اپل، 500px و اخلاقیات
اگر از کاربران آیدیوایسها بوده باشید، حتما به مرور فهمیدهاید که برخلاف گوگل پلی و بازارهای غیررسمی اندروید که خیلی بی در و پیکرند، اپل قوانین سفت و سخت و گاه بیش از حد سختگیرانهای در مورد پذیرش اپلیکیشنها اعمال میکند. اپل در زمینه اپلیکیشنهایی که به هر نحو ممکن به کاربر دسترسی به تصاویر غیراخلاقی و حتی تصاویر «کمپوشیده»، یا محتواهای دیگری که اپل نامناسب تشخیص بدهد، میگیرد.
اپل در این زمینه به شدت انعطافناپذیر است، حتی گاهی در مورد اپلیکیشنهایی که آدم تصورش را نمیکند مثل یک مرورگر اینترنتی هم، اخطارهایی در مورد اینکه آیا کاربر سن بالای 18 سال دارد یا نه، داده میشود.
این سختگیری در نگاه اول میتواند چیز خوبی باشد، چون مثلا والدین میتوانند با خیال راحتتری برای کودکانشان گجت بخرند و در اختیارشان قرار بدهند.
اما گاهی هم این سختگیریها از دایره منطق خارج میشوند، مثلا همین دو روز پیش اپل، اپلیکیشن اصلی سایت معروف عکاسی 500px را از اپ استور خارج کرد، سایتی که مورد علاقه عکاسان حرفهای و کاربران مشتاق هنر عکاسی است.
ظاهرا به دنبال یک بهروزرسانی جزئی، اپل بهانه آورده بود که این بهروزرسانی، دسترسی به تصاویر غیراخلاقی را با جستجوی کلیدواژهها توسط کاربران اپلیکیشن ساده کرده است.
مسئولان 500px برای اینکه اپلیکیشن خارج نشود، تصمیم گرفتند نسخه قبلی را به صورت موقت برگردانند، اما اپل امتناع کرد. تا اینکه 500px مجبور شد، تغییراتی در سمت سرور اعمال کند و جستجوی برخی از کلیدواژهها را به کل ممنوع کند.
به طور همزمان اپل، اپلیکیشن دیگری به نام ISO500 را که با آن هم میشد عکسهای 500px را مرور کرد، خارج کرده بود.
این مسئله سؤالاتی را مطرح میکند:
– مسئول مشخص کردن خط قرمز کیست؟ تصاویر غیراخلاقی یا پ..رن تعریف خاص خود را دارند، اما اپل سختگیرتر از حرفهاست. چه کسی مسئول مشخص کردن دایره اخلاقیات در این شرکت فناوری است؟
– آیا اپل، گوگل و یا توسعهدهندگان اپلیکیشن باید مسئول کاری باشند که یک کاربر با یک اپلیکیشن میکند؟ مثلا با یک مرورگر هم میشود محتوای نامناسب دید یا فیدخوان یا اپلیکیشن خبرخوان را طوری تنظیم کرد که گلچینی از محتواهای دلخواه را نمایش بدهد.
– آیا اصولا قرار دادن دیوار و مرز برای کاربران، کاری خردمندانه است؟
– آیا اپل یا هر شرکت بزرگ دیگر نمیتواند با تعریف دلخواه از اخلاقیات هر زمان که بخواهد به بهانهای بر توسعهدهندهای فشار بیاورد و در مقابل بر توسعهدهندگانی که شرایط مشابه دارند، سخت نگیرد؟
این نوشتهها را هم بخوانید
از منظر روانشناسی محدودیت و حکم محدودیت در هر چیزی برای یک فرد پیگیر موضوع محدود شده نتیجه ای جز حریص شدن اون فرد نداره. 10 ها مثالش رو در جامعه خودمون میتونید ببینید. مورد بسیار بد اینه که چیزهایی که در جامعه ما سانسور و محدود شده دامنه رجوع کننده هاش از نظر کمی و کیفی بیشتر شده. خیلی از موارد در جامعه ما اگر محدود نمیشدن دامنه بازتری پیدا نمیکردن. از این رو ما امروز تضاد شدیدی در همه موارد در فرهنگ و اجتماع داریم میبینیم.
دقت کنید که همه اینها در جامعه ای اتفاق افتاده که شما 15 سال قبلش رو ببینید انگار جامعه 15 سال پیش کلا چیز دیگه ای بوده.
در نهایت اگر فردی تمایلی به چیزی داشته باشه و اون رو محدودش کنن، اون نوع تمایل اون فرد خودش رو در کردار ها و رفتار های دیگر فرد متمایل و ظاهر میشه. بالاتر از همه مواردی که فرد رو به چیز ممنوع سوق میده نگرش هست. شما محتوا رو ممنوع کردی نگرش فرد که وجود داره! رفتار رو محدودش میکنی و اون نگرش در مواجحه با سرکوب دامنه رادیکال تر پیدا میکنه.
تا کی باید شاید این رفتار ها باشیم؟
اگر انسان رو با علم امروز و تجربیات امروز تعریف کنیم میبینیم این نگرش ها کار نمیکنه. در نهایت به نظر من الگوریتم اشتباهی داره.
ای کاش یه میشد بخشی برای بحث کردن در مورد این موضوعات وجود داشت تا موشکافانه بررسی بشه.
بله تولید کننده یک محصول اگر میتونه جلوی استفاده نادرست از محصولش رو بگیره باید این کار رو بکنه
مساله اینه که تولیدکننده در جایگاهی نیست که بخواد تشخیص بده چی درست هست و چی نیست. یک سرویس دهنده میتونه برای مثال بارگزاری تصاویر پورن را روی سرورهای خودش ممنوع کنه چون شما دارید از منابع اون استفاده می کنین، ولی یه فروشنده ی سخت افزار سرور نمی تونه به شما بگه شما حق ندارید از سخت افزار من برای میزبانی سایت ..ورن استفاده کنین!
به نظر من این دست از سانسورها یا اعمال فشارها فقط جنبه تبلیغاتی، زور آزمایی و شاید باج خواهی داشته باشه از طرف اپل یا دیگر شرکتها وگرنه همانطوری که شما هم اشاره کردید یک مرورگر یعنی دسترسی “آزاد” به اینترنت.
مسلما چنین اخطارها و مسدود کردنهایی میتونه پیام خیلی روشنی برای توسعه دهندگان داشته باشه که ما کاملا کدها و نرمافزارهای شما را مورد بررسی قرار میدهیم. پس مراقب باشید که دست از پا خطا نکنید. و در مقابل میتونه این پیام رو برای خریدار داشته باشه که «میبیند که ما از همه بیشتر مراقب نرمافزارها و کابرانمون هستیم. ما خیلی خوبیم و دیگران خوب نیستند چون شما رو در معرض چیزهای زشت و زننده قرار میدن.»
ممنون از پست خوبتون، همه میدونن که از محتواهای غیر اخلاقی به احتمال 99٪ استفاده های سوء و مخرب میشه، و چه خوبه که به خاطر اکثریت گجت ها و تولید کنندگان نرم افزارهم کاری شبیه گوگل در سرچ ها پ..نو و اپل در اینگونه اپلیکیشن ها بکنن که به نظر می شاید کار خارقالعاده و خوبی باشه که باید ادامه داد
شما دارید دربارهٔ آزادی شمارهٔ صفر حرف میزنید:
http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.fa.html
همین که اپل به جای مذاکره با مسئولان ۵۰۰px یکجانبه تصمیم به خارج کردن اپلیکیشن می گیرد نشان دهنده این است که بیشتر دنبال اقتدارگرایی خودش هست تا منافع کاربران.
این اقتدار گرایی اپل نه تنها به خود اپل ضربه می زند بلکه کاربران رو هم نسبت به این برند بی اعتماد می کند.تصور کنید تا دیروز می توانستید این اپ را در آی دیوایس خود داشته باشید اما امروز…
این که یک شرکت مثل ا\ل قوانین و حد و حدود خودش رو دارم به نظرم چیز بدی نیست چون که به صورت آزاد انتخاب های آزاد بیشتری هم در کنار اون وجود داره . مثلا خود شما به عنوان مدیر وبلاگ خطوط قزمزی دارین که هر مطلبی رو حالا بسته به نظر خودتون چون میدونید ممکنه ارزش کار و سایت را کم کنه نمیزارین . در صورتی که شاید اون مطلب برای فردی بسیار خوب باشه . ولی چون سایت های دیگه ای هم وجود داره پس نمیشه گفت که آزادی عمل رو از کاربر گرفتین . فقط اخلاقیات و قوانین خودتون رو دارین .
در مورد اپل هم بالاخره اپل با همین قوانین به اینجا رسیده .
این باعث میشه مشتری ازبرندهای دگه استفاده کنه نه فقط بخاطر پ..ر.ن بلکه کلا”ادمیزاد از محدودیت بدش میاد کامنتmeکاملن خوب تشریح کرده .اما یه چیزی هم هست …اکثریت خریداران فعلی محصولات اپل بچه ها هستند -طبق امارهای هرساله وقبل کریسمس-خب اپل داره یه چیزی رو تو ذهن اولیا بارگذاری میکنه (من مواظب بچه هاتونم)دقیقا میگم بارگذاری فعلن اولیا درحال دانلود این شانتاژ بازی های اپل اند.
دکتر عزیز سلام
این قسمت متن “گوگل پلی و بازارهای غیررسمی اندروید که خیلی بی در و پیکرند” رو قبول ندارم
همونطور که همه میدونن اپل کلاً دوست داره تو کار یوزهاش دخالت کنه و رفتار اونها رو مطابق سلیقه و خواست خودش تعریف کنه ولی گوگل اینطوری نیست .
کاربرها خودش می دونن چیکار کنن و به شرکتها ربطی نداره که کی چیکار میخواد بکنه.
سایت شما هم ابزاری برای تبلیغ در اختیار دیگران قرار می دهد. آیا شما خط قرمزی برای نوع و حتی محصول تبلیغ شونده ندارید؟ البته که دارید.
mer30 ///// matlab jalbi bodesh
مطلبه بجایی بود