تفاوت‌های ایمپلنت دندان در فک بالا و فک پایین

رپورتاژ

ایمپلنت دندان یک روش مطمئن و مادام‌العمر برای جایگزینی دندان‌های ازدست‌رفته هر دو فک است. باوجودآنکه ایمپلنت دندان روی هر دو فک انجام می‌شود؛ اما ایمپلنت فک بالا و فک پایین از چند نظر باهم تفاوت دارند. دندانپزشکان از تفاوت‌های موجود میان ایمپلنت فک‌های بالا و پایین کاملاً آگاه هستند و دقیقاً به همین خاطر است که پروسه دریافت ایمپلنت در بیماران مختلف ممکن است تا حدودی متفاوت باشد. اغلب مطالبی که درباره ایمپلنت دندان مشاهده می‌کنید، به صورت کلی به این موضوع می‌پردازند. اگر به دنبال اطلاعات کاملی در مورد فرق ایمپلنت فک بالا با پایین هستید، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید. در بخش‌های زیر درباره تفاوت‌های ایمپلنت فک بالا و پایین از جنبه‌های مختلف صحبت خواهیم کرد.

فرق ایمپلنت فک بالا با پایین

پیش از پرداختن به تفاوت‌های ایمپلنت فک بالا و پایین به این نکته توجه داشته باشید که متقاضیان دریافت ایمپلنت در فک بالا به‌مراتب بیشتر از بیمارانی هستند که می‌خواهند ایمپلنت فک پایین انجام دهند. دلیل این مسئله، آن است که ایمپلنت‌های فک بالا در زیبایی چهره شما تأثیر بیشتری می‌گذارند؛ زیرا دندان‌های فک بالا در هنگام لبخند زدن کاملاً به چشم می‌آیند. به همین خاطر اغلب بیماران به دنبال اصلاح طرح لبخند خود با ایمپلنت دندان هستند.

موارد زیر، مهم‌ترین جنبه‌های فرق ایمپلنت فک بالا با پایین هستند.

چالش‌های کاشت ایمپلنت

اولین تفاوت ایمپلنت فک بالا با پایین به چالش‌ها و دشواری‌هایی برمی‌گردد که در پروسه دریافت ایمپلنت وجود دارد. چالش‌های مربوط به ایمپلنت فک بالا با فک پایین متفاوت است.

فک بالا: اصلی‌ترین فرق ایمپلنت فک بالا با پایین، موانع و چالش‌های کاشت پایه ایمپلنت در فک بالا است. مهم‌ترین مواردی که دندان‌پزشک در ایمپلنت فک بالا مدنظر قرار می‌دهد، عبارت‌اند از:

  • دندان‌پزشک قبل از شروع پروسه ایمپلنت باید از ارتفاع و تراکم کافی استخوان فک بالا مطمئن شود.
  • حجم و کیفیت استخوان فک بالا نیز مسئله مهم دیگری است که باید به آن توجه شود. ازآنجایی‌که استخوان فک بالا متخلخل‌تر است، این احتمال وجود دارد که نتواند به‌خوبی از پایه ایمپلنت پشتیبانی کند.
  • در صوت کم بودن ارتفاع استخوان فک بالا از جراحی سینوس لیفت استفاده می‌شود؛ بدین ترتیب که غشای سینوس بالا برده شده و مواد پیوندی در زیر آن قرار داده می‌شود تا استخوان جدید تشکیل شود.

 

ایمپلنت فک بالا

فک پایین: ارتفاع استخوان موردنیاز برای کاشت ایمپلنت در فک پایین حدود ۷ تا ۱۰ میلی‌متر است. در اغلب موارد، فک پایین از ارتفاع استخوان مناسب برخوردار است و به همین خاطر معمولاً نیازی به پیوند استخوان نیست.

  • دندان‌پزشک حتی در صورت کافی نبودن ارتفاع استخوان معمولاً می‌تواند با تغییر زاویه و محل کاشت پایه ایمپلنت، آن را در محلی با ارتفاع و تراکم استخوان کافی قرار دهد.
  • استخوان فک پایین حالت گرد دارد. به همین خاطر دندان‌پزشک می‌تواند با تغییر جهت‌های کاشت پایه ایمپلنت، آن را در موقعیتی با حداکثر تراکم و کیفیت و با فاصله مناسب از رشته‌های عصبی قرار دهد؛ بدون آنکه تأثیر ناخوشایندی بر ظاهر چهره بگذارد.
  • تنها نکته مهمی که متخصص ایمپلنت باید به آن توجه کند، جایگاه رشته‌های عصبی فک پایین است. پایه ایمپلنت باید به نحوی کاشته شود که با رشته‌های عصبی فک پایین برخورد نکند.
  • در موارد معدود برای افزایش استحکام و ضخامت استخوان فک پایین لازم است پیوند استخوان انجام شود.
  • تراکم رشته‌های عصبی در قسمت انتهایی فک پایین بیشتر از جلوی فک است؛ بنابراین ایمپلنت دندان در فک پایین بیشتر در نواحی جلوی فک انجام می‌شود.

هزینه ایمپلنت

تفاوت دیگر ایمپلنت فک بالا و پایین به قیمت ایمپلنت دندان مربوط می‌شود. قیمت ایمپلنت فک بالا معمولاً بیشتر از قیمت ایمپلنت فک پایین است. بیشتر بودن هزینه ایمپلنت فک بالا به این خاطر است که:

  • کاشت ایمپلنت در فک بالا با پیچیدگی‌های بیشتری همراه است و به‌صرف زمان و دقت بیشتری نیاز دارد؛ بنابراین معمولاً دستمزد دندان‌پزشک برای انجام ایمپلنت فک بالا بیشتر از فک پایین خواهد بود.
  • در اغلب موارد لازم است درمان‌های جانبی مانند لیفت سینوس در فک بالا انجام شود.
  • برای ایمپلنت کامل فک بالا به تعداد پایه‌های بیشتری نیاز است که این مسئله، ارتباط مستقیمی با قیمت نهایی ایمپلنت دارد.

 

فرق هزینه ایمپلنت فک بالا با پایین

نرخ موفقیت ایمپلنت

باوجودآنکه میزان مهارت دندان‌پزشک و کلینیک دندانپزشکی در نرخ موفقیت ایمپلنت‌های دندانی تأثیر بسزایی دارد؛ اما باید فاکتورهایی مانند محل کاشت پایه ایمپلنت را نیز در نظر گرفت. موفقیت کاشت ایمپلنت در فک بالا کمی کمتر از فک پایین است؛ زیرا فک بالا تراکم کمتری نسبت به فک پایین دارد. این امر، کاشت ایمپلنت را پیچیده‌تر و انجام هم‌جوشی پایه ایمپلنت (فرایندی که در آن ایمپلنت با استخوان فک ادغام می‌شود) را دشوارتر می‌سازد.

  • تحقیقات نشان می‌دهد که در طی یک بازه زمانی ۵ ساله، میزان موفقیت ایمپلنت فک پایین حدود ۹۵ درصد و نرخ موفقیت ایمپلنت فک بالا حدود ۹۰ درصد است.
  • انجام بررسی‌های دقیق قبل از شروع جراحی ایمپلنت و همچنین استفاده از روش‌های درمان اضافی مانند لیفت سینوس و پیوند استخوان می‌تواند درصد موفقیت ایمپلنت دندان در فک بالا را افزایش دهد.

تعداد ایمپلنت‌ها

به‌طورکلی تعداد پایه‌های ایمپلنت موردنیاز در فک پایین کمتر از فک بالاست. دلیل این مسئله، استحکام بیشتر استخوان‌های فک پایین است. به‌عنوان‌مثال برای بیماران کاملاً بی‌دندان که می‌خواهند کل فک بالا و پایین را ایمپلنت کنند، معمولاً از ۸ ایمپلنت در فک بالا و ۶ ایمپلنت در فک پایین استفاده می‌شود.

 

All-on-6 Dental Implants: Before and After Images (6 Galleries)

مدت‌زمان جوش خوردن پایه ایمپلنت

به‌طورکلی جوش خوردن پایه ایمپلنت با استخوان فک حدود ۳ تا ۶ ماه طول می‌کشد. این مدت‌زمان به عوامل مختلفی بستگی دارد که یکی از آن‌ها محل قرارگیری ایمپلنت در فک است. یکی دیگر از موارد فرق ایمپلنت فک بالا با پایین به مدت‌زمان موردنیاز برای هم‌جوشی پایه ایمپلنت با استخوان فک برمی‌گردد. فک پایین نسبت به فک بالا دارای تراکم و ارتفاع استخوان مناسب‌تری است. این ویژگی باعث می‌شود که جوش خوردن پایه ایمپلنت با استخوان فک پایین سریع‌تر انجام شده و دوره نقاهت کوتاه‌تر شود.

حرف آخر

شما می‌توانید در فک بالا، فک پایین یا هر دو فک ایمپلنت دندان انجام دهید؛ اما ایمپلنت فک بالا و پایین ازنظر پیچیدگی روش، نرخ موفقیت، دوره نقاهت و… باهم متفاوت هستند. همچنین به دلیل وجود همین چالش‌ها قیمت ایمپلنت فک بالا بیشتر از قیمت ایمپلنت فک پایین است. در بخش‌های فوق به بررسی مهم‌ترین موارد فرق ایمپلنت فک بالا با پایین پرداختیم. با توجه حساس بودن پروسه دریافت ایمپلنت (به‌خصوص ایمپلنت فک بالا) توصیه می‌شود برای انجام این کار فقط به یک دندان‌پزشک ایمپلنت باتجربه یا کلینیک دندانپزشکی معتبر مراجعه کنید.

سؤالات متداول

در این بخش به‌مرور چند سؤال پرتکرار درباره فرق ایمپلنت فک بالا با پایین می‌پردازیم.

۱. ایمپلنت کدام فک، دوره نقاهت کوتاه‌تری دارد؟

ایمپلنت‌هایی که در فک بالا قرار می‌گیرند، معمولاً دوره نقاهت طولانی‌تری دارند؛ زیرا استخوان فک بالا نرم‌تر است. فک پایین‌تر استخوان متراکم‌تری دارد که این ویژگی به تسریع زمان بهبودی کمک می‌کند.

۲. ایمپلنت فک بالا دردناک‌تر است یا ایمپلنت فک پایین؟

میزان درد ناشی از ایمپلنت دندان به محل دقیق ایمپلنت، تکنیک کاشت ایمپلنت و شرایط جسمی بیمار بستگی دارد. در اغلب موارد ایمپلنت‌هایی که در قسمت جلو فک بالا کاشته می‌شوند، درد کمتری دارد. ازآنجایی‌که اعصاب و عروق خونی بیشتری در فک پایین وجود دارد، ایمپلنت‌های فک پایین خصوصاً در ناحیه آسیاب معمولاً با درد بیشتری همراه هستند.

۳. ایمپلنت کدام فک چالش‌برانگیزتر است؟ چرا؟

کاشت ایمپلنت در فک بالا دشوارتر و پیچیده‌تر از فک پایین است؛ زیرا استخوان فک بالا نرم‌تر و متخلخل‌تر از استخوان فک پایین است. همین مسئله باعث می‌شود که احتمال نیاز به درمان‌های جانبی مانند سینوس لیفت و پیوند استخوان افزایش یابد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]