دانشمندان آنزیم‌ جهش‌یافته‌ای ساختند که بطری‌های پلاستیکی را می‌خورد

بطری‌های پلاستیکی یکی از بزرگ‌ترین معضلات و تهدیدات محیط زیست هستند. انسان هرکجا که پا گذاشته؛ می‌توان اثری از آن‌ها را دید.

سواحل دریاها، در دل جنگل‌ها، بالای کوه‌ها، وسط خیابان‌های شهرهای کوچک و بزرگ، روی چمن پارک‌های مصنوعی و حتا دم در خانه‌ها مملو از بطری‌های پلاستیکی است. عمده مردم نمی‌دانند با آن‌ها چه کنند و چگونه باید از دست‌شان خلاص شوند.

طبق آمارهای جهانی که در سال ۲۰۱۷ منتشر شده؛ در هر دقیقه نزدیک به یک میلیون بطری پلاستیکی خریداری می‌شود که ۹۱ درصد آن‌ها قابل بازیافت نیستند. تا سال ۲۰۲۰ برآورد می‌شود نزدیک به نیم تریلیون بطری پلاستیکی فروخته شود.

در امریکا به تنهایی نزدیک به ۵۰ میلیارد بطری پلاستیکی آب در سال گذشته مصرف شده است. دولت فقط توانسته ۲۳ درصد این‌ها را بازیافت کند و نزدیک به ۳۸ میلیارد بطری آب در طبیعت رها شده‌اند.

در سال ۲۰۱۷؛ در یک جزیره اقیانوس آرام نزدیک به ۳۸ میلیون بطری پلاستیکی یافته شده است. همه این آمار نشان‌دهنده وضعیت بسیار بغرنج زباله‌های پلاستیکی برای انسان‌ها و طبیعت است.

گفته می‌شود مدت زمان مورد نیاز برای تجزیه آن‌ها در طبیعت ۳۰۰ الی ۵۰۰ سال است. تا کنون تلاش‌ها و فعالیت‌های زیادی در کشورهای اروپایی و برخی دولت‌های آسیای شرقی صورت گرفته تا روند استفاده و تولید زباله‌های بطری پلاستیکی را کاهش دهند.

همین‌طور؛ فناوری‌ها و بطری‌های جایگزین دیگری ساخته شده و دولت‌ها با فرهنگ‌سازی سعی کردند استفاده از آن‌ها را ترویج کنند ولی برای صنایع غذایی و کارخانجات؛ بطری‌های پلاستیکی به‌صرفه‌تر و راحت‌تر هستند. بنابراین؛ هنوز هم حتا در پیشرفته‌ترین کشورها شاهد معضل جمع‌آوری و دفع زباله بطری‌های پلاستیکی هستیم.

تجزیه چند روزه به جای چند صد سال

حالا دانشمندان توانسته‌اند یک آنزیم جهش‌یافته اختراع کنند که این بطری‌ها را می‌خورد و هضم می‌کند. معمولا دستکاری و تغییر ژنتیکی خوب نیست ولی در این یک مورد احتمالا با استقبال جوامع علمی روبرو شود.

کاری که این آنزیم می‌کند، شکستن پیوندهای ماده‌ای است که در ساخت بطری‌های پلاستیکی استفاده می‌شود. مشکل بازیافت و تجزیه بطری‌های پلاستیکی این است که عملا تجزیه‌پذیر نیستند و در طبیعت به طور طبیعی صدها سال طول می‌کشد تا از بین بروند.

این آنزیم کاملا تصادفی کشف شده است. هنگامی که تیمی به سرپرستی پروفسور جان مک‌گیان در دانشگاه پورتسموث انگلیس داشتند روی یک باکتری کشف شده در زباله‌های کشور ژاپن کار می‌کردند؛ متوجه شدند با جهش دادن این باکتری می‌توانند کاری کنند که پلاستیک‌ها را بخورد و موجب تخریب‌شان شود.

این تیم تحقیقاتی به طور ناگهانی و تصادفی کشف کردند آنزیم ساخته شده از باکتری بالا می‌تواند پیوندهای ماده پلی‌ اتیلن ترفتالات (PET همان ماده سازنده بطری‌های پلاستیکی است) را بکشند و باعث تجزیه آن‌ها شود. این آنزیم برای خوردن بطری‌های پلاستیکی فقط به چند روز زمان نیاز دارد و دیگر صدها سال طول نمی‌کشد.

پروفسور مک‌گیان امیدوار است با استفاده از این آنزیم بتوان بطری‌های پلاستیکی را به مواد اولیه تجزیه کرد و به معنای واقعی معضل این بطری‌ها را خاتمه داد.

منبع

3 دیدگاه

  1. به نظرم بشر با تغییرات ژنتیک در طبیعت خودش رو نابود می کنه؛ همین مورد رو در نظر بگیرید؛ اگر این ویروس در دریا و اقیانوس ها پخش بشه ممکنه به تمام تاسیسات و کشتی هایی که پلاستیک در بخشهایی از اونا به کار رفته آسیب بزنه؛ اصلا شاید در طبیعت دوباره جهش کنه و این بار بتونه به حیات وحش هم آسیب بزنه

  2. وای چقدر از خوندن این خبر خوشحال شدم. همیشه نگران این بودم که نوه و نتیجه های ما چقدر قراره بخاطر بلاهایی که سر زمین آوردیم عذاب بکشن. الان خیالم راحت شد که حداقل واسه یکی از این بلاها میشه راه حل پیدا کرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]