کشف دومین الماس بزرگ جهان در معدن بوتسوانا
اخیراً خبری بسیار جذاب از دنیای جواهرات منتشر شد: دومین الماس بزرگ جهان در معدنی در بوتسوانا کشف شده. این الماس خام با وزن ۲,۴۹۲ قیراط، که تقریباً معادل نیم کیلوگرم یا بیش از یک پوند است، در جریان عملیات استخراج در معدن کارووه (Karowe) در مرکز این کشور، توسط شرکت استخراج الماس لوکارا (Lucara Diamond) کشف شد.
این سنگ گرانبها با استفاده از تکنولوژی توسعهیافتهای به نام بازیابی بزرگ الماس با اشعه ایکس (Mega Diamond Recovery X-ray Transmission یا MDR XRT) شناسایی و بازیابی شد. فرآیند استخراج میتواند خطراتی به همراه داشته باشد، زیرا در جریان خرد کردن سنگها، ممکن است به طور ناخواسته یک الماس با ارزش خرد شود. اما این تکنولوژی، که به گفته یک مهندس شرکت لوکارا مانند اسکنرهای بار در فرودگاه عمل میکند، به گونهای طراحی شده که جواهرات را شناسایی و از خرد شدن آنها جلوگیری کند.
ویلیام لمب، رئیس و مدیرعامل شرکت لوکارا، در بیانیهای اظهار کرد که این شرکت از کشف این الماس بینظیر «در شور و شعف» است و آن را «فوقالعاده» توصیف کرد.
این شادی برای شرکت لوکارا تجربهای آشناست. این شرکت شهرتی برای کشف جواهرات غولپیکر دارد و تاکنون چندین بار توانسته دومین الماس بزرگ جهان را کشف کرده است. لوکارا الماسهای معروفی مانند «لسدی لا رونا» (Lesedi La Rona) با وزن ۱,۱۰۹ قیراط و «سوالو» (Sewelô) با وزن ۱,۷۵۸ قیراط را نیز کشف کرده است که هر دو از جمله بزرگترین الماسهای جهان محسوب میشوند.
اما بزرگترین الماس دنیا چیست که همه الماسهایی که از آنها نام بردهایم، در دوره کشف خودشان دوم شدهاند؟!
بزرگترین الماس دنیا، الماس کولینان (Cullinan Diamond) است که در سال ۱۹۰۵ در معدنی در آفریقای جنوبی کشف شد و وزنی برابر با ۳,۱۰۶ قیراط (۶۲۱ گرم) داشت. برای مقایسه، این وزن تقریباً برابر با وزن سنگینترین توپهای بسکتبال استاندارد NBA است. البته الماس کولینان به چندین جواهر کوچکتر تبدیل شد و در چند زیورآلات سلطنتی استفاده شد.
الماسها همچنین اطلاعات ارزشمندی درباره تاریخ زمین به دانشمندان ارائه میدهند. به عنوان مثال، یک مطالعه که سال گذشته منتشر شد، الماسهای «فوقالعاده عمیق» با سن بین ۶۵۰ تا ۴۵۰ میلیون سال را که از برزیل و غرب آفریقا استخراج شده بودند، مورد تجزیه و تحلیل قرار داد و از ترکیبات موجود در آنها اطلاعات جدیدی درباره چگونگی تشکیل قاره ابر باستانی گوندوانا (Gondwana) به دست آورد.