سایبرکوندریا

0

در این وبلاگ بارها در مورد فواید جستجوی «آگاهانه» در اینترنت برای پیدا کردن اطلاعات مرتبط با سلامتی و بیماری‌ها نوشته‌ام. اما از جنبه دیگری هم می‌توان به جستجوی «شتاب‌زده» در اینترنت، نگریست.

اگر سردرد یک روز صبح، شما را به ستوه بیاورد و شما با جستجویی در اینترنت فورا به این نتیجه برسید که تومور مغزی دارید، ممکن است، شما بیماری‌ای به نام «سایبرکوندریا» داشته باشید.

سایبرکوندریا cyberchondria، اصطلاحی است که با استفاده از اصلاح پزشکی شناخته شده پزشکی «هایپوکوندریا» hypochondria ساخته شده است. هایپوکوندریا به معنای خودبیمارانگاری است. در این بیماری یک شخص تصور می‌کند که مبتلا به یک بیماری جدی شده است و این تصور باعث یک نگرانی دائم و اشتغال ذهنی برای او می‌شود، آنقدر که حتی بعد از معاینه و انجام آزمایشات مختلف هم این افراد قانع نمی‌شوند.

نمی‌توان به درستی در مورد شیوع این بیماری در جامعه اظهار نظر کرد، بیماران مبتلا به این بیماری غالبا به طور مرتب پزشک عوض می‌کنند و گران‌ترین تست‌های خونی و روش‌های تصویربرداری را با هزینه زیاد انجام می‌دهند.

چند روز پیش، مایکروسافت نتایج یک پژوهش جالب را منتشر کرد. نتایج این پژوهش نشان می‌دهند که جستجو در اینترنت، می‌تواند بعضی از کاربران را به این نتیجه برساند که علایم جزئی بیماری‌شان به خاطر ابتلای آنها به بیماری‌های جدی است.

جستجوی صحیح اطلاعات پزشکی در اینترنت محتاج دو مهارت است:
1- آشنایی با تکنیک‌های صحیح جستجو
2- آشنایی نسبی با اصطلاحات پزشکی و توانایی استخراج و تشخیص علایم و نشانه‌های عمده بیماری

بی‌شک اگر شخصی هر دوی این مهارت‌ها را نداشته باشد، از جستجو در اینترنت بهره کمتری خواهد برد. شخصی را تصور کنید که با تکنیک‌های جستجو آشنا نیست و مثلا تصور می‌کند، از موتورهای جستجو می‌تواند سؤال‌های محاوره‌ای بپرسد و یا اینکه نمی‌داند چطور از کلیدواژه‌ها استفاده کند و یا سایت‌های معتبر پزشکی را از سایت‌هایی تبلیغاتی یا به‌روز‌نشده، تشخیص نمی‌دهد، حتی اگر این شخص یک پزشک یا فرد آشنا با اصطلاحات پزشکی باشد، جستجویش چندان مفید نخواهد بود.

شخصی دیگر را در نظر بگیرید که از لحاظ تکنیک‌های جستجو مشکلی ندارد، اما وقتی مبتلا به یک بیماری‌ می‌شود و قصد کسب اطلاعات آنلاین می‌کند، نمی‌داند که از مجموعه علایمی که در خود می‌بیند کدام‌ها را جستجو کند و یا اصلا از چه اصطلاحاتی استفاده کند. موضوع وقتی دشوار می‌وشد که کاربر انگلیسی‌زبان نباشد و آشنایی کمی با اصطلاحات عامیانه مربوط به بیماری‌ها و علایم داشته باشد.

در تحقیق شرکت مایکروسافت، نحوه جستجوی کاربران اینترنتی بررسی شده بود، به علاوه پرسشنامه‌ای هم بین کارکنان شرکت توزیع شده بود که در آن در مورد جستجوهایشان در حوزه سلامت، سؤالاتی مطرح شده بود. بر اساس نتایج این تحقیق مشخص شده که 2 درصد از کل جستجوهای اینترنتی در زمینه مسائل مربوط به سلامت و بیماری هستند و یک چهارم کاربران دست‌کم یک بار جستجویی در این زمینه داشته‌اند.

بیش از نیمی از مجموع 500 کارمند شرکت مایکروسافت که پرسشنامه را پر کرده بودند، گفتند که دست کم یک بار جستجوی اینترنتی آنها در مورد علایم بیماری‌شان منجر به این شده است که شک کنند مبتلا به یک بیماری دشوار شده‌اند و نگرانی ناشی از این مسئله، روی کارشان تأثیر گذاشته بود.

آقای «هورویتز»، یک کارمند شرکت مایکروسافت که در این تحقیق شرکت داشته است، امیدوار است که در آینده موتورهای جستجویی ساخته شوند که پاسخ‌های هوشمندانه‌تری به کاربرانشان بدهند و باعث نگرانی آنها نشوند. آقای هوریتز که یک پژوهشگر هوش مصنوعی و در عین حال یک پزشک است، به خوبی با ضرورت چنین کاری آشناست، چرا که خاطره نگرانی‌هایش را در روزهایی را به یاد می‌آورد که تصور می‌کرد مبتلا به سرطان پوست شده است. واقعیت این است که پزشکان و افرادی که در رشته‌های پزشکی هم تحصیل کرده‌اند، گاه از گزند خودبیمارانگاری در امان نیستند، حتی در این مورد اصطلاحات جالبی مثل «سندرم سال دومی‌ها» و medical schoolitis وجود دارد!

منبع: نیویورک تایمز


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

زندگینامه «هرژه» و مروری بر مجموعه کتاب‌های «ماجراهای تن تن»

امروز مصادف است با نخستین بخش از رشته ماجراهای تن‌تن و میلو نوشته هرژه . به همین خاطر این پست را به صورت مشروح اختصاص می‌دهیم به این نوستالژی دوران کودکی‌مان: «نیروهای ویلهلم دوم قیصر آلمان وارد بلژیک شده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند.» این را زنانی…

صندلی‌های بامزه طراحی شده با هوش مصنوعی توسط بونی کاره‌را

تصور کنید وارد اتاقی می‌شوید و صندلی‌ای را می‌بینید که شبیه یک قاچ هندوانه غول‌پیکر است، همراه با پوست و دانه‌هایش. یا صندلی‌ای که شبیه آناناس سیخ‌دار است، با لبه های تیز و اندرون نرمش؟این دنیای بونی کاره‌را است، هنرمند با استعداد سه…

معماری‌هایی که واقعا شایسته تحسین هستند و ستایش هنری ما را برمی‌انگیزند

تناسب اجزا، انحناها، هماهنگی با فرهنگ و شرایط اقلیمی، عظمت، رنگ‌ها یا نشانه‌های قدمتی که ما را به خلسه‌های پر از تخیل می‌برند، هر کدام از اینها ممکن است یک عمارت را شاخص و برجسته کنند.در این پست بناهایی را با هم مرور می‌کنیم که هر یک از…

اگر گوشی‌های موبایل، دهه‌ها زودتر اختراع می‌شدند

در دوره‌ای پس از همگانی شدن استفاده از گوشی‌های موبایل، تنوع ظاهری آنها بسیار زیاد بود و هیچ گوشی‌ای شبیه گوشی دیگر نبود. اما الان شکل همه گوشی‌ها تقریبا یکی شده است.ما خیلی منتظر گوشی‌های تاشو یا رول‌شونده ماندیم تا این یکنواختی را به…

نمونه‌های جالبی از اختراعاتی که فراموش شدند، یا تکامل یافتند یا به کلی به صورت دیگری تغییر پیدا…

در طی دهه‌ها و قرن‌های انسان‌های اختراعات گوناگونی کرده‌اند. از برخی از آنها در ابتدای امر تصور می‌شد که استقبال خوبی شود، اما در نهایت فراموش شدند، برخی با تغییرات نه چندان بنیادین همچنان به همان صورت تولید می‌شوند، برخی با تغییرات جدی و…

اگر ابرقهرمانان‌ها و شرورهای فیلم‌ها و کامیک‌ها در دوره ویکتوریا می‌زیستند!

عصر ویکتوریا دوره‌ای از تاریخ بریتانیا بود که از سال 1837 تا 1901 همزمان با سلطنت ملکه ویکتوریا بریتانیا ادامه یافت. این دوره، دوره تغییرات اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی قابل توجهی بود که نه تنها بریتانیا، بلکه سایر نقاط جهان را عمیقاً…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.