خاطرات بازی‌های دوبله فارسی و بازی‌های ایرانی را زنده کنید

بعید است در کودکی اهل بازی کامپیوتری بوده باشید و بازی‌های دوبله به فارسی را تجربه نکرده باشید. در آن روزهای شیرین و خاطرانگیز دهه‌های ۷۰ و ۸۰ که دنیایمان کوچکتر بود، برای خیلی از ما چیزی شیرین‌تر از بازی‌های ویدئویی نمی‌شد. روزهایی را گذراندیم که می‌توانستیم ساعت‌ها و ساعت‌ها غرق در دنیای بازی شویم و در بند دنیای اطرافمان نباشیم. بعضی از ما به هیچ وجه متوجه گذر زمان و شب شدن روزمان نبودیم. در دنیایی پر هیاهو و فانتزی زندگی می‌کردیم، می‌جنگیدیم و صاحب افتخارات و پیروزی‌های روزافزون بودیم.

اکنون که رشد کرده‌ایم و دنیایمان تغییرات زیادی کرده است، نگاه به عقب شیرین‌ترین خاطرات را برایمان زنده می‌کند و بهترین روزهای جوانی را به یادمان می‌آورد. بخشی از بازار بازی‌های ویدئویی به بازی‌های ایرانی و یا بازی‌های خارجی دوبله شده به فارسی اختصاص داشت و طرفداران زیادی به خود جلب کرده بود. بعضی از آن‌ها کیفیت بالایی داشتند و بعضی کمتر؛ اما باید اعتراف کنیم که وجه مشترک همه‌ی آن‌ها این بود که می‌توانستیم تا ساعت‌ها سرگرمشان باشیم و در دنیایی دیگر باشیم. در دنیای ما کیفیت بازی حرف اول را نمی‌زد و از سخت‌پسندی‌های بزرگسالی خبری نبود.

امروز شاید بتوان از طریق منابع مختلف به بازی‌های قدیمی خارجی دسترسی داشت، اما دسترسی به بازی‌های فارسی قدیمی، از آنجا که نگهداری صحیحی انجام نشده و ناشران منحل شده و یا بازنشر آثار را متوقف کرده‌اند، تا کنون ساده نبوده است. بسیاری از آن شرکت‌ها خودشان هم از گذشته‌ی خودشان چیزی نگاه نداشته‌اند و تغییر ماهیت داده‌اند. در این شرایط اسف‌بار، تنها راه دستیابی به این آثار، اشتراک‌گذاری بین مشتریان قدیم است.

خوشبختانه چندی است پایگاهی جهت حفظ و جمع‌آوری بازی‌های فارسی قدیمی فعالیت می‌کند: سایت Old Persian Games

این سایت از طریق مشارکت داوطلبانه علاقه‌مندان، بخش زیادی از آن خاطرات را بایگانی کرده و به تازگی همه آن‌ها را در دسترس عموم قرار داده است. می‌توانید دانلود کنید، خاطراتتان را زنده کنید، و اگر احیاناً دیسکی از دیسک‌های قدیمی در اختیار دارید، فایل کپی‌اش را تهیه و ارسال کنید.

در مدتی نزدیک دو سال، نزدیک هزار بازی ویدئویی قدیمی توسط مشارکت‌کنندگان پایگاه مذکور بایگانی شد و این تعداد همچنان رو به افزایش است. معمولاً هرچه بازی قدیمی‌تر باشد، نایاب‌تر و پیدا کردنش سخت‌تر است. بیشتر بازی‌های کامپیوتری ایرانی دهه‌ی هشتاد آنقدر گمنام هستند که امروزه کسی نامشان را هم نمی‌داند؛ بسیاری از آن‌ها فقط یک‌بار و در تیراژ پایین منتشر شده‌اند. بدبختانه اکثر آن‌ها همچنان بایگانی نشده و در خطر فراموشی هستند.

بایگانی آثار با همکاری و مشارکت عمومی حرکتی است که کمتر در میان فارسی‌زبانان آنلاین سابقه داشته است. امیدواریم این حرکت مثبت که پایگاه Old Persian Games آغاز کرده متوقف نشود و به حوزه‌های دیجیتالی مختلف دیگر نیز سرایت کند. ای کاش تمام محصولات قدیمی فارسی -اعم از بازی و غیر آن- بایگانی شوند. نیاز به توضیح نیست که قوانین سختگیرانه‌ی کپی‌رایت می‌تواند مانعی جدی برای فعالیت‌های این‌چنینی باشد؛ اما با تدبیر صحیح و آگاهی از قوانین و موارد اجرایی شدن آن‌ها، می‌توان این موضوع را تا حد زیادی مدیریت کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا