درهم تنیدگی کوانتومی چیست؟

0

یکی دیگر از پدیده‌های عجیب و غریبی که به نظر می‌رسد مرز حیرت‌انگیز سرعت نور در فیزیک را می‌شکند «در هم تنیدگی کوانتومی» است. این پدیده هنگامی رخ می‌دهد که ذراتی مانند فوتون‌های الکترون‌ها و… ابتدا در حالت بر هم کنش فیزیکی با همدیگر قرار گرفته و سپس از همدیگر جدا شوند.

در این صورت مابین ذرات مزبور نوعی ارتباط درونی اسرارآمیز برقرار می‌شود؛ به گونه‌ای که اگر ویژگی‌های کوانتومی یکی از این ذرات را تغییر دهیم، مابقی آن‌ها صرف نظر از اینکه با چه فاصله‌ای از ذره اول قرار گرفته باشند و مثلا یک متر با ذره مزبور فاصله داشته باشند یا یک میلیارد سال نوری بلافاصله از این تغییر تأثیر می‌پذیرند؟ هر چند پدیده اسرار آمیز در هم تنیدگی کوانتومی از اواسط دهه ۱۳۱۰ / ۱۹۳۰ مورد توجه فیزیکدان‌ها قرار گرفته بود اما مشاهده تجربی این پدیده شگفت‌انگیز باتوجه به پیچیدگی آزمایش‌های مربوطه تا سال ۱۳۵۱ / ۱۹۷۲ میسر نشده بود.

در این سال دو فیزیکدان از دانشگاه برکلی کالیفرنیا به نام‌های استوارت فریدمن و جان کلاوزر با اندازه‌گیری قطبش فوتون‌های در هم تنیده، پدیده حیرت‌انگیز در هم تنیدگی کوانتومی را برای نخستین بار به طور تجربی مشاهده کردند. ده سال بعد از آزمایش فریدمن کلاوزر، یک فیزیکدان فرانسوی به نام آلن اسپکت با افزایش دقت این آزمایش وجود پدیده در هم تنیدگی کوانتومی را با قطعیت بازهم بالاتری تأیید کرد.

همگی این آزمایشات نشان می‌دادند که نوعی ارتباط درونی فرانوری مابین ذرات در هم تنیده وجود دارد، ارتباطی آن چنان سریع که آنی و لحظه‌ای به نظر می‌رسد. تقریبا پنج سال پیش یعنی در سال ۱۳۸۵ / ۲۰۰۸ فیزیکدانان دانشگاه ژنو در سوئیس به رهبری نیکولاس گیسین با انجام آزمایشی نشان دادند که ارتباط مابین ذرات در هم تنیده حداقل با سرعتی ده هزار برابر سریع‌تر از سرعت نور صورت می‌گیرد.

اما آیا این ارتباط اسرار آمیز فرانوری نسبیت خاص اینشتین را زیر سؤال می‌برد؟ در پاسخ باید گفت که هر چند واقعا نوعی ارتباط فرانوری مابین ذرات در هم تنیده وجود دارد اما اغلب فیزیکدان‌ها بر این باورند که در عمل امکان استفاده از این ارتباط درونی برای مخابره و ارسال و دریافت اطلاعات از نقطه‌ای به نقطه‌ای دیگر با سرعتی فراتر از سرعت نور وجود ندارد و به همین دلیل هم پدیده در هم تنیدگی کوانتومی در عمل مساله علیت رادر نسبیت خاص زیر سؤال نمی‌برد.

با این حال هنوز سؤالات بیپاسخ بسیاری در مورد این پدیده اسرار آمیز برای بشر وجود دارد. به عنوان مثال اینکه ماهیت و ویژگی‌های این ارتباط آنی و فرانوری چیست و اینکه چه عاملی این ارتباط فرانوری را برقرار می‌کند؟ اینها پرسش‌هایی که هستند که هنوز فیزیکدان‌ها پاسخی برای آن‌ها ندارند.

منبع: داستنیها – مرداد 1392


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

هوش مصنوعی میدجرنی Midjourney تصور می‌کند که اساتید رشته‌های مختلف باید چه ظاهری داشته باشند؟ گالری…

کودک و نوجوان که بودم برای خودم یک پا Midjourney  بودم. کتاب‌ها را که می‌خواندم از روی توصیف چهره‌ها و مکان‌ها و اشیا تصور می‌کردم که مثلا کاپیتان نمو یا ربات آر دانیل الیواو باید چطوری باشد، فضاها را تصور می‌کردم و آب و رنگ به آنها در ذهن…

آینه‌ها در فیلم‌ها: فیلمسازها چگونه دوربین‌ها را موقع فیلمبرداری از آینه‌ها ناپدید می‌کنند؟!

هنگام تماشای فیلم، برخی از بینندگان دوست دارند به دنبال خطا‌هایی باشند، مانند یافتن شواهدی از دوربین‌ها و پرسنل ضبط فیلم یا بوم صدابرداری مشخص در یک صحنه و امثال آن. یکی از موقعیت‌های دشوار برای فیلمسازهای، زمانی است که یک صحنه شامل آینه‌ها…

عکس‌هایی که به ما جلوه‌ای عجیب و جالب از دوره ویکتوریایی و ادواردین در انگلیس می‌دهند

دورهٔ ویکتوریا یا دورهٔ ملکه ویکتوریا، که گاهی دورهٔ ویکتوریایی نیز گفته می‌شود، دورهٔ اوج انقلاب صنعتی در بریتانیا و اوج امپراتوری بریتانیا بود.پس از ویلیام چهارم، که خود جانشین جرج چهارم بود، در ۱۸۳۷، ملکه ویکتوریای ۱۸ساله به تخت…

۱۰ واقعیت جذاب درباره جی رابرت اوپنهایمر -پدر بمب اتمی و سوژه فیلم جدید کریستوفر نولان

جولیوس رابرت اوپنهایمر بیشتر به عنوان فیزیکدانی شناخته می‌شود که به ساخت اولین بمب اتمی کمک کرد. اما سنگ‌ها و کانی‌ها عشق اول او بودند و او همچنین شاعرمسلک بود.اوپنهایمر آزمایشگاهی را رهبری کرد که اولین بمب اتمی را ساخت و با موفقیت…

Fotomat: یادآوری غرفه‌های پردازش عکس دهه 1980 آمریکا که با خودرو از کنار آنها می‌گذشتند و فیلم‌…

در دوران قبل از عکاسی دیجیتال و آپلود آسان عکس‌ها (در این دومی شک دارم که فعلا در ایران ساده باشد!)، یک راه حل جذاب و نوآورانه برای ظاهر کردن فیلم‌های آنالوگ وجود داشت:  Fotomat.در طول دهه 1980، این غرفه‌های پردازش عکس در سراسر آمریکا،…

بازسازی چهره شاعران ایرانی به کمک هوش مصنوعی Midjourney (میدجرنی)

چه کسی می‌داند مولدهای متن به عکس هوش مصنوعی در آینده به کدام سمت خواهند رفت. به نظر من روز به روز پیشرفته‌تر و متنوع‌تر می‌شوند.امروز داشتم فکر می‌کردم گاهی لازم می‌شود که شما باری تصویرسازی بهتر به جای توصیف متنی، ترکیبی از توصیف متنی…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.