آیا مسئولان لیگ برتر انگلیس دیوانهاند که اجازه حضور آن همه تماشاگر را در بازی امروز منچستر یونایتد در اولدترافورد دادهاند؟
امروز منچستر یکی از درخشانترین بازی های آغازین لیگ برترش را در سالهای اخیر انجام داد و با درخشش برونو فرناندز و پول پوگبا موفق شد که پنج بر یک، لیدز یونایتد را شکست بدهد. گرچه از روی بازی اول نمیشود نظر داد، اما به نظر میرسد امسال منچستر نگاه ویژهتری به صدر جدول داشته باشد.
اما شاید مهمتر از این پیروزی پر گل، نکته مهمتر برای هر کسی که این مسابقه را به صورت زنده از تلویزیون میدید، این بود که ورزشگاه پر از جمعیت بود و خبری از فاصلهگذاری هم نبود.
آیا مسئولان لیگ برتر به کلی بیخیال رعایت پروتکلهای کرونا شده بودند؟!
در این میان در گوشه و کنار شبکههای اجتماعی، زمزمههای جهتدار برخی از کاربران به گوش میرسد که به طور ضمنی اشاره میکنند شاید این همه فاصلهگذاری برای ما هم لازم نباشد!
اما اگر به سایت لیگ برتر انگلیس بروید میبینید که اتفاقا تلاش مسئولان لیگ برتر برای رعایت ایمنی و سلامت تماشاگران قابل ملاحظه بوده است.
مسئولان لیگ برتر تصمیم گرفتهاند تا زمانی که شرایط همهگیری کرونا در انگلیس به همین روال کنونی باشد، محدودیتی برای حضور تماشاگران قائل نشوند.
آنها برای اینکه مطمئن نشوند که شخص بیماری یا غیرایمنی وارد استادیوم نمیشود، جایگاههای کنترل اجباری گواهی واکسیناسیون پیشبینی کردهاند. به تماشاگران در این مراکز به هنگام ورود بعد از کنترل، کد رهگیری ورود به استادیوم داده میشود و آنها تشویق میشوند که در داخل استادیوم، رفتار مخل سلامتی نداشته باشند.
تنها اجازه حضور تماشاگرانی داده میشود که:
1- تست منفی کرونا داشته باشند که 48 ساعت اخیر انجام شده باشد.
2- گواهی واکسیناسیون داشته باشند.
تماشاگران این گواهی را از طریق اپلیکیشن NHS (خدمات سلامت ملی) یا سایت آن، باید دریافت کنند.
این گواهی خیلی ساده به صورت یک بار کد روی گوشی موبایل طرفدارها نمایان میشود و مسئولان کنترل، این بارکد را اسکن میکنند تا از معتبر بودن آن، اطمینان کسب کنند.
همان طور که گفتیم راه دیگر حضور در استادیوم، در صورتی که کسی واکسینه نشده باشد، این است که نتیجه منفی تست کرونا را نشان بدهد. در این مورد اگر شخص علائم کرونا را نداشته باشد، تست سریع یا رپید کافی است. این تست رپید به رایگان توسط خود NHS، برخی داروخانهها و نیز به صورت سفارش آنلاین به مردم انگلیس داده میشود.
همچنین NHS در تلاش است که ایستگاههای انجام همین تستها را در خود استادیومها با در نظر گرفتن حداکثر ایمنی و پرهیز از ایجاد شلوغی و آشفتگی، راهاندازی کند.
تماشاگران همچنین در همه نقاط مسقف استادیون بایستی ماسک بزننند و کلیه مسیرهای استادیوم باید یک سویه باشند.
همچنین لیگ برتر انگلیس و همه باشگاههای ملزم و متعهد به رعایت شیوهنامهها و پروتکلهای ملی انگلیس شدهاند. با این همه در هر آن ممکن است مقررات حضور تغییر داده شوند.
آمار واکسیناسیون در انگلیس به صورت شفاف از طریق سایت Gov.uk قابل دسترسی است.
مثلا میتوان دید که در هفته اخیر، به طور متوسط روزانه بیش از 162 هزار واکسیناسیون دوز اول و نزدیک به 35 هزار واکسیناسیون دوز دوم در انگلیس انجام شده.
مطابق نمودار زیر درصد واکسیناسیون در گروههای سنی مختلف بسیار قابل توجه است.طبق تازهترین اطلاعات 89.3 درصد مردم انگلیس (بالای 18 سالهها) دوز اول واکسن و 76 درصد آنها دوز دوم واکسن را دریافت کردهاند.
در ضمن متوسط میزان مرگهای اخیر ناشی از کرونا اخیر در انگلیس، اخیرا 64 مورد در هر روز بوده است.
پس مسئله عجیب اجازه حضور تماشاگران، در چنین فضایی و با عنایت به میزان فعلی بیماری صورت گرفته است.
در این زمینه بد نیست نگاهی به دو نمودار دیگر هم بیندازیم:
در نمودار اول میبینیم که مثلا در امارات به ازای هر 100 نفر 173 دوز واکسن تززریق شده (شامل دوز اول و دوم) و در انگلیس این عدد 129 است.
اما نمودار جالبتر و سخن پایانی ما:
انگلیس در ماه ژانویه اوج یا پیک میزان مرگ و میر را تجربه کرد، در این زمان متوسط میزان مرگهای روزانه حدود 1200 مورد بود. در آن زمان تنها 8 درصد جمعیت انگلیس واکسن دریافت کرده بودند. اما بعد شتاب واکسیناسیون در انگلیس اوج گرفت. تنها در عرض دو ماه آمار واکسیناسیون به 38 درصد رسید و ظرف دو ماه بعد به بالای 65 درصد رسانده شد.
من برای دقت شما دو نمودار میزان واکسیناسیون و میزان مرگ و میر در انگلیس را در کنار هم درج کردهام و زمانها را که در محور افقی مشخص شدهاند بر هم منطبق کردهام. در تصویر زیر، شما در قسمت بالا درصد واکسیناسون را میبینید و در نمودار زیرین میزان مرگ ناشی از کرونا را.
میبینید که چطور با اوجگیری واکسیناسیون در انگلیس، آمار مرگ و میر به صورت دراماتیک کاهش پیدا کرده است.
این نوشتهها را هم بخوانید