عکس‌های منتخب مسابقه عکاسی دنیای میکروسکوپی نیکون

معمولا تا صحبت از عکس می‌شود، یاد عکس‌هایی از منظره‌ها، پرتره‌ها یا عکاسی خبری می‌افتیم اما بعضی از عکاسان هم تنها با لنز میکروسکوپ‌هایشان و با تکنیک‌های خاص خودشان از دنیای میکروسکوپی ناپیدا عکس می‌گیرند، هر سال مسابقه‌ای بین این عکاسان با پشتیبانی شرکت نیکون برگزار می‌شود. در این پست تعدادی از عکس‌های منتخب را با هم مرور می‌کنیم:

مقام اول: سد خونی- مغزی در جنین زنده یک اسب آبی، این عکس را محققان بیمارستان کودکان St. Jude -دکتر جنیفر ال پیترز و دکتر مایکل آر تیلور- گرفته‌اند:

ممکن است این سؤال برایتان پیش بیاید که عکس برنده، دارای چه نکاتی بوده است که شایسته این رتبه اول شده است. این عکس آمیزه‌ای از هنر و زیبایی است و سد خونی -مغزی را نشان می‌دهد که نقش مهمی در عملکرد عصبی و بیماری‌ها دارد. محققان با گرفتن این عکس نشان دادند که ما نه‌تنها می‌توانیم این سد را به تصویر بکشیم، بلکه این توانایی را هم داریم که به صورت ژنتیکی و شیمیایی، راه‌های پیام‌دهی را که عملکرد و تکامل این سد را القا می‌کنند، تشریح کنیم.

به صورت خلاصه سد خونی-مغزی به معنی جدایی خون از مایع خارج سلولی در سیستم عصبی مرکزی است، برای اینکه این سد ایجاد شود، سلول‌های جدار مویرگ‌ها در مغز باید اتصالات محکمی با هم داشته باشند. به این ترتیب باکتری‌ها یا مولکول‌ها بزرگ و جاذب آب وارد مایغ مغزی نخاعی نمی‌شوند، ولی مولکول‌های کوچک مثل هورمون‌ها، اکسیژن و دی اکسید کربن از لابلای سلول‌ها عبور می‌کنند.

نخستین کسی که متوجه این سد شد، پاول الریخ بود، اما او از کنار مشاهدات خود به سادگی گذشت و در یادداشت‌ها خود از این مطلب تنها به عنوان جاذب رنگ نبودن بافت مغزی اشاره کرد، اما در سال 1913 یکی از دانشجویان الریخ به نام ادوین گلدمن، با تزریق رنگ به مایع مغزی نخاعی متوجه شد که در حالی که مغز رنگ می‌گیرد، باقی بافت‌های بدن رنگ نمی‌گیرند، این امر نشان می‌داد که مانعی بین خون و مغز وجود دارد. در آن زمان تصور می‌شد که این ویژگی مربوط به خود عروق است. سال‌های زیادی باید سپری می‌شد تا با آمدن میکروسکوپ الکترونی در دهه 1960، عملا یک «لایه» به عنوان عامل سدکننده شناسایی می‌شد.

مقام دوم: عنکبوت تازه متولد شده:

مقام سوم: سرطان استخوان انسان، در این عکس فیلامان‌های اکتین با رنگ ارغوانی، میتوکندری‌ها با رنگ زرد و DNA با رنگ آبی مشخص است:

رتبه چهارم: سیستم بینایی Drosophila melanogaster در حال تکامل،‌در این عکس لایه شبکیه با رنگ طلایی مشخص است و آکسون‌های سلول‌های گیرنده نور آبی رنگ هستند، مغز هم با سبز رنگ است.

رتبه پنجم: یک ماده معدنی به نام Cacoxenite (فسفات آلومینیوم و آهن):

رتبه ششم: عکسی از دسمید (نوعی جلبک سبز)، نزدیک یک برگ Sphagnum

رتبه هفتم: چشم مگس میوه:

رتبه هشتم: لارو انگور دریایی:

رتبه نهم: مورچه‌ای در حال حمل کردن لارو:

رتبه دهم: ستاره شکننده:

گالری کامل عکس‌های مسابقه امسال را می‌توانید در اینجا ببینید.

7 دیدگاه

  1. امیدوار بودم کار خانم دکتر نقی‌لو از دانشگاه تبریز رو هم جزو عکس های این پست ببینم:
    http://www.nikonsmallworld.com/galleries/entry/2012-photomicrography-competition/19

  2. شاید در نگاه اول گرفتن این عکس ها کار ساده ای به نظر بیاد ولی من به عنوان کسی که این نوع عکس هارو کار کردم میگم که واقعا نور پردازی و در آوردن رنگ ها واقعا دشواره چون خیلی ها اصلا رنگی ندارند یا حتی شفافند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]