۵ ضایعه پوستی شایع در دوران سالمندی کدامها هستند و آیا نیاز به درمان دارند؟

ضایعات پوستی معمولا خیلی ترسناک نیستند و هر فردی در طول زندگیاش ممکن است با انواع لکها روی پوستش مواجه شود، اما هر چه سنمان بیشتر میشود و پا به دوران سالمندی میگذاریم، این لکها نیز بیشتر میشوند. بسیاری از سالمندان نمیدانند باید نسبت به ظهور این لکها بیتوجه باشند یا باید به آنها اهمیت بدهند و پیگیری و درمانش کنند. «پوست و مو»ی این هفته نگاهی به لکهای این دوره از زندگی و تعیین تکلیف در رابطه با هر یک از آنها انداخته است. با ما همراه شوید.
۱- کراتوز سبوروئیک
این لکها معمولا در سنین سالمندی خودشان را نشان میدهند. زمانی که افراد به مرز ۵۰ سالگی میرسند، تعداد این لکهای قهوهای یا سیاه بیشتر میشود. اندازهشان به میزان ۲ تا ۳ میلیمتر میرسد و معمولا روی دست و صورت ظاهر میشوند. این لکها به گونهای هستند که احساس میکنید از پوست کنده میشوند. در نواحی مختلفی که این لکها ایجاد میشوند، خارش هم احساس میشود.
• آیا به درمان نیازی دارند؟ این لکها هیچگونه خطری ندارند اما برخی از سالمندان از شکلگیری این لکها روی پوستشان ناراضی هستند و با اینکه درمان آنها ضروری نیست، تمایل دارند نزد متخصص پوست بروند. به هرحال، راهحلش استفاده از روش سرمادرمانی، با نیتروژن مایع یا همان فریزینگ است. خراش دادن به صورت موضعی نیز مفید خواهد بود.
۲- لکهای مورگان
لکهای کمپلمورگان در سنین سالمندی ظاهر میشوند. این لکها غالبا کوچک هستند و رنگشان قرمز است. اندازه آنها معمولا به ۵ میلیمتر میرسد و بیشتر در قسمت تنه بدن ظاهر میشوند.
• آیا به درمان نیازی دارند؟ اصلا، این لکها به درمان نیاز ندارند به بیان دیگر، جزو لکهای بیآزار هستند و هیچ عارضهای ندارند. بهترین و کمخطرترین کار این است که آنها را بهعنوان لکهای سالمندی بپذیرید و با آنها کنار بیایید.
۳- کراتوز اکتینیک
این لکها مخصوص سالمندانی است که در دوران جوانی و میانسالی آفتاب زیادی گرفتهاند یا با توجه به شغلشان ساعات زیادی در معرض نور آفتاب بودهاند؛ شغلهایی مثل باغبانی، دوچرخهسواری و گلفبازی برای مدتی نسبتا طولانی. البته این لکها همیشگی نیستند و معمولا در تابستان بیشتر روی پوست ظاهر میشوند. رنگ این لکها معمولا صورتی است و بیشتر روی صورت، گوش و پشت دستها ظاهر میشوند. ممکن است سالمند یکبار آن را تجربه کند یا در فواصلی سراغش بیایند.
• آیا به درمان نیازی دارند؟ واقعیت این است که هرچه کمتر در معرض تابش مستقیم خورشید باشید، کمتر دچار این لکها میشوید. به همین دلیل توصیه میشود همیشه از کلاه و ضدآفتاب استفاده کنید. اگر هم حتی این لکها را در پوستتان دارید، روند محافظت از پوستتان در مقابل آفتاب را ادامه دهید زیرا این کار باعث میشود لکهایتان کمرنگتر شوند. بهتر است با تجویز پزشکتان از یک مرطوبکننده مناسب هم استفاده کنید.
۴- لکهای کبدی
لکهای کبدی هم جزو لکهای دوران سالمندی هستند و اغلب قهوهایرنگ و هموار به نظر میرسند. معمولا روی دستها و صورت خود را نشان میدهند و اندازهشان بین ۵ تا ۱۰ میلیمتر است. این لکها معمولا در تابستان تیرهتر میشوند.
• آیا به درمان نیازی دارند؟ بعضی اوقات این لکها خیلی تیره میشوند. اگر متوجه این تغییر شدید، حتما به پزشکتان مراجعه کنید. لکها گاهی به شکل لکهای قهوهای روی صورت ظاهر میشوند که ممکن است نشانه خوبی نباشد. در هر حال، باید این لکها را جدی بگیرید زیرا ممکن است پیشزمینه بروز سرطان پوست باشند.
۵- ککومک
این لکهای قهوهای بیشتر روی صورت افراد میانسال ظاهر میشوند ولی گهگاه سالمندان نیز دچار این مشکل میشوند.
• آیا به درمان نیازی دارند؟ اگرچه این لکها غالبا بیخطرند ولی اگر تغییر شکل بدهند یا به مرور زمان تیرهتر شوند، باید جدی گرفته شوند چون ممکن است پیشزمینه بروز سرطان پوست باشند.