گرافیتی و هنرهای خیابانی; از ابتدا تا به امروز
واژه گرافیتی از واژه گرافیو در زبان ایتالیایی مشتق شدهاست که به معنی اثر گذاری سریع یا خط خطی است و ممکن است اصل این واژه به «گرافیر» در لاتین عامیانه باز گردد. دیوارنگاری یا گرافیتی به تصویر کردن نقشها، اشکال، حرفها، نشانهها، نمادها، الگوها و کلمهها بر روی دیوارها و یا هر مکان عمومیای که بتوان از آن به عنوان مکانی برای نوشتن، نقاشی، کندهکاری و خطکشی کردن استفاده کرد، گفته میشود. دیوارنگاشتهها، هرگونه علامتگذاریای به حساب میآیند که میتوانند در شکلهای نوشتن ساده حرفها تا نقاشیهای استادانه ظاهر شوند. دیوار نوشتهها از دوران باستان به عنوان مثال یونان باستان، امپراطوریهای روم، چین و ایران وجود داشتهاند.
دیوارنگاری بخشی از هنرهای خیابانی ونیز از عناصر اصلی فرهنگ هیپ هاپ بشمار میآید. از جمله خطوط نوشتاری برای شعار و تصویر سازی برای زیباسازی شهری یا تبلیغات فرهنگی و بطور کلی رسم هر گونه اثر هنری شامل بر متن، تصویر و برجسته نگاری که توسط طراح صورت پذیرفته باشد. منظور از هنر خیابانی آن بخش از گرافیک است که در کوچه و خیابان و سطح شهر با آن برخورد میکنیم. این هنر تاریخچهای بسیار کهن دارد و ریشه در سنگنبشتههای تاریخی غارها و کتیبههای باستانی نقاشیهای دیواری در ابعاد گوناگون دیدهاید که از همین دستهاند. در سده بیستم و کمابیش همزمان با جنگ جهانی دوم، مشاهده درج نام و نشان گروهها بر روی دیوارها تبدیل به امری عادی شد.
هنر خیابانی به نوعی از آثار هنری اطلاق میشود که در مقابل آثار هنری رسمی موزهها، کلیساها و گالریها سربرآورده است. این آثار هنری، گاهی بهاشتباه با هنر گرافیتی برابر درنظر گرفته میشوند،اما باید دانست که گرافیتی زیرمجموعهای از هنر خیابانی میباشد
در دوران مدرن, نگارگری به ویژه نگارگری با اسپری یا رنگ پاش و قلم موها بیشترین کاربرد را در ترسیم دیوارنگاشتهها دارند. در بیشتر کشورها نقاشی کردن و یا کشیدن هر علامت و تصویری بر روی دیوارها و یا املاک متعلق به افراد بدون جلب رضایت آنان کاری غیرمجاز و جرمی دارای پیگرد قانونی به شمار میآید. برخی از اوقات، این کار دربردارنده پیامهای سیاسی و اجتماعی و حتی فرهنگی و ژانری کامل از بیان هنری مبتنی بر سبک نقاشی روی دیوار با رنگ پاش است. برای برخی از افراد شاید کار هنری فقط هنگامی از ارزش برخوردار است که در یک نگارخانه یا نمایشگاه هنری در معرض دید همگان قرار گیرد و برای کسانی دیگر شاید دیوار نگاشتهها گونهای از ابراز احساسات قانون گریزانه به شمار آید که عامل و اقدام کننده به آن، حالتی اعتراض آمیز به خود گرفتهاست.
مهاجمان فضایی از بالای فروشگاه بریکستون در حال تماشای انسانها هستند
خیابان هانبری در مرکز شهر لندن. این طرح زیبا که 30 فوت ارتفاع دارد توسط یک هنرمند بلژیکی به اسم روآ طراحی شده است
تورها و فستیوال های مختلفی در شهرهای برلین, پاریس, لندن, نیویورک و ملبورن برگزار می شود که منحصربفرترین آنها لندن است. گرافیتی زیر هم از دیوید واکر از لندن است.
تورهای مختلفی که همیشه برای گردشگرانی که به لندن می آیند در حال برگزاری است
طرح زیبایی از پابلو دلگادو
این طرح هم در خیابان های لندن توسط Phlegm کشیده شده که به طراحی گرافیتی های سیاه و سفید شهرت دارد
گرافیتی زیبایی که با ادغام شخصیت کارتونی و واقعیت ,جنبه ی اعتراضی این هنر را نشان می دهد
تییری نویر و استیک دو هنرمند از شهر برلین در حال طراحی بر روی دیوارهای لندن
منبع
لینک منبع مقاله کار نمیکند.
به خاطر رکودی که در بازار بورس به وجود اومده تقریبا در طول معاملات بیکارم و تمام مطالبتون مو به مو میخونم . اما متاسفانه اینترنت تالار حافظ طوریه که فکر کنم یه سری محدوددیت داره چون من بعضی سایت ها رو نمیتونم وارد بشم یا نمیتونم پست هاتون رو پلاس کنم.
لطفا سایت ها خوبی که مثل سایت خودتون خوندنی و جالب هستن توی مجله هفتگیتون اضافه کنید.
ممنون سعید جان ، طراحی های فوق العاده زیبایی بود
در ایران هم گرافیتی کار خوب زیاد داریم
فک کنم در این حوزه میشه به بنکسی، (Banksy ) اشاره کرد
جا داره یه مقاله در موردش کار کنی
banksy.co.uk
سلام . خسته نباشید ممنون از مطلب زیباتون فقط یه سوال این مطالب سایتتون رو از کجا پیدا میکنید مجله های علمی گلچین مطالب سایتای دیگه یا اطلاعات شخصی آخه برام عجیبه که اطلاعات شخصی در این زمینه ها نمیتونه اینقدر دقیق باشه مخصوصا منبع عکس های زیبای مطالبتون از سایت اصلی این موضوعاته ؟!!
آدم های زیادی هستند که به هنر علاقه دارند اما برای دیدن آثار هنری کلیسایی یا رفتن به گالری،توانایی مالی ندارند.هنرهای خیابانی هم این مزیت رو داردکه همه به رایگان ازش لذت می برند،حتی افرادی که به گالری میروند.
عجب
واقعا زیبا و خلاقانه بودند.
زیباااا ممنون
سلام ممنون از مطلبتون
تو ایرانم خیلی گرافر خوب هست
یکیش A1one بود که مهاجرت کردن به آلمان و الان کارهاش در کتاب
هنر آلمان چاپ میشه ولی وقتی ایران بود کسی قدرشو ندونست
جوونای با استعداد دیگه هم هستن مث مستر کیلومیناتی که یکی از کاراش تو سایت های خبری خارجی پخش شد اسم کارشم دیوار دفاعی بود فک کنم (در رابطه با غزه)
ولی باز شهرداری بعد چند روز گرفتش زیر پمپ رنگ
خارجم که بنکسی و ام تی او گراف کاراشون عالیه
GRAFFITI OR DIE ??