پدر ۹۱ ساله بازیهای ویدئویی: رالف بائر

ما چنان با استفاده از بعضی از فناوریها خو کردهایم که گاهی فراموش میکنیم که این فناوریها به خودی خود وجود نداشتهاند و اشخاص مبتکری با صرف انرژی و وقت، ایده آنها را عملی کردهاند. یکی از این فناویها، بازیهای ویدئویی هستند.
این روزها میشود به راحتی کنسولهای بازی را در خانهها پیدا کرد، ما گرافیکها را در بازیهای ویدئویی روز، شاهد هستیم که تا همین چند سال پیش تجربه کردن آنها برایمان در حکم خواب و خیال بود.
اما چه کسی گام اول را برای ساخت کنسولها و بازیهای ویدئویی برداشت؟
معمولا تا صحبت از تاریخچه بازیهای ویدئویی میشود، ما یاد «آتاری» میافتیم، اما آتاری نخستین کنسول خانگی بازی نبود! نخستین کنسول، چیزی دیگری بود …
نخستین کنسول خانگی بازی Magnavox Odyssey بود. نزدیک به ۴۱ سال پیش، یعنی در آوریل سال ۱۹۷۲؛ این کنسول بازی معرفی شد و کمی بعد وارد بازار شد.
این کنسول را شخصی به نام رالف بائر طراحی کرده بود، او از سال ۱۹۶۶ کار روی این کنسول را آغاز کرده بود، نمونه اولیه یا پرتوتایپ این کنسول جعبه قهوهای یا Brown Box نام داشت.
رالف بائر در سال ۱۹۲۲ در آلمان به دنیا آمد، پدرش در یک کارگاه کفشدوزی کار میکرد، در نوجوانی خانواده او به خاطر یهودی بودن از آلمان فرار کردند و ساکن آمریکا شدند. در آنجا او نخست در یک کارخانه با حقوق ۱۲ دلار در هفته، شروع به کار کرد.
در سال ۱۹۴۰ او از انستیتوی ملی رادیو به عنوان یک تکنیسین سرویسهای راییویی فارغالتحسیل شد، سال ۱۹۴۳ او به هنوان یک افسر اطلاعاتی در ارتش آمریکا عضو شود و در جنگ جهانی دوم شرکت کرد.
در سال ۱۹۴۹ او مهندس تلویزیون شد و در همان سال در یک شرکت تولید وسایل و تجهیزات پزشکی شروع به کار کرد. از سال ۱۹۵۱، او به عنوان مهندس ارشد در شرکت Loral Electronics شروع به کار کرد، بین سالها ۵۲ تا ۱۹۵۶ هم مهندس ارشد و بعدها معاون شرکت Transitron شد.
اما ما رالف بائر را بیشتر به خاطر اختراع نخستین کنسول بازی میشناسیم، کاری که باعث شد که او سالها بعد حوایز متعددی بگیرد که معتبرترین آنها مدال ملی فناوری است که در سال ۲۰۰۶ توسط رئیس جمهور وقت آمریکا -جورج بوش- به او اهدا شد.
در همین سال ۲۰۰۶، بائر، نمونههای اولیه کنسول و یاددداشتها و طرحهای آن را برای نگهداری به موزه ملی تاریخ آمریکا سپرد.
او از سال ۱۹۷۵، به عنوان یک مشاور مستقل، در زمینه تولید بازیها و اسباببازی الکترونیک فعالیت دارد. بائر هماکنون ۹۱ سال دارد، اما هنوز هم فعال است.
نسخه اولیه این کنسول، فقط تصویری بود و بازیها صدا نداشتند. این کنسول به تلویزیون وصل میشود.
متأسفانه بازاریابی این کنسول خوب نبود، طوری که خیلیها تصور میکردند Magnavox فقط با تلویزیونهای همین شرکت جور است، به همین خاطر آمار فروش خوب نبود.
چالب است که به فاصله کوتاهی Magnavox وادر جنگ پتنتی با شرکت آتاری بر سر طراحی بازی مشهور پُنگ شد.
در مجموع ۲۷ بازی برای Magnavox عرضه شد، این بازیها با استفاده روی کارتریج به فروش میرسیدند. تعداد کارتریجهای این بازی ۱۲ عدد بود.
شما در اینجا تفنگی را که وسلیه جانبی این کنسول بود، میبینید:
دقت کردین که این کنسول بیشتر بر پایه الکترونیک آنالوگ ساخته شده؟ از زوی تصاویر نمایش داده شده روی صفحه تلوزیون اونهایی که با تعمیر تلوزیون آشنایی دارند میتونن تشخیص بدند که دستگاه از یک سری پترن ژنراتور قابل تنظیم (Pattern Generator) تشکیل شده. کاری که بائر کرده، ایده بسیار قویتری پشتش بوده، چون با چنین امکاناتی یک کنسول بازی ساختن کار بسیار خاصی به حساب میاد. با تکنولوژی دیجیتال راحتتر میشه یک کنسول بازی ساخت، ولی در اون دوران احتمالاً برای انجام چنین کاری، پیشرفت میکروالکترونیک برای ساخت چیپهای پروسسور و حافظه کافی نبوده!
به تازگی یه مستند ازش دیدم
خیلیه که زنده بمونیو ببینی اختراعت چقدر تو دنیا به محبوبیت و قدرت میرسه
چقدر سایت شما کند شده. ۲۰ ثانیه طول کشید تا صفحه باز شد. دیگه داشتم صفحه رو می بستم. کانکشن ام ۴ مگابیت هست و این مشکل رو فقط با این سایت دارم. از ایران هم نیستم.