باکره‌های قسم‌خورده آلبانی

عکاسان با عکس‌های خود همیشه ما را با مناظر، سنت‌ها و رخدادهای عجیب و خارج از تصورمان آشنا می‌کنند. کاری که این عکاسان و عکس‌هایشان می‌کنند، گاهی از عهده صدها کتاب و مقاله برنمی‌آید.

عکاسی به نام جیل پیترز هم با عکس‌هایی که از یک دهکده کوهستانی در شمال آلبانی برای ما به ارمغان آورده است، چنین کاری کرده است، او ما را با سنتی، بس شگفتی‌زا در سرزمین‌های غربی بالکان (کوزوو، مقدنیه، صربستان، مونته‌نگرو، بوسنی) آشنا می‌کند.

سنتی که در آن زنان برای رهایی از تگناهای تحمیل‌شده، هویتی مردانه برای خود انتخاب می‌کردند. آنها همه عمر خود را در هیأت مردان سپری می‌کردند و جالب این بود که با این انتخاب هم نگاه جامعه به آنها تغییر می‌کرد. در ایام گذشته، حق رأی، رانندگی، کسب و کار، تحصیل مال، سیگار کشیدن، داشتن اسلحه یا حتی پوشیدن شلوار، چیزی بود که زنان آن دیار سلب می‌شد. پس رفته رفته سنتی به وجود آمد که در آن زنان با گرویدن به جمعیت زنان باکره قسم‌خورده موسوم به «بورنشا»ها burneshas ، با اختیار کردن پوشش و ظاهری مردانه، از همه حقوق از دست رفته، برخوردار می‌شدند، آنها حتی نام‌ها خود را هم تغییر می‌داند. آنها آنقدر به این کار ادامه می‌داند که این هویت ثانوی، بدل به چیزی پیش‌فرض در ذهنشان می‌شد.

این سنت‌ تا امروز کمابیش ادامه داشت، اما مدرن شدن جوامع باعث شده، از تعداد زنانی که این سنت را اجرا می‌کنند، کاسته شود، دیگر تنها در دهکده‌های کوچک آلپ می‌شود نشانی از این زنان یافت.

به همین خاطر جیل پیترز تصمیم گرفت که قبل از محو همیشگی این زنان، با عکس گرفتن از آنها، این سنت عجیب را جاودانه کند.

12-27-2012 08-56-18 PM 12-27-2012 08-47-55 PM 12-27-2012 08-47-44 PM 12-27-2012 08-47-33 PM 12-27-2012 08-47-16 PM 12-27-2012 08-47-02 PM

برونشاها در جامعه‌ها مورد احترام بودند، آنها قدرت زیادی از خود بروز می‌دادند و مایه افتخار بودند. تنها تعداد کمی از انها افسوس، بهای زیادی را می‌خورند که مجبور بوده‌اند برای این جایگاه بپردازند.

منبع

24 دیدگاه

  1. دکتر جان بد نیست رفرنس ها تون رو هم ذکر کنین:
    http://www.petapixel.com/2012/12/26/portraits-of-albanian-women-who-have-lived-their-lives-as-men/

    1. در زیر همه پستهای یک پزشک منابع ذکر می‌شوند. اگر دقت کنید، می‌بینید که منبع ذکر شده.

  2. برای آشنایی بیشتر با این پدیده و اسباب و علل پیداش آن به این کتاب مراجعه فرمایید:
    “زنانی که مرد می شوند، باکره های قسم خورده”
    نویسنده: آنتونیا یانگ
    مترجمان: منیژه مقصودی، محمد مهدی فتوره چی
    انتشارات جامعه شناسان

  3. در مورد سنت بچه پوشی در افغانستان هم اگه بنویسید به نظرم جالب و خواندنی میشه با قلم شما

  4. دوست من بها خوردنی نیست. پاراگراف آخر زیر آخرین عکس را نگاهی بندازید.

  5. در کل باید مقداری ژن و روحیه مردانه هم می داشتند تا به این رفتار تن بدهند
    نمیشه که بدون هیچ تمایل مردانه ایی به این شکل عمل کرد
    درسته که جبر جامعه اونها رو مجبور می کرد ولی در کل باید تمایلی هم به مرد بودن در اونها می بود

  6. با وجود تفکرات رادیکالی مثل فمینیسم و حمایتی که از چنین حرکتهایی توسط سیاستمداران برای بدست آوردن رای زنان و توسط صاحبان کسب و کار برای تبلیغات صورت می‌گیره، تا چند وقت دیگه این مردها هستند که مجبور میشن برای دستیابی به حقوقی برابر با زنان خودشون رو به شکل اونها دربیارند. انگار هیچ وقت قرار نیست به تعادل برسیم.

  7. شرمنده، در سطر سوم از آخر، کوهستان آلپ نوشتید، اسم کوهستانهای آلبانی رو نمی دونم ولی مطمئنا آلپ نیست

    1. اگر نوشته را دقیق بخوانید، می‌بینید که نوشته این سنت در کشورهای بالکان رواج داشته است. آلبانی یکی از کشورهای این منطقه است.
      اما وقتی در متن اشاره به آلپ شد، اصلا منظور کوهستان‌های خود آلبانی نبود. کوه‌های آلپ وسیع هستند و در شرق از اتریش و اسلوونی شروع می‌شوند، اسلوونی خود یکی از کشورهای بالکان است.
      بنابراین مطابق این توضیحات در ترجمه متن دقت لازم شده است.
      http://en.wikipedia.org/wiki/Alps
      http://eurodialogue.org/files/fckeditor_files/balkan-countries-map.png

  8. به عنوان کسی که از جسم زن به مرد تغییر جنسیت دادم و با ترنسکشوالای زیادی در ارتباط هستم ، تعجب میکنم که چجوری بدون روحیات و تمایلات مردانه دست به این کار میزنن و دچار پشیمونی نمیشن!

  9. “با این انتخاب هم نگاه جامعه به آنها تغییر می‌کرد”

    “… و مایه افتخار بودند …”
    باعث تاسفه،
    تا این حد زن بودن رو پست میدونستن !
    —–
    گذشته از این سوژه ی نابیه برای فیلم شدن.

  10. ممنون دکتر جان.مطلب جالبی بود.اما قیافه اینها اصلا یه ذره هم شبیه زن ها نیست.
    این عکس آخری هم که شبیه مهران مدیری هست:)

  11. یاد داستان فیلمی بنام Albert Nobbs افتادم
    اون هم در مورد زنی هستش که خودش رو مرد جا زده و بعدا که بیشتر تحقیق میکنه میبینه که زنهای دیگه ایی دور و بر خودش هستند که مثل مردا لباس می پوشند و حتی زن هم میگیرن !!!!!

  12. اینها شاید بتونن جسمشونا مردانه کنند اما نیازهای احساسی و غرایزشون را چه می کنند، آیا لحظه هایی در زندگیشون نیست که افسوس بخورند که کاش جامعشون برای زنها هم حقوق انسانی قائل می شد و اونها همانطور که به دنیا اومده بودند از زندگیشون لذت میبردند و باعث افتخار می شدند.

  13. کتاب زنانی که مرد می شوند توسط خانم دکتر منیژه مقصودی و اینجانب(محمد مهدی فتوره چی) ترجمه شده است. پاسخ بسیاری از سئوالات خوانندگان محترم در این کتاب هست. لازم به ذکر است که این پدیده شگرف در منطقه آلبانی در دهه های پیش گسترش زیادی داشته است و در عصر حاضر رو به اضمحلال است. مهم ترین علل تغییر ظاهر زنانه ( و نه تغییر جنسیتی) به هیئت مردانه لزوم سر پرستی خانواده ای است که مرد نان آور خود را از دست داده و یا در برخی موارد با هدف دست یابی به میراث پدری صورت می گیرد؛ چون در این جامعه که سنی مذهب هم می باشند زنان حق ارث بری از پدر را ندارند مگر این که تغییر جنسیت اسمی و رسمی دهند و قسم بخورند که باکره خواهند ماند و در مواردی هم که رابطه عاشقانه ای با کسی برقرار نمودند به اجبار باکرکی خود را از دست داده اند؛ زیرا در غیر این صورت بر طبق قانون عرفی “کنون ” تعهد خود را زیر پا نهاده و گاهی مستحق مرگ هم می شدند.

    علاقمندان به مطالعه این کتاب می توانند به انتشارات جامعه شناسان مراجعه کنند.
    این هم آدرس وب سایت همکار مترجم من سر کار خانم دکتر مقصودی که از اعضای هیئت علمی گروه مردم شناسی دانشکده علوم اجتماعی می باشند.
    http://www.maghsudi.info/node/55

  14. با سلام
    یاد مرحوم عمهء مادرم افتادم
    دقیقا چنین روشی را در زندگی در پیش گرفته بود
    و البته زنانی دیگر از سرزمین خودمان را دیده ام
    با این سیستم فکری و عملی در زندگی

    عجیبه که قیافه های آنان نیز چنین شکل و شمایلی پیدا می‌کرد… ،
    ست و مردانه و تلخ و غمگین

    تقریبا همه به یکدیگر شباهت دارند

    نمونه ای از ظلم جامعه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]