دیسک کمر و علائم آن، بررسی روشهای درمانی

رپورتاژ
شاید عبارت دیسک کمر را بارها شنیدهاید؛ اما قبل از هر چیزی باید بگوییم همه ما دیسک کمر داریم. این موضوع درواقع صفحههای ژله مانند با حلقههای کلاژن اطراف آن است که مهرهها را از هم جدا میکند؛ اما زمانی که این دیسکها دچار بیرونزدگی یا فتق شوند باعث فشار به نخاع و ریشههای عصبی میشوند و بسته به نوع بیرونزدگی دردهای مختلفی را به وجود میآورند. بیماری که در اکثر اوقات بدون نیاز به جراحی و با کمک دستگاههای مختلف فیزیوتراپی مانند دستگاه فیزیوتراپی خانگی درمان میشود.
دیسک کمر چگونه به وجود میآید؟
دیسک کمر یا همان صفحات ژله مانند، واشرهایی هستند که مهرههای نخاع ما را به هم وصل کردهاند و هدفشان کم کردن فشار بین مهرهها در هنگام انجام حرکت است. بعضی از این حرکات ازجمله حرکات سنگین، ورزش غیراصولی، نشستن یا رانندگی به مدت طولانی، بارداری، ضربه یا فشاری مثل پریدن یا سقوط از ارتفاع، داشتن اضافهوزن، بلند کردن غیراصولی اجسام سنگین و از همه مهمتر ژنتیک یا داشتن سابقه بیماری در خانواده باعث فشار به دیسکها شده و با مرور زمان سبب بیرونزدگی دیسک میشود. این بیرونزدگی به دو صورت است:
- فتق و بیرونزدگی بهطرف کانال نخاع میرود: باعث مورمور، گزگز و یا ضعف و خستگی اندامها میشود.
- به سمت ریشههای عصب میرود: درد شدیدی از سمت لگن به سمت باسن و پاها و تا نوک انگشتها میرود.
در درمان بیرونزدگی دیسک (چه نوع اول و چه نوع دوم) روشهای غیرتهاجمی و غیر جراحی در اولویت هستند. ازجمله روشهای غیر جراحی برای درمان فتق یا بیرونزدگی دیسک کمر روش فیزیوتراپی است. مزایای استفاده از فیزیوتراپی برای دیسک کمر به دو صورت است.
- پیشگیری: شما با استفاده از دستگاه فیزیوتراپی حتی در صورت نداشتن بیرونزدگی دیسک و یا دیسک کمر بسیار خفیف از ابتلا به آن جلوگیری میکنید و دردهای خفیف بیرونزدگی جزئی را در همان ابتدا و بدون تشدید درد درمان میکنید.
- درمان: بعد از ابتلا به بیرونزدگی دیسک، درمان با فیزیوتراپی باعث کم کردن درد و درمان آن به دو صورت میشود:
- درمان فعال
- درمانهای غیرفعال
درمان دیسک کمر
الکتروتراپی برای شما امکان تازهای برای تسکین و کم کردن درد فراهم کرده است. درروش الکتروتراپی با تحریک کردن ماهیچهها و عضلههای نقاط مختلف بدن دردی که مربوط به آن قسمت باشد را کم میکند و با افزایش دادن جریان خون در محل بیرونزدگی دیسک روند درمان را سرعت میبخشد.
درروش الکتروتراپی با استفاده از انرژی الکتریکی و مغناطیسی اعصاب و عضلههای بخشی که منشأ درد هستند را تحریک کرده و با ترمیم در نحوه عمل سلولهای عصبی آن بخش علائم و شدت درد را کاهش میدهد و باعث بهبودی در شخص میشود تا فرد بتواند به فعالیتها و کارهای روزمرهاش بهتر رسیدگی کند و احساس درد و عذاب کمتری داشته باشد.
در درمان با روش دستگاه فیزیوتراپی بیمار بعد از چند جلسه استفاده از دستگاه شاهد بهبود عملکرد دستگاههای حرکتی و کاهش درد خواهد بود و در صورت استفاده مداوم بهبود کامل دور از انتظار نخواهد بود.
روند بهبود فتق دیسک کمر با الکتروتراپی چگونه است؟
درروش الکتروتراپی با دستگاههای فیزیوتراپی با تحریک الکتریکی در قسمت عصب و عضلات جریان خون را در این قسمت بیشتر کرده و به دنبال آن با خونرسانی به بافتهای آسیبدیده اکسیژن و مواد مغذی به نواحی بیرونزدگی دیسک جریان مییابد و درنتیجه التهاب و تورم در بافتهای آسیبدیده کاهشیافته و بهمرور با درمانهای تکمیلی دیسک بیرون زده بهجای خود برمیگردد.
دستگاه فیزیوتراپی میتواند مانع ارسال پیام درد به دستگاههای عصبی شود و از انتشار درد جلوگیری کند درنتیجه زمانی که پیغام درد به دستگاه عصبی مرکزی نمیرسد فرد دردی را حس نخواهد کرد.
بعضی از انواع مختلف دستگاههای الکتروتراپی مخصوص فتق کمر با تحریکات الکتریکی فعالیت فیبرهای عصبی موجود در مادهٔ ژلاتینی دیسک کمر را افزایش میدهند. این فیبرها خود دو نوع هستند:
- فیبرهای باریک که موجب انتقال درد میشوند.
- فیبرهای قطور که با افزایش پیدا کردن فعالیتشان توسط دستگاه فیزیوتراپی مانع از انتقال درد میشوند. دستگاه فیزیوتراپی با تحریکهای الکتریکی، فعالیت این فیبرهای عصبی را افزایش میدهد و باعث کاهش درد و درمان بیرونزدگی دیسک میشود.
الکتروتراپی باعث افزایش ترشح تسکیندهندههای عصبی در منطقهای که فتق دیسک کمر وجود دارد میشود. ترشح این مواد باعث تسکین یافتن درد در این منطقه میشود. انکفالینها و اندورفینها باعث تسکین یافتن درد و ایجاد حس سلامتی و شادابی در شخص میشوند.
دستگاه فیزیوتراپی خانگی با فراهم کردن امکان درمان در خانه برای افرادی که در زمان تشدید درد دیسک کمر دارای محدودیت حرکتی هستند، محبوبیت و تقاضای بالایی را برای افراد دچار بیرونزدگی دیسک دارد. البته باید این نکته را در نظر بگیریم که کسی که درمان فرد بیمار را در خانه به عهده گرفته باید آموزش ببیند و بدون یادگرفتن طرز کار با دستگاه و آموزش مداوا اقدام به استفاده نکند چون ممکن است بهجای تسریع در بهبودی به بیمار صدمه بزند.
روش انجام فیزیوتراپی دیسک کمر
درمان با دستگاه فیزیوتراپی بدینصورت است که الکترودهایی را در کمر و نزدیک محل درد قرار داده و دستگاه را روشن میکنند و در ابتدا با پالسهای ضعیف کار میکنند. بیمار در این هنگام احساس مورمور شدن پوست را دارد. بعدازآن پالسها را قوی میکنند و درنهایت دوباره پالس را ضعیف کرده و دستگاه را خاموش میکنند. طول مدت درمان بسته به نظر پزشک بین بیست تا شصت دقیقه است و جلسات درمان نیز بستگی بهشدت درد و نوع فتق دیسک دارد.
نتیجهگیری
بیرونزدگی دیسک کمر یکی از بیماریهای مهم حرکتی است که سبب میشود بیمار از فعالیتهای روزانهاش بازبماند. امروزه بهترین روش برای درمان این بیماری استفاده از روشهای تهاجمی بیخطری مانند روش الکتروتراپی با دستگاههای فیزیوتراپی خانگی است که بدون مراجعه به کلینیک و در خانه بیماری شمارا بدون نیاز به دارو و جراحی درمان میکند.
شرکت تجهیزات پزشکی برجیس عرضهکننده انواع مختلف دستگاه فیزیوتراپی خانگی باکیفیت بالا و قیمت مناسب آماده ارائه خدمات به بیماران دچار عارضه بیرونزدگی دیسک است. ما میخواهیم تنها دغدغه بیمار، بیماریاش باشد و نه مشکلات حضور در کلینیکها و قیمتهای بالای آن.