چگونه فصل تولد یک شخص، روی مغزش تأثیر میگذارد؟

نشریات زرد را که ورق بزنید، میبینید که اکثر آنها ستون یا صفحهای را اختصاص دادهاند به فهرست کردن خصوصیات خلقی و رفتاری و عملکردی، متولدین ماههای مختلف سال.
مثلا:
طالع بینی مرد متولد اسفند:
به هیچ عنوان حد وسط ندارد، یا منفی کامل است یا مثبت کامل، از کم کاری و خونسردی او نرنجید، هفتهای دو سه بار به او بگوئید دوستش دارید. متعصب نیست و هرگز به قضاوت نمینشیند و تا زمانیکه به مطلبی پی نبرده باشد نظریهای ابراز نمیدارد.
طالع بینی زن متولد اسفند:
ظرف عسلی است که قدری فلفل به داخل آن ریخته شده است. از بسیاری جهات بینظیر است. ناراحتترین مردها در جوار زن اسفند احساس آرامش میکنند. سخت رویائی و خیالباف است، به کودکان خویش عشق میورزد.
این مطالب به ظاهر خیلی بیربط میآیند و آدم با خودش فکر میکند، آیا واقعا از نظر علمی دلیلی برای ایجاد تفاوت بین یک آدم متولد ماه مهر با یک متولد ماه بهمن وجود دارد؟
-------
علت و عوارض مشکل پزشکی از چیست؟
جالب است بدانید که دانشمندان روی این قضیه تحقیقاتی انجام دادهاند.
مدتهاست که ما با بررسی آمار بیماران میدانیم که نوزادان متولد شده در فصل بهار، بیشتر احتمال دارد که دچار روانپریشی یا شیزوفرنی بشوند، در حالی که متولدین تابستان، آدمهای حساستری هستند.
ما چه دلیلی برای این تفاوت از نظر علمی میتوانیم، بتراشیم؟!
یک توجیه میتواند این باشد که در فصل زمستان میزان مواجهه با ویروسها در مادر و جنین او بیشتر هستند، طول مدت روز هم کمتر است و این دو میتوانند در مراحل حساس تکامل نوزاد، میزان بروز صفات ژنتیکی را تحتتأثیر قرار بدهند.
به تازگی یا دانشمند علوم اعصاب که در مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا کار میکند، روی این مسئله کار کرده است، او «اسپیرو پنتازاتوس» نام دارد. پژوهش او دقیقا روی این موضوع بود که مشخص شود آیا فصل تولد باعث ایجاد تغییری در ساختارهای مغز میشود یا نه.
مطابق تحقیقات او، آن دسته از مردانی که در فصل پاییز و زمستان به دنیا میآیند، در قسمتی از مغز به نام شیار گیجگاهی فوقانی، میزان ماده خاکستری بیشتری نسبت به متولدین فصلها بهار و تابستان دارند.
جالب است که بر اساس پژوهشهای قبلی مشخص شده بود که میزان ماده خاکستری در همین قسمت، با شیزوفرنی ارتباط دارد و هر قدر میزان ماده خاکستری در این قسمت کمتر باشد، احتمال پیدایش شیزوفرنی بیشتر است.
به عبارت دیگر تئوری فعلی این است که میزان نوری که یک جنین در حوالی تولد به چشمانش میخورد، با تأثیر بر ژنهایی که تحتتأثیر ریتم شبانهروزی قرار میگیرند، باعث تغییر در بروز و تعامل ژنهای مهم در تکامل میشوند.
جالب است که در مورد زنان، قضیه معکوس است، یعنی در زنان، آن دستهای که در تابستان به دنیا میآیند، ماده خاکستری بیشتر در شیار گیجگاهی فوقانی دارند. این امر هم منطبق با تحقیقات آماری است که بر اساس آنها زنانی که در فصل زمستان به دنیا میآیند، کمتر عاطفیتر و حساسترند.
در گام بعدی پنتازاتوس، کار جالبتری کرد، این بار او تلاش کرد که ماه تولد یک شخص را با توجه به میزان ماده خاکستری در بخشهای مختلف مغز حدس بزند. الگوریتم او در زنان میتوانست در 35 درصد موارد، فصل تولد یک زن را درست حدس بزند. این درصد، البته قابل توجه نیست، اما نسبت به یک حدس تصادفی، دقیقتر است.
یک نقطه ضعف این مطالعه، عدم توجه به مکان تولد سوژههای آزمایش بود. بدیهی است که اگر کسی در نیمکره جنوبی متولد شده باشد، همه چیز در مورد او متفاوت است و این امر باعث مخدوش شدن نتایج مطالعه میشود.
همه اینها نشان میدهند که تأثیر فصل تولد روی صفات و خلق و خوی آدمها، به کلی خرافی نیست، ولی مسلما نمیتواند به هیچ عنوان تأییدکننده انبوه صفات و خصوصیات محتومی باشد که طلعبینها برای ما بر اساس ماه تولد ردیف میکنند!
خیلی ممنون . جالبه . آدم به همه چیز می تونه به دیده ی یه تئوری نگاه کنه
بالاخره یه منبع معتبر پیدا شد
پست ضعیفی بود.
مخصوصاً از لحاظ انتخاب تصویر.
موافقم
انتظار داشتی چه تصویری ببینی؟ تصویر یه ژن که داره یه ژن دیگه رو می بوسه یا کتک می زنه؟!
نه!
اما بعید می دونم اگه آقای مجیدی متولد مهر یا بهمن بود؛ بازم چنین تصویری رو انتخاب می کرد. کاملاً مشخصه ذره ای فکر پشت انتخاب این تصویر نبوده، تصویری که منبع و صحتش هم مشخص نیست.
اصلا متن نوشته رو خوندین تا آخر یا فقط عکس رو دیدین؟!
بله خوندم،
عرضم این بود چه در تأیید طالع بینی و چه در رد اون، بهتر بود تصویر معتبرتری درج بشه.
به شخصه طالع بینی [هندی] خصوصیات متولدین ماه های مختلف رو تا حد زیادی درست می دونم و نسخه های مختلف و مشابهی رو خوندم، اما تا به حال به چنین صفاتی برای متولدین ماه های مختلف برخورد نکردم!
به نظرم تو دوره و زمونه ای که بسیاری از افراد برای اوقات فراغت، اینستاگرام رو به کتاب خوندن ترجیح میدن، تصاویر و متون روی تصاویر، تأثیر بیشتری دارن بر مخاطب دارن تا نوشته.
با سلام
به نظر بنده ایراد ما اینه که به اطرافمون به طور کنکاشانه (ترکیب عبارت جالب!) نگاه نمی کنیم و بلکه بصورت منتقدانه ی منفی نگاه می کنیم.
گویی همه چیز را می دانیم و تحقیقات جدید بد هستند و بس!
عقیده ام بر اینست که باید کنکاش کرد و سوال پرسید و تحقیق کرد. حال این تحقیق به نظر ما ایرانی ها خوب باشد و یا نه.
در کل پست خوبی بود؛ اگر خوب آموزش دیده بودیم و در جامعه ای اصولی (یا حداقل با حداقل معیار های اصولی!!) می زیستیم این پست ما رو به تحقیقات و کنکاش های بهتری می تونست راهنمنایی بکنه.
در کل بسیار متشکرم دکتر.
ببخشید هموطن گرامی بگذارید حدس بزنم متولد چه ماهی هستید که اینجوراز کلمات زیبای فارسی برای نقد دیگران بد استفاده کردید؟ …………..آها اگه اشتباه نکنم 31 اردیبهشت یا اول خرداد ………کاش خوبیهاتونو رو می کردید و خودتون چند تا عکس می گذاشتین …. همه بهره می بردند …. اینجوری بهتر نبود؟؟؟ ممنون از انتقاد پذیر بودنتون
چه عالی…خیلی دلم میخواست دلیل این تفاوت رو بدونم.
این که فصل تولد زمینه بعضی از بیماریها مثل اسکیزوفرنی رو بوجود میاره قبلا ثابت شده بود ولی دلیلش رو نمیدونستم!!!!!
چه جالب بود
دکتر دستتون درد نکنه
باید بگم آخیییییییییییییییییییییییییش بعد از مدتها خوندن پستهای فناوری که ( بیشتر از 50 درصدشو کمتر از 50 درصد متوجه می شدم ) دلم باز شد از این موضوعی که انتخاب کرده بودید خصوصا اینکه گفتید ما راستگوییم . تشکر فراوان
من اون موقه هایی که مردم کمتر پای پستاتون کامنت میزاشتن رو بیشتر دوس داشتم … البته نه اینکه مخالف باشم ولی حس میکنم که کامنتا جنبه خود نمایی داره … دکترمون سلبریتی شد رفت!!
سلام
برای من که کمی از فیزیولوژی سر در میارم؛ نکته جالب و قشنگی بود
:)
البته از ذهن هم دور نیست!!!
وقتی تاثیر محیط روی انسان بقدری هست که دو قلوهای همسان؛ در سنین بالاتر؛ یکی ممکنه سرطان بگیره و دیگری نه؛ دیگه این چیزها طبیعیه.
البته بحث همه اینا مفصله.
همیشه حدس میزدم؛ بحث خوراک هم بعلت ایجاد شرایط خاص در دهنه رحم (مایعات ترشح شده درون قسمت) و حرکت و زنده مانی اسپرم ها؛ می تونه در تعیین جنسیت فرزند نقش داشته باشه {که البته این موضوع باید دقیق تر برررسی بشه؛ ولی از لحاظ تئوری قابل قبول هست احتمالا}
ممنونم. مفید بود