چگونه کشتی کوستا کونکوردیا ، بار دیگر سر پا شد – بزرگترین و پیچیدهترین عملیات مهندسی نجات تاریخ
در تاریخ 13 ژانویه سال 2012، کشتی تفریحی مجلل کوستا کونکوردیا عازم جزیره گیگلیو در ایالت توسکانی ایتالیا شده بود، این کشتی در سال 2006 با هزینه 570 میلیون دلار ساخته شده بود. کشتی حدود 300 متر طول داشت و وزنش به 115 هزار تن میرسید و 4200 مسافر داشت.
اما در این سفر اتفاق بدی رخ داد، کاپیتان کشتی را بیش از حد به ساحل نزدیک کرده بود و این کار باعث شده، کشتی به صخرهها برخورد کند و سوراخ بزرگی در سمت چپش ایجاد شود و کشتی به گل بنشیند.
32 نفر در اثر این حادثه مردند و جسد دو نفر هزگر پیدا نشد.
واقعه فراتر از غرق شدن یک کشتی و زیان به شرکت مالک آن و کشته شدن عدهای از مسافران بود، این خطر هر آن وجود داشت که 200 تن سوخت مایع کشتی به دریا نشت کند و آلودگی زیست- محیطی زیادی ایجاد کند، به علاوه میزان توریسم منطقه هم 30 درصد افت کرده بود.
مقامات و صاحبان کشتی باید کاری میکردند و کشتی را نجات میدادند، دو شرکت مأموری این کار شدند، یک شرکت آمریکایی به نام Titan Salvage که مقرش در فلوریدا است و یک شرکت کشتیسازی ایتالیایی به نام Micoperi.
اما کشتی چطور باید نجات پیدا میکرد؟ سادهترین راه این بود که کشتی به قطعاتی تقسیم شود و بعد هر قطعه به خارج از محل حادثه حمل شود. اما این کار، دلخواه و ایمن نبود. گرچه همه سوخت مایع در ماههای بعدی تخلیه شده بود، اما هنوز از کشتی میزان زیادی مواد سمی مثل روغن، رنگ، تینر، حشرهکش و مواد غذایی فاسد شده نشت میکرد.
کشتی 65 درجه انحراف پیدا کرده و به گل نشسته بود، چطور میبایست کشتی را برخلاف جهت انحراف بالا میکشیدند، ظاهرا نمیشد این غول 115 هزار تنی را نمیشد، در این شرایط دشوار و با حفظ ایمنی کارگران و تضمین سالم ماندن بدنه کشتی نجات داد.
اما سرانجام نقشهای کشیده شد، نقشهای که تنها یک بار دیگر در تاریخ عملا تجربه شده بود: در سال 1943، دو سال بعد از حمله ژاپنیها و به گل نشستن ناوUSS اوکلهاما، آمریکاییها توانستند کشتی را نجات بدهند.
پس عملیات عجیبی با هزینه 400 میلیون دلار، با مشارکت 500 کارگر که شبانهروز کار میکردند، شروع شد. این عملیات سرانجام، بامداد امروز به ثمر نشست و کشتی بعد از قریب به 20 ماه، بار دیگر سر پا شد.
اما مراحل این عملیات عجیب چه بودند؟
نخست باید کشتی را از به گل رفتن بیشتر محافظت میکردند، پس در روی ساحل دکلی استوار شد و از روی آن 11 قطعه فلزی در بستر دارای استحکام کم دریا فرو برده شد، تا کشتی بیشتر فرو نرود.
مرحله مهم بعد، ایجاد یک سکوی فلزی، در زیر کشتی بود. اگر کشتی برگردانده میشد، با توجه به وزن زیادش، زمانی که کفش کشتی در تماس با بستر قرار میگرفت، به میزان زیاد در گل و لای فرو میرفت و دیگر شناور کردنش غیرممکن میشد، پس باید یک داربست فلزی محکم در مجل ایجاد میشد تا پس از برگرداندن کشتی در گل فرو نرود
مرحله بعدی نصب تانکرها خالی یا بالشتکهایی در سمت دیگر کشتی بود. وزن کل این تانکرها به 11 هزار تن میرسید. این تانکرها در عین سمت راست کشتی را در مقابل توفانهای سهمگین زمستانی محافظت کردند.
نیروی لازم برای به پهلو برگرداندن کشتی زیاد بود و به علاوه این نیرو باید حسابشده و به تدریج اعمال میشد، این نیور عمدتا باید از دو طریق تأمین میشد: 1- تانکرها را به تدریج از آب پر کنند. 2- از موتورهای هیدرولیک استفاده کنند، کابلهای ضخمی فلزی از این موتورها به تانکرها متصل میشد.
کار پر کردن تانکرها و اعمال نیرو، از دیروز شروع شد، عملیات 19 ساعت طول کشید و بامداد امروز به اتمام رسید.
مرحله آخر هم خالی کردن تانکرها از آب، برای اعمال نیروی شناوری و جدا شدن کف کشتی از کف دریا است.
کشتی کوستا کونکوردیا متحمل آسیبهای زیادی شده است، آسیبهایی که هم در حین حادثه اصلی دید و هم در حین عملیات نجات.
این نوشتهها را هم بخوانید
واقعا درک نمیکنم برای یه کشتی با ارزش 570 میلیون دلار که شش هفت سال تو آب رها شده بوده جرا باید 400 میلیون دلار هزینه کرد و تازه کلی خرج برای تعمیرات اساسی و … باید هزینه بشه که شاید از هزینه ساخت دوباره کشتی با تکنولوژی روز هم گرون تر بشه
هزینهای که بعدها برای از بین بردن آثار مخرب زیستمحیطی باید میشد چندین برابر این رقم در میومد. پس ارزشش رو داشت.
ضمن اینکه بزودی همین کشتی به یک سوژه ی توریستی تبدیل میشه ;)
محمد جان این کشتی 20 ما یعنی یک سال و 8 ماه در آب رها شده بود.
مطمئن باشید ارزش خارج کردنش بیشتر از 400 میلیون دلار است چه از لحاظ زیست محیطی و چه از لحاظ گردشگری و یا بازیابی سرمایه اولیه
همچنین این کار شکست ناپذیری و تلاش بی وقفه اون شرکت رو نشون میده. یعنی ما هیچگاه دست نخواهیم کشید.
واقعا جالب بود امیدوارم فیلم مستندش هم بیاد ببینیم
دوباره قراره از این کشتی استفاده تجاری بشه یا صرفا به منظور پاکسازی محل این کار انجام شده؟
سرنوشت کاپیتان کشتی چه شد؟ دادگاهی شد؟ تبرئه شد یا محکوم؟
ممنون.
کاپیتانش بدلیل استفاده از لاستیک چینی تبرئه شد !!!
جالبه با 570 ملیون دلار ساخته شده 400 ملیون دلار خرج برگردوندنش کردن میتونستن مثل برج پیزا ازش استفاده کننالبته احتمالا نشده
اون اقای که فرمودن شش هفت سال رها شده باید بگوئیم اول از کل خبر وزمان به گل نشستن مطلع بشو بعد نظر بده این کشتی سال گذشته به گل نشست و در دنیا مثل ما نیستن که دریاچه ارومیه بگذارن خشگ بشه بعد برن کمیته تشکیل بدن ودنبال راه حل بگردن
ازشما هم ممنون که این وطلب رو روی سایت گذاشتین چون در هیچ کجا پیدا نکردم
خطاب به کسایی که سوال داشتن: امروز از خبر سیما اعلام کردن که کشتی تا چند روز دیگه برای اوراق کردن فرستاده میشه.
سلام
هزینه صحیح تر ۶۰۰ میلیون یورو میباشد (بگزارش یورو نیوز)
عجب .. سر صبح عجب اتفاقاتی میوفته ما حالا خبردار می شیم .!!! خوشمان آمد
تو اخبار دیدم ولی فک نمی کردم پروژه به این بزرگی بوده
سلام خسته نباشید ببخشید من پروژم در مورد سالویج هست اتفاقا روی همین کشتی کاستاکنکوردیا کار میکنم خواهش میکنم اگه اطلاعات بیشتری داری درمورد محاسبات به گل نشستگی و بویانسی دارید خیلی ممنون میشم اگه در اختیارم بذارید،