۸ روش مطالعه و یادگیری هوشمندتر که باید جایگزین دوباره خوانی شوند

2

روش مطالعه اکثر دانشجویان بی‌معنی و ناکارآمد است.

این نتیجه یک مطالعه انجام شده در دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس است. «هنری رودیگر» و «مارک مک‌دانیل» در مجموع بیش از ۸۰ سال روی مباحث مطالعه و یادگیری وقت صرف کرده و اخیرا یافته‌های خود با همکاری یک رمان‌نویس به نام «پیتر براون» در کتاب Make It Stick: The Science of Successful Learning به چاپ رساندند.

اکثر دانشجویان زمان مطالعه خود را با بازخوانی یادداشت‌ها و کتاب‌های درسی می‌گذرانند اما تحقیقات روان‌شناسان و همین‌طور بررسی‌های آزمایشگاهی از دانشجویان واقعی نشان می‌دهد این روش وحشتناک و برای یادگیری به شدت ناکارآمد است.

استفاده از دیگر استراتژی‌های یادگیری مانند استفاده از کارت‌های مرتب شده (فلش کارت)، نموداری و امتحان‌گیری از خود، روش‌های بهتر و کارآمدتری نسبت به بازخوانی مطالب هستند. همان‌طور که مطالعه در طول زمان و ترکیب موضوع‌های مختلف با یکدیگر در مطالعه بسیار موثر است.

مک دانیل به ۸ روش یادگیری و مطالعه هوشمندتر اشاره می‌کند که در طول سالیان دراز تحقیقات خود روی دانشجویان و اساتید به دست آورده است:

۱- نباید فقط یادداشت‌ها و نکات خودتان را بازخوانی کنید

ما در نظرسنجی‌ها می‌بینیم که اکثر دانشجویان می‌گویند هنگام مطالعه، معمولا یادداشت‌ها و کتاب‌های خودشان را دوباره خوانی می‌کنند. اکثر دانشجویان می‌گویند این روش مطالعه، استراتژی نخست آن‌ها برای یادگیری بیشتر است.

اما هنگامی که یک دانشجو فصلی از کتاب را برای بار دوم می‌خواند؛ هیچ پیشرفتی در یادگیری نخواهد داشت.

مطالعات و تحقیقات ما نشان می‌دهد یک روش بازیافت اطلاعات یک یادگیری ماندگار را به وجود نمی‌آورد. مطالعه روی دانشجویان دانشگاه واشنگتن نشان می‌دهد دانشجویانی که یک فصل کتاب را بازخوانی کردند؛ نسبت به دانشجویانی که فقط یک بار آن فصل را خواندند؛ هیچ پیشرفتی نداشتند.

در اولین بار خواندن یک چیزی، درک زیادی به دست می‌آید اما وقتی برای بار دوم این مطالب خوانده می‌شوند؛ این ذهنیت وجود دارد که من این مطالب را می‌دانم؛ بنابراین یک مطالعه عمیق انجام نمی‌شود و اطلاعات جدیدی برای پردازش وارد مغز نخواهد شد.

بازخوانی اثری مقطعی دارد و این توهم را به وجود می‌آورد که شما همه این مطالب را خوب می‌دانید.

۲- از خودتان سوالات زیادی بپرسید

یک روش خوب جایگزین بازخوانی، خواندن یک بار مطالب و بعد جواب دادن به پرسش‌هایی درباره آن مطالب یا حل مسایل پایان فصل است. خودتان سوال مطرح کنید و خودتان به این سوالات پاسخ دهید. این یک روش بسیار خوب برای بازیابی مطالب و یادگیری عمیق است.

حتی اگر به این پرسش‌های به طور دقیق پاسخ ندهید یا اشتباه جواب بدهید؛ باز هم درک عمیقی از مطالبی که نمی‌دانید یا درست متوجه نشدید؛ خواهد داد. این به شما کمک می‌کند تا دنبال چیزی بگردید که نمی‌دانید یا باید بهتر و موثرتر مطالعه کنید.

با سوال پرسیدن و بعد جواب دادن، درک بهتری از مطالب به دست خواهید آورد و منجر به یادگیری ماندگارتر و حافظه قوی‌تر می‌شود. بنابراین، به جای خواندن دوباره مطالب، وقت خود را صرف پرسش و پاسخ کنید.

۳- اطلاعات جدید را به چیزی که قبلا می‌دانید متصل کنید

یک استراتژی دیگر این است که در مطالعه دور دوم، سراغ اطلاعات و مفاهیم جدید بروید و دنبال برقراری یک ارتباط میان آن‌ها و دانستنی‌های قبلی خود باشید.

مثلا اگر می‌خواهید درباره نحوه انتقال الکتریسیته توسط نرون‌ها چیزی یاد بگیرید؛ می‌دانید که غلاف چربی اطراف نرون‌ها را احاطه کرده است که غلاف میلین نامیده می‌شود. این غلاف میلین کمک می‌کند تا الکتریسیته سریع‌تر منتقل شود.

حالا کافی است نورون و الکتریسیته را به شیلنگ و آب تشبیه کنید. آب به سرعت از درون شیلنگ عبور می‌کند اما اگر سوراخ باشد؛ به بیرون نشت خواهد کرد و دیگر سرعت گذشته را ندارد. این همان چیزی است که دقیقا در پیری برای ما اتفاق می‌افتد. غلاف‌های میلین خراب شده و انتقال کندتر می‌شود.

۴- سعی کنید مطالب را تصویرسازی کنید

یکی از بهترین روش‌های یادگیری عمیق، تصویرسازی، نمودارسازی و ترسیم‌های بصری از اطلاعات و مطالب است. همین‌طور، نمودارهای شرطی کلاسیک به درک مطلب بهتر کمک می‌کنند.

هر چیزی که باعث یادگیری فعال شما شود؛ به خودی خود درک بیشتری ایجاد خواهد کرد و در به خاطرسپاری طولانی‌مدت موثر است.

تصویرسازی یا نمودارسازی و آموزش‌های مبتنی بر روش‌های شرطی کلاسیک، ذهن یادگیرنده را بیشتر درگیر مطالب کرده و باعث می‌شوند از انفعال یا روخوانی سطحی ذهنی خارج شود.

۵- از فلش کارت‌ها استفاده کنید

فلش‌کارت‌ها یک روش دیگر جایگزین بازخوانی هستند؛ به‌ویژه اینکه روش موثری برای آزمایش مجدد مطالبی است که توسط خودتان درست شدند.

در تحقیقات و مطالعات انجام شده روی دانشجویان، مشخص شده افرادی که از فلش کارت‌ها استفاده کردند؛ در به خاطرسپاری و بازیابی مطالب هوشمندتر عمل کردند.

فلش‌کارت‌ها باعث می‌شوند اطلاعات به شکل درستی در حافظه طبقه‌بندی شوند و بعد در زمان استخراج، ذهن کار راحت‌تری داشته باشد. فلش‌کارت‌ها روشی بسیار بهتر از تکرار خواندن هستند.

۶- متراکم مطالعه نکنید؛ بازه مطالعه را کم کنید

بسیاری از دانشجویان همه مطالب را برای شب امتحان جمع می‌کنند و بعد در یک بازه عصر تا فردا مشغول خواندن و تکرار و تکرار می‌شوند.

تا آخرین لحظه صبر نکنید و اطلاعات را به مرور و در یک بازه طولانی‌تری به ذهن بدهید. حفظ کردن اطلاعات برای یک بازه کوتاه مدت یک روزه، باعث می‌شود سر جلسه امتحان برخی مطالب را به یاد نیاورید و قطعا یک سال بعد هیچ چیزی در ذهن‌تان باقی نمانده است.

بسیاری از دانشجویان با این مشکل روبرو هستند و باید به مطالب یک سال گذشته بازگشت کنند تا چیزهایی یادشان بیاید.

ایده خوب این است که یک روز کمی مطالعه کنید و بعد رها کنید. سپس، روز دیگر دوباره سراغ مطالعه مطالب بعدی بروید و رها کنید. دو روز بعد دوباره مشغول مطالعه این مطالب شوید و مدام میان مطالعات خود فاصله بدهید.

۷- اساتید باید بین دروس فاصله بیندازند و مطالب را با هم ادغام کنند

یادگیری موثر فقط منوط به دانش‌آموزان و دانش‌جویان نمی‌شود. معلمان و اساتید هم باید بسترهای مناسب یادگیری عمیق را فراهم کنند.

در دانشگاه معمولا یک مطلب روز اول آموزش داده می‌شود؛ مطلب بعدی روز دوم و همین‌طور مطالب بعدی در روزهای آینده آموزش داده می‌شوند بدون اینکه بازیابی و برگشتی به مطالب قبلی وجود داشته باشد.

نکته مهم این است که باید معلمان و اساتید، مطالب قبلی را در روزهای بعدی باز برای دانشجویان یادآوری و بازیابی کنند یا به دنبال روش‌هایی برای ارتباط مطالب قبلی و جدید باشند.

گرفتن آزمون‌های هفتگی از مطالب قبلی یک ایده بسیار خوب در این زمینه است. کار بعدی می‌تواند حل تمرین و مسئله‌ به صورت دوره‌ای با تاکید بر مرور دروس گذشته باشد. دادن تکلیف شب روش دیگری برای مرور و بازیابی مطالب است.

۸- چیزی به نام ذهن ریاضی نداریم

دو مدل طرز تفکر درباره یادگیری بین دانشجویان رایچ است.

یک طرز تفکر یادگیری ثابت که می‌گوید من مقداری استعداد در درس ریاضی یا فیزیک یا شیمی یا غیره دارم. پس، من اگر زیاد مطالعه نکنم باز هم می‌توانم امتحان را خوب بدهم یا با کمی مطالعه و تلاش می‌توانم بهترین یادگیری را داشته باشم. این طرز تفکر درباره یادگیری اصلا مثبت و نتیجه‌بخش نیست.

طرز تفکر دوم، تفکر رشد است و می‌گوید نیاز به اختصاص دادن زمان و تلاش و انرژی بیشتر برای یادگیری و رشد کردن دارم. این طرز تفکر یادگیری منجر به پرورش استعدادها و افزایش ظرفیت‌های یادگیری و حافظه برای دانشجویان می‌شود.

ذهنیت دانشجویان درباره نحوه یادگیری می‌تواند در نتیجه کار بسیار موثر باشد و باعث شود چیزهای بیشتری یاد بگیرند یا برعکس اصلا یادگیری موثری نداشته باشند.

این وظیفه معلمان و اساتید است که با دانشجویان صحبت کنند تا یک طرز تفکر یادگیری رشددهنده داشته باشند و دائما برای یادگیری بیشتر تلاش کنند.

دانشجویان نباید در یک نقطه ثابت شوند و نیاز دارند همیشه به دنبال روش‌هایی بهتر و هوشمندتر برای یادگیری، بازیابی مطالب و آموزش مطالب جدید باشند.

منبع


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

فهرست فیلم های برتر سال ۲۰۲۲ با استفاده از امتیازبندی جوایز اصلی اهدا شده در جشنواره های مطرح

فهرست فیلم های برتر سال ۲۰۲۲ با استفاده از اطلاعات زیر تدوین شده است:۱-جوایز اصلی اهدا شده در جشنواره های مطرحی چون کن، ونیز، برلین، ساندنس و...۲- جوایز انجمن های منتقدانی چون نیویورک، لس آنجلس، واشنگتن دی.سی و...۳-فهرست فیلم…

صخره‌های عجیب فنلاندی موسوم به کوماکیوی – هزاران سال تعادل و مبارزه با جاذبه

کوماکیوی Kummakivi یک کلمه فنلاندی است که در انگلیسی به معنی "سنگ عجیب" است. این کلمه اغلب برای توصیف نوعی تشکیل سنگ که شکلی عجیب یا غیرعادی دارد استفاده می‌شود. این نوع سنگ‌ها در سرتاسر فنلاند یافت می‌شوند و به دلیل ظاهر منحصر به فردشان…

توهم کوتارد: آنهایی که تصور می‌کنند مدتهاست مرده‌اند!

«می‌اندیشم پس هستم»  Cogito, ergo sum با این حال همه کسانی که می‌اندیشند با این باور دکارت موافق نیستند.محتوای تفکر برخی از افراد مبتلا به یک اختلال عصبی روانپزشکی نادر، معروف به سندرم کوتارد، به جای اینکه به حس بودن منجر شود، به احساس…

مجموعه‌ای از تصاویر هراس‌آور، عجیب با به اصطلاح نفرین‌شده!

برای قسمتی از شگفتی یا ترس خودمان از پیرامون یا عکس‌ها نمی‌شود توضیح صریح ارائه کرد. احتمالا منشا این ترس‌ها به تدریج در سیناپس‌های مغزی ما از هزاران سال پیش یه یادگار گذاشته شده.آدم فکر می‌کند اگر قرار باشد برنامه هوش مصنوعی ایجاد شود…

عکس‌های ساده‌ای که به خاطر پرسپکتیو و زاویه دید، گیج‌کننده و تفکربرانگیز شده‌اند!

زاویه دید خیلی مهم است. این موضوع در زندگی هم صادق است. ما گاهی عادت نگاه کردن از یک زاویه دید خاص و گسترده نکردن نگاه خود را پیدا می‌کنیم و در نتیجه برداشت خیلی عجیبی از چیزهای ساده می‌کنیم. این طوری می‌شود که کارهایمان اشتباه از آب…

کسانی که توهم خاص و عجیبی دارند: ما از ستاره‌های دیگر آمده‌ایم و فرازمینی هستیم! پدیده Starseed

ممکن است خیلی احمقانه به نظر برسد. اما افرادی هستند که معتقدند از سایر سیارات به زمین آمده‌اند تا به شفای سیاره زمین کمک کنند و بشریت را به «عصر طلایی» هدایت کنند و به دوره‌ای از خوشبختی، شکوفایی و موفقیت برسانند!جستجوی اینترنتی این…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /
2 نظرات
  1. سیمور می گوید

    عجب چیزهایی!

    بنیان اعتقادات ما را در یادگیری لرزاند که !

  2. مهتاب سيدي می گوید

    اینکه در بازخوانی موضوعی به دلیل اینکه ذهن معتقده که قبلا این مطالب رو خونده و دیگه ورود ذهن برای تفکر بیشتر بسته میشه. خیلی برام جالب بود

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.