اپنهایمر: تجسد مرگ شده‌ام، ویرانگر دنیاها

کمتر کسی است که نام رابرت اپنهایمر را نشنیده باشد، رابرت اپنهایمر در 22 آوریل سال 1904 به دنیا آمد ، پدر او یک وارد کننده پارچه ثروتمند و مادرش یک نقاش بود. والدین او در سال 1888 از آلمان به آمریکا مهاجرت کرده بوند. خانواده اپنهایمر تبار یهودی داشتند ولی چندان به یهودیت مقید نبودند.

اپنهایمر یکی از مشهورترین فیزیک‌دانان نظر بود و به خاطر نقشش عمده‌اش در مدیریت پروژه منهتن ، که منجر به تولید نخستین بمب اتمی شد ، مشهور بود. به همین دلیل به  اپنهایمر ، لقب پدر بمب اتمی داده شد.

نخستین بمب اتمی در 16 جولای سال 1945 در نزدیکی Alamogordo منفجر شد ، اپنهایمر آن را ترینیتی نامید. اپنهایمر بعدا گفت این نامگذاری ملهم از یکی از اشعار John Donne بوده است.

اپنهایمر بعدا گفت زمانی که منتظر انفجار نخستین بمب اتمی بود به یاد شعری از کتاب مقدس هندوها  Bhagavad Gita افتاده بود:

If the radiance of a thousand suns were to burst at once into the
sky, that would be like the splendor of the mighty one…

برادرش می‌گوید که زمان انفجار او به سادگی گفت : «کار می‌کند.»

اپنهایمر بعدها می‌گوید که در آن زمان به یاد شعر دیگری از کتاب مقدس هندوان هم افتاده بود:

«می‌دانستیم که جهان از این پس، اینگونه نخواهد ماند. عده کمی می‌خندیدند و عده‌ای انگشت‌شمار اشک می‌ریختند. اما در میان بیشترمان فضای سکوت حاکم بود. یاد جمله‌ای از “بهگود گیتا” کتاب مقدس هندوها، افتادم که در آن “ویشنو” در تلاش برای متقاعد کردن “ارجن” برای انجام وظیفه‌اش و برای تحت تأثیر قرار دادن او به شکل مسلح خودش در می‌آید و می‌گوید: “تجسد مرگ شده‌ام، ویرانگر دنیاها”. در آن لحظه، همه ما، به نوعی داشتیم به همین فکر می‌کردیم.»

“We knew the world would not be the same. A few people laughed,
a few people cried, most people were silent. I remembered the line from the
Hindu scripture, the
Bhagavad-Gita. Vishnu is trying to persuade the
Prince that he should do his duty and to impress him takes on his multi-armed
form and says, ‘Now, I am become Death, the destroyer of worlds.’ I suppose we
all thought that one way or another.”

 بعد از کشتار مردم در هیروشیما و ناکازاگی ، اپنهایمر دچار افسردگی شدید شد ، در عین حال فعالیت‌هایی برای محدود کردن به کار گیری انرژی اتمی در مقاصد نظامی را شروع کرد. البته در ویکی‌پدیا منبع این نوشته ، اشاره‌ای به افسردگی شدید وی آنطور که در مقالات فارسی به طور پراکنده به آن اشاره شده ، یافت
نمی‌شود.

اپنهایمر در 62 سالگی به خاطر ابتلا به سرطان گلو ، درگذشت.

2 دیدگاه

  1. می‌دونی دکتر آخرین دانشجوی دکترای این آقا کسی بوده به نام دیوید بوهم…
    یه فیزیکدونه برجسته که مثلا هولوگرام و کوانتوم و … جز کاراش بوده و از اونا مهم‌تر یه دیدمان (تئوری) به نام خودش که به مکانیک بوهمی شهرت داره… حالا اینا هیچی این آدم یه عارف سالک بوده! دیدگاه‌های فلسفیش خداس!
    درباره‌ی دیالوگ، بعد‌ کیهانی! ، همه‌در بر گیری و آیین برگرفته و …
    ولی چیزی که جالبه اینه که هیچ شاگردی نداشته که مثل خودش آدم عمیق و معناگرایی بشه!
    چرا اوپنهایمر همچین شاگرد معناگرایی تربیت می‌کنه و بوهم…

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]