آندومتریوز چیست؟ تشخیص و درمان آندومتریوز

0

آندومتریوز

لایه پوشاننده رحم که به آن اصطلاحا “آندومتر” (Endometrium) گفته می شود بطور طبیعی هر ماه یک بار در طی قاعدگی (عادت ماهانه) ریخته می شود و سپس دوباره رشد می کند. در وضعیتی که اصطلاحا به آن “آندومتریوز “(Endometriosis) گفته می شود، بعضی از قطعات آندومتر به اعضایی که در محوطه لگن قرار دارند (مثل تخمدانها و روده ها) می چسبند. این قطعات آندومتر که در جای دیگری قرار گرفته اند به هورمونهای سیکل قاعدگی واکنش نشان داده و در طی عادت ماهانه، خونریزی می کنند. از آنجایی که این خون نمی تواند از طریق مهبل از بدن خارج شود، باعث ملتهب شدن بافتهای اطراف شده و منجر به درد شکم می شود. تحریک تخمدانها نیز ممکن است باعث پیدایش کیست های دردناک شود.

آندومتریوز بیماری شایعی می باشد که از هر پنج خانمی که در سنین باروری قرار دارد یک نفر به آن دچار می شود. خانمهایی که دیر بچه دار شده اند (بعد از ۳۰ سالگی) و یا خانمهایی که اصلا بچه دار نشده اند بیشتر در خطر ابتلاء به این بیماری هستند. آندومتریوزهای شدید می تواند اغلب باعث مشکلاتی در باروری خانمها شود.

علت دقیق ایجاد آندومتریوز هنوز مشخص نشده است اما نظریه های مختلفی در مورد آن وجود دارد. یک نظریه آن است که قطعات آندومتر که در هنگام قاعدگی ریخته می شوند از طریق مهبل از بدن خارج نمی شوند بلکه از راه لوله های رحم به محوطه لگن رفته و در آنجا به اعضایی که در آن قرار دارد می چسبند.

علایم آندومتریوز

آندومتریوز ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکند. اگر آندومتریوز باعث ایجاد علایمی شود، شدت آن در افراد مختلف متفاوت می باشد. علایم آندومتریوز همچنین بر اساس اینکه کدام عضو گرفتار شده است فرق می کند. این علایم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

درد در قسمت تحتانی شکم که ممکن است درست قبل و بعد از عادت ماهانه شدیدتر شود.

قاعدگی های نامنظم و یا خونریزیهای شدید قاعدگی

درد در هنگام مقاربت جنسی

درد در قسمت تحتانی شکم در هنگام ادرار کردن.

اگر آندومتر بر روی روده ایجاد شود، ممکن است اسهال، یبوست، درد در هنگام دفع مدفوع و در موارد نادری، خونریزی از مقعد در هنگام عادت ماهانه دیده شود.

درمان آندومتریوز

در خانمهایی که هیچگونه علایمی ندارند، در هنگام بررسی برای پیدا کردن علل نازایی ممکن است به این بیماری مشکوک شویم. برای اینکه به تشخیص بیماری کمک شود، پزشک اقدام به معاینه لگن خواهد نمود. با استفاده از لاپاروسکوپی که با آن اعضاء داخل رحم و شکم مشاهده می شود، تشخیص آندومتریوز را می توان تأیید نمود.

درمانهای مختلفی برای آندومتریوز وجود دارد که بر اساس سن بیمار، محلی که آندومتریوز در آن قرار دارد، شدت علایم و اینکه آیا بیمار در آینده می خواهد بچه دار شود یا نه، این درمانها برای هر بیماری انتخاب می شود. به شما ممکن است هورمون درمانی و یا جراحی توصیه شود. در موارد خفیف ممکن است اصلا نیازی به درمان وجود نداشته باشد.

اگر علایم این بیماری برای شما مشکل ساز شود، پزشک ممکن است برایتان یکی از انواع درمان های هورمونی را تجویز نماید و باعث شود | که به مدت چندین ماه، قاعدگی شما متوقف شود. این داروها ممکن است شامل هورمون گونادورلین (gonadorelin و دانازول (Danazol باشد که باعث سرکوب کردن تولید هورمون جنسی زنانه استروژن می شوند و در نتیجه جلوی قاعدگی را می گیرند. همچنین ممکن است از داروهای ترکیبی ضدبارداری برای این منظور استفاده شود. این درمان معمولا به مدت تقریبا ۶ تا ۱۲ ماه ادامه می یابد و در طی این مدت آندومتریوز باید بهبود یابد. اگر این وضعیت دوباره عود نماید، معمولا خفیف تر از قبل می باشد.

قطعات کوچک بافت آندومتر که به این درمان هورمونی پاسخ نمی دهند را می توان از طریق لاپاروسکوپی و با استفاده از جراحی لیزری از بین برد. با این حال گاهی اوقات بعد از این درمان، آندومتریوز دوباره عود می کند و مجبور می شویم که دوباره این عمل را انجام دهیم.

اگر شما دچار آندومتریوز شدید هستید و قصد بچه دار شدن در آینده را ندارید و یا اینکه در سنین نزدیک به یائسگی هستید، ممکن است پزشک به شما توصیه نماید که عمل جراحی هیسترکتومی را انجام دهید و رحم را بیرون آورید. همچنین هر دو تخمدان به همراه سایر قسمتهایی که دچار آندومتریوز شده اند بیرون آورده می شوند. اگر قبل از اینکه بطور طبیعی یائسه شوید، تخمدانها برداشته شوند علایم

یائسگی زودرس در شما ظاهر خواهند شد. برای از بین بردن این علایم، پزشک احتمالا برای شما هورمون درمانی تجویز خواهد نمود.

درمان آندومتریوز معمولا موفقیت آمیز می باشد اما ممکن است تا هنگام یائسگی، دوباره آندومتریوز عود نماید. در صورتیکه تخمدانها برداشته شوند احتمال عود آندومتریوز وجود ندارد.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

هوش مصنوعی کودکی بازیگران سریال فرندز Friends را بازسازی کرد!

هوش مصنوعی این روزها کارهای عجیب و غریبی می‌کند و حالا به یاری آن چهره کودکی بازیگران سریال فرندز Friends بازسازی شده است. این فناوری عجیب و غریب، نسخه‌های کودکی شش بازیگر معروف را ایجاد کرده.صفحه فیس بوک the_ai_dreams این کار را کرده،…

شوخی با مجسمه‌ها – وقتی حال مردم خوش است!

شوخی و طنز هم حال و هوای خاص خودش را می‌طلبد. مردم اگر از نظر پیشبینی شرایط اقتصادی آینده و وضعیت رفاه اکنون، آرامش و اطمینان خاطر لازم را داشته باشند و اگر بتوانند خود مقوله فرهنگ و اخلاق و دانش خود را ارتقا بدهند، شرایظ ظاهری و باطنی دیگر…

عکس‌های پراکنده جالب که دقایقی شما را سرگرم خواهند کرد

این ساعت آفتابی زمان را به صورت دیجیتالی نشان می‌دهدکریم عبدالجبار و مربی جان وودن : هرگز فراموش نکنید که چه کسی به شما کمک کرده و باعث پیشرفت شما شده.فقط به دقت نگاه کنیدآتش نشانان آمریکایی در حال خاموش کردن آتش در…

کلاژهای کاغذی زیبای مینیمال از شخصیت‌های سینمایی مشهور

اینکه بتوانی به صورت خلاصه و مختصر و مفید با هنر خودت، مفهومی را برسانی، هر بسیار جالبی است. حالا تصور کنید که با برش چند کاغذ رنگی و کنار هم نهادت انها، یغنی کلاژ کاغذی بشود، شخصیت‌های مهم سینمایی را بازسازی کرد.این کاری است که مارگارت…

کاریکاتورهای و تصاویر ساده، مفرح و تفکربرانگیز لوکاس لویتان

لوکاس لویتان هنرمند برزیلی، ساکن مادرید است. او بیشتر برای پروژه‌اش به نام «هجوم عکس» مشهور شده، در این پروژه او نقاشی‌هایی را به عکس‌های اینستاگرام افراد اضافه می‌کند و داستان‌های پنهان را به روشی خلاقانه آشکار می‌کند.کارهای او جذاب و…

اگر این سلبریتی‌ها تا به امروز زنده بودند …

عوامل مختلفی روی طول عمر انسان‌ها تاثیر می‌گذارد. سبک زندگی، تعذیه سالم، ورزش، پیشگیری از بیماری‌ها، پرهیز از مصرف مواد، خواب و آسایش کافی، ژنتیک، هشیاری برای پیشگیری از حوادث.اما به هر حال طول عمر برخی از انسان‌ها کوتاه‌تر از امید به…
آگهی متنی در همه صفحات

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.