آیفون 13 ساله شد: آىفون در ایجاد چه تحولاتی در دنیای فناوری سهیم است؟
در روزی مانند امروز در 9 ژانویه سال 2007، استیو جابز آیفون را به دنیا معرفی کرد. در ابتدای امر کسی تصور نمیکرد که این گوشی علیرغم داشتن ویژگیهای جالب توجه، این همه محبوب شود و سر و صدا به پا کند. شاید یک زمانی کاربران به آن به منزله یک گوشی لمسی «دیگر» نگاه میکردند. در همان زمانی که آیفون یک عرضه شد، نوکیا N97 هم برای مثال در بازار بود و سایتهای زیادی این دو محصول را با هم مقایسه میکردند، اما در نهایت این نوکیا بود که مرد و این اپل بود که بُرد!
آیفون آنقدر خوب سختافزار و نرمافزار را در کنار هم داشت و آنقدر خوب توسعه داده شد که خیلی زود محبوب بسیار از کاربران شد و بهعلاوه در روند کاری شرکتهای نرمافزاری و سختافزاری دیگر هم تأثیر گذاشت، طوری که برای مثال گوگل متعاقب آن، راه و روش توسعه اندروید را تغییر داد، تا به آن حد که استیو جابز گوگل را متهم به الگوبرداری از سیستم عامل آیفون میکرد.
در زیر فناوریهایی را که بعد از آیفون جا افتادند و همهگیر شدند با هم مرور میکنیم. بعضی از این فناوریها حتی پیش از آیفون هم وجود داشتند، اما آیفون توانست رنگ و لعاب دیگری به آنها ببخشد و آنها را کاربردی و سهلالوصولتر کند.
1- GPS
GPS قبل از آیفون هم وجود داشت و تازه تا زمان آیفون 3G وارد این گوشی نشده بود. اما این آیفون و iOS بودند که استفاده از GPS را کاربردیتر کردند و آن را وارد اپلیکیشنهای مهمی مثل Uber کردند. پس اینجا آیفون صرفا به خاطر فرهنگسازی و کاربردی کرن استفاده از GPS، یکی از دوستان این فناوری به شمار میرود.
2- مشاهده پیامکها به صورت پشت سر هم
شاید به یاد نیاورید که تا قبل از آیفون، پیامکها به صورت جدا نمایش داده میشدند و کاربران در دنبال کردن کل پیامکهایی که از یک دوست گرفته بودند، دچار مشکل شده بودند. اما در آیفون پیامکها به صورت پشت سر هم نمایش داده شد.
3- سلفی
دوربین جلو از سال 2003 وارد آیفون 4 شد. باز هم علیرغم اینکه اپل اولین شرکتی نبود که این کار را کرده بود، به محض اقدام اپل، سلفی گرفتن و تماسهای ویدئویی به یاری دوربین جلو، به صورت جهشی افزایش پیدا کرد.
4- باتریهایی که حداکثر یک روز عمر میکنند
روزهای خوش گذشتهمان را با نوکیا به یاد بیاورید که گاهی در روزهایی که تماسهایمان زیاد نبود، شارژ گوشی چند روز هم میتوانست علیرغم بازی اسنیک، دوام داشته باشد!
اما از زمان آیفون و مصرف بالای پردازنده و صفحات نمایش آن، همه کاربران برایشان جا افتاد که داشتن شارژ بیشتر از یک روز، نوعی زیادهخواهی است! پس بیسر و صدا این کاربران قانع، شارژرها را با خود به همه جا بردند و این روزها که داشتن پاوربانک برای خیلیها واجب شده است.
کسی چه میداند شاید اگر آیفون نبود، کاربران به همین آسانیها از گوشیهایی با طول عمر کم باتری که این روزها برای خیلیها چیزی در حد 16 ساعت شده، استقبال نمیکردند.
5- کمرنگ شدن تماسهای روتین
تا قبل از آیفون، کاربرد شماره یک گوشیها برقرار کردن تماسهای تلفنی روتین بود. اما حالا عمده مصرف ما پیامکها و چک کردن ایمیل و وبگردی و اپلیکیشنهای چت شده است.
آیفون بیشک در آغاز چنین تغییری، نقش داشته است.
6- کیبورد غیرفیزیکی و اصلاح خودکار متنها
تا قبل از آیفون کاربرها رضایت نمیدادند که کیبورد فیزیکی به کلی از گوشیها حذف شود. برای مثال نوکیا با زیرکی در آخرین گوشیها خود هم کیبورد فیزیکی و کیبورد نرمافزاری را گنجانده بود. اما این اپل بود که کار زیادی در زمینه توسعه نرمافزاری کیبورد مجازی انجام داد و صفحه نمایش آیفون اوریجینال آنقدر باکیفیت بود که کاربران در استفاده از کیبورد، رنجی متحمل نشوند و باز همهگیری شدن استفاده از مکانیسم اصلاح خودکار متنها، از زمان آیفون متداول شد.
7- پایان دوران بحث و خجالت از جستجوی اینترنتی نادانستهها
باز هم حق دارید که بگویید آخر آیفون را چرا یکی از اجزای چنین تحولی میدانیم. اما شاید خاطرات گذشته ما محو شده باشد و زمانی را به خاطر نیاوریم که وقتی بر سر یک مسئله تاریخی در یک جمع، بحثی درمیگرفت یا وقتی املای صحیح واژهای یا معنی اصطلاحی را نمیدانستیم، همگی چند دقیقهای با تکیه بر حافظه خودمان، با هم بحث و جدل میکردیم.
اما یه یاری آیفون و گوشیهای هوشمند دیگر و نیز اپلیکیشنها و البته گوگل، حالا کسی به حافظه خود تکیه نمیکند و ما حتی زحمت کمی فشار وارد کردن به حافظه خود را نمیدهیم و بدون خجالت بلافاصله مسائل را جستجو میکنیم.
8- پینچ و زوم کردن
خیالم راحت است که این یکی واقعا تحولی بود که در زمان معرفی آیفون معرفی شد. تا قبل از آیفون اصلا چنین چیزی نداشتیم و برای بزرگ کردن یک عکس، کاربر یا باید دکمهای را چند بار میفشرد و بعد اسکرول سختافزاری میکرد یا اینکه در گوشیهای محدود لمسی آن زمان، وارد یک فرایند مشکل مشابه میشد.
اما در آیفون ما با صفحه لمسی باکیفیتی روبرو بودیم که پشت سر خود یک سیستم عامل خوب داشت و اجازه میداد کاربر به صورت خیلی راحتی پینچ و زوم کند. این مسئله به زودی آنقدر بدیهی شد که ما کلا روزهای سیاه قبل از آن را فراموش کردهایم!
9- اپلیکیشنها
به احتمال زیاد روزهایی که تعداد اپلیکیشنها خیلی محدود بود و نصب کردنشان چندان آسان نبود را فراموش کردهاید.
اما اپل در سال 2008، با معرفی اپ استور، رونق باورنکردنی به اپلیکیشنها داد، کار توسعهدهندهها را خیلی راحت کرد و باعث شد که درآمدزایی قابل توجهی نصیب آنها شود.
اپ استور حالا 2 میلیون اپ دارد و مردم سال پیش 23 میلیارد دلار اپلیکیشن از طریق آن خریدند. البته کمی بعدتر گوگل هم فروشگاه اپلیکیشن خود را افتتاح کرد، اما اپل آغازکننده چنین تحولی در زمینه اپلیکیشنها بود.
10- مرگ تجهیزات جانبی که همراه گوشی همه جا میبردیم: پخشکنندههای صوتی و دوربینها
با آمدن آیفون و توسعه دیگر گوشیهای هوشمند در کنار آن، مردم رفتهرفته استفاده از وسایل جانبی دیجیتال را متوقف کردند. وقتی گوشی شما میتواند به راحتی یک پخشکننده صوتی خوب باشد، چه نیازی به همراه بردن یک وسیله جانبی دیگر است؟ آیفون حتی آیپاد را هم به محاق برد.
این روزها علیرغم اینکه دوربینهای گوشیهای هوشمند، چیزی در حد دوربینهای DSLR یا دوربینهای باکیفیت کامپکت نیست، بسیاری از ماها حتی در هنگام سفر و مهمانیهای مهم، تنبلی میکنیم و دوربینهای باکیفیتتر خود را همراه نمیبریم.
منبع
این نوشتهها را هم بخوانید
با سلام دکتر قسمت ۳ نوشتین سال ۲۰۰۳ تصحیح شود2008
خیلی درستر اینه که بگیم ایفون این تکنولوژی هارو کنار هم اورد و با همه گیر شدنش استفاده بیشتر شد ، نکه لزوما ایفون باعث رشدشون شده باشه!