عجیب‌ترین پدیده‌های طبیعی زمین – قسمت اول

1- نورهای شبح‌وار در دریاچه‌های Gippsland

این نورها که حالتی شبح‌وار ایجاد کرده‌اند، در نتیجه یک واکنش شیمیایی به نام زیست‌تابی یا bioluminescence ایجاد شده‌اند، در مورد این پدیده پیش از این در «یک پزشک» نوشته‌ام، برای گرفتن این عکس، عکاس شاتر را روی سرعت کم قرار داده و با ریختن ماسه و سنگ در آب و آشفته کردن موجودات ذره‌بینی آب را اشفته کرده، تا نور پیشتری بپراکنند و به این ترتیب نور آبی شبح‌وار را تا حد امکان بیشتر ثبت کرده است.

06-10-2013 07-19-31 PM

06-10-2013 07-19-17 PM

2- تیرک‌های نور

بیشتر شما با شفق قطبی آشنا هستید، اما در این تصاویر شما شفق قطبی نمی‌بینید، بلکه نور را در رنگ‌ها بسیار زیبا به صورت عمودی و به شکل تیرک یا پایه‌های مرتفعی می‌بینید که از آسمان تا زمین کشیده شده است.

این نورها فقط در شرایط ویژه‌ای شکل می‌گیرند و قابل رؤیت هستند: هوا باید خیلی سرد باشد، یعنی زیر 20 درجه سلسیوس، سرعت وزش باد هم باید خیلی کم باشد. تحت این شرایط کریستال‌های ریز یخ در جو شکل می‌گیرند که نور را به این صورت بازتاب می‌دهند.

06-10-2013 07-20-08 PM

06-10-2013 07-20-00 PM

3- مجسمه‌های برقی سوررئال

این عکس زمستان سال پیش در شمال فنلاند در منطقه‌ای به نام لاپلند گرفته شده است، برودت هوا و بارش برف روی درختان باعث می‌شود که درخت‌های معمولی به شکل مجسمه‌های سوررئال عجیبی درآیند که هر کس به فراخور تخیل خود می‌تواند تصوری متفاوت از آنها داشته باشد، از موجودات فضایی تا انسان و حجم‌های بی‌شکل.

06-10-2013 07-20-19 PM

4- ابرهای عدسی‌شکل

اینها ابرهایی به شکل عدسی هستند که گاهی هم به صورت چندلایه دیده می‌شوند و در ارتفاعات خیلی بالا شکل می‌گیرند.

در مجاورت قله‌های کوه‌ها، اگر رطوبت هوا تحت نیروی جریان‌های هوا به سمت بالا حرکت کند، این ابرها شکل می‌گیرند، به خاطر شکل ویژه‌شان، خیلی‌ها آنها را سفینه‌های موجودات فرازمینی تصور می‌کنند.

06-10-2013 07-20-50 PM

06-10-2013 07-20-40 PM

06-10-2013 07-20-31 PM

5- شفق قطبی

می‌رسیم به شفق‌های قطبی، نورهای سحرکننده‌ای که در آسمان مناطق قطبی دیده می‌شوند، وقتی ذرات باردار بادهای خورشیدی به میدان مغناطیسی زمین می‌رسند و در امتداد جهت میدان مغناطیسی به سمت قطب‌ها شتاب می‌گیرند و به جو برخورد می‌کنند، این نورها شکل می‌گیرند.

معمولا شفق قطبی در عرض جغرافیایی 10 تا 20 درجه قابل رؤیت است.

06-10-2013 07-21-00 PM

6- حفره‌ای در آسمان

گاهی در ابرهای آلتوکومولوس یا سیروکومولوس حفره‌ای شکل می‌گیرد که می‌تواند به صورت مدور یا بیضوی باشد.

این حرفات را با پدیده‌ای به نام پدیده Bergeron می‌توان توضیح داد:

این حفرات وقتی شکل می‌گیرند که با وجود دمای زیر دمای انجماد آب در محل، به خاطر فقدان ذرات ظریف یخ، آب به صورت معمول نتواند منجمد شود. تحت این شرایط وقتی کریستال‌های یخ شکل بگیرند، ذرات آبی که در مجاوری کریستال‌ها هستند، تصعید می‌شوند، در نتیجه در جای آنها این حفره‌های دیده می‌شوند.

06-10-2013 07-21-10 PM

7- ابرهای لوله‌ای

این ابرهای بسیار طویل لوله‌ای شکل گاه می‌توانند هزار کیلومتر طول داشته باشند، آنها در ارتفاع دو کیلومتری شکل می‌گیرند.

این ابرها به صورت پراکنده در مناطق مختلف دنیا، رؤیت شده‌اند، ولی در منطقه‌ای به نام کویینزلند در استرالیا، این ابرها به صورت مرتب در بهار شکل می‌گیرند.

این ابرها و هوای پیرامون آنها می‌توانند باعث آشفتگی در جریان هوا شوند و برای پرواز هواپیماها خطراتی ایجاد کنند.

این ابرها به ابرهای Morning Glory موسوم هستند.

06-10-2013 07-21-20 PM

8- مه ناشی از پدیده کوندو

این عکس در شهر پاناما در فلوریدا گرفته شده است، مه روی خلیج مکزیک شکل گرفته است و در امتداد ساحل پیش رفته و روی ساختمان‌ها را گرفته است و منظره‌ای شبیه یک سونامی ایجاد کرده است.

06-10-2013 07-21-30 PM

9- شبح بروکن

در این حالت سایه یک شیء مثلا هواپیما روی لایه ابرها می‌افتد و دور سایه را یک هاله نور فرامی‌گیرد، این هاله می‌تواند به صورت رنگین کمانی هم باشد و ناشی از پراش نور است.

06-10-2013 07-21-52 PM

10- رنگین‌کمان آتش

این رنگین‌کمان‌ها بسیار ندرت دیده می‌شوند، ابرها باید از نوع سیروش باشند و در ارتفاع شش کیلومتری شکل گرفته باشند، همچنین میزان کریستال‌های یخ آنها باید در حد معنی باشد تا تصویری به این صورت بتواند ایجاد بشود:

 06-10-2013 07-22-10 PM


  این نوشته‌ها را هم بخوانید

16 دیدگاه

  1. فکر کنم توی ترجمه اشکالی بوجود اومده ! توی قسمت 8 زمین های گلف درست نیست بلکه ساحل خلیج باید ترجمه می شده چون این اتفاق توی ساحل خلیج مکزیک اتفاق می افته
    می تونید به این صفحه مراجعه کنید
    http://www.huffingtonpost.com/2012/02/07/strange-clouds-florida-beach_n_1259865.html

  2. سلام
    آقای مجیدی، تلاش شما در نگهداشتن این وبلاگ با مطالب خواندنی نباید بی پاسخ گذارده شود و من قطعا متوجه آن هستم. اما شما یک پزشک هستید و انتظارم بیش از این بود چرا؟
    برای ما که در وب می گردیم و مطالب فارسی و انگلیسی را می خوانیم، سطحی نگری عادی شده. به همین مطلب نگاه کنید. این ها عجایب سیاره ماست. ولی فقط به چند عکس بسنده می کنیم. همه چیز را در نظرمان به همین اندازه کوچک و سطحی کردیم. معلوم است که از سایت هایی که هدفشان بازدید برای تبلیغات و تبلیغات برای پول هست چیزی جز این بر نمی آید. اما بی شک بیشترین تلاش شما در این سال ها متمایز نگه داشتن این وبلاگ است.
    شاید یک پزشک حتی متفاوت ترین وبلاگ جهان باشد. اما مهم نیست! چون هنوز انقدر که باید خوب نیست. چون هنوز چنین کار های سطحی ای را از یک «پزشک» که جزء افراد بسیار باسواد جامعه است، می بینیم. شما سوادش را دارید، پشتکارش را هم دارید. بیایید علمی و طبق معیار های درست کار کنید. نه فقط جذب مخاطب
    تشکر

    1. با تمام احترام به شما، نظر من با شما یکسو نیست.
      پزشک بودن، منافاتی با بروز نگه داشتن چنین وبلاگ منحصربفردی به هیچ وجه در تضاد نیست. هر انسانی در طول زندگی دغدغه ها و مشغولیت های خاصی دارد. بعضی ها مثل “آقای دکتر ما” برای این دغدغه هایشان وقت صرف می کنند، بعضی ها هم نه. ربطی به پزشک بودن یا نبودن ندارد. برای مثال یک کارگر هم می تواند به عکاسی علاقه مند باشد و در اینستاگرام کلی طرفدار پیدا بکند. آیا چون کارگر است نباید به کارهای هنری دست بزند؟!!
      اتفاقاً بسیار جالب است که شما سازنده این وبلاگ را در خط اول متنتان: “آقای مجیدی” ذکر کرده اید، اگر “پزشک بودن” وی برایتان اهمیت داشت چرا با عنوان “آقای دکتر” سخنی نگفتید.
      به هر حال هر کس نظری دارد و هر نظر قابل احترام….

  3. من به شخصه لذت بردم .. نمیدونم این دوست منتقدمون منظورش چی بود و کاش صریحتر بیان میکرد .لازم به ذکرم میدونم که خدمت دوستمون عرض کنم انتقاد متاسفانه در فرهنگ ما با طعنه و تشر و و تخریب یکی شده (هم از جانب منتقد و هم از جانب نقد شونده) ولی بهتر بدونمی انتقاد یه شیوه تصحیحی هستش که برای رفع ایرادات و بیان نظرانت بیشتر بکار میره پس دوست منتقد لطف کن نقدات رو در لفافه بیان نکن با یک جامعه علمی طرف هستی(توی علم صراحت و شیوایی کاربرد داره نه ظرافت و پیچیدگی) قطعا درک میکنن و اگه مفید بود استفاده میکنن.

  4. اتفاقا به نظر من این پست اصلا سطحی نیست و برای خالی نبودن عریضه نوشته نشده است. در همه ی وبلاگها از این مطالب پیدا می شود و البته در یک پزشک کمتر. نوشتن روزانه مطالب سطحی و حتی کپی کردن روزانه هم انرژی زیادی می طلبد و به روز نگه داشتن یک پزشک با مطالب خوب و مفید واقعا کار سختی است.
    البته غلظت نوشته های عالی یک پزشک کمی پایین آمده که ممکن است سلیقه ای (نظر من) باشد.

  5. مطلب خیلی خوبی بود فقط به نظرم اومد که اگر بیشتر در مورد هرکدوم توضیح می دادین بهتر بود ولی با این وجود عالی بود

  6. واقعا جالب بود تشکر جناب مجیدی
    دوستانی که انتقاد میکنند کسی مجبورشون نکرده بیان مطلبو بخونند

  7. سلام جناب دکتر. من سیریک زندگی می‌کنم. یک شهر بندری کوچک در سواحل دریای عمان نزدیک به تنگه هرمز… این پدیده اولی که عکسش رو گذاشتید من خودم چند سال پیش به چشم دیدم. یک شب بدون مهتاب موج‌ها به شکل عجیبی روشن بودند. روشنی‌اش تقریبا سبز رنگ بودن شبیه به عقربه‌های ساعت‌های شب‌تاب. خیلی قشنگ بود. اصلا هیچ نوری نبود اما موج‌ها کاملا روشن بودن عین فیلم‌های علمی تخیلی! وقتی موج می‌شد آب روشن می‌شد. یک مشت از شن‌ها رو برداشتم زیر نور چراغ موتور سیکلت هیچی مشخص نبود جز شن دریا. خیلی جالب بود در کل.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]