال چه خانم باشند و چه آقا در مناطق محروم به طبابت بپردازند و دقت بفرمایید که حساب گذراندن طرح برای آقایان از حساب رفتن به سربازی جدا است و پس از گذراندن طرح باید به خدمت سربازی نیز بروند.
مشاوران کنکور تجربی در مورد سبک زندگی دانشجویی و شغل پزشکی سکوت می کنند
هیچ مشاور کنکوری در تایم های مشاوره حرفی از و کتب درسی حجیم، شب بیداری ها و استرس فضای کارورزی رشته پزشکی و ساعات کاری سنگین حرفی نمی زند و همواره شان اجتماعی، امنیت شغلی و درآمد بالای این رشته را برای دانش آموزان از کودکی تصویر سازی می کنند و هیچ گونه فرهنگی برای مقابله با این تصویر سازی اشتباه که خوشبختی فقط در پزشک شدن نیست ساخته نشده است.
سلام. من اسم سایت شما رو شنیده بودم ولی خب خیلی نمیومدم توی سایتتون. امروز بهصورت هدایتی اومدم داخل سایتتون.
واقعا یه سوال مهم دارم ازتون که میخوام اگه میشه لطف کنید پاسخ بدید.
واقعا چجور ممکنه شما 20سااااااال(یا ابالفضل خخخ) وبلاگ نویسی کنید و اونم 24000تا پست تولید کنید؟!(توی هر صفحه، 10تا پست هست و کلا 2471تا صفحه هست که اگه ضرب کنیم میشه 24710 که ما 710تاشو کنار میذاریم…)
واقعا این استمرار رو باید جشن گرفت. واقعا بهم خیلی درس بزرگی دادید که اینطوریییییییی باید توی مسیر درست بمونی!!!
خیلی ازتون ممنونم. اگه به سوالی که پرسیدم جواب بدید حالا درقالب یه ریپلای یا یه پست، خیلی خوشحال میشم. لطفا اگه یه پست نوشتید درمورد این موضوع که چه چیزی باعث میشه اینطوری ادامه بدید، لطفا لینکشو هم زیر کامنت من بذارید تا من و بقیه دوستان که کامنتم رو میخونن، اون پست رو راحت پیدا کنیم.
خیلی ازتون سپاسگزارم. روز خوش.