بررسی تصاویر و شایعات موجود: آیا آیفون 5 موفق عمل خواهد کرد؟

علی ارغوان: همانطور که میدانید حدود یک ماه و نیم پیش تصاویری موسوم به طرح نهایی آیفون 5 توسط سایت چینی tgbus در اینترنت منتشر شد که ادعا می کرد به آیفون 5 دسترسی پیدا کرده است. این تصاویر با این که به گفته سایت iPhoneItalia رندرهای کامپیوتری بود که توسط یک کاربر Flickr منتشر شده است، اما به گفته همین سایت بر طیق منابع مختلف بسیار شبیه به طرح نهایی آیفون 5 یا New iPhone (یا هر چیزی که اپل آن را بنامد) خواهد بود.
هفته گذشته بود که تصاویر دیگری این بار واقعیتر اما با همان طراحی قبلی در سایت چینی دیگری با نام iLab Factory منتشر شد که ادعا میکرد به بعضی قطعات بدنه آیفون جدید دسترسی داشته و توانسته آن را اسمبل کرده و این تصاویر را منتشر کند. این سایت حتی ویدئویی نیز در یوتیوب منتشر کرد که ثابت میکند حداقل تصاویر منتشر شده رندرهای کامپیوتری حرفهای نیستند.
-------
علت و عوارض مشکل پزشکی از چیست؟
حالا قصد ما این است که بدون توجه به صحت ادعای این سایتها طراحی جدید آیفون 5 را بر طبق این تصاویر منتشر شده نقد و بررسی کنیم.
پراکندگی – Fragmentation
یکی از ایرادهای اصلی که به سیستم عامل اندروید گرفته میشود پراکندگی یا همان Fragmentation است. از آنجایی که صدها نوع گجت اندرویدی مختلف با وضوح صفحه های از QVGA تا Full HD در اندازههای مختلف، پردازندههای از 600 مگاهرتزی تک هستهای تا 1.5 گیگاهرتزی چهارهستهای وجود دارد و از همه مهمتر با وجود معرفی اندروید 4.1، هنوز بیش از 60 درصد وسایل اندرویدی از اندروید 2.3 استفاده میکنند و نسخه چهارم نیز تنها حدود 16 درصد از وسایل را تشکیل میدهد، این پراکندگی چندان دور از انتظار به نظر نمیرسد.
در نقطه مقابل از آنجایی که سالانه تنها یک گوشی آیفون معرفی میشود و نسخه جدید iOS نیز به سرعت پس از معرفی در اختیار کاربران آیفونهای اخیر قرار میگیرد، این پراکندگی بسیار کمتر است. حتی وقتی که اپل با معرفی صفحه نمایش رتینا وضوح صفحه را در آیفون 4 به شکل قابل توجهی افزایش داد و به عدد 640 در 960 پیکسل رساند، کار زیاد برای برنامهنویسان سخت نشد؛ چرا که وضوح صفحه جدید دقیقاً در طول و عرض دو برابر وضوح قبلی 320 در 640 پیکسل بود و نسبت تصویر یا همان Aspect Ratio بدون تغییر مانده بود. البته در iOS 6 نشانههایی از پراکندگی مانند حذف برخی امکانات iOS 6 در آیفونهای 3GS و 4 و همچنین آیپد 1 به چشم میخورد، اما هنوز هماهنگی و یکپارچگی iOS با اندروید فاصله بسیار زیادی دارد.
همانطور که پیش از این در مقالهای از «یک پزشک» تحت عنوان «چیزهایی که استیو جابز را در گور میلرزانند»، خواندهاید استیو جابز اعلام کرده بود که نسبت تصویر 4:3 بهترین نسبت تصویر و اندازه صفحه 3.5 اینچ بهترین اندازه برای کارکردن انسان با گوشی است که اپل کشف کرده است. اما حالا که با رشد صفحه نمایش در گوشیهای پرچمدار اندرویدی دلیل مهاجرت بسیاری کاربران از آیفون به اندروید اندازه صفحه بزرگتر است، تیم کوک به فکر افتاده است و شایعات، خبر از صفحه نمایش بزرگتر 3.9 اینچی با نسبت تصویر 16:9 و رزولوشن 640 در 1136 برای آیفون جدید میدهد.
برای بزرگتر کردن صفحه نمایش، اپل دو راه پیش رو دارد: یکی اینکه نسبت تصویر را بدون تغییر نگاه دارد و با بزرگتر کردن ابعاد گوشی هم در طول و هم در عرض به صفحه نمایش بزرگتر برسد؛ و دیگری این که با تغییر نسبت تصویر به 16:9 کمی از فضاهای بدون استفاده در بالا و پایین صفحه نمایش را به LCD اختصاص دهد و تنها کمی بر طول آن بیفزاید.
راه دوم علاوه بر حفظ قابلیت حمل آیفون یک مزیت دیگر نیز دارد و آن تماشای فیلمها با استفاده از تمامی پیکسلها و بدون نوارهای مزاحم مشکی در بالا و پایین تصویر است.
اما همانطور که حدس زدهاید، تغییر نسبت تصویر معایب بزرگی هم دارد؛ بزرگترین عیب این کار، ناسازگاری 650 هزار اپلیکیشن iOS است که اپل همواره به آن افتخار میکرده است و عیب دیگر آن ایجاد پراکندگی جدید در این سیستم عامل موبایلی است. با تغییر نسبت تصویر نهتنها تمامی برنامهنویسان باید اپلیکیشنهای خود را برای آیفون جدید بازنویسی کنند، بلکه اپلیکیشنهای جدید باید علاوه بر هماهنگی با این نسبت تصویر جدید با آیفونهای قبلی نیز سازگار باشند. به طور مثال یکی از محبوبترین بازیهای آیفون به نام Tiny Wings تازه امسال برای وضوح صفحه رتینای آیفون آپدیت شده است و بعضی بازیها و اپلیکیشنها هنوز هم آپدیت نشدهاند و با این وضعیت ممکن است پراکندگی در وضوح صفحه بسیار مشکلسازتر جلوه کند.
گذشته از صفحه نمایش، یکی دیگر از تغییراتی که در تصاویر منتشر شده و اخبار رسیده میبینیم، تغییر کانکتور مشهور اپل به یک کانکتور جدید 19 پینی است. نمونه قبلی این کانکتور سالهاست که برای کاربران گجتهای اپل به صورت یک استاندارد درآمده و بسیاری از لوازم جانبی از آن استفاده میکنند. البته قطعاً اپل یک مبدل برای جلوگیری از مشکلات عرضه میکند، اما بعضی لوازم جانبی مانند اسپیکرها و شارژرهای مختلف رومیزی جایی برای یک مبدل اضافه ندارند و همچنین پرداخت اجباری هزینه برای خریداری این مبدل چندان جالب به نظر نمیرسد. یکی دیگر از این مشکلات این است که لوازم جانبی جدید برای آیفون جدید ساخته خواهند شد و کاربران آیفونهای قدیمی ممکن است با مشکلات جدیدی روبرو شوند.
طراحی (سخت افزار و نرم افزار)
با اینکه هنوز هیچگونه تأیید رسمی و تضمینی جهت واقعی بودن تصاویر منتشر شده وجود ندارد، اما اگر بخواهیم در مورد این تصاویر قضاوت کنیم احتمالاً با من موافقید که این تصاویر کاربران اپل را راضی نخواهد کرد. با معرفی آیفون 4 به اعتقاد خیلیها این آیفون زیباترین و باکلاسترین اسمارت فون جهان بود که فاصله زیادی با رقبای اندرویدی خود مانند گلکسی اس داشت. این طراحی چنان متفاوت و منحصر به فرد بود که وقتی آیفون 4S یکسال بعد معرفی شد طرفداران اپل از مواجهه با طرح مشابه چندان ناامید نشدند و امکانات جدید مانند پردازنده و دوربین قویتر و همچنین «سیری»، آنها را به خرید نسل جدید آیفون متقاعد کرد.
اما حالا پس از گذشت دو سال، طراحی آیفون 4 کمی قدیمی به نظر میرسد، چرا که گوشیهای اندرویدی در طراحی سختافزاری پیشرفت خوبی داشتهاند و گوشیهایی مانند HTC One X، HTC One S و Galaxy Nexus را میتوان نمونههای خوبی از طراحی قلمداد کرد که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند و مهمتر از همه طراحی یک گوشی سال 2010 را ندارند. با این وجود اگر این تصاویر واقعاً شبیه به آیفون 5 باشند به نظر میرسد اپل 80 درصد طراحی گوشی را بدون تغییر باقی گذاشته است و مهمترین تغییرات ظاهری تغییر مکان دوربین جلو، استفاده از پوشش آلومینیومی در پشت گوشی و البته صفحه نمایش بزرگتر و کانکتور متفاوت است.
با اینکه تصاویر منتشر شده چیزی از نرمافزار را آشکار نمیکنند اما در حال حاضر با معرفی iOS 6 میدانیم که با چه محیطی در آیفون جدید روبرو خواهیم شد. در آیفون جدید بر خلاف انتظار بسیاری کاربران خبری از ویجتها نیست، صفحه اصلی کماکان پوشیده از آیکنها در ردیفها و ستونهای 4 تایی است و از نظر ظاهری iOS در طول 6 نسخه حتی به اندازه تغییرات اندروید 4 نسبت به نسخه قبلی تغییر نداشته است. درست است که همین سادگی باعث ایجاد روانی و سرعت بالای iOS است و همین امر کاربران زیادی را جذب میکند، اما پس از صفحه نمایش، عدم قابلیت شخصیسازی، بزرگترین عیب iOS نسبت به اندروید است که کاربرانی را به سمت اندروید جذب میکند، مخصوصاً حالا که با عرضه اندروید 4.1 و Project Butter محیط اندروید بسیار روانتر و سریعتر شده است.
نتیجه گیری
آیا با وجود مسائل ذکر شده فکر میکنید که آیفون جدید اگر اینگونه ساخته شود، نسبت به نسلهای قبلی فروش کمتری خواهد داشت؟
به نظر من اصلاً این طور نیست. بسیاری از کاربران طراحی این آیفون را کماکان بهتر از تمامی گوشیهای اندرویدی میدانند و سرعت رابط کاربری را به شخصیسازی آن ترجیح میدهند. اپل میداند که چگونه با نوآوریهایش رقبا را وادار به تقلید کند و با در اختیار داشتن بزرگترین جامعه برنامهنویسان و فروشگاه عظیم iTunes احتمالاً از عهده تغییرات عمده و پراکندگیها برخواهد آمد. اما بدون شک کاربرانی نیز هستند که به دنبال طراحی متفاوت، امکانات شخصیسازی و قابلیتهای نرمافزاری متفاوت بودهاند و ممکن است آیفون 5 آنها را وادار به مهاجرت به اندروید و شاید ویندوز فون 8 کند. هر چه باشد «گیکها! iOS برای ما ساخته نشده!»
من چند ماهه که منتظر آیفونی با طراحی و ویژگی های کاملا متفاوتم و اگه این تصاویر واقعی باشن قطعا یکی از اندرویدی ها رو انتخاب می کنم
این طرح از نظر من اصلا قابل قبول نیست
ممنون از مقاله خوبتون
والا واسه من که آیپاد دارم هم اصلا خوشایند نیست این اینترفیس تکراری که توی ۴ نسل فقط امکان والپیپر بهش اضافه شده
جدای اندروید ویندوز 8 هم چالش جدی ای برای ios محسوب میشه!
قطعا آیفون 5 از لحاظ شکل ظاهری متفاوت تر از این تصاویر خواهد بود
محصولی شبیه هیچ محصول دیگری.
اصل مطلب هم همین جمله اخریه :))
یادمه اون موقع که از 3gs به 4 مهاجرت کردم چقدر از طراحی و امکانات جدید راضی بودم
A.
تصورم این است که درصد بالایی از خریداران آیفون جدید، همان آیفون داران سابق باشند (این آمار قبلا در قبال 4s هم این چنین بوده است) این تماما به دلیل رضایت از آیفون قبلی نیست، بلکه:
1. آیفون داران خاص بودن را انتخاب کرده اند. قدم در راهی گذاشته اند که برگشت از آن سخت است
2. آنها تاکنون اپ های زیادی را از آیتیونز خریده اند و نمی توانند آنها را رها کرد.
3. در کنار این اپ ها شاید گجت های زیادی هم خریده شده باشد که دور ریختنشان سخت است.
3.5. کتاب “چه کسی پنیر مرا جا به جا کرد”
و در یک کلام:
خروج از iOS سخت تر از ورود به آنست پس باز هم باید آیفون خرید!
…
B.
چرا به اندروید مهاجرت کردم؟
1. دیگر اپل سخت افزار برتر بازار نبود
2. تنوع دستگاه های اندرویدی و وجود قدرت انتخاب
3. امکان نصب برنامه ای در برنامه ای دیگر(پلاگین(افزونه))، وجود ویجت، داینامیک بکگراند، تم، لانچر های فراوان و…
4. بکآپ گیری بهتر و سینک بودن با اکانت گوگل (کانتکت، پکاسا و …)
5. مهم تر از همه اینکه در اندروید محکوم نیستم که از پلیر و بروزر دیفالت استفاده کنم، اینجا آزادم!
و در یک کلام:
اندروید بی حد و مرز است!
…
C.
اما دولوپر ها همچنان به سمت iOS می روند، چون:
1. در iOS مخاطب بیشتری انتظارشان را میکشد
2. در iOS کپی رایت بهتر رعایت میشود و سودی بیشتری عایدشان می شود
…
با تشکر از سایتش یک پزشک – مسیح
“به عدد ۶۴۰ در ۹۶۰ پیکسل رساند، کار زیاد برای برنامهنویسان سخت نشد؛ چرا که وضوح صفحه جدید دقیقاً در طول و عرض دو برابر وضوح قبلی ۳۲۰ در ۶۴۰ پیکسل بود”
عجب ریاضیات قویی! ماشین حساب بدم خدمتتون؟
منظورشون 480 بوده
واقعاً چرا ما ایرانی ها اینجوری شدیم؟ کل مقاله رو ول می کنیم اونوقت به یه اشتباه کوچیک گیر میدیم!
طراحی ضمختی داره. آدم رو بیشتر به یاد اسمارت فونهای موتورولا میاندازه.
ممنون…
دیگه واقعا باید توی طراحی آیفون یک تجدید نظری بکنن . گوشی زیباست . ولی خب برای تفاوت باید طراحی عوض بشه . البته خودشون گفتن که طرحی عالی دارن برای آیفون که با همه اسمارت فون ها تفاوت داره .
بنظر من گوشی باید به آدم حال بده. برنامه هاش خوش استیل باشند و کارباهاش آسون باشه.
بعنوان کسی که بهترین مدل htc رو دارم بهتون بگم
برنامه های اندروید هنوز خیلی مسخره هستند و اصلا با اپ های ایفون قابل مقایسه نیستند.
گوگل هنوز فکر کیفیت نیست فعلا میخواد کاربران اندرویدی رو بصورت فله ای زیاد کنه.
از طرفی اپل هم خداییش خیلی محدودیت الکی گذاشته رو گوشیش
پس راه حل چیست؟
بنظر یک گوشی اندروید بخرید و یک گوشی ایفون که با هردوش حال کنید.
الکی نپیچید به پر و پاچه هم که کی از کی بهتره!
اینا مثل دو زن زیبا میمونند که هر کدوم یک نقصای کوچولو دارند.
هوای هر دو رو داشته باشید.
;)
به نظرم از اون روزهایی که هر چیز دم دستی و پیش پا افتاده ای رو با زن زیبا مقایسه کنن؛خییییییییییییییییییییییلی گذشته.
وقتشه به ادبیاتتون نگاه خیلی جدی تری بندازی!
320 در 480 بوده نسل قبلیا یعنی iPhone و iPhone 3G و iPhone 3GS
نه 320 در 640
آنچه آیفون را به اینجا رسوند ، روش keep it simple بود. سادگی در کلیه محصولات و تعداد محصولات اپل کاملا مشخص است . این سادگی هم باعث میشه تا کاربر هنگام خرید گیج نشه، هم برنامه نویس هنگام ایجاد نرم افزار راحت باشه ، هم اپل برای تبلیغ روی محصولاتش راحته و هر محصولش یک برند شده الان .
تنوع بیش از حد در screen ratio های گوناگون اندروید واقعا پدر برنامه نویسان و طراحان رو در آورده. البته شاید این سیاست گوگل است که میخواد اندروید روی هر گجتی از ساعت مچی تا تبلت 10 اینچی نصب شه و کار کنه .
جالب اینه که مایکروسافت در ویندوز فون 8 داره سعی میکنه سادگی رو تا حدی رعایت کنه و کلا 3 تا رزولوشن برای ویندوز فون 8 معرفی کرده (WVGA, WXGA, and 720p. ) این برای برنامه نویسان واقعا یک نعمت است و به رشد خود محصول هم کمک شایانی خواهد کرد.
قطعا این تصاویر fake محسوب میشند و ایفون باریک تر . انعطاف پذیرتر و بهتر خواهد بود..
تیم کوک : ما کارمون رو خوب بلدیم …
نمیدونم چرا این سایت فقط بلد بر ضد اپل مطالب بنویسه .؟؟ 6 مطلب خوندم همش بر ضد اپل .. اگه از این برند خوشت نمیاد .. مگه کسی مجورت کرده از اون استفاده کنی.؟ /؟ یه کم به اون مغزتون فشار بیارید بس دیگه.؟؟؟ /// یه چیزه دیگه بنویس جون مادرت ..
این عکسا تقلبی اند. چون آرم سیب پشت آیفون همیشه براق هستش اما در اینجا مشکی شده!