مری و مکس

فرانک مجیدی: شاید هیچوقت پیش نمیآمد که من به فکر دیدن انیمیشنی استرالیایی بیفتم. اما، تماشای این انیمیشن را مدیون دوست عزیزی هستم که در «ابری با احتمال بارش کوفتهقلقلی» به من توصیهی دیدنش را کرد و همین ابتدای کار، این نوشته را به خود ایشان تقدیم میکنم. امروز از انیمیشن متفاوت «مری و مکس» صحبت میکنیم، ساختهی ادام الیوت ۳۸ ساله با آیندهای مسلماً درخشان و محصول سال ۲۰۰۹.
مری دیزی دینکل (با صداپیشگی بتانی وتمور) دختری هشت ساله و ساکن شهری کوچک در استرالیا است. پدری دارد که شغلش بستن نخ به چای کیسهای است و تاکسیدرمی میکند و اغلب در خانه نیست و مادرش مشروبخوار است که بدترین حرفی را که میشود به یک بچه گفت، به او زده: «به دنیا اومدنت یه اشتباه بود». مری پس از مرگ پدربزرگش بسیار تنهاست، مخصوصاً بهخاطر قیافهی غیرجذاب و خال بزرگ قهوهای روی پیشانیاش هیچ دوستی ندارد. یک روز او در دفترچهی تلفن، دنبال یک اسم جالب توجه میگردد تا به او نامه بنویسد و با هم دوست شوند. او مکس جری هاروویتز (با صدا پیشگی فیلیپ سیمور هافمن) را انتخاب میکند که ساکن نیویورک است. در نامهنگاریهای بین این دو با سئوالات کودکانهی مری و شخصیت مکس که ۴۴ سال دارد، یک یهودی بیخدا و مبتلا به آسپرگاس و بسیار چاق است آشنا میشویم. نامهنگاری طولانیمدت آنها تا بزرگسالی مری (تونی کولت) و پیری مکس ادامه مییابد و حوادث زیادی را برای آنها بهدنبال دارد، مانند…
«مری و مکس» یک انیمیشن خمیری است و داستانی بسیار متفاوت دارد. کارگردان و نویسندهی جوان این فیلم، پیشتر در سال ۲۰۰۳ بهخاطر انیمیشن کوتاه «هاروی کرومپت» (Harvie Crumpet) برندهی جایزهی اسکار شده و جوایز زیاد دیگری را هم کسب کرده، او اینبار ایدهی انیمیشن خود را با بازیگران حرفهای هالیوود شریک شده و فیلمی تاملبرانگیز ساخته که با هر تعریفی، با همهی انیمیشنهایی که تا بهحال دیدهبودم خیلی متفاوت بود. جشنوارهی ساندنس امسال، که به همت «رابرت ردفورد» برای معرفی فیلمهای مستقل کمهزینه ایجاد شده، با این فیلم آغاز به کار کرد. این فیلم از دید من، بخاطر داشتن صحنههای سیاه و بعضاً نامناسب، نمیتواند برای بینندگان کم سن و سال توصیه شود، اما برای بزرگترها حرفهای جالبی با محوریت روزمرگی، تنهایی، گوشهگیری، نیاز به همصحبتی، آرزوهای کوچک و ترس دارد. آدمهای این فیلم، مثل قهرمان بقیهی انیمیشنها از دنیایی پر از رنگ و با روایاتی قهرمانانه یا حتی واقعگرایانه که با پیگیری و تحمل سختیها به هدف خود میرسند، نیستند. آنها اصلاً قهرمان نیستند. بزرگترین اتفاق زندگی مکس و مری، تماشای یک کارتون تلویزیونی و خوردن شیر غلیظ شیرین و همبرگر شکلات است و برای پیرمرد همسایه این اتفاق، غلبه بر ترس از محیط اطراف و عبور از خیابان. دنیای اطراف به خواستههای آنها اهمیتی نمیدهد. اصلاً بود و نبود آنها برای جامعهی اطرافشان فرقی نمیکند. آنها بر زندگی اطرافشان تاثیری نمیگذارند، گفتهها و عملشان قرار نیست جهان را قدمی جلوتر ببرد و وقتی مری ازدواج میکند و مدرک دکترایش را با پایاننامهای دربارهی بیماری مکس میگیرد و میخواهد در کارش موفق باشد، براحتی مکس و اعتماد او را زیر پا میگذارد. این استعارهای از ماست، برای موفق بودن و کسب درآمد و آیندهای درخشان، بهسادگی از حقوق آدمهای خیلی معمولی میگذریم. «مری و مکس» داستانی با کمدی سیاه است، با داستان آدمهای خیلی عادی که راحت از کنارشان رد میشویم و حتی زیر پا آنها را له میکنیم. اگر به دنبال یک داستان شاهپریانی هستید، تماشای این انیمیشن را به شما توصیه نمیکنم، اما اگر میخواهید یک کار متفاوت تماشا کنید، با دیدن این کار مسلماً لذت خواهید برد.
نکتهی جالب توجه در این فیلم، هنرنمایی سیمور هافمن است. او با این دوبلهی زیبا در نقش مکس نشان داد فقط بازیگر ماهری نیست و با لحنی نفسنفسزنان و لهجهی خاص، به زیبایی از پس نقش نامتعارف مکس بر آمد. موسیقی این فیلم که ساختهی دیل کورنلیوس (Dale Cornelius) هست هم جالب توجه است. این فیلم، در ستایش آدم های کماهمیت و اتفاقات غیر خاص است. چه اشکالی دارد اگر یک دفعه هم فیلمی دربارهی آدمهای خیلی معمولی ببینیم؟
بلاخره دیدیش دکتر 😀
به همه توصیه میکنم از دستش ندند و البته ارزش چندبار دیدنم داره
خوب بود لااقل یک نگاهی هم به اسم نویسندهی بنده خدا می انداختی!
برادر من این را خواهر دکتر نوشته نه خود دکتر!
“””بخاطر داشتن صحنههای سیاه و بعضاً نامناسب، نمیتواند برای بینندگان کم سن و سال توصیه شود”””
به نظرم نقدهای مناسبی دارید، اما اینکه نوشتید صحنه های سیاه عاملی شد تا این نام در لیست دانلود قرار دهم و آن را ببینم.
یکی از جذاب ترین انیمیشن هایی بود که دیدم، دقیقاً به این خاطر که “چه اشکالی دارد اگر یک دفعه هم فیلمی دربارهی آدمهای خیلی معمولی ببینیم؟”، خیلی ها یه جورایی خودشون رو تو مری یا مکس میبینن…! آخرین صحنه انیمیشن هم بسیار تاثیر گذار بود( برای من حداقل )، نامه های قاب شده و …
“این فیلم از دید من، بخاطر داشتن صحنههای سیاه و بعضاً نامناسب، نمیتواند برای بینندگان کم سن و سال توصیه شود…”
((من هنوز موفق نشده ام این انیمیشن را ببینم، اما متن زیبای شما مثل همیشه انگیزه ای شد برای من برای دیدن آن.))
برای اولین بار است که می بینم شما فیلمی را به خاطر داشتن برخی صحنه های نامناسب به کم سن و سالان توصیه نمی کنید؛ این خیلی خوب است. ای کاش در برخی فیلم های دیگر نظیر فیلم The Reader نیز این توصیه را اضافه می کردید.
با تشکر از نقدهای شما
سلام . تازه با وبلاگت آشنا شدم . یه اطلاعاتی از خودت تو بخش درباره من بگذاری بد نیستا :دی
راستی این انیمیشن که شاهکاره . ابری با اختمال بارش ….. هم قشنگه ولی نظر من بهت اینه که حتما انیمیشن پونیو آخرین ساخته هایائو میازاکی را هم ببین . واقعا زیباست
البته پیشنهاد من دیدن نسخه دوبله نشده اس به انگلیسیه یعنی زبان ژاپنی.
http://www.imdb.com/title/tt0876563/
برا زیرنویسشم http://rapidshare.com/files/333429126/Ponyo__2008_.srt
کاملترین زیرنویس انگلیسیه موجوده
سلام. من از دنبال کنندگان فیدی شما هستم. یه چند تا سوال بی ربط به موضوع این پستتون دارم امیدوارم کمک کنید.
۱- به تازگی adsl گرفتم که متاسفانه به نظرم میرسه بیشتر از اون چیزی که اطلاعات رد و بدل میکنم اکانت یا حجم داره مصرف میشه. برنامه بابیلون و یه برنامه تقویم هجری داشتم که مرتب به اینترنت بدون اجازه وصل میشدن. اونها رو بستم. یه برنامه Inet block هم گذاشتم که اون دو برنامه رو قفل کردم. فایروال ویندوز هم روشنه ولی هنوز روزی ۵۰ مگ فقط با دیدن چهار پنج تا وبلاگ و فید در هر ۲۰ تا بدون دانلود هیچی برام میندازه.میتونی بگی با چی میتونم تمامی رفت و آمد و حجمهای مربوط رو کنترل کنم. میخوام بدونم چه سایتی از چه پورتی کدوم .وری میره. ممنون.
۲- گوگل ابزارهایی داره مثل نوتبوک و یا نوار ابزارش که میشه مستقیم به بوکمارکاش دسترسیداشت. اینا رو چجوری توی کروم راه اندازی کنم؟ افزونه هاش برای IE و فایرفاکس و .. وجود داره ولی برای خود کروم نیست. در این رابطه نظری داری؟
۳- گه گاه یه مطلبی به نظرم میرسه که میخوام کپی اون رو داشته باشم. از ساید بار گوگل دستکتاپ میشه استفاده کرد که یه تسک یا یه همچین چیزی برای این کار داره. گوگل نوت بوک هم هست ولی خوب اینا به اینترنت وصلا و در حقیقت اون مطلب رو دوباره آپ میکنن. میخوام فقط توی کامپیوترم باشه. یه چیز دم دستی که هی نخواد save کنیم. در این رابطه همنظری داری؟
حتی اگه جواب هم ندادی باز هم دوستت دارم.شادباشی
– سلام. بهتره از یه فایروال به جز فایروال ویندوز استفاده کنین. شاید مشکلتون رفع بشه. این برنامهها در مورد دسترسی هر برنامه به اینترنت از شما اجازه میگیرن و جلوی اسپای ویرها و برنامههای مخرب را میگیرن.
– شما باید آخرین نسخه کروم را نصب کنین. کروم خودش افزونههای خاص خودش را داره.
– بهترین چیزی که من فعلا ازش استفاده می کنم، افزونه sacapbook فایرفاکس هست. باهاش میتونی مطالب را خیلی راحت ذخیره کنی.
– در مورد سؤال دوم و سومت اگر در وبلاگم جسنچو کنی، مطلب مشروح نوشتهام.
معرکه بود. من جمله sometimes perfect strangers make the best friends رو کاملا قبول دارم. یکی از بهترین دوستی های من همین جوری شکل گرفته و واسه همین اینقدر این انیمیشن برام باور پذیره.
(به فرانک مجیدی)
با سلام
نوشته های شما زیبا است و ارزش خواندن را دارد.. ولی چرا در “یک پزشک”؟؟؟؟
چرا در یک وبلاگ شخصی این کار را انجام نمیدهید؟؟ آیا این یک جور سواستفاده از محبویت “یک پزشک” نیست؟؟
سلام خانم!
من فکر میکنم این دید شما، بخاطر این است که در ایران، کمتر وبلاگی برای کار گروهی وجود دارد. آیا وبلاگی مانند لایفهکر، که چندین نویسنده دارد به معنای سوء استفادهی نام هر یک از آنها از یکدیگر است؟! موفقترین وبلاگهای جهان، کار گروهی را تعریفشده میدانند. ضمن اینکه تمام تلاش من این است که موضوعات و ادبیاتی را انتخاب نکنم که سطح «یک پزشک» را پایین آورد و در زمینههایی کار نمیکنم که در رشتههای مورد علاقهی برادرم دخالت کند. تا زمانیکه برادرم افتخار سخن گفتن از دریچهی «یک پزشک» را با خوانندگان وبلاگ دهد، در آن خواهم ماند.
سلام.
ببخشید میپرسم آخر این دوستی چه تغییراتی در دو طرف داشت؟
البته من نظر خودتونو میخوام و خودم امکان دیدنش رو ندارم.
دوست عزیز،
پرسش شما، در حقیقت ظرایفی را در بر میگیرد که داستان را باید به کلی شرح داد و این، حق آنهایی که نمیخواهند تا دیدن انیمیشن داستان کلی را بدانند ضایع میکند. اما همینقدر بگویم که بله، همینقدر که دو آدم تنها و غمگین و بیانتظار خبر و حادثهای را علاقمند به دغدغههای یکدیگر میکند، معنای دوستی را به آنان میفهماند، و آنان را منتظر هم نگاه میدارد و فیلم به تدریج موفق میشود این تصویر را ارائه دهد، خود تغییرات بزرگی است که بدیهیترین نیاز انسان را توصیف میکند. نیاز به یک دوست! امیدوارم تا همینقدر توضیح، برایتان قانعکننده باشد.
سلام
من هم از دیدن این انیمیشن بسیار متفاوت لذت بردم. کاش میشد آقای دکتر مجیدی پستی در رابطه با بیماری مکس (آسپرگاسم) و پیرمرد همسایه مینوشتند که مسلما برای خیلی ها تازگی خواهد داشت و با توجه به افزایش بینندگان این انیمیشن ، موضوع مورد علاقه خیلی ها خواهد بود.
به نکته خیلی خوبی اشاره کردند.
امیدوارم آقای مجیدی شنیده باشن.
من که شخصاً مشتاقم.
حتما برم بخرم
سلام خانوم مجیدی
بسیار ممنونم از پاسخ تون.
من عاضق اینم/ خیلی دوست دارم ببینم..
آقا این فیلم حرامزاده های بیشرف رو یوقت دانلود نکنید
فوقولاده فیلم مزخرفیه
خیلی وقت بود که انقدر تحت تاثیر یک فیلم قرار نگرفته بودم . البته انیمیشنی که واسه بچه ها فیلم آدم بزرگاست.
راستی مکس عاشق هات داگ شکلات بود نه همبرگر(البته با عرض معذرت)
آره منم به این ایراد برخوردم
امیدوارم اصلاح بشه
انیمیشن در خورد توجهی بود و نقد شما هم خوب بود
کافیه یه کمی به انیمیشن علاقمند باشی که کلی از این فیلم لذت ببری
وقتی این انیمیشن دیدم لبخند رو لبام نقش بست واقعا معرکه بود و منو به کودکیم برد و خودم تو وجود مری و مکس و تفکرات خاصشون دوباره پیدا کردم از کارگردان تشکر میکنم
عالی بود عالی
من این فیلمو دیدم و باهاش گریستم
نوشته شما خیلی خوب ازش گفت
[…] خلاصه فیلمی از Mary & Max […]
من هم درباره این فیلم نوشتم
http://gerash.wordpress.com/2010/03/24/marymax/
این انیمیشن یکی از جالب ترین انیمیشنهایی بود که تا حالا دیدم البته در مورد این که این فیلم برای بچه ها مناسب نیست با شما موافقم! موفق باشید.
به نظر من حتی از بالا (آپ) هم قشنگ تر بود . حتی از شماره ی ۹ !
با محدودیت سنیش موافق نیستم .
درود. برای شما بسیار متأسفم که از عبارت “انیمیشنی درباره آدمهای کم اهمیت”استفاده کردین. اگه بنیادگرا نباشین باید بگم که اهمیت هیچکس بالاتر از بقیه نیست حتی دانشمندانی چون اینیشتین و … . نگاهی به تاریخ علم نشون میده که اگه هر کدوم از این دانشمندا هم نبودن بالاخره کس دیگه ای در زمانی به اون دانش دست پیدا می کرد. اگه کمی با روانپزشکی آشنا بودین می فهمیدین که هر صحنه ای از این انیمیشن مبنای روانشناختی داشت.عزیزجان بدون استثناء تمامی هنرمندان و دانشمندان خلاق جهان از عارضه ای که شما”بی اهمیت ” می خوانید رنج برده اند.ضمناً معنی سندروم “مجموعه علائم” است نه بیماری.یه نگاه بندازین به تاریخچه افرادی که اسمشون حتی رو هلزون های مکس هس تا بفهمین آسپرگرها مطمئناً از ماها کم اهمیت تر نیستن.همینطور اوتیسمی ها و …
می دونی هنر و علم نتیجه چیزیه که شما و روانشناسان بیماری مشمرین؟ یه کم مطالعه کنین بعد اسم نوشته-تون بذار “نقد”.
هنوز دانشمندان انسان شناختی تععریف دقیقی از بیماری روانی ندارن.میدونستین؟ … “بی اهمیت!!!!”
به نظرذ من هیچکدوم از رفتارهایی رو که با مدهای جامعه نخونه رو نمیشه بیماری نام داد.
به گوسفندهایی که تو اجتماع هر چی میبینن میگین سالم و به مکس که هر چی میگه نتیجه استنتاج خودشه و نه مال دزدی میگی بی اهمیت.
شما ممکنه اینا رو تو جامعه زیر پا له کنین نه بقیه.
تو داستان نشون میده همه به نوعی بیمارن(اگه بشه این اسم رو گذاشت)
همسایه دختر هوموفوبیا (ترس از آدما و جمع) نداره فقط بدشانسه . پسر یونانی سندروم اوتیسم داره .ورا سندروم “در خود ماندگی داره”.پدر مورتال-مانیا داره. دختر آگورافوبیا(گرایش به تنهایی و ترس از جمع) داره که معمولاً به افسردگی حاد منجر میشه{اقدام به خودکشی مری}.اینکه” جهان بی منطقه”{از گفته های مکسه به قول شما بیمار و بی اهمیت} یک مسئله فوق العاده سنگینیه که تقریباضعموم جهان سومی هاش ازش غافلن چون مغزشون رو یکی پخته.
در پایان …من پوزش می خوام. چون خودم بیما روانی ام اینجوری حرف می زنم و می نویسم. من از هم از اون “بی اهمیت-ها-م” بای بای
مطلب بسیار عالی بودش.ممنون
عاشقه این انیمیشنم
لذت دیدن این انیمیشن زمانی به اوج خودش میرسه که مزه ی این نوع دوستی رو چشیده باشی … البته از نوع نامه نگاری های اینترنتی..
و با صحنه صحنه ی فیلم٬ نامه هایت را مرور کنی ….
با سلام وبلاک شما کارتون مری وکس خیلی جالب هستش ممنون که کارتو ن به این زیبای را برای دانلود گزاشتی
این فیلم معرکه است <3
من فقط ۶تا ۷ سال داشتم که برای اولین بار این انیمشن رو دیدم اما برای من سوال بود چرا مکس میمیر یا چرا حمله عصبی بهش وارد میشه
و مری چرا بعد رسیدن به هدفش خودشیفته شد
الان ۱۸ سالمه و جالبش این که منم مثل مری دوست دارم روانشناسی بخونم و الان میتونم مکس و مری رو درک کنم