آزمایش DNA با گجت کوچکی که به USB کامپیوتر شما متصل می‌شود

5

به محض اینکه صحبت از آزمایش DNA و سکانس کردن آن می‌شود به یاد آزمایشگاه‌های مجهز و هزینه‌های سرسام‌آور می‌افتیم، پزشکی تا زمانی که پزشکی مولکولی و آنالیز DNA واقعا به آزمایشگاه‌های کوچک و حتی منازل مردم پا نگذارد، پیشرفت نخواهد کرد.

یک شرکت بریتانیایی به نام «آکسفورد نانوپور»، وسیله تازه‌ای ساخته است که مثل یک حافظه فلش به USB کامپیوتر متصل می‌شود، این وسیله MinION نام دارد و ادعا می‌شود که توانایی شناسایی ژنوم ساده مثل ژنوم ویرویس‌ها و باکتری‌ها را در چند ثانیه دارد. البته آزمایش DNAهای پیچیده‌تر بیشتر طول می‌کشد.

به نظر می‌رسد که MinION برای آزمایش DNA نمونه‌های بیوپسی یا شناسایی هویت ژنتیکی بقایای اجساد بسیار مفید باشد.

شرکت  «آکسفورد نانوپور»، وسیله بزرگ‌تری به نام GridION هم ساخته است که می‌توان از آن در آزمایشگاه‌ها استفاده کرد. هر دو وسیله ساخته شده توسط این شرکت از فناوری مشابهی استفاده می‌کنند:

DNA به محلولی حاوی آنزیم‌‌های خاص اضافه می‌شود، این آنزیم‌ها به انتهای رشته‌های DNA ‌متصل می‌شوند، وقتی جریان الکتریکی از محلول عبور داده می‌شود، مجموعه آنزیم‌ها و DNA به سمت یک غشای تعبیه شده در زیر محلول می‌روند و وارد صدها حفره کوچک روی این غشا می‌شوند که هر کدام تنها 10 میکرومتر اندازه دارند.

در هر یک از این حفرات، پروتئینی به نام آلفا همولیسین یا AHL قرار داده شده، این پروتئین ساختاری توخالی دارد، حفره مرکزی این پروتئین 10 نانومتری است، آنزیم‌ به مولکول AHL می‌چسبد، DNA‌را باز می‌کند و یکی از رشته‌های DNA را از حفره AHL عبور می‌دهد.

هر باز خصوصیات الکتریکی ویژه‌ای دارد و باعث تغییر در عبور جریان از هر حفره می‌شود، از روی همین تغییرات جریان الکتریکی می‌توان تعیین کرد که کدام باز آلی از حفره عبور کرده است.

این شیوه تازه دو مزیت عمده نسبت به شیوه‌های پیشین دارد، مزیت اول آن است که نیازی به مرحله زمان‌بر تقویت DNA نیست و دیگر آنکه با این شیوه بدون نیاز به تکه تکه کردن DNA می‌توان رشته‌هایی با طول ده هزار باز را خواند.

البته شرکت «آکسفورد نانوپور»، رقبایی هم دارد، یکی از این رقبا شرکت 454 Life است که وسیله‌ای به نام Ion Proton ساخته است، این وسیله بازها را با استفاده از تشخصی یون‌های هیدروژن با ترانزیستور در طی فرایند پلیمری کردن DNA‌ تشخیص می‌دهد. این وسیله می‌تواند در طی دو ساعت با بهای هزار دلار ژنوم انسان را آزمایش کند. MinION برای همین کار به شش ساعت زمان نیاز دارد. البته برای کارهایی مثل شناسایی عوامل بیماری‌زا یا غربالگری جهش‌های ژنتیکی که باعث افزایش احتمال ابتلا به بیماری‌های خاص می‌شوند، به زمان کمتری نیاز است، قیمت هر دستگاه MinION ، حدود 900 دلار است.

قیمت یک دستگاه مجهز معمول آزمایش DNA بین پنجاه هزار تا 750 هزار دلار است.

منبع: newscientist


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

چگونه با بدشانسی کنار بیاییم + گالری عکس از انواع بدشانسی‌ها!

کنار آمدن با بدشانسی یا شرایط ناگوار می‌تواند چالش برانگیز باشد، اما چندین استراتژی وجود دارد که می‌تواند به ما برای کنار آمدن با این شرایط کمک کند:احساسات بعد رخداد را بپذیرید: طبیعی است که هنگام مواجهه با بدشانسی احساس ناامیدی،…

۲۰ برنده عکاسی از طبیعت در سال ۲۰۲۲ در مسابقه عکاسی IPA

جوایز بین المللی عکاسی (IPA) در سال 2022 بار دیگر از مجموعه‌ای خیره کننده از عکس های طبیعت پرده‌برداری کرد که قلب و ذهن بینندگان در سراسر جهان را تسخیر کرده است. این تصاویر برنده استثنایی ما را به قلمروهای مسحورکننده طبیعت منتقل می‌کنند،…

عکس‌های جالبی از ساخت و سازها و اقدامات معماری نافرجام

مجموعه زیر به ظاهر مفرح یا حتی خنده‌دار است اما هر یک گویای نبود نقشه، مغز طراح یا ذهنی است که به صورت ساده کار را در ذهن شبیه‌‌سازی کند.مشابه این جمله مشهور را که عیب برنامه، در حین انجام آن بیرون می‌آید را در عمرمان زیاد شنیده‌ایم و…

۱۰ واقعیت جذاب درباره جی رابرت اوپنهایمر -پدر بمب اتمی و سوژه فیلم جدید کریستوفر نولان

جولیوس رابرت اوپنهایمر بیشتر به عنوان فیزیکدانی شناخته می‌شود که به ساخت اولین بمب اتمی کمک کرد. اما سنگ‌ها و کانی‌ها عشق اول او بودند و او همچنین شاعرمسلک بود.اوپنهایمر آزمایشگاهی را رهبری کرد که اولین بمب اتمی را ساخت و با موفقیت…

توهم کوتارد: آنهایی که تصور می‌کنند مدتهاست مرده‌اند!

«می‌اندیشم پس هستم»  Cogito, ergo sum با این حال همه کسانی که می‌اندیشند با این باور دکارت موافق نیستند.محتوای تفکر برخی از افراد مبتلا به یک اختلال عصبی روانپزشکی نادر، معروف به سندرم کوتارد، به جای اینکه به حس بودن منجر شود، به احساس…

خانه‌هایی با طراحی عجیب که باید در مورد فلسفه وجودی‌شان فکر کرد!

سلیقه است دیگر. وقتی که کسی پول کافی داشته باشد و تنها حرف و سلیقه خودش برایش مهم باشد و اعتمایی به مد روز و حرف مردم نکند، ممکن است خانه‌اش را عجیب و غریب طراحی کند.البته گاهی این کاربری‌های متفاوت هستند که باعث ایجاد این خانه‌های عجیب…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / قیمت وازلین ساج / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو / مجتمع فنی تهران /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / لیست قیمت تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ / سریال ایرانی کول دانلود / دانلود فیلم دوبله فارسی /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو /توانی نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /تولید محتوا /دانلود نرم افزار /
5 نظرات
  1. فرشاد می گوید

    دیدگاه مثبت 1: اگه فراگیر بشه و با پایین اومدن قیمتش عموم افراد از عهده خریدنش بر بیان، میتونیم شاهد پیدا شدن گمشدگانمون یا پیدا کردن خودکار فامیل ها در شبکه های اجتماعی باشیم 😉
    دیدگاه مثبت 2: پیدا کردن فرد مناسب جهت اهدای خون یا عضو با استفاده از اینترنت و اپ های مرتبط خیلی راحت‌تر میشه 🙂

    دیدگاه منفی 1: شاید دوباره شاهد بوجود اومدن تشکلات ناسیونالیستی (مشابه آلمان نازی) در مورد برتری نژادی در شبکه های اجتماعی باشیم!
    دیدگاه منفی 2: 900 دلار برای یک متخصص آزمایشگاه در ایران شاید هزینه زیادی نباشه، با خرید یکی از اینها، نه تنها هزینه‌های تموم شده آزمایش DNA رو واسه خودش پایین میاره، بلکه به بهونه‌ی پیشرفته بودن این تکنولوژی هزینه های هنگفتی رو روی دست مشتری بیچاره میذاره! (البته همه پزشکان شریف هستند و من قصد بی احترامی به قشر خاصی رو ندارم، اینو با توجه به تجربه مرتبط خودم در موارد مشابه گفتم)

    1. سایه می گوید

      البته باید دقت کنید که فعلا در حد تعیین توالی ژنوم ویروس و باکتری هست…
      و اهدای خون نیاز به این پیچدگی خاص ندارد و اهدای عضو به وسیله آزمایشات مولکولی مشکلات خاص خودش رو داره. از جمله اطلاعات اضافی که در واقعیت نیازی به این اطلاعات نیست و سبب سر در گمی بیشتر میشه…

  2. سایه می گوید

    جالب بود
    چون یه وقتی سر کلاس مهندسی ژنتیک بحث تعیین توالی بود و اینکه استفاده از این پور ها فعلا در حد یه ایده است و وقتی در واقعیت اجرا میشه دستگاه برای تعیین توالی پالس ها رو قاطی می کنه
    البته ایده این تعیین توالی هم زمان با همانند سازی دی ان ای بود.
    و باز جالبتره که توی عکس این آنزیم پلی مراز داره چیکار می کنه؟!

    1. علیرضا مجیدی می گوید

      اگر در یوتیوب سرچ کنین، یه ویدئوی جالب در همین مورد هست. البته من هم مثل شما سؤالات زیادی برام مطرح شده!

      1. سایه می گوید

        ممنون سعی می کنم در اسرع وقت دانلودش کنم.
        در کل هیچ چیزی بعید نیست. فعلا روشی که برای تعیین توالی جایگزین روش سنگر میشه روش دکتر رونقی دانشمند ایرانی مقیم امریکا به اسم روش PYROSEQUENCING هست. که اینجا می تونید ببینید
        http://www.persiangig.com/pages/download/?dl=http://galiya.persiangig.com/video/video.mpg

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

••4 5