فردریک سادی و چه کارهای بزرگی در زمینه دانش کرد؟

0

فردریک سادی در سال ۱۸۹۸ از دانشکده مرتون آکسفورد با عالی‌ترین درجه در شیمی فارغ التحصیل شد. در فاصله سال‌های ۱۹۰۱ تا ۱۹۰۳ به همراه ارنست رادرفورد پدیده فروپاشی اتمی را کشف کرد. در سال‌های ۱۹۰۴ تا ۱۹۱۴ استادیار شیمی فیزیک در دانشگاه گلاسکو بود. در سال ۱۹۱۹ به سمت استادی کرسی دکتر لی شیمی در دانشگاه آکسفورد منصوب شد.

در حالی که فردریک سادی شاید مانند ارنست رادرفورد همروز گارش شاخص و برجسته نباشد، اما در درک رفتار و کاربردهای پرتوزایی، بخصوص واپاشی پرتوزا، تأثیر به سزایی داشت. پیشرفت اولیه این شیمیدان انگلیسی پس از کار با رادرفورد طی سال‌های ۱۹۰۱ تا ۱۹۰۳ هنگامی که در دانشگاه مک‌گیل در مونترال بودند، شکل گرفت. به علاوه، کار انفرادی بعدی که سادی بعداً به آن پرداخت به دانشمندان کمک کرد تا جنبه مهمی از طرح اتمی عناصر را درک کنند.

واپاشی اتم‌ها

کاری که سادی به همراه رادرفورد انجام داد در زمان کوتاهی پس از این که سمت دستیاری آزمایشگاه شیمی را در مونترال بر عهده گرفت، صورت پذیرفت. همکاری آن‌ها نتایجی اساسی به دنبال داشت که از همه چشم‌گیرتر ایده تحول برانگیزی بود مبنی بر این که عناصر می‌توانند ناگهان به واسطه گاز پرتوزای اتم‌ها خودبخود به حالت «نیمه عمر» فرو پاشند. در فرایند این واپاشی ماده می‌تواند به عناصر گوناگون دیگری تبدیل شود که نتیجه‌ای حیرت انگیز بود.

این یافته‌ها به نوبه خود برای سادی شهرتی به بار آورد ولی نتایج بعدی او نیز در این زمینه مهم بود. او توجه خود را به آرایهٔ عناصر ظاهراً «جدیدی» معطوف کرد که در هنگام تبدیل کشف شدند که بر اثر واپاشی پرتوزا ایجاد شده بود.

مشکلی که دانشمندان با آن مواجه بودند این بود که اخیراً کشفیات بسیاری صورت گرفته بود که در جدول تناوبی به وضوح فضای کافی برای قرارگیری آن‌ها وجود نداشت. هنوز هر عنصری قطعاً پیش از این که به حالت نیمه عمر خود برسد، دارای یک وزن اتمی مجزا و یک دوره زمانی خاص منسوب به خودش بود. در این ضمن دانشمندان دیگری در اثر تجزیه کردن عناصری که ارتباط نزدیکی با این عناصر داشتند در تلاش برای تولید مصنوعی این عناصر جدید بودند ولی به طور غیر قابل توضیحی شکست می‌خوردند.

ایزوتوپ‌ها

راه‌حل سال ۱۹۱۳ سادی ساده و در عین حال باور نکردنی بود. او عقیده داشت که گر چه وزن اتمی و نیمه عمر این عناصر جدید متفاوت است، اما در خواص شیمیایی مشابهی با عناصر موجود و شناخته شده مشترک‌اند و بنابراین انواعی از همین عناصر به شمار می‌آیند. بنابراین، مثلا عناصر «جدید» توریم C و رادیم D که وزن اتمی و نیمه عمر متفاوتی نسبت به هم و در مقایسه با عنصر سرب دارند همه از نظر شیمیایی یکسان و در نتیجه جملگی صرفا سرب هستند. این امر این موضوع را نیز توضیح داد که چرا دانشمندان، مطابق انتظار، قادر به تجزیه مصنوعی عناصری که با آن‌ها ارتباط نزدیکی دارند، نشده بودند زیرا موادی که در موردشان شروع به کار نمودند و برای تولیدشان تلاش کردند از نظر شیمیایی مشابه بودند! سادی این انواع را «ایزوتوپ» نامید و با یک ضربه این سردرگمی را که قبلاً این عناصر جدید را احاطه کرده بود، برطرف کرد. از کشف بعدی نوترون خنثی ولی دارای وزن که توسط جیمز چدویک صورت گرفت، این توضیح را که چگونه احتمال وجود تفاوت‌هایی در وزن اتمی وجود دارد در حالی که هنوز عدد اتمی ثابت باقی مانده، به طور کامل امکان پذیر کرد ولی توضیح سادی، مطالب کافی را برای دنیای علم ارائه کرد تا درک بسیاری از این نظم جدید در این فاصله زمانی فراهم آید.

جابجایی پرتوزا

سادی در همان سالی که توضیح ایزوتوپی خود را ارائه کرد قانون جابجایی پرتوزای خودش را نیز اعلام کرد. بنابر این قانون، وقتی یک ذره آلفا از ماده‌ای در حال واپاشی گسیل می‌شود عدد اتمی آن دو واحد و وزن اتمی آن چهار واحد کاهش می‌یابد (توضیح این امر آن است که ذره آلفا صرفاً هسته هلیم با اعداد اتمی متناظر است). به همین ترتیب، وقتی یک ذره بتا (الکترونی با بار منفی) گسیل می‌شود، عدد اتمی یک واحد افزایش می‌یابد.

به سادی جایزه نوبل شیمی در سال ۱۹۲۱ به واسطهٔ کارش در زمینه ایزوتوپ‌ها اعطا شد و پس از آن علاقه او به سمت‌های دانشگاهی دیگر جلب شد و از درگیری مستقیم در تحقیقات شیمیایی دست کشید.

میراث سادی

بین سال‌های ۱۹۰۴ تا ۱۹۱۴ که سادی در گلاسکو بود، بسیاری از مهم‌ترین کارهایش را در زمینه علم شیمی انجام داد؛ از جمله تدوین قانون جابجایی پرتوزا» که بنابر آن انتشار یک ذره آلفا از یک عنصر سبب می‌شود تا آن عنصر در خانه در جدول تناوبی به عقب حرکت کند. ضمناً مفهوم ایزوتوپ‌ها را طی این زمان تدوین کرد، با این تشخیص که عناصر می‌توانند در حالی که از نظر شیمیایی مشابه‌اند در دو موقعیت متفاوت با وزن‌های اتمی مختلف وجود داشته باشند. سادی بسیاری از بقیهٔ وقت خود را به حوزه‌هایی غیر از علم شیمی و تکمیل نظریه‌هایی که هرگز به طور گسترده مورد قبول قرار نگرفتند اختصاص داد.

کشف ایزوتوپ‌ها توسط سادی بسیاری از سردرگمی‌های علم شیمی را برطرف کرد.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

خارج از کادرهای عکس‌های مشهور چه گذشته؟ حالا کاربران می‌خواهد با هوش مصنوعی Generative Fill فتوشاپ…

هوش مصنوعی به سرعت در حال توسعه است و هر روز می بینیم که چقدر توسعه پیدا می‌کند. یکی از پیشرفت‌های تازهاخیراً ابزار جدید AI Generative Fill فتوشاپ بوده است.با کمک آن می‌توان بسیار ساده چیز ناخواسته‌ای را حذف کرد یا اشیایی را اضافه کرد…

بوئینگ ۷۳۷ بازنشسته به ویلایی لوکس در «بالی» تبدیل شد

یک بوئینگ ۷۳۷ بازنشسته که بر روی صخره‌ای در بالی قرار گرفته، به ویلایی لوکس تبدیل شده است. شرکت Hanging Gardens قرار است در‌ آوریل این ویلا را افتتاح کند. ایده این کار زاییده فکر کارآفرینی به نام فلیکس دنیم است. دنیم در حال حاضر هتل‌های…

توهم کوتارد: آنهایی که تصور می‌کنند مدتهاست مرده‌اند!

«می‌اندیشم پس هستم»  Cogito, ergo sum با این حال همه کسانی که می‌اندیشند با این باور دکارت موافق نیستند.محتوای تفکر برخی از افراد مبتلا به یک اختلال عصبی روانپزشکی نادر، معروف به سندرم کوتارد، به جای اینکه به حس بودن منجر شود، به احساس…

۲۵ صدای نوستالژیک فناورانه قدیمی که کودکان امروزی به صورت معمول هرگز نمی‌شنوند!

یک ستاره سینمای کلاسیک را در نظر بگیرید مثلا همفری بوگارت را. تلفن را با یک دست در دست می‌گیرد، سیگاری به لب دارد و بعد با افه خاصی شماره‌گیر را می‌چرخاند و با صدای بم مردانه‌اش می‌گوید که نلفنچی فلانجا را برایم بگیر!چنین منظره‌ای دیگر…

21 مهارتی که ای کاش در مدرسه یا جای دیگر مقدمات آنها را به ما می‌آموختند!

درس و دانشگاه بسیارند، اما وقتی وارد کار واقعی و زندگی می‌شوید می‌بینید که مهارت‌های زیادی لازم دارید تا تبدیل به یک آدم موفق شوید یا به آرامش و خوشبختی بیشتری در زندگی برسید. گاهی دوره‌های آموزشی خوبی برای آنها وجود دارد و گاهی هم باید…

تصور دهشت نبرد «واترلو» با هوش مصنوعی میدجرنی

نبرد واترلو، که در ۱۸ ژوئن ۱۸۱۵ رخ داد، یک درگیری نظامی مهم در طول جنگ‌های ناپلئون بود. این جنگ بین ارتش فرانسه به رهبری امپراتور ناپلئون بناپارت و اتحادی از نیرو‌های بریتانیایی، هلندی و پروس به فرماندهی دوک ولینگتون و فیلد مارشال گبهارد…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.