راه درمان سرخک در کودکان
رپورتاژ
یکی از بیماریهایی که ممکن است کودکان به آن مبتلا شوند، سرخک نام دارد. این عارضه، نوعی بیماری ویروسی بشمار میرود. به همین دلیل، واگیردار است و در صورت ابتلا فردی به آن، از ابتلا مجدد درامان خواهد ماند.
البته، سرخک در افراد بزرگسال نیز رخ خواهد داد؛ اما، براساس تدابیر پیشگیری که در سالهای اخیر در ایران اجرا شدهاست، برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری واکسنی با نام سرخک به کودکان تزریق میشود.
برای درمان سرخک کودکان چه باید کرد؟
با توجه به اینکه عامل بیماری سرخک، نوعی ویروس است؛ بنابراین درمان قطعی برای آن وجود ندارد؛ زیرا، ممکن است هر بار ویروس با ظاهری جدید عمل کند. اما، برخی روشها به عنوان راه درمان سرخکان در خانه وجود دارد که بیشتر جنبه پیشگیری از ابتلا سایرین و بهبودی زودتر برای کودک را دارا هستند.
البته، افراد با تزریق واکسن مخصوص این بیماری، میتوانند تا حد زیادی از ابتلا به بیماری سرخک جلوگیری نمایند. برخی روشهای خانگی برای درمان و بهبود بیماری سرخک در کودکان به شرح زیر است:
- در ابتدا یکی از مهمترین اقدامات برای کودک مبتلا به سرخک، پرستاری مناسب از وی است. در چنین شرایطی، هرچقدر پرستاری و مراقبت بهتر و با دقت بالاتر انجام شود، بهبودی نیز زودتر حاصل خواهد شد. علاو بر این، در هنگام ابتلا به بیماری سرخک و بروز علائم ناشی از آن، کودک ممکن است دچار بیقراری شود و در بثورات پوستی با خارش، زخم ایجاد کند. بنابراین، نیاز است تا از خارش این بثورات توسط کودک تا حد امکان جلوگیری به عمل آید.
- از رژیم غذایی حاوی ویتأمین A برای کودک خود استفاده نمایید. همچنین، از نوشیدنیهای گرم و انواع سوپ نیز برای آرامش بیمار استفاده کنید.
- تا حد امکان، کودک را از نور دور نگه دارید و او را در اتاقی کم نور و تاریک بگذارید.
- نیاز است تا کودک استراحت کافی داشتهباشد.
- به منظور تسکین درد، بهتر است کودک را سرگرم نمایید.
طبق مطالب سایت www.canada.ca درباره ی درمان سرخک
هیچ درمان ضد ویروسی خاصی برای عفونت سرخک وجود ندارد. داروها برای کمک به تسکین علائم و مدیریت عوارض در صورت ایجاد آنها در دسترس هستند. اکثر افراد مبتلا به سرخک در خانه بهبود می یابند، اما افراد مبتلا به سرخک شدید ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشند.
دارو درمانی برای سرخک کودکان
برای درمان سرخکان در کودکان، ممکن است انواع مختلفی از داروها مورد استفاده قرار گیرند. به عنوان مثال، ممکن است به دنبال ابتلا به این بیماری، داروهای ضدالتهاب و تببر همچون ناپروکسن، استأمینوفن و یا ایبوپروفن استفاده شوند.
همچنین، در صورت وجود عوارض جانبی همچون عفونتهای گوش و یا ریه، احتمال دارد آنتی بیوتیک تجویز شود. این آنتی بیوتیکها، بر خود بیماری سرخک تأثیرگذار نخواهند بود و معمولاً برای رفع عفونتها تجویز میشوند.
به طور کلی، در صورتی که کودکی به سرخکان مبتلا شود، نیاز است تا اقدامات لازمه توسط افراد مراقب همچون پرستار کودک در منزل، پدرو مادر و… انجام شود. یک پرستار کودک باتجربه و حرفه ای می تواند به صورت دائمی از کودک شما مراقبت کند و این امر باعث تسریع در بهبود بیماری می شود. با از این رو، شما میتوانید در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا با جزئیات این بیماری و راه درمان سرخک در کودکان آشنا شوید.
بیماری سرخک در کودکان چیست؟
بیمار سرخک، نوعی عفونت ویروسی بشمار میرود که دستگاه تنفسی را درگیر میکند. احتمال بروز این عارضه در هر سن و سالی و برای هر فردی وجود دارد. به همین دلیل، کودکان زیادی نیز در گذشته به سرخک مبتلا شدهاند و عاملی برای مرگ بسیاری از نوزادان بشمار میرود.
اما امروزه به دلیل استفاده از واکسن و کشف درمان سرخکان در کودک، این بیماری، درحالت طبیعی باعث بروز مرگ نخواهد شد. مگر در مواردی که نوزاد دارای ضعف بدنی شدید باشد و یا به بیماری زمینهای دیگری نیز مبتلا باشد. البته، با وجود کشف و استفاده از واکسن سرخک، هنوز ویروس این بیماری به طور کامل از بین نرفتهاست و طبق آمار جمعآوری شده توسط مجموعه پرستاری و مراقبت سفیر آرامش، هرساله شاهد مرگ بیش از صد هزار کودک بر اثر سرخکان هستیم.
طول دوره انتقال سرخک کودکان
به منظور درمان سرخکان در کودکان، لازم است تا از طول دوره انتقال این بیماری نیز اگاه باشید. همانطور که کمی قبلتر اشاره شد، سرخک در کودکان دارای چندین مرحله است. با این وجود، بیماری سرخک در تمامی طول مدت ابتلا، انتقال پیدا نمیکند. دوره انتقال این بیماری به مدت ۸ روز گزارش میشود. این هشت روز شامل چهار روز از دوره ناقلیت و قبل از ظهور بثورات پوستی تا چهار روز پس از بروز اولین علائم است.
دلایل ایجاد سرخک در کودک
در بیماری سرخک همچون آبله مرغان، یک عامل ویروسی سبب ایجاد این عارضه میشود که در اغلب بیماران، علائم با شدت کم بروز خواهند یافت. درمان سرخکان در کودکان نیز با توجه به همین عوامل صورت میگیرد.
در حقیقت سرخک، یک بیماری بسیار واگیردار است که به سرعت، تمامی افراد خانواده و یا کسانی که در تماس با فرد بیمار قرار دارند را درگیر میکند و اغلب قربانیان این بیماری، نوزدان و کودکان هستند.
زیرا، سیستم ایمنی در کودکان و نوزادان بسیار ضعیف است و مقاومت چندانی در برابر بیماری نخواهند داشت. همچنین، به دلیل اینکه بیماری سرخکان، یکی از اصلیترین و حیاتیترین ارگانهای مورد نیاز کودکان یعنی دستگاه تنفسی را درگیر میکند نیز موجب بروز خطر شدید میشود. به طور کلی، دلایل ایجاد سرخک در کودکان به دو صورت است:
- هوای آلوده به ویروس سرخک دلیل ابتلا
اگر کودک در شرایطی قرار گیرد که ویروس سرخک در هوا موجود باشد و کودک نیز از آن هوا تنفس نماید، به سرعت به این عارضه مبتلا خواهد شد. در واقع، در چنین شرایطی ویروس بیماری از طریق بینی و گلو کودک وارد بدن او میشود و به سرعت شروع به تکثیر خواهد کرد. همچنین، در این مدت کودک، ناقل بیماری سرخک محسوب میشود و در صورت عطسه و سرفه، ویروس را در هوای اطراف خود پخش خواهد کرد.
معمولاً ویروس سرخکان، به مدت ۳۴ ساعت و یا یک روز و ده ساعت در هوای اطراف زنده میماند و قابلیت آلوده کردن سایر افراد را نیز دارد. باتوجه به اینکه قدرت انتقالی این ویروس بسیار بالاست، در صورت آلودگی هوا توسط کودک ناقل، لازم است تا محیط بلافاصله ضدعفونی شود.
- ترشحات بدن بیمار عامل انتقال سرخک بچه ها
بیماریهای ویروسی از طریق ترشحات مختلفی همچون بزاق، اشک، آب بینی و… قابل انتقال هستند. سرخک نیز از این طرق قابلیت انتقال دارد و افراد در صورت برخورد با ترشحات بدن فرد آلوده و یا ناقل، به این بیماری دچار خواهند شد.
همچنین، افرادی که به منظور درمان سرخکان در کودکان، از واکسن مخصوص استفاده نکردهباشند، در صورت مراقبت از فرد بیمار، احتمال ابتلا به این عارضه را دارند.
نشانههای سرخکان در کودکان
در پاسخ به این سؤال که برای درمان سرخک کودکان چه باید کرد؟ لازم است تا با نشانهها و علائم این بیماری آشنا شوید. به طور معمول، بیماری سرخک در کودکان ابتدا بدون علائم آغاز میشود. در طی این مدت ویروس فعال شده، شروع به تکثیر میکند و احتمال دارد به مدت دو هفته بدون هیچ علائمی باشد. این بازه زمانی با نام دوره نهفتگی و یا دوره عفونت شناختهمی شود.
سرخک یکی از بیماریهایی بوده که دارای چندین مرحله است و به طور معمول حدود ۲۱ روز کودک را درگیر میکند. پس از اتمام دوره نهفتگی، دوره بروز علائم آغاز میشود. بیشترین علائمی در دو الی سه روز ابتدایی این دوره ظاهر میشود که برخی از مهمترین آنها عبارتنداز:
- گلودرد
- تب
- آبریزش بینی
- سرفه خشک
- چشمهای ملتهب
خطرات سرخک در کودکان
علاوه بر علائمی که به طور عمومی در بیمار سرخک بروز پیدا میکند، به دلیل وجود عفونت، احتمال دارد تا خطرات و عوارض دیگری نیز ایجاد شود. به همین دلیل، از جمله راه درمان سرخک در کودکان، اطلاع از چنین خطراتی است:
- عفونت گوش
در برخی شرایط، سرخک در کودکان ممکن است باعث ایجاد عفونت باکتریایی در گوش شود. - خطرات سرخک بچه ها و عوارض ریوی
ویروسی که باعث ایجاد سرخک میشود، ممکن است عوارضی را برای ریه نیز به همراه آورد. به عنوان مثال، این ویروس در برخی شرایط سبب ایجاد عفونت در ریهها میشود و مشکلاتی نظیر ذاتالریه یا پنومونی را در کودک پدید میآورد. این مشکلات، بسیار خطرناک هستند و در برخی موارد حتی منجر به مرگ خواهند شد. - عفونت حنجره
- عوارض چشمی
- عوارض سرخک در کودکان و مشکلات گوارشی
- آنسفالیت
با توجه به مواردی که بیان شد، بروز سرخک در کودکان ممکن است با خطرات و عواقب جبرانناپذیری همراه باشد. به همین دلیل، لازم است تا این بیماری جدی گرفتهشود و اقدامات لازم برای درمان آن صورت گیرد.
از آنجایی که راه درمان سرخک در کودکان به طور دقیق مشخص نیست، وجود افراد آگاه نسبت به این بیماری بسیار کمککننده خواهد بود. شما نیز میتوانید، با آگاهی از جزئیات مربوط به این بیماری تا حد زیادی از عواقب آن جلوگیری نمایید.