لیست شرکت های دانش بنیان حوزه سلامت و پزشکی
رپورتاژ
برای بسیاری از هموطنان که به دنبال تهیه داروها و تجهیزات در حوزه سلامت و پزشکی هستند، دسترسی به یک مجموعه تولیدی برتر و باکیفیت در ایران می تواند بسیار باارزش باشد. به خصوص در چند سال اخیر، دانش بنیان بودن بدل به یک عیار رایج برای سنجش سطح یک شرکت حوزه دارو و درمان شده است.
حوزه سلامت و پزشکی در دانش بنیان
سلامت و پزشکی در طرح دانش بنیان آنقدر مورد اهمیت قرار گرفته است که در چندین زیرشاخه متفاوت شرکت های فعال این حوزه مورد توجه نهادهای مسئول طرح قرار گرفته اند. سه دسته از محصولات یعنی داروهای گیاهی، داروسازی شیمیایی و تولید تجهیزات و ملزومات پزشکی در فهرست کالاها و خدمات دانش بنیان در نظر گرفته شده اند که می توانند تأییدیه دانش بنیان بگیرند. این دسته بندی و ریزبینی به وضوح نشان می دهد که در این طرح اهمیت حوزه سلامت و پزشکی غیر قابل انکار است.
طرح دانش بنیان همواره در تلاش است که به شرکت هایی که می توانند ورای زیرساخت های موجود در کشور، از علم و دانش برای تولید محصول و کمک به بدنه اقتصادی ایران استفاده کنند، امتیازات و طرح های حمایتی متفاوت عرضه کند. مجموعه هایی که به تولید داروهای پیشرفته یا تجهیزات پزشکی پرکاربرد با سطح فناوری بالا می پردازند یک گزینه بدیهی برای قرار گرفتن تحت چتر حمایتی این طرح هستند.
با وجود اینکه 9 حوزه اصلی برای شرکت های دانش بنیان در نظر گرفته شده است و به نظر می رسد که سهم حوزه هایی مانند ماشین آلات پیشرفته یا فناوری اطلاعات در این بین بیشتر از بقیه باشد، اما شاید برایتان جالب باشد که از هر 10 شرکت دانش بنیان مورد تأیید این طرح، یک شرکت در حوزه سلامت و پزشکی فعالیت می کند.
برترین شرکت های دانش بنیان سلامت و پزشکی
شاید بپرسید معیار ما برای بررسی برترین شرکت های دانش بنیان حوزه سلامت و پزشکی چیست و چه عاملی یک مجموعه را در این حوزه به یک گزینه برتر تبدیل می کند. برخلاف آنچه ممکن است تصور کنید، مسائلی مانند تاریخ دریافت تأییدیه دانش بنیان یا تعدد محصولات دانش بنیان در این خصوص موثر نیست.
علت این است که حوزه سلامت و پزشکی خواه ناخواه با علم و دانش سر و کار دارد. تولید ساده ترین داروها هم می طلبد که تولیدکننده به پرسنل دانش آموخته و مجربی دسترسی داشته باشد، بنابراین وقتی طرح دانش بنیان تلاش می کند شرکت های برتر در این حوزه را بررسی کند باید یک گام فراتر برود و موشکافانه تر به موضوع نگاه کند. بله، شکی نیست که ارائه یک فرمولاسیون پیشرفته در مبارزه با سرطان شما را به لیست شرکت های دانش بنیان وارد می کند، اما این عامل به تنهایی شما را به یک شرکت برتر در این حوزه بدل نمی کند.
نهادهای مسئول طرح دانش بنیان زمانی یک مجموعه را به عنوان شرکت برتر در یک حوزه فعالیت به حساب می آورند که نه تنها شرکت قادر باشد دانش فنی خود را به سودآوری اقتصادی تبدیل کند، بلکه دائماً هم در حال رشد و توسعه قابل توجهی باشد. پس برای اینکه یک شرکت در جرگه این مجموعه های برتر قرار بگیرد باید بتواند از محل داد و ستد (چه خارجی و چه داخلی) کالای دانش بنیان خود به سود قابل توجهی برسد. همچنین، رشد متوسط سالانه 50% نیز باید در آن مشاهده شود تا به عنوان یک شرکت برتر شناخته شود.
شرکت های پویایی که با عنوان شرکت های غزال دانش بنیان هم شناخته می شوند، مجموعه هایی که به عنوان الگوی توسعه به کمک امتیازات این طرح شناخته شده و هر ساله توسط نهادهای مسئول طرح معرفی می شوند.
1. سیناژن
اگر تنها کمی با بازار دارو و تجهیزات پزشکی ایران آشنایی داشته باشید، حتما اسم سیناژن به گوشتان خورده است. سیناژن بزرگترین شرکت زیست فناوری ایران و خاورمیانه است که در حال حاضر حدود 1000 نفر نیروی انسانی در اختیار دارد. این شرکت کار خود را از سال 1373 آغاز کرده است و تمرکز خود را روی جذب نیروی انسانی متخصص، جوان و باانگیزه گذاشته است، به همین دلیل به سرعت بخش قابل توجهی از دانش آموختگان برتر کشور در زمینه داروسازی، بیوتکنولوژی، شیمی و مهندسی شیمی به آن جذب شدند.
این رویه در جذب نیروی انسانی راه را برای دانش بنیان شدن این شرکت هموار کرده است. سیناژن امروزه به عنوان تأمین کننده بیش از 42 محصول اختصاصی و توزیع کننده بیش از 120 واکنش گر تشخیصی آزمایشگاهی برای کاربردهای درون کشتگاهی شناخته شده و به خاطر رشد دائمی خود، به عنوان یکی از برترین شرکت های دانش بنیان ایران شناخته می شود.
2. آریوژن فارمد
آریوژن فارمد یکی از گزینه های جوان تر این لیست به شمار می آید که کار خود را در سال 1389 و در همان سال تصویب قانون دانش بنیان آغاز کرده است. هدف اصلی آریوژن از همان زمان روی تولید داروهای بیولوژیک پرمصرف با ساختار پیچیده و رفع نیازهای دارویی بیماران صعب العلاج در کشور، بومی سازی مراحل تولید و فراهم کردن امکان تولید در مقیاس مصرف داخلی و خارجی و سپس صادرات این محصولات بوده است.
آریوژن فارمد که چندین بار متوالی به عنوان صادرکننده نمونه ملی در حوزه پزشکی و سلامت هم انتخاب شده است، یکی از شرکت های غزال دانش بنیان به حساب می آید. عنوانی که تنها در اختیار تعداد معدودی از این مجموعه ها بوده و اثبات کننده سطح بالای کیفیت فعالیت آنهاست.
3. نانو دارو پژوهان پردیس
نانو دارو پژوهان پردیس در سال 1390 تأسیس شده است و با اطمینان به دانش و توانایی پرسنل خود وارد حوزه تولید داروهای ضدسرطان به کمک نانوتکنولوژی شده است. این داروها که بر پایه نانوذرات آلبومین تولید می شوند، به خودی خود قادر به درمان سرطان نیستند، اما در کمک به فایق آمدن بیماران بر سرطان خود به شدت موثر هستند. نانو دارو همچنین از طریق توان افزایی منابع انسانی خود با آموزش، تأمین شرایط مناسب در محیط کار و اجرای سیاست های انگیزشی در کلیه سطوح توانسته است از نظر مدیریت سازمان و فرهنگ سازی سازمانی نیز به سطحی برسد که نه تنها دانش بنیان شود، بلکه یکی از برترین مجموعه های فعال در زمینه سلامت و پزشکی محسوب گردد.
4. پویندگان راه سعادت
پویندگان راه سعادت مسیر متفاوتی را نسبت به بسیاری از فعالان حوزه سلامت و پزشکی در پیش گرفته است و به جای تولید دارو، به سراغ تولید تجهیزات پزشکی رفته است که تعداد تولیدکنندگان بین المللی بسیار معدودی دارند. در واقع تلاش این مجموعه برای نفوذ به بازاری که در اختیار غول های پزشکی جهانی است، مهمترین عاملی بوده است که به پیشرفت آن به عنوان یک مجموعه دانش بنیان ختم شده است.
امروزه پویندگان راه سعادت قادر است دستگاه های مانیتورینگ علائم حیاتی، مانیتورینگ سانترال، تله مانیتورینگ، ونتیلاتور کمپرسوری برای نیازهای بخش اورژانس و اتاق های عمل، تجهیزات بخش های ICU و CCU در بیمارستان ها و همچنین تجهیزات مراقبت در منزل را تولید کند. دریافت استانداردهای بین المللی مثل ISO 13485 و ISO 9001 نیز مهر تأیید دیگری بر توانایی های این شرکت دانش بنیان هستند که بدل شدن آن به یکی از برترین شرکت ها در این حوزه را چندان مایه تعجب نمی کند.
5. داروسازی جابر ابن حیان
شرکت داروسازی جابر ابن حیان را باید قدیمی ترین گزینه این لیست به حساب بیاوریم که کار خود را در سال 1339 شمسی و تحت لیسانس شرکت اسکوئیب آمریکا آغاز کرده است. در آن زمان این شرکت داروهای کورتیکواستروئیدی قلبی و تروقی، ضد سرفه و تقویتی تولید می کرد. امروزه بیش از 198 محصول متفاوت را در تنوع محصول بسیار چشمگیری به بازار عرضه می کند.
از انواع قرص ها و کپسول ها تا ویال های تزریقی، اسپری های استنشاقی با دوز اندازه گیری شده، داروهای موضعی، پودرهای سوسپانسیون خوراکی و کپسول های ژلاتینی نرم، بدون شک می توان داروسازی جابر ابن حیان را هم یکی از بزرگان حوزه سلامت و پزشکی در ایران به حساب آورد که توانسته است خود را تحت حمایت طرح دانش بنیان قرار بدهد.
جمع بندی
امیدواریم توانسته باشیم با اطلاعاتی که در این مطلب در اختیارتان قرار دادیم، شما را با شرکت های دانش بنیان حوزه سلامت و پزشکی و به خصوص برترین مجموعه های این حوزه بیشتر آشنا کنیم. دریافت تأییدیه دانش بنیان کار آسانی نیست و می طلبد که شرکت شما و محصولاتی که تولید می کنید دارای شرایط مشخصی باشند. متاسفانه شفاف سازی این شرایط همچنان جای کار دارد و بنابراین پیشنهاد می شود حتما از خدمات یک مجموعه مشاوره برای دریافت این گواهی استفاده کنید.
فن بنیان آماده است تا به عنوان این مشاور به شما کمک کند تا بتوانید با چند و چون مسیر دانش بنیان شدن خود آشنا شوید. کارشناسان ما با داشتن سابقه طولانی در حوزه دانش بنیان و احاطه کامل بر زیر و بم این گواهی، می توانند به شما کمک کنند تا هم پتانسیل خود را متوجه شوید، هم در صورت نیاز محصول و خدمات خود را به سطح مورد نظر نهادهای طرح برسانید و هم مراحل دریافت گواهی را با موفقیت پشت سر بگذارید. تنها کافی است با ما برای این منظور در ارتباط باشید.