درباره Airbnb، پناه بیسرپناهان و تجسم هتلداری شهروندی در دنیای مدرن
Airbnb یک شرکت خصوصی است که مقر آن در سانفرانسیسکو است، این شرکت در آگوست سال 2008 تأسیس شده است، کاری که این شرکت میکند این است که به صورت آنلاین به صاحبان خانهها و آپارتمانهای خالی امکان میدهد که آپارتمانهای خود را به میهمانها اجاره بدهند.
تا نوامبر سال 2012، حدود 250 هزار مکان در سی هزار شهر مختلف دنیا واقع در 192 کشور، در Airbnb ثبت شده است.
این مکانها شامل اتاقها، آپارتمانها، قلعهها، قایقها، خانههای درختی و حتی کلبههای ایسکیمویی و جزیرههای خصوصی بودند!
پس میبینید که Airbnb خیلی محبوب است، کسانی که قصد اجاره دادن اتاقها و خانهها و آپارتمانها را دارند، باید در سایت Airbnb ثبتنام کنند و یک پروفایل آنلاین برای خود درست کنند، جالب است که اجارهنشینها میتوانند در مورد مکانها اظهار نظر کنند، آنها را نقد کنند و به آنها امتیاز بدهند و به این ترتیب وقتی کسی قصد اجاره کردن جایی را دارد، میتواند با توجه به نقدها و امتیاز یک محل، به درستی تصمیم بگیرد.
اما این فکر بکر از چه زمانی به ذهن مؤسسان Airbnb وارد شد؟
در اکتبر سال 2007، زمانی که دو دوست به نامهای برایان چسکی و جو جیبیا، مقیم سانفرانسیسکو شده بودند و یک اتاق زیر شیروانی را اجازه کرده بودند، متوجه شدند که از عهده پرداخت اجاره برنمیآیند، پس به این فکر افتادند که یک اتاق را اجاره بدهند و به مهمان صبحانه هم بدهند تا قسمتی از هزینه را دربیاورند، از همین جا بود که ایده سرویس آنلاینی که اتاق خواب و صبحانه را بشود با آن ارائه داد به ذهنشان رسید، با پیوستن ناتان بلچارژیک – یک فارغ التحصیل رشته معماری دانشگاه هاروارد- به آنها در سال 2008، آنها شرکت AirBed & Breakfast را تأسیس کردند.
در آگوست سال 2008، وبسایت آنها راه افتاد، خدمات آنها در گام اول معطوف به تأمین اتاق و محل اسکان برای شرکتکنندگان در همایشهای بزرگ بود.
از مارس سال 2009، آنها نام شرکت و وبسایتشان را کوتاه کردند و به Airbnb.com تغییر دادند، حالا دیگر آنها کار خود را توسعه داده بودند و همان طور که در ابتدای پست اشاره کردم، از جزیره تا خانه درختی و قلعه و اتاق خواب را اجاره میدادند.
Airbnb در این زمان به درآمد زیاد و سرمایهگذاران خوبی دست یافت که از میان آنها میتوان به «اشتون کوچر» هم یاد کرد، از می سال 2011 فعالیت Airbnb جنبه بینالمللی به خود گرفت، Airbnb در این زمان یک شرکت رقیب آلمانی را خرید و یک شعبه در شهر هامبورگ افتتاج کرد، در ماه اکتبر همان سال هم شعبه لندن باز شد.
در ابتدای سال 2012 شعبه پاریس، میلان، بارسلونا، کپنهاگ، مسکو و سائو پائولو شرکت هم افتتاح شدند. دیگر Airbnb جهانی شده بود و از استرالیا گرفته تا تایلند و اندونزی هم در قلمرو فعالیتهای شرکت قرار گرفته بودند.
Airbnb حدود 6 تا 12 درصد هزینه اجارهبها را به عنوان دستمزد خود برمیدارد، تا ژانویه سال 2012، حدود پنج میلیون محل از طریق Airbnb اجاره داده شده بودند که سه چهارم آنها خارج از آمریکا بودند.
صاحبخانهها باید موقع ثبتنام، اطلاعاتی مثل اجارهبها، قوانینی که مد نظر دارند، عکسهای مکان و اطلاعاتی در مورد همسایهها را وارد کنند تا اجارهنشینها با مرور آنها و خواندن نقدها و نظرات اجارهنشینها قبلی بتوانند راحت تصمیم بگیرند.
Airbnb اپلیکیشن اندروید و iOS هم دارد، اپلیکیشنی که بیش از یک میلیون بار دانلود شده است و حدود یک چهارم ترافیک سایت، از طریق همین اپلیکیشن ایجاد میشود.
کاربران Airbnb میتوانند به صورت خصوصی با هم از طریق یک سیستم پیامرسانی ارتباط برقرار کنند.
Airbnb تا حالا بسیار مورد تقدیر و ستایش قرار گرفته است، این شرکت را یکی از شرکتهای نوپا میدانند که در آینده نزدیک ارزش چندمیلیارد دلاری پیدا خواهد کرد.
اما تأثیر اقتصادی Airbnb در بعد کلان به چه صورت است؟ آیا Airbnb کار و کاسبی صاحبان هتلها و مهمانخانه را کساد میکند یا از طریق افزایش سفرها و مدت اقامات توریستها میتواند تأثیر مثبتی روی اقتصاد شهرها داشته باشد؟
بر اساس یک تحقیق که سانفرانسیسکو صورت گرفت، مشخص شد که Airbnb در یک بازه زمانی یک ساله، باعث شده است که متوسط طول اقامات مهمانها از 3.5 روز به 5.5 روز افزایش پیدا کند و متوسط هزینه صرف توسط مهمانها از 840 دلار به 1045 دلار برسد.
من اپلیکیشن Airbnb را آزمایش کردم، کار با این اپلیکیشن بسیار ساده است، البته طبق معمول بسیاری از سرویسهای اینترنتی، این اپ به کاربران داخل ایران سرویس نمیدهد.
بنابراین هنگامی که میخواهید اکانتی درست کنید باید «آی پی» تغییر بدهید، درست به همین دلیل، هیچ محل و آپارتمانی در داخل ایران در Airbnb ثبت نشده است.
اما اگر از مرحله ثبت اکانت که گذر کردید، کار با اپ بسیار جالب و وسوسهبرانگیز است، چون در هر محل دنیا که فکرش را بکنید از دوبی تا میلان و بارسلونا، محلهایی با قیمت بسیار عالی برای اقامت به شما پیشنهاد میکند و تصورش را بکنید که با بیست دلار بتوانید سرپناهی برای خود پیدا کنید که تقریبا معادل قیمت اقامت در یک هتل معمولی در داخل ایران است.
اما طبیعی است که همان طور که ممکن است تا به حال به ذهن شما رسیده باشد، این شیوه اجاره دادن و اجارهنشینی خالی از دردسر نیست. مثلا تا به حال گزارشاتی مبنی بر تخریب اموال از سوی مهمانها به Airbnb رسیده است، به همین دلیل Airbnb سعی کرده یک سیستم بیمه در قبال این حوادث ایجاد کند.
از سوی دیگر با اینکه سیستم نمرهدهی و ارزشیابی برای مکانها وجود دارد، چه کسی میتواند تضمین کند که شخص یا اشخاص بدنهادی پیدا نشوند و با تقلب در سیستم اطلاعات کاذب ندهند یا بلایی سر مهمانها نیاورند!
یک مشکل مهمتر، تناقض این شیوه اقامت و اجارهنشینی با قوانین بسیاری از شهرها و کشورهاست، تا به حال دستکم درسه شهر نیویورک، کبک و آمستردام محدودیتهای جدی برای Airbnb وضع شده است، دلایلش هم مختلف بوده است، از نقض قوانین هتلداری و اجاره تا دلایل امنیتی و احتمال عدم رعایت قوانین ایمنی در محلهای اجاره داده شده. اما در مقابل صاحبان Airbnb دوست دارند روی آسایش و رفاه و صرفهجویی مالی مهمانها و افزایش درآمد شهرها و اقتصادهای محلی تأکید کنند، مثلا مطابق یک گزارش، Airbnb تا به حال باعث کسب 240 میلیون درآمد اضافی برای شهر پاریس شده است.
درست است که اقامت در هتلها بسیاری اوقات تر و تمیزتر و ایمنتر است، اما برای ماجراجوها شاید Airbnb مناسبتر باشد، چون Airbnb محلهایی را به شما پیشنهاد میکند که به صورت عادی هیچگاه نمیتوانید پیدا کنید، مثلا به این محل در کنار یک یک محل پارک ملی در کوستاریکا اجاره داده میشود، نگاه کنید! یک هواپیمای بویینگ قدیمی را تغییر دادهاند و به صورت یک کلبه و محل اقامات درآوردهاند و از طریق Airbnb اجاره میدهند!
اما کاربران Airbnb همیشه دید اقتصادی ندارند، سال پیش زمانی که توفان سندی رخ داد، خیلیها به صورت رایگان از طریق Airbnb سرپناهی برای آوارگان توفان فراهم کردند. تعداد این محلهای که یا به کلی رایگان بودند و یا در اجارهشان تخفیف داده شده بود، به 1400 واحد رسید.
Airbnb متعاقب این کار خیرانه کاربرانش حالا ترتیبی داده است که هر زمان یک حادثه و فاجعه در جایی رخ داد، مردم نواحی پیرامون بتوانند به سرعت کار مشابهی کنند.
fastcompany سال پیش Airbnb را در فهرست 50 شرکت خلاق و نوآور دنیا قرار داد.
همیشه میتوان فکر بکر داشت و آن را عملی کرد. شاید بعد از خواندن این مقاله به فکر کلون کردن Airbnb افتاده باشید و شاید هم فکر کنید با توجه به بافت اجتماعی ایران این کار ارزش صرف وقت و سرمایه را ندارد.
اما به گمانم بهتر است به جای کلون کردن، ما شهامت عملی کردن ایدههای خودمان را در نزد خود، بیشتر کنیم. هر سال دهها ایده سودآور به ذهن بسیاری از ما میرسد که سستی و رخوت و ترس از خطر کردن باعث میشوند در همان ساعت اول، دورشان خط بکشیم!
منابع این مقاله: + و+ و+ و+ و+ و+ و+
این نوشتهها را هم بخوانید
خیلی خوب بود، سایت
http://www.housetrip.com/
هم سرویس مشابهی ارائه می دهد البته در حال بروز رسانی سایتشان هستند.
فک کنم الان کلی ایرانی تو این سرویس ثبتنام میکنن تا حداقل
پولی چیزی گیرش بیاد شکم خودش و خونوادشو سیر کنه
این است وضع اقتصادی ملت ما
یادمه یه بار تو فکر ساخت یک اپلیشن اندروید واسه همین کار مختص شهر خودم که توریستی هم هست افتاده بودم. وقتی یکم رفتم توی جزئیاتش و تحقیق کردم، با یک مافیای بزرگ از دلالهای کلاش روبرو شدم که اجازه این کار رو نمیداد! کلاً از همه چیز ناامید شدم.
کسی میتونه حساب کنه کشور ما، جوانان ما، مردم ما چقدر از این دلالها ضرر کردن؟
پ.ن: پیدا کنید پرتقالفروش را!
سلام
جالب بود ولی انجا جواب نمی ده
حتی اگه این سایت برای اولین بار تو دنیا توی ایران ساخته می شود
بازم نمی تونست که به اون جایی برسه که airbnb رسیده
اینجا ایران پسر جان!!!!!!!!!!!!!!!!!!
واقعا فکر میکنید فعلا میشه مشابه این سایت یا خدمات رو تو ایران زد؟؟؟؟ اصلا فکر کنید چطور میشه ویلاهای مردم محلی شمال ایران رو با این روش اجاره داد و صاحب پول شد!!
1001 دلیل میشه آورد با مردم و سیستم جاری بر خدمات ما شدنی نیست
با سایت دهگردی آشنا بشید که نمونه کوچک شده و مشابه است . اتفاقا ویلاهای روستاهای شمال رو هم اجاره میده