بیگانگان برجای فرشتگان نشسته‌اند، نوشته مارگارت اتوود

0

ترجمه: زهرا عباسپور تمیجانی

قبل از اینکه اصطلاح «ادبیات علمی- تخیلی» در آمریکای سال های ۱۹۳۰ در دوران طلایی غول های چشم- گاوی باب شود، داستان هایی مانند «جنگ دنیاها» اثر اچ جی ولز، «رمانس علمی» نامیده می شدند. در هر دو اصطلاح «ادبیات علمی- تخیلی» و «رمانس علمی»، عنصر علم نقش توصیفی دارد. نام ها «رمانس» و «ادبیات تخیلی» هستند و کلمه «ادبیات تخیلی»، ناظر بر طیف وسیعی از معانی است. اگر درباره آینده می نویسید و پیشگویی وضع هوا هم نمی کنید، احتمالاً درباره چیزی می نویسید که مردم آن را «داستان علمی» (Science fiction) و یا داستان نظرپردازانه (Speculative fiction) می نامند. من مایلم که بین داستان علمی محض و داستان نظرپردازانه تمایز قائل شوم. من اصطلاح داستان علمی یا علمی- تخیلی را در مورد داستان هایی به کار می برم که درباره چیزهایی که هنوز ناممکن هستند، نوشته شده اند، مانند رفتن از میان یک سیاهچاله فضایی به جهانی دیگر، حال آنکه داستان نظریه پردازانه به کارهایی اشاره دارد که برای انجام آنها از ابزارهایی که هم اکنون در دسترس هستند، استفاده می شود، مانند دی ان ای و کارت های اعتباری و کلیه امکاناتی که بر روی کره زمین وجود دارد. اما این اصطلاحات انعطاف پذیر بوده و در هم ادغام می شوند. برخی، از داستان نظرپردازانه به عنوان چتری برای پوشش مفهوم علمی- تخیلی و تمامی زیرمجموعه های آن از قبیل فانتزی علمی- تخیلی استفاده می کنند و برخی، اصطلاح علمی- تخیلی را در این مورد ترجیح می دهند.

آثار علمی- تخیلی دورنمای فناوری های نو را بدون پرده پوشی در تمامی ابعاد کاربردی آن به نمایش می گذارند. ما همیشه بیرون کشیدن گربه ها از صندوقچه و غول ها از بطری را به خوبی دانسته ایم اما در بازگردانیدن آنها چندان توانا نبوده ایم. این داستان ها در بدبینانه ترین حالت، همگی نسخه های «شاگرد جادوگر» هستند: شاگرد جادوگر می فهمد که آسیاب جادو چگونه کار می کند، اما نمی تواند آن را خاموش کند.

در این داستان ها، ماهیت و محدودیت های آنچه به نام انسان می شناسیم، به گونه ای بی پروا و با کنار راندن پرده ها تا جای ممکن، کاوش می شود.

در این ژانر از داستان پردازی، رابطه انسان با جهان کاوش می شود. کاوشی که غالباً ما را در مسیر مذهب قرار داده و گاه به آسانی با اسطوره شناسی درآمیخته می گردد، کاوشی که در قلمرو رئالیسم، تنها به شیوه دیالوگ و مونولوگ امکان پذیر است.

در این شیوه از داستان نویسی، تغییر پیشنهادی در نهادهای اجتماعی از راه نمایش اینکه این نهادها به واقع برای کسانی که در درون آنها زندگی می کنند، چه چیزی می تواند باشد، به دقت موشکافی می شود. بنابراین اتوپیا (آرمان شهر) و دیس توپیا (ضدآرمان شهر) دوباره و دوباره ثابت کرده اند که ما در ساختن دوزخ زمینی تواناتریم تا بهشت. تاریخ قرن بیستم شاهد این مدعا است.

این داستان ها قلمروهای خیال را با بردن ما به جایی که تاکنون پای آدمی بدان نرسیده است، درمی نوردند. بدین گونه است سفینه فضایی و یا فضای داخلی فیلم خنده آور «سفر رویایی» که در آن راکوئل ولش تبدیل به آدم کوچولو شده و از راه جریان خون به یک زیردریایی راه پیدا می کند. همچنین است سفرهای سیبرنتیکی ویلیام گیبسون و «ماتریکس قسمت اول» به عنوان یک رمانس ماجراجویانه همراه با اشارات تلویحی زیاد به تمثیلی مسیحی که بدین ترتیب به «سلوک زائر» نزدیک تر است تا به «غرور و تعصب».

برخی منتقدین متذکر شده اند که «ادبیات علمی- تخیلی» به عنوان یک فرم، همان جایی آغاز می شود که الهیات از پی بهشت گمشده روان می گردد و این بدون شک حقیقت دارد. مخلوقات ماوراءالطبیعی بالدار و بوته های سوزانی که سخن می گویند، به احتمال زیاد در رمانی درباره کارگزاران بورس جایی ندارند، مگر اینکه کارگزاران بورس اندکی مواد توهم زا مصرف کرده باشند، اما در «سیاره ایکس» می توان آنها را یافت. این فرم اغلب به عنوان شیوه ای برای فرافکنی پیامدهای یک آموزه خداشناسی به کار می آید. پژواک های الهیاتی در فیلم هایی چون «جنگ ستارگان» بیش از اندازه به چشم می آیند. موجودات فرازمینی جای فرشتگان، شیاطین، پریان و قدیسین را گرفته اند، گرچه باید گفت که این گروه آخری در حال بازگشتند.

ما خواهان منطق هستیم، ما خواهان امید هستیم، ما می خواهیم که خوب باشیم. از این رو گاه برای خودمان داستان هایی تعریف می کنیم که بخش تاریک تر برخی از خواسته های ما را بازگو می کنند. همان گونه که «ویلیام بلیک» مدت ها پیش از این گفته است تخیل انسان جهان را به پیش می راند. تخیل در آغاز تنها دنیای انسان را به پیش می راند که زمانی در قیاس با طبیعت عظیم و قدرتمند پیرامون آن بسیار کوچک بود. حال ما در شرف کنترل هر چیزی هستیم به جز زمین لرزه و پدیده های جوی. اما این هنوز تخیل انسان در تمامی ابعاد آن است که ما را به انجام امور با ابزارهایمان هدایت می کند. ادبیات، بیان و برون فکنی تخیلات انسانی است. ادبیات به اشکال سایه وار فکر و احساس همچون بهشت، دوزخ، غول و فرشته، امکان وارد شدن به روشنایی را می دهد؛ جایی که ما می توانیم نگاه دقیقی بدان ها افکنده و بهتر بدانیم که کیستیم و چه می خواهیم و مرزهای این خواسته ها کجایند. درک این تخیلات دیگر وقت گذرانی و تفریح نیست بلکه یک ضرورت است، چرا که هرچه بیشتر بتوانیم آن را تصور کنیم، بهتر قادر به انجام آن خواهیم بود.

Guardian, June 17, 2005

منبع: ویژه‌نامه علم و خیال روزنامه شرق – اسفند 1384


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

داستان قهرمانانه خواهران میرابال، فعالان دومینیکنی که به سرنگونی یک دیکتاتور کمک کردند

خواهران میرابال: پاتریا، مینروا و ماریا ترزا که در خانواده‌ای کشاورز از طبقه متوسط به دنیا آمدند، در جمهوری دومینیکن زندگی نسبتاً راحتی داشتند.اما با به قدرت رسیدن رافائل تروخیو، دیکتاتور خشن، در سال ۱۹۳۰، زنجیره‌ای از حوادث به راه…

جوزف ساموئل: مردی که نمی‌توانست به دار آویخته شود!

جوزف ساموئل یک جنایتکار بزرگ بود نبود، فقط از منازل سرقت می‌کرد. در وهله اول،هیچ چیز قابل توجهی دیگری در مورد زندگی او جالب نبود. با این حال، وقتی قرار شد او را اعدام کنند، همه چیز عجیب و غریب شد.جوزف ساموئل در سن چهارده سالگی در سال…

اگر سلبریتی‌های کنونی در دوران ویکتوریایی می‌زیستند …

پس از ویلیام چهارم، که خود جانشین جرج چهارم بود، در ۱۸۳۷، ملکه ویکتوریای ۱۸ساله به تخت نشست. دوران ۶۴سالهٔ سلطنت او در تاریخ انگلستان به «عصر ویکتوریا» شهرت دارد، که همزمان با به‌اوج‌رسیدن گسترهٔ امپراتوری بریتانیا در سطح جهان بود.اما…

سری جدیدی از عکس‌های جذاب مقایسه‌ای زمان قدیم و جدید مکان‌ها و شهرها

عکس‌های «قبل و بعد» یا عکس‌های یک مکان بعد از گذشت زمان مدید، به چند دلیل جالب از آب درمی‌آیند:دگرگونی دیداری: انسان‌ها به طور طبیعی به سمت تغییرات و دگرگونی‌های بصری گرایش دارند. عکس‌های قبل و بعد تصویری واضح و قابل توجه از پیشرفت،…

نقشه واقعی جهان: این نقشه‌های هوشمندانه، اندازه واقعی کشورهای روی کره زمین را نشان می‌دهند

وقتی به نقشه جهان نگاه می کنید، منطقی است که فرض کنید گرینلند و آفریقا از نظر اندازه مشابه هستند. اما در واقعیت، قاره آفریقا 14 برابر وسعت خشکی یخی شمال است.با احتساب تعدادی از جزایر فراساحلی، مساحت کل گرینلند 2.16 میلیون کیلومتر مربع…

توهم کوتارد: آنهایی که تصور می‌کنند مدتهاست مرده‌اند!

«می‌اندیشم پس هستم»  Cogito, ergo sum با این حال همه کسانی که می‌اندیشند با این باور دکارت موافق نیستند.محتوای تفکر برخی از افراد مبتلا به یک اختلال عصبی روانپزشکی نادر، معروف به سندرم کوتارد، به جای اینکه به حس بودن منجر شود، به احساس…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.