کارسینوم لوزالمعده یا کارسینوم پانکراس چه عواملی دارد و شیوه‌های تشخیص و درمان آن کدامند؟

0

کارسینوم لوزالمعده، چهارمین علت سرطان در بزرگسالان است و تقریباً ۲۸۰۰۰ مورد جدید و ۲۵۰۰۰ مرگ در سال دارد. پیش‌آگهی، ناگوار است زیرا کمتر از ۲۰٪ تمامی بیماران بعد از سال اول بیماری زنده می‌مانند و فقط 3-1% بیماران بعد از سال پنجم زنده می‌مانند. کارسینوم لوزالمعده تقریباً عامل 5% از مرگ‌های سرطانی در ایالات متحده است. بیش از ۹۰٪ این تومورها، آدنوکارسینوم بوده و منشأ آنها در سلول‌های مجرایی لوزالمعده است.

سبب‌شناسی و مکانیسم آسیب‌زایی

عوامل موثر شامل سن، جنس (نسبت مرد به زن: 1.4 به ۱)، کارسینوژن‌ها، کشیدن سیگار، پانکراتیت ارثی، پانکراتیت مزمن و احتمالاً غذای مملو از چربی هستند. تماس شغلی با  و Benzidine ارتباط روشنی با کارسینوم دارد؛ اما این دو عامل در اکثر بیماران نقشی ندارند. بیمارانی که سال‌ها مبتلا به دیابت بوده‌اند ممکن است مختصری بیش از دیگران در معرض خطر باشند. به نظر نمی‌رسد که الکل و یا مصرف قهوه جزو عوامل خطرساز باشند.

تظاهرات بالینی

تظاهرات بالینی کارسینوم پانکراس ممکن است غیراختصاصی بوده و اغلب سیر تدریجی دارند. معمولاً در زمان تشخیص، تومور به مراحل پیشرفته رسیده است. علایم و نشانه‌های رایج سرطان لوزالمعده شامل یرقان، کاهش وزن، و درد شکمی هستند. درد معمولاً دایمی است و به پشت انتشار می‌یابد. از آنجا که اکثر سرطان‌ها در سر لوزالمعده ایجاد می‌شوند، بیماران ممکن است با یرقان انسدادی، یا کیسه صفرای بزرگ و قابل لمس (علامت کروازیه Courvoisier’s sign) مراجعه کنند. یرقان بدون درد، شایع‌ترین تظاهر بالینی در بیمارانی است که احتمالاً ضایعه قابل برداشتن و قابل علاج دارند. بی‌اشتهایی، تهوع، و استفراغ ممکن است رخ دهند، و نیز اختلالات عاطفی نظیر افسردگی. سایر علایم کمتر شایع شامل علایم ترومبوفلبیت مهاجر (علامت تروسو)، پانکراتیت حاد، دیابت، سندرمهای خون‌ریزی گوارشی، ترومبوز ورید طحالی، و تودهٔ شکمی قابل لمس می‌باشند.

تشخیص و مرحله‌بندی

تشخیص سرطان لوزالمعده غالباً بر اساس مشاهدهٔ توده واقع در لوزالمعده در بررسی‌های تصویربرداری مطرح می‌شود. هم‌چنین ممکن است شواهدی به نفع گشاد شدن مجرای لوزالمعده، متاستاز کبدی، تهاجم به رگ‌ها یا مجرای صفراوی مشترک در موارد انسداد صفراوی وجود داشته باشند. شاید نتوان در تصویربرداری، تودهٔ بدخیم لوزالمعده را از توده‌های خوش‌خیم نظیر پانکراتیت موضعی افتراق داد. CT اسکن و MRI بهترین بررسی‌های اولیه برای تشخیص توده، وجود متاستاز کبدی یا تهاجم به رگ‌ها هستند. در موارد مشکوک به سرطان لوزالمعده که توده‌ای در بررسی‌های تصویربرداری دیده نمی‌شود، باید از ERCP استفاده کرد. ERCP حداقل در ۹۷٪ موارد می‌تواند وجود تنگی در مجرای لوزالمعده را تشخیص دهد (شکل 6-40).

استفاده از نشانگرهای توموری (مارکر) برای تشخیص کارسینوم لوزالمعده نتایج مأیوس کننده‌ای داشته است. نشانگر توموری CA-19-9 از حساسیت 90-80% و جنبهٔ اختصاصی ۸۵ تا 90-85٪ برای تشخیص سرطان لوزالمعده، در بیماران واجد علایم و نشانه‌های مشکوک به سرطان برخوردار است. در مقایسه با سایر روش‌های تصویربرداری (CT اسپیرال، MRI، آنژیوگرافی)، سونوگرافی اندوسکوپیک دقیق‌ترین روش برای تشخیص و مرحله‌بندی است و می‌تواند محل تومور، تهاجم به رگ‌ها، و گرفتاری گره‌های لنفاوی را نشان دهد. مهم‌ترین مؤلفه‌ای که در قابل جراحی بودن و میزان بقای درازمدت نقش دارد، وجود تهاجم به رگ‌ها (مثل شریان یا ورید مزانتریک فوقانی، یا ورید باب) یا در واقع، بیماری متاستاتیک است. متاسفانه، فقط 20-10% کارسینوم‌های سر پانکراس قابل معالجه قطعی با برداشتن تومور هستند و تومورهای تنه و دم لوزالمعده ابداً قابل معالجه قطعی با جراحی نیستند. اگر

بر اساس ارزیابی‌ها، مشخص شد که تومور قطعاً قابل برداشتن نیست، هدف اول تایید نوع سلول‌های تومور است که با دقت کافی توسط بیوپسی زیر هدایت سونوگرافی اندوسکوپیک یا CT معین می‌شود. چنانچه مرحله‌بندی با روش‌های غیرجراحی به نفع قابل جراحی بودن تومور باشد، قبل از جراحی و برداشتن تومور، در برخی مراکز از لاپاروسکوپی برای مرحله‌بندی دقیق‌تر استفاده می‌کنند.

درمان

روش جراحی که برای کارسینومهای قابل عامل سر لوزالمعده به کار می‌رود معمولاً روش ویپل است. اگر هنگام لاپاراتومی نتوان تومور را برداشت، مجرای صفراوی را منحرف می‌کنند تا یرقان برطرف شود و اگر تهاجم به دوازدهه وجود داشت، گاستروژژونوستومی انجام می‌شود تا انسداد دوازدهه برطرف شود. جراحی تنها شانسی است که برای معالجه قطعی وجود دارد. میزان مرگ و میر کمتر از ۵٪ است. تلاش‌هایی برای پرتودرمانی و شیمی درمانی صورت گرفته‌اند که موفقیت اندکی داشته است و فقط اندکی میزان بقای بیمار را بهبود بخشیده است. برای بیمارانی که ضایعهٔ غیرقابل عمل دارند، اغلب می‌توان درمان اقدامات تسکینی (پالیاتیو) برای برطرف کردن یرقان، درد، و انسداد روده را انجام داد.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

آیا ماری آنتوانت واقعاً گفته بود مردمی که در قطحی نان هستند، کیک بخورند؟! حقیقت درباره یکی از…

این یکی از بدنام‌کننده‌ترین داستان‌های تاریخ است: روایت این است که ملکه ماری آنتوانت وقتی شنید که دهقانان فرانسوی آنقدر فقیر شده‌اند که توانایی خرید نان ندارند، پاسخ داد: "بگذارید کیک بخورند." این افسانه برای قرن‌ها نقل شده است و به این…

دو اینفلوئنسر سفر در واقع با یک تلویزیون ساده، سفر جعل می‌کردند و هیچ خبری از عکس واقعی در محیط…

دو عکاس به نام مانوئل بختر و و مانوئل رومز رام تصاویر خیره کننده‌ای خلق کردند که آنها را در حال پیاده‌روی در برف، کمپینگ در کوه‌ها و پرواز با هواپیما به سوی مقصدی دور نشان می‌دهد. اما در واقع آنها از در هنگام ثبت همه این عکس‌ها از اتاق…

تاریخچه جذاب تلفن‌های خودرو با مرور عکس‌های قدیمی دهه 1940 تا 1980

ماشین و تلفن، زمانی دو اختراع پیشگامانه بودند. جالب است که این دو تنها یک دهه از یکدیگر جدا بودند. خودرو و تلفن به ترتیب در سال‌های 1885 و 1875 اختراع شده بودند. اما اگر فیلم‌های قدیمی را دیده باشید می‌دانید که خیلی‌ها پیش‌تر از موبایل‌های…

شوخی با درونگراها (نرنجید! خودم یک درونگرا هستم)

در مورد درونگراها بسیار مطلب نوشته‌ام. یک زمانی درونگرایی در جامعه خیلی تابو بود و هنوز هم مقداری است.خود من به عنوان یک درونگرا زمانی از درونگرایی خود شرمنده بودم. اما بعدا متوجه شدم که درونگرایی یک ویژگی شخصی است. درونگراهایی یک طیف…

زندگینامه «هرژه» و مروری بر مجموعه کتاب‌های «ماجراهای تن تن»

امروز مصادف است با نخستین بخش از رشته ماجراهای تن‌تن و میلو نوشته هرژه . به همین خاطر این پست را به صورت مشروح اختصاص می‌دهیم به این نوستالژی دوران کودکی‌مان: «نیروهای ویلهلم دوم قیصر آلمان وارد بلژیک شده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند.» این را زنانی…

توهم کوتارد: آنهایی که تصور می‌کنند مدتهاست مرده‌اند!

«می‌اندیشم پس هستم»  Cogito, ergo sum با این حال همه کسانی که می‌اندیشند با این باور دکارت موافق نیستند.محتوای تفکر برخی از افراد مبتلا به یک اختلال عصبی روانپزشکی نادر، معروف به سندرم کوتارد، به جای اینکه به حس بودن منجر شود، به احساس…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / قیمت وازلین ساج / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو / مجتمع فنی تهران /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / لیست قیمت تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ / سریال ایرانی کول دانلود / دانلود فیلم دوبله فارسی /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو /توانی نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /تولید محتوا /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

••4 5